maandag 24 februari 2014

Chermoula aubergine met bulgur & yoghurt


Ingrediënten:
- 2 tenen knoflook, fijngewreven
- 2 tl gemalen komijn
- 2 tl gemalen koriander
- 1 tl chilivlokken
- 1 tl milde paprikapoeder
- 2 el ingemaakte citroenschil, fijngehakt
- 1,4 dl olijfolie + extra voor de afwerking
- 2 middelgrote aubergines
- 150 g fijne bulgur
- 50 g sultanarozijnen
- 10 g koriander, fijngesneden +plus extra om te bestrooien
- 10 g munt, fijngesnipperd
- 50 g ontpitte groenen olijven, gehalveerd
- 30 g geschaafde amandelen, geroosterd
- 3 bosuien, fijngehakt
- 1½ el citroensap
- 120 g Griekse yoghurt
- zout

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 200' C.
2. Meng voor de chermoula in een kom de knoflook, komijn, koriander, chilivlokken, paprikapoeder, ingemaakte citroenschil (dit had ik niet en gebruikte de geraspte schil van 1 citroen), 2/3 van de olijfolie en ½ tl zout. Roer alles goed door elkaar.
3. Was de aubergines, snijd ze doormidden en kerf er met een mes  een ruitpatroon in (zie foto) laat de schil heel. Verdeel de chermoula over de aubergines en zet de aubergines 40 minuten in de oven tot ze heel erg gaar zijn.
4. Doe de bulgur in een schaal en overgiet met 1,4 dl kokend water.
5. Week de sultana's in ½ dl warm water. Giet ze na 10 minuten af en doe ze met de overgebleven olie bij de bulgur. Voeg de kruiden, olijven, amandelen, bosui, citroensap en een snuf zout toe en vermeng alles goed met elkaar.
6. Zet voor iedereen een halve aubergine op een bord, schep de bulgur eroverheen en schep er wat yoghurt op. Bestrooi met de koriander en sprenkel er wat olie over.

Chermoula is een Noord Afrikaanse puree waarmee vis en groenten wordt bestreken, wat ze een geurig aroma geeft van ingemaakte citroen, samen met pittige en zachte kruiden.

Bron: Jeruzalem en The Guardian, Yotam Ottolenghi.



Weer een héérlijk Ottolenghi recept met zijn mediterrane en verrassende smaken. Laat je niet afschrikken door de lange ingrediëntenlijst, want het meeste heb je in huis. De kruiden in de chermoula dringen lekker in de aubergines en geven veel smaak. De bulgur was ook erg lekker, met het zoete van de rozijnen, het ziltige van de olijven. Wij aten het met z'n tweeën als hoofdgerecht, maar voor 4 personen kun je het als voorgerecht serveren. Ik doe mee aan een besloten groep op Facebook 'Cooking with Yotam', iedere week wordt er een recept gekookt uit een van zijn boeken of van de site van de Guardian. We zijn begonnen met de A van aubergine, volgende week is het de B, een recept met bietjes. Leuk om er aan mee te doen, zo worden alle recepten die ik nog wilde maken tenminste uitgeprobeerd! 

zaterdag 22 februari 2014

Sinaasappel-rijstevlaai


Sinaasappelmarmelade:
- 1 sinaasappel (liefst biologisch)
- 250 g suiker
- 1 citroen (liefst biologisch)

Vlaaideeg:
- 200 ml volle melk
- 2 el suiker
- 7 g gist (1 zakje)
- 200 g bloem
- 1 snuf zout
- 30 g boter, op kamertemperatuur
- 1 eidooier

Rijstvulling:
- 100 g dessertrijst
- 500 ml volle melk
- 100 ml slagroom
- 1 vanille stokje
- 2 eieren
- 50 g suiker

