vrijdag 23 mei 2014

Pastaschelpen gevuld met gorgonzola en walnotenkruim


Ingrediënten:
- 2 el olijfolie
- 2 tenen knoflook, in plakjes
- 3 el fijngesneden verse oreganoblaadjes
- 1 blik tomatenblokjes à 400 g
- 25 grote pastaschelpen
- 200 g gorgonzola dolce, korst verwijderd, in stukjes
- 50 g walnoten, fijngehakt
- 2 el fijngesneden platte peterselie
- zout en peper
- extra vergine olijfolie
- rucola voor garnering

Bereiden: 
1. Verwarm de oven voor op 200'C.
2. Bak in de olijfolie de oreganoblaadjes en knoflook 8 minuten op laag vuur (pas op dat het niet te hard gaat, verbrande knoflook smaakt bitter). Doe de tomatenblokjes erbij en voeg naar smaak zout en peper toe. Laat ongeveer 20 minuten op laag vuur pruttelen.
3. Kook intussen de pasta in ruim kokend water met zout beetgaar (zie de verpakking voor de kooktijd). Giet de pasta af in een vergiet en spoel af met koud water en laat goed uitlekken.
3. Vul de pastaschelpen met een theelepel met de tomatensaus. Leg de pastaschelpen in een ovenvaste schaal en leg de stukjes gorgonzola op de tomatensaus in de schelpen. Schep de walnoten en peterselie door elkaar en verdeel over de kaas.
4. Zet de ovenschaal in de oven en verwarm ongeveer 5-10 minuten in het midden van de oven. Besprenkel de pastaschelpen voor het serveren met wat olijfolie en garneer met de rucola.

Tip: Ook lekker met pijnboompitten i.p.v. walnoten.
Verse oregano verkoopt de Plus en een goede groenteboer zal het ook wel hebben.

Bron: Delicious, juni 2014


Al een hele tijd had ik een pak met grote pastaschelpen (koop je bij een Italiaanse delicatessenwinkel) in de kast liggen en kwam maar geen geschikt recept tegen. Tot van de week de Delicious in de bus viel en het een Italië nummer bleek te zijn, met allemaal heerlijke recepten. Dit recept trok mij meteen aan en ik besloot het ook gelijk te maken, die schelpen had ik toch al in huis. Je kunt het als hapje bij de borrel serveren of als voorgerecht voor 4 personen.

dinsdag 20 mei 2014

Khoresht Fesenjan (Perzische kipstoofschotel)


Ingrediënten:
- 2 uien, gesnipperd
- 2 el boter
- 2 el olie
- 5 el granaatappel melasse (Turkse winkel)
- 250 g walnoten
- 750 g kippendijen (zonder vel en bot) in stukken
- 1 kippenbouillonblokje
- 1 tl kurkuma
- ¼ tl gemalen kaneel
- ¼ tl nootmuskaat
- ¼ tl gemalen zwarte peper
- zout
- granaatappelpitten
- munt (optioneel)

Saffraanrijst met dadels:
- 250 g basmati rijst
- 3 kardemonpeulen
- 8 zwarte peperkorrels
- 3 kruidnagels
- klein stokje kaneel
- 150 g dadels
- een envelopje saffraan

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 200' C en leg een stuk bakpapier op de bakplaat. Spreid de walnoten erover uit en rooster ze 6-8 minuten in de oven. Laat helemaal afkoelen en maal ze fijn in de foordprocessor.
2. Bak de kippendijen in de boter en olie (eventueel in etappes) tot ze bruin zijn. Haal de kipfilet uit de pan, bestrooi ze met zout. Bak de uien in de overgebleven boter glazig en geel. Voeg de kurkuma, kaneel, nootmuskaat en peper toe en bak even mee. Leg het kippenvlees weer terug in de pan en verkruimel het bouillonblokje er boven. Voeg een ½ liter kokend water toe, dek af en laat op laag vuur 30 minuten stoven.
3. Voeg de gemalen walnoten en de granaatappelsiroop toe (er wordt ook nog wel eens een beetje suiker toegevoegd, maar dat vond ik niet echt nodig). Doe de deksel op de pan en laat op laag vuur nog 45 minuten stoven. Roer elke 15 minuten en let opdat het niet aankoekt op de bodem. Neem de deksel van de pan en laat nog 15 minuten sudderen. De kip moet zo gaar zijn dat het uit elkaar valt.
4. Voor de rijst: fruit in een eetlepel boter kardemonpeulen, peperkorrels, kruidnagels en het stukje kaneel glazig en voeg de rijst toe. Voeg kokend water, zout en de saffraan toe (ik had geen saffraan in huis en heb er een klein beetje kurkuma bij gedaan) tot de rijst net onder staat en breng aan de kook. Kook de rijst ca 10 minuten, zet het vuur uit en laat droog stomen. Snijd een aantal dadels in stukken en roer door de rijst.
5. Leg wat rijst op een bord en leg de Fesenjan er naast, bestrooi met wat granaatappelpitjes en wat fijngehakte munt.

