- 2 tenen knoflook, fijngewreven
- 2 tl gemalen komijn
- 2 tl gemalen koriander
- 1 tl chilivlokken
- 1 tl milde paprikapoeder
- 2 el ingemaakte citroenschil, fijngehakt
- 1,4 dl olijfolie + extra voor de afwerking
- 2 middelgrote aubergines
- 150 g fijne bulgur
- 50 g sultanarozijnen
- 10 g koriander, fijngesneden +plus extra om te bestrooien
- 10 g munt, fijngesnipperd
- 50 g ontpitte groenen olijven, gehalveerd
- 30 g geschaafde amandelen, geroosterd
- 3 bosuien, fijngehakt
- 1½ el citroensap
- 120 g Griekse yoghurt
- zout
Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 200' C.
2. Meng voor de chermoula in een kom de knoflook, komijn, koriander, chilivlokken, paprikapoeder, ingemaakte citroenschil (dit had ik niet en gebruikte de geraspte schil van 1 citroen), 2/3 van de olijfolie en ½ tl zout. Roer alles goed door elkaar.
3. Was de aubergines, snijd ze doormidden en kerf er met een mes een ruitpatroon in (zie foto) laat de schil heel. Verdeel de chermoula over de aubergines en zet de aubergines 40 minuten in de oven tot ze heel erg gaar zijn.
4. Doe de bulgur in een schaal en overgiet met 1,4 dl kokend water.
5. Week de sultana's in ½ dl warm water. Giet ze na 10 minuten af en doe ze met de overgebleven olie bij de bulgur. Voeg de kruiden, olijven, amandelen, bosui, citroensap en een snuf zout toe en vermeng alles goed met elkaar.
6. Zet voor iedereen een halve aubergine op een bord, schep de bulgur eroverheen en schep er wat yoghurt op. Bestrooi met de koriander en sprenkel er wat olie over.
Chermoula is een Noord Afrikaanse puree waarmee vis en groenten wordt bestreken, wat ze een geurig aroma geeft van ingemaakte citroen, samen met pittige en zachte kruiden.
Bron: Jeruzalem en
Weer een héérlijk Ottolenghi recept met zijn mediterrane en verrassende smaken. Laat je niet afschrikken door de lange ingrediëntenlijst, want het meeste heb je in huis. De kruiden in de chermoula dringen lekker in de aubergines en geven veel smaak. De bulgur was ook erg lekker, met het zoete van de rozijnen, het ziltige van de olijven. Wij aten het met z'n tweeën als hoofdgerecht, maar voor 4 personen kun je het als voorgerecht serveren. Ik doe mee aan een besloten groep op Facebook 'Cooking with Yotam', iedere week wordt er een recept gekookt uit een van zijn boeken of van de site van de Guardian. We zijn begonnen met de A van aubergine, volgende week is het de B, een recept met bietjes. Leuk om er aan mee te doen, zo worden alle recepten die ik nog wilde maken tenminste uitgeprobeerd!