Garnering:
- 400 ml slagroom
- 75 g suiker
- 1 reep pure chocolade

Bereiden:
1. Voor de sinaasappelmarmelade:  breng een pan met ruim water aan de kook, leg de sinaasappel erin en kook de sinaasappel ongeveer 2 uur op laag vuur. Laat uitlekken en afkoelen. Snijd de sinaasappel in dunne plakjes en hak fijn. Verwarm op laag vuur een eetlepel water met de suiker, sinaasappelstukjes, geraspte citroenschil en het sap van de citroen. Roer tot de suiker is opgelost en kook de marmelade 7 minuten. Laat afkoelen en een beetje opstijven.
2. Voor het vlaaideeg: doe alle ingrediënten in je keukenmachine en draai in een paar minuten tot een soepel deeg. Je kunt dit ook met de hand doen. Kijk hiervoor naar het filmpje van Rudolph). Laat het deeg in een kom afgedekt met plasticfolie minstens een half uur rijzen.
3. Rijstvulling: doe de rijst met de melk en de slagroom in een pan. Schraap de zaadjes uit het vanillestokje en voeg dit toe. Kook de rijst op een laag vuur gaar in 20 minuten en laat afkoelen.
4. Verwarm de oven voor op 190' C en vet een vlaaivorm (met losse bodem) van 28-30 cm doorsnede (ik gebruikte 30 cm) in. Klop de eieren met de suiker zo luchtig mogelijk en spatel ze door de rijstvulling. Rol het deeg uit tot 5 mm dikte en bekleed de vorm met het deeg. en prik de bodem in met een mesje. Verdeel de rijstvulling erop en bak de vlaai 30 minuten in de oven (bij mij moest de vlaai 7 minuten korter, dus houd het goed in de gaten). Laat de vlaai afkoelen.
5. Verdeel de sinaasappelmarmelade over de rijstbodem. Klop de slagroom stijf met de suiker, schep in een spuitzak en versier de taart. Strooi nog wat chocolade over de slagroom.

Bron: 24Kitchen Rudolph's Bakery.


Als het even kan kijk ik 's avonds om 19.00 uur naar Rudolph's Bakery op 24Kitchen. Die Rudolph bakt daar zo relaxed in een keurig opgeruimde keuken de heerlijkste taarten. Ik zou alles wel willen bakken, maar dan groeien wij (en de buren) hier dicht. Toen ik Rudolph deze rijstevlaai zag maken, wist ik meteen die komt op mijn to-do-lijstje. Een rijstevlaai vind ik namelijk heerlijk en ik ben ik gek op sinaasappelmarmelade. Rudolph heeft ons wederom niet teleurgesteld; wat een héérlijke vlaai! Even wat meer werk, maar niet moeilijk en smullen natuurlijk.

donderdag 20 februari 2014

Preitaart met geitenkaas


Voor de bodem:
- 120 g bloem
- 60 g koude boter, in blokjes
- 1 ei, losgeklopt
- 1 el koud water
- snufje zout

Voor de vulling:
- 750 g prei
- 2 el boter
- 10 zongedroogde tomaten (of meer naar smaak)
- 2 el bloem
- 200 g zachte geitenkaas
- 3 eieren
- 100 ml kookroom
- peper en zout

Bereiden:
1. Voor de bodem: zeef de bloem en het zout in een grote kom, voeg de kleine blokjes koude boter toe en wrijf dit door de bloem. Voeg het losgeklopte ei en 1 eetlepel koud water toe en kneed snel tot een soepel deeg (Je kunt dit ook in de foodprocessor of keukenmachine doen). Verpak het deeg in plastic folie en laat het een half uur rusten in de koelkast. 
2. Verwarm de oven voor op 200' C boven-en onderwarmte en vet een quichevorm van 24 cm doorsnede goed in.
3. Maak ondertussen de vulling: maak de prei schoon en snijd in dunne ringen. Verhit in een braadpan 2 el boter en  voeg de prei toe, laat 5 minuten smoren en laat het vocht verdampen. Voeg de in stukken gesneden zongedroogde tomaten (ik gebruik altijd semi-zongedroogde tomaten) toe en de 2 el bloem. Roer goed door. Doe de eieren met de room, peper en zout in een kom en meng met een garde goed door elkaar. Verkruimel driekwart van de kaas boven het preimengsel en roer het eimengsel erdoor. 
4. Rol het deeg uit op een met een beetje bloem bestoven aanrecht tot een ronde lap iets groter dan je vorm. Leg het deeg in de vorm en snijd de randen bij. Prik gaatjes in de bodem en verdeel het preimengsel erover. Verkruimel de rest van de kaas erover en zet de vorm 25-30 minuten in de oven tot de vulling gestold en goudbruin van kleur is.

Bron: bodem: 'Greendelicious'  de vulling van AH.

Deze lekkere hartige taart staat hier regelmatig op tafel en niet alleen omdat het zo'n lekkere combinatie is prei met geitenkaas, maar ook nog eens makkelijk te maken. Vroeger maakte ik de bodem met deeg voor hartige taart van Koopmans uit de vriezer. Maar tegenwoordig maak ik de bodem zelf en dat is iets meer werk, maar als je dat eenmaal gedaan hebt, hoef je die plakjes uit de vriezer niet meer. Meestal moet je de bodem blind voorbakken, maar met dit recept is dat niet nodig.

dinsdag 18 februari 2014

Gekarameliseerde witlof met camembert


Ingrediënten:
- 1 el olijfolie
- 20 g boter
- zout/peper
- ½ tl suiker
- 4 stronken witlof, in de lengte doormidden gesneden
- 1½ tl tijm, fijngehakt
- 200 g camembert (of taleggio) in ½ cm dikke plakken gesneden
- 20 g verse broodkruimels (optioneel)

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 190'C. Doe de boter en de olijfolie in een grote koekenpan en laat op halfhoog vuur warm worden, voeg de suiker en een snuf zout toe. Leg de halve stronken lof met de snijkant naar beneden in de pan. Laat het een minuut of 5 goed warm worden en karameliseren.
2. Doe de witlof in een ovenvaste schaal en leg ze goed tegen elkaar aan, snijkant naar boven. Verdeel de helft van de tijm erover en leg er een plak camembert (eigenlijk moet je de korst verwijderen, maar dat was ik vergeten) op en verdeel dan de rest van de tijm erover. Zet de schaal 12 minuten in de oven tot de kaas begint te bubbelen en te smelten. 
3. Zet de oven temperatuur dan op 200' C en verdeel de broodkruimels erover en strooi er een beetje peper op. Zet daarna nog 7 minuten in de oven terug totdat de broodkruimels bruin zijn. (Ik vond de broodkruimels niet echt iets toevoegen, dus je kunt ze ook weglaten).

Bron: The Guardian, Yotam Ottolenghi

Sinds kort ben ik lid van een Ottolenghi Facebook fanclubje (of zoiets). Iedere week wordt er een Ottolenghi recept klaar gemaakt. Deze keer was het dit recept met lof. Dit is niet een groente waar ik heel gek op ben. Gewoon gekookte lof doe je mij geen plezier mee, met ham en kaas vind ik het dan weer wel lekker. Dit is een leuke variatie daarop. Ik maakte al eerder de "Gekarameliseerde witlof met serranoham" van Ottolenghi. Dit is de vegetarische versie ervan. Wij aten er gebakken krieltjes bij.

vrijdag 14 februari 2014

IJs met ahornsiroop en pecannoten


Ingrediënten:
- 2 el boter
- 150 g pecannoten, grof gehakt
- 300 ml volle melk
- 300 ml slagroom
- 6 eidooiers
- 100 g lichtbruine basterdsuiker
- 100 ml ahornsiroop

Bereiden:
1. Klop de eidooiers met de basterdsuiker romig. Verwarm in een steelpannetje de room en de melk en breng het aan de kook. Giet de hete vloeistof langzaam op de eieren en klop ondertussen goed met de mixer. Giet het mensel weer terug in de pan en verwarm onder voortdurend roeren op laag vuur tot de vla dikker is geworden. Laat het mengsel niet koken, want dan krijg je klonten. Voeg de ahornsiroop toe en roer goed door. Laat het geheel afkoelen.
2. Smelt intussen de roomboter in een koekenpan en voeg de pecannoten toe, bak ze op laag vuur. Laat afkoelen.
3. Doe het roommengsel in de ijsmachine en als het ijs bijna bevroren is voeg je de pecannoten toe en roer door tot het mengsel helemaal bevroren is 30-45 minuten. Doe het ijs in een diepvriesdoos en bewaar tot serveren in de diepvries.