Bron : ZTRDGmagazine

Op het internet kwam ik een recept tegen van Fesenjan. Ik had er nog nooit van gehoord en ging eens verder zoeken. Het is een traditioneel Perzisch gerecht en het  wordt op verschillende manieren breid, meestal met eend of kip. Dit recept sprak mij het meest aan. Het ziet er een beetje uit als een bruin prutje, maar de smaak is echt geweldig. Koop wel goede walnoten, want die maken de smaak. Het gerecht moet lang genoeg stoven zodat  de olie uit de walnoten de saus dik maakt. Het gerecht smaakt licht zoet, een beetje zuur en lekker romig door de walnoten. 

zaterdag 17 mei 2014

Bonensalade met geitenkaas


Ingrediënten:
- 500 g sperziebonen
- zout en peper
- een pot of blik grote witte bonen (ca 850 g)
- 1 citroen, geraspte schil en sap (biologisch)
- 1 grote ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
-  5 el olijfolie
- 1 el suiker
- 5 el witte wijnazijn
- 50 g rucola
- 15 g dille, grofgehakt
- 150 g zachte geitenkaas
- ½ tl gedroogde chilivlokken

Bereiden:
1. Haal de uiteinden van de sperziebonen en snijd ze in doormidden. Blancheer de sperziebonen 5 minuten in kokend water met zout, giet ze af in een vergiet en spoel ze kort met koud water. Laat goed uitlekken.
2. Haal de witte bonen uit de pot en doe ze in een vergiet, spoel ze goed af onder de kraan en laat ze uitlekken. Doe de witte bonen met de sperziebonen in een schaal.
3. Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en de knoflook. Voeg 1 el suiker toe en laat licht karameliseren. Blus af met het citroensap en de azijn. Voeg de citroenschil toe en breng aan de kook, laat 2 minuten op laag vuur koken. Breng op smaak met zout en peper. Meng de warme vinaigrette door de bonen.
4. Meng de dille en de rucola door de bonen. Verbrokkel de geitenkaas en meng met de chilivlokken en verdeel over de bonensalade. Serveer met ciabatta.

Bron: Foodies, mei 2014

Ik zocht een recept met veel groenten, door omstandigheden hadden we een paar dagen niet echt gezond gegeten en dan kan je daar gewoon behoefte aan hebben. Dit recept zag ik in de Foodies en wist niet wat ik ervan moest verwachten, maar het smaakte ontzettend lekker. Wij aten het als maaltijd, maar ik denk dat het ook heel goed kan als bijgerecht bij een barbecue. Dit komt hier zeker vaker op tafel. Het restje smaakte de volgende dag ook erg lekker bij de lunch.

zaterdag 10 mei 2014

Aardbeiensloffen


Ingrediënten voor het sloffendeeg:
- 250 g patentbloem
- 2 tl bakpoeder (maatlepels)
- 180 g roomboter, op kamertemperatuur
- 100 g suiker
- 80 g bruine basterdsuiker
- 1 eidooier
- rasp van ½  citroen
- ¼  tl zout

Voor de topping:
- 150 g spijs
- ½ - 1 ei, losgeklopt
- 250 ml slagroom
- 25-30 g suiker
- 3/4 recept banketbakkersoom
- 500 g aardbeien

Banketbakkersroom:
- 1 vanillestokje
- 500 ml melk
- 100 g suiker
- 2 eidooiers
- 45 g maïzena


