vrijdag 23 mei 2014

Pastaschelpen gevuld met gorgonzola en walnotenkruim


Ingrediënten:
- 2 el olijfolie
- 2 tenen knoflook, in plakjes
- 3 el fijngesneden verse oreganoblaadjes
- 1 blik tomatenblokjes à 400 g
- 25 grote pastaschelpen
- 200 g gorgonzola dolce, korst verwijderd, in stukjes
- 50 g walnoten, fijngehakt
- 2 el fijngesneden platte peterselie
- zout en peper
- extra vergine olijfolie
- rucola voor garnering

Bereiden: 
1. Verwarm de oven voor op 200'C.
2. Bak in de olijfolie de oreganoblaadjes en knoflook 8 minuten op laag vuur (pas op dat het niet te hard gaat, verbrande knoflook smaakt bitter). Doe de tomatenblokjes erbij en voeg naar smaak zout en peper toe. Laat ongeveer 20 minuten op laag vuur pruttelen.
3. Kook intussen de pasta in ruim kokend water met zout beetgaar (zie de verpakking voor de kooktijd). Giet de pasta af in een vergiet en spoel af met koud water en laat goed uitlekken.
3. Vul de pastaschelpen met een theelepel met de tomatensaus. Leg de pastaschelpen in een ovenvaste schaal en leg de stukjes gorgonzola op de tomatensaus in de schelpen. Schep de walnoten en peterselie door elkaar en verdeel over de kaas.
4. Zet de ovenschaal in de oven en verwarm ongeveer 5-10 minuten in het midden van de oven. Besprenkel de pastaschelpen voor het serveren met wat olijfolie en garneer met de rucola.

Tip: Ook lekker met pijnboompitten i.p.v. walnoten.
Verse oregano verkoopt de Plus en een goede groenteboer zal het ook wel hebben.

Bron: Delicious, juni 2014


Al een hele tijd had ik een pak met grote pastaschelpen (koop je bij een Italiaanse delicatessenwinkel) in de kast liggen en kwam maar geen geschikt recept tegen. Tot van de week de Delicious in de bus viel en het een Italië nummer bleek te zijn, met allemaal heerlijke recepten. Dit recept trok mij meteen aan en ik besloot het ook gelijk te maken, die schelpen had ik toch al in huis. Je kunt het als hapje bij de borrel serveren of als voorgerecht voor 4 personen.

10 opmerkingen:

  1. Dit ziet er echt verrukkelijk uit, ook weer op m'n to do lijstje.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha, ha @Pieta, die lijstjes worden steeds langer! Hier ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Caroline,

    Ziet er heerlijk uit, maar ik mis in je reactie eigenlijk of het ook lekker smaakt....;-)

    Groetjes, Annemiek

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een heerlijk idee, lijkt me super lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Is ook heerlijk als hoofdgerecht met een mooi stukje vlees erbij!
    Delicious had al eerder een recept voor pastaschelpen (conchiglioni) met merguezworst en linzen, is ook heerlijk

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Kan je dit voorgerecht ook een dag van te voren maken?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Eindelijk een keer gemaakt. Met stilton in plaats van gorgonzola. We vonden het lekker, maar geen hoogvlieger. Gezien het gepiel met theelepel om te vullen geen tweede keer. Wat betreft de bovenstaande vraag van Anoniem: nee, je kan het niet een dag van tevoren maken. Pasta droogt uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Geprobeerd