Bron: 'Verleidelijk IJs' van Liz Franklin


Bij mijn Kenwood keukenmachine kocht ik een ijsbereider. Ik had al eens eerder een ijsmachientje gekocht, maar daar kon je maar net 400 ml ijs in maken. In deze ijsbereider kun je een liter ijs maken. Het koelelement moet wel 24 uur van tevoren in de vriezer geplaatst worden, maar dan maak je in 30-45 minuten ijs. Het beste kun je het dan nog een uurtje of twee in de vriezer zetten voordat je het serveert. Je kunt het ook een paar dagen van tevoren maken, maar haal het dan wel minstens 20 minuten voor je het serveert uit de vriezer. Begin wel op tijd, want ook het roommengsel moet koud zijn voor je het in de ijsbereider giet. En wat is eigengemaakt ijs toch lekker en voordeel dat je nu elke smaak kunt maken die je lekker vindt.

woensdag 12 februari 2014

Perentaart van Cees Holtkamp


Ingrediënten voor het fonceerdeeg:
- 125 g boter
- 125 g witte basterdsuiker
- 3 g zout
- ½ ei
- 1 el (15 g water)
- 250 g bloem
- 5 g bakpoeder

Voor de perentaart:
- 250 g fonceerdeeg
- 100 g amandelspijs
- 1 ei, losgeklopt
- 200 g crème fraîche
- 25 g rum
- 4 handperen
- abrikozenjam
- 25 g amandelschilfers, licht geroosterd

Bereiden:
1. Meng de boter, de basterdsuiker, het zout, het have ei en het water. Kneed vervolgens de bloem met het bakpoeder erdoor (ik heb het deeg in de keukenmachine gemaakt). Leg het deeg verpakt in plasticfolie een paar uur in de koelkast te rusten. Rol het deeg daarna uit tot ongeveer 2 mm dikte en iets groter dan de vorm (24 cm).
2. Verwarm de oven voor op 200' C boven en onderwarmte en vet een vorm van 24 cm doorsnede met losse bodem goed in.
3. Rol het deeg om de deegroller en bekleed de vorm met het deeg, snijd het overtollige deeg weg.
4. Meng de amandelspijs met het losgeklopte ei. Meng de crème fraîche erdoor en daarna de rum. Roer tot een glad mengsel. Giet het mengsel op het deeg.
5. Snijd de peren doormidden en schil de peren, verwijder het klokhuis. Leg de helften in een cirkel in de taartvorm met de bolle kant naar boven. Bak de taart 30 minuten in de voorverwarmde oven.
6. Bestrijk de taart met een beetje abrikozenjam, die je met een eetlepel water verwarmd hebt en bestrooi de taart met het geroosterde amandelschaafsel.

Tip: het fonceerdeeg is voor 2 taartjes. De helft kun je invriezen voor een andere keer.

Bron: 'De Banketbakker', Cees Holtkamp (filmpje)

Laats kreeg ik van een volger een mailtje of ik eens een taartje met peer wilde maken. Het zat steeds in mijn achterhoofd, maar ik kwam maar geen geschikt recept tegen. Tot dat ik bij Karin van het blog "Huis, tuin en keukenplezier" dit perentaartje van Cees Holtkamp zag staan. Nou ben ook in het bezit van het boek 'De Banketbakker' en zocht snel het recept op. Er zat een post-it blaadje bij het recept om het ook eens te maken. Toevallig kwam Wilma van het blog "Kookgek" thee drinken en daar hoort natuurlijk taart bij, dus een goed excuus om dit lekkere taartje te bakken. En het fijne van dit fonceerdeeg recept is, dat het voor twee taartjes is, dus er ligt nog deeg in de vriezer voor een ander taartje dat ik binnenkort ga maken.                                                                               

maandag 10 februari 2014

Tarte tatin met venkel en appel


Ingrediënten:
- 2 venkelknollen
- 1 goudrenet, geschild en in plakjes
- 5 plakjes bladerdeeg, ontdooid
- 2 tl venkelzaadjes
- flinke scheut noilly prat (of pastis)
- 1 el honing
- een beetje boter
- 100 g zachte geitenkaas

Bereiden:
1. Snijd de venkel in dunne plakken. Verwarm in een koekenpan ongeveer 1 el boter en leg de venkelplakjes er in bak ze op zacht vuur. Voeg de venkelzaadjes toe en de schijfjes appel. Bak alles tot het glazig en een beetje bruin begint te worden. Voeg de honing toe en meng alles voorzichtig door elkaar. Blus af met een scheut noilly prat (dit had ik niet in huis en nam in plaats daarvoor een scheut pastis) en laat nog even garen.
2. Verwarm de oven voor op 220' C en vet een quiche vorm in met een beetje boter. Verdeel de venkel en appel over de bodem. Leg de bladerdeeg plakjes op elkaar en rol iets groter uit dan de vorm, maak het rond door er een bord (groter dan je schaal) op te leggen en snijd uit. (Ik gebruikte een rol bladerdeeg uit de koeling). Leg het bladerdeeg over de venkel en stop de randen in. Prik met een vork een paar gaatjes in het bladerdeeg.
3. Zet de vorm 20-25 minuten in de voorverwarmde oven tot de bovenkant mooi bruin en gaar is. Haal de vorm uit de oven, laat even een paar minuten staan, leg er een bord op en keer alles in één keer om. Verkruimel wat zachte geitenkaas erover en serveer.

Bron: Bastet kookt


Een tijdje geleden kreeg ik dit recept toegestuurd van Carmen, volgster van mijn blog. Zij stuurde mij het recept omdat ze gelezen had dat ik gek ben op venkel. Het recept was erg beknopt, dus ik heb hier en daar wat aangepast, maar wat ben ik blij met dit héérlijke recept, echt een aanrader voor liefhebbers van venkel! Dank je wel Carmen dit ga ik vaker maken!

vrijdag 7 februari 2014

Kokosmakronen


Ingrediënten:
- 1 blikje gezoete gecondenseerde melk (397 g)
- 370 g gedroogde kokos
- 1tl vanille-extract
- 2 grote eiwitten

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 160' C boven-en onderwarmte en beleg een bakplaat met pakpapier.
2. Doe de kokos met de gecondenseerde melk en 1 tl vanille extract in een grote kom en meng alles met een spatel goed door elkaar.
3. Klop in een andere kom de eiwitten tot er stijve pieken ontstaan. Spatel de eiwitten voorzichtig door het kokosmengsel.
4. Leg met een grote eetlepel bergjes op een bakplaat met ongeveer 3-4 cm tussenruimte. Maak er met de bolle kant van een lepel mooie hoopjes van. Bak de makronen ongeveer 15-20 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn. (Bak ze niet te lang anders worden ze te droog). Haal ze voorzichtig van de bakplaat en lat ze helemaal afkoelen op een rooster. Nu kun je de volgende lading bakken. Zorg wel dat de bakplaat afgekoeld is voordat je de nieuwe makronen erop legt (dit gaat sneller als je de bakplaat even koud afspoelt).  Ik maakte 22 makronen uit dit recept.

Bron: The Hummingbird Bakery "Home Sweet Home"

Deze overheerlijke kokosmakronen worden met gecondenseerde melk gemaakt, hierdoor worden ze lekker vochtig en zoet. Een erg makkelijk koekje om zelf te maken en zoveel lekkerder dan uit de supermarkt! Gebruik wel goede gedroogde kokos, waar je nog echt de kokos proeft. Ik had een zak gehaald in een natuurvoedingswinkel.

dinsdag 4 februari 2014

English tea bread


Ingrediënten:
- 2 zakjes Darjeeling thee
- 275 ml kokend heet water
- 450 g gedroogd fruit (rozijnen, pruimen, abrikozen, dadels etc)
- 225 g rietsuiker
- 100 g walnoten
- 1 ei
- 450 g bloem
- 1 tl bakpoeder
- ½ tl pimentpoeder

Bereiden:
1. Laat de theezakjes ongeveer 3 minuten trekken in het kokend hete water. Snijd de gedroogde vruchten grof en meng met de rietsuiker. Giet de thee erbij, meng goed door en laat 4 uur intrekken. Het fruit neemt de thee op.
Verwarm intussen de oven voor op 160' C boven-en onderwarmte en vet een cakeblik van 30 cm goed in en beleg in de breedte het bakblik met bakpapier.
2. Hak de walnoten grof en meng ze met de bloem, bakpoeder, de piment en het ei. Meng het theemengsel met de gedroogde vruchten erdoor tot een stevig deeg.
3. Doe het deeg in het bakblik en bak het 1 - 1½ uur in de oven goudbruin en gaar. Controleer na een uur of het al gaar is. Bij mij was het na 5 kwartier goed. Serveer de Engelse tea loaf met boter.

Bron: 24Kitchen, Andy MacDonald (Filmpje)

Wij zijn gek op Engelse cakes met allerlei gedroogde vruchten en noten erdoor en je kunt er zo lekker  mee afwisselen. Ik nam dit keer rozijnen, abrikozen en pruimen, maar ook erg lekker met dadels of vijgen en met andere noten. De 'English High Tea' is ontstaan in de 19e eeuw; de upper class ging 's avonds pas om 8 uur eten en namen dan als tussendoortje aan het eind van de middag een kop thee met allerlei lekkers erbij. Dit is een erg lekker en makkelijk te maken recept zonder boter, de cake wordt lekker smeuïg door de in thee geweekte gedroogde vruchten.

zaterdag 1 februari 2014

Gevulde portobello met taleggio


Ingrediënten: 
- 5 portobello's
- olijfolie
- 100 g gedroogde tomaten, fijngehakt
- 1 kleine venkel
- 50 g Parmezaanse kaas, vers geraspt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 75 g taleggio, in plakjes gesneden
- 4 el basilicum (verse)
- zout en peper

Bereiden:
1. Maak eerst de vulling: snijd de venkel en 1 portobello in kleine stukjes en bak in 2 el olijfolie op zacht vuur in  5 - 10 minuten onder af en toe omscheppen gaar, de groente moet zacht zijn, maar niet bruin. Voeg de zongedroogde tomaatjes (zelf geef ik de voorkeur aan de semi-zongedroogde tomaatjes) en de knoflook toe en bak nog 5 minuten. Laat afkoelen en meng dan de geraspte Parmezaan erdoor. Voeg naar smaak zout en peper toe.
2. Verwarm intussen de oven voor op 180'C en veeg de portobello's schoon met een stukje keukenpapier (paddenstoelen nooit met water wassen, want ze nemen veel vocht op) en verwijder het steeltje. Leg de portobello's met de bolle kant op een met bakpapier beklede bakplaat. Druppel er wat olijfolie over en bestrooi ze met wat zout en peper. Bak ze 15 minuten in de oven, tot ze zacht beginnen te worden.
3. Haal de portobello'suit de oven en vul ze met het venkelmengsel. Verdeel er de plakjes taleggio over en zet ze nog 10 minuten in de oven tot de portobello's warm zijn en de kaas gesmolten is. Serveer ze met nog wat olijfolie erover en rijkelijk bestrooid met verse basilicum.

Bron: The Guardian, Ottolenghi

Tip: Dit recept staat ook in Plenty, alleen gebruiken ze daar in de vulling  ipv venkel 1 kleine ui en 1 stengel bleekselderij en ook nog 1 el fijngehakte dragonblaadjes. Verder is het recept hetzelfde.

Dit recept stond al een tijdje in de planning om een keer te maken. AH heeft nu Italiaanse weken en had daarom tijdelijk taleggio in hun assortiment. Ik dacht meteen aan dit recept. Taleggio is een Italiaanse kaas die  makkelijk smelt. Ipv taleggio kun je ook fontina of mozzarella gebruiken. Dit gerecht kun je voor 4 personen als voorgerecht serveren of voor 2 personen als hoofdgerecht met nog een salade erbij. Wij vonden het wat missen, het was een beetje flauw. Zelf zou ik de volgende keer voor een wat pittigere kaas gaan, bv geitenkaas of gorgonzola.