Bereiden:
1. Maak eerst het deeg: doe de boter, suiker, het zout, de citroenrasp en het ei in een kom en kneed door elkaar (ik deed dit met de kneedhaken van mijn handmixer). Zeef de bloem en het bakpoeder erboven en kneed tot een deeg. Leg afgedekt met plasticfolie een uur in de koelkast.
2. Voor de banketbakkersroom: verwarm 450 ml van de melk met de vanillezaadjes uit de peul (en doe de peul er ook bij) in een melk pannetje en laat koken. Verwijder het vanillestokje. Meng in een kommetje de rest van de melk met de eidooiers en de suiker goed door elkaar. Klop als laatste de maïzena er goed door. Giet de helft van de gekookte melk erbij en klop goed door. Giet dit terug in de pan en zet weer op het vuur en laat weer koken onder voortdurend roeren met een garde. Het mengsel gaat binden, laat het 1 à 2 minuten doorkoken. Giet de banketbakkersroom in een lage platte schaal en dek af met plasticfolie (de folie moet direct op de room liggen, zodat er zich geen vel kan vormen). Laat de room eerst wat afkoelen en zet de schaal dan tot gebruik in de koelkast.
3. Meng de spijs met het halve of hele ei (ik heb er ook nog wat citroenrasp door gedaan). Het moet smeerbaar worden.
4. Verwarm de oven voor op 180' C boven-en onderwarmte.  Vet 2 sloffenringen van 24 x 9 cm goed in. Haal je deeg uit de koelkast en rol het op een met bloem bestoven werkplek uit tot een deegplak die ongeveer 1½ cm dik is. Snijd twee passende deegplakken met de ringen uit het deeg en plaats de sloffenringen met het deeg erin op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel het spijs over de sloffen en laat 1 cm van de rand vrij (dit gaat het beste met de achterkant van een lepel).
5. Bak de sloffen 23-28 minuten in de oven. Verwijder meteen de sloffenringen en laat ze helemaal afkoelen.
6. Klop de banketbakkersroom los en doe het in een spuitzak. Spuit met een glad spuitmondje de banketbakkersroom (je gebruikt 3/4 van wat je gemaakt hebt, maar de rest kun je zo op smullen) op de sloffen. Verdeel de aardbeien erover. Als je grote aardbeien hebt kun je ze doormidden snijden. Ik heb voor de kleur ook nog een paar citroenmelisse blaadjes er tussen gestoken.
7. Klop de slagroom stijf met de suiker en versier de sloffen ermee. Bestuif het geheel nog met wat poedersuiker.

Bron: "Rutger Bakt"


Vandaag, de zaterdag voor moederdag, is het regenachtig weer, dus echt zo'n dag om de keuken in te duiken om iets te bakken. Op de blog van "Judith's Cakes" kwam ik al vaak recepten van dit sloffengebak tegen en nam me steeds voor ook eens van die sloffenringen te bestellen en dan zoiets te maken. Maar zoals het zo vaak gaat, kwam het er maar steeds niet van. Totdat ik het boek van Rutger had gekocht en het recept van deze aardbeiensloffen tegenkwam. Meteen via internet sloffenringen besteld en om deze sloffen voor moederdag te bakken. Wat een heerlijk gebak en ook nog een leuk werkje om ze te maken. Neem wel de tijd, want je bent niet in een uurtje klaar, maar dan heb je wel wat. Het boek van Rutger is trouwens echt een aanrader, er staan erg lekkere recepten in met mooie foto's. Ik maakte ook al de Paaskrans uit zijn boek. Als je geen sloffenringen wilt aanschaffen kun je dit recept ook maken met de buitenkant van je springvorm. Vergeet niet een kijkje te nemen op "Judith Cakes", want daar staan nog veel meer lekkere recepten voor sloffen!

donderdag 8 mei 2014

Salade van rodekool, peertjes en blauwe kaas


Ingrediënten:
- 100 ml rodewijnazijn
- 60 g rietsuiker
- ½ rodekool, flinterdun gesneden
- 1 el roomboter
- beetje suiker
- 2 grote peren, geschild, in kwarten en weer doormidden
- 175 g blauwe kaas, (Roquefort)
- 50 g pistachenootjes, fijngehakt

Dressing:
- 3 el wittewijnazijn
- 8 el groene olijfolie
- 1 el honing
- snufje gemalen kruidnagel

Bereiden:
1. Snijd de rode kool flinterdun, dit gaat het best met een mandoline, met een andere schaaf gaat het ook wel, maar dan krijg je ze niet flinterdun. 
2. Doe de rodewijnazijn met 700 ml water, rietsuiker, zout en peper naar smaak in een pannetje en breng aan de kook en laat de suiker oplossen. Giet dit over de rodekool, meng goed  en laat 5 minuten intrekken. Laat daarna in een vergiet goed uitlekken en zet de rodekool afgedekt in de koelkast tot gebruik
3. Verwarm de roomboter met de suiker (ongeveer 1 el) in een koekenpan, leg de peerstukjes erin en laat karameliseren.
4. Meng alle ingrediënten voor de dressing, voeg toe aan de rode kool en meng goed.
5. Verdeel de rodekool over 4 borden, verkruimel de kaas erover en strooi de pistachenootjes erop. Schik de peertjes erop.

Bron: Delicious, december 2013

Ik was al mijn Delicious aan het doornemen, scheur de recepten eruit die ik nog eens wil maken en geef ze dan weer door aan een ander (je kunt niet alles bewaren). Ik maakte uit dit nummer al eens de 'Rodekooltaart', die heel erg in de smaak viel. Deze salade wilde ik ook eens maken en aangezien ik niet zolang geleden een mandoline had gekocht, maar meteen eens geprobeerd. Je moet wel erg voorzichtig zijn met zo'n mandoline, ik ben altijd weer blij als mijn vingers nog heel zijn na gebruik. Maar je kunt er wel super dunne plakjes mee snijden. Deze salade is erg lekker als voorgerecht voor vier personen. Wij aten het met z'm tweetjes als hoofdgerecht.

zondag 4 mei 2014

Appel-abrikozentaart met amandelspijs


Ingrediënten voor het deeg:
- 400 g patentbloem
- 175 g witte basterdsuiker
- 1 zakje vanille suiker
- snuf zout
- 250 g koude roomboter, in blokjes
- 1 ei, losgeklopt

Voor de vulling:
- 1 kilo appel, bv Elstar
-  1 el citroensap
- 1 ruime tl kaneel
- ½ tl gemberpoeder
- 1 el custardpoeder
- 50 g suiker
- 1 tl vanille extract
- 80 g amandelen, grof gehakt
- 250 g half gedroogde abrikozen, in stukjes gesneden
- 300 g amandelspijs
- 1 tl geraspte citroenschil
- 1 ei, losgeklopt

Voor de afwerking:
- 1 ei, losgeklopt
- amandelschaafsel

Bereiden:
1. Voor het deeg; zeef de bloem boven een grote kom, voeg de basterdsuiker, vanille suiker en zout toe en meng door elkaar. Voeg de blokjes boter toe en kneed met je vingertoppen snel door het bloemmengsel. (Kan natuurlijk ook op de pulsknop in je foodprocessor). Voeg het ei toe en roer door met een vork. Kneed er snel met een koele hand een samenhangend deeg van. (Ik heb er nog een eetlepel koud water bij gedaan, anders werd het niet samenhangend). Verdeel het deeg in 2 stukken 2/3 van het totale gewicht voor de bodem en 1/3 voor de bovenkant. Leg het deeg verpakt in plasticfolie minstens een half uur te rusten in de koelkast.
2. Voor de vulling: snijd de appels in vieren, schil ze en verwijder de klokhuizen. Snijd de partjes overlangs in dunne plakjes. Meng de plakjes met het citroensap, kaneel, custardpoeder, suiker, vanille extract, amandelen en de abrikozenstukjes. Verkruimel de amandelspijs boven een kom en meng met het ei en de citroenrasp.
3. Verwarm de oven voor op 180' C boven-en onderwarmte en vet een springvorm van 26 cm doorsnede in met boter en beleg de bodem met bakpapier. Haal het deeg uit de koelkast en rol het grootse stuk uit tot een ronde lap. Je kunt het ook met je vingers uitdrukken in de vorm. Beleg de bodem en de opstaande randen van de springvorm met het deeg. Verdeel de amandelspijs met de achterkant van een lepel over de bodem. Verdeel het appelmengsel erover en druk iets aan.
4. Rol het andere stuk deeg uit en snijd er een cirkel uit, die precies op de bovenkant van de taart past. Leg het deeg op et appelmengsel en druk de rand aan. bestrijk met het losgeklopte ei. Strooi er als laatste wat amandelschaafsel over.
5. Bak de taart ongeveer 60 minuten in de voorverwarmde oven gaar en goudbruin. Laat de taart afkoelen op een rooster en verwijder de rand van de springvorm na ongeveer 20 minuten.

Bron: "Uit de Keuken van Levine"


Dit recept staat al zo lang op mijn "to-do-lijstje" en nu eindelijk eens een gelegenheid om hem een keer  te maken. Vandaag is Johan jarig en ik doe hem geen groter plezier dan een appeltaart te bakken. Andere taarten vindt hij ook lekker, maar appeltaart is toch wel zijn favoriet. En appeltaartrecepten kun je nooit genoeg hebben. Voeg deze maar toe aan je lijstje, want iedereen vond hem héérlijk! Recept komt van Levine, zij heeft niet alleen lekkere broodrecepten, maar er staan ook erg lekkere taarten op haar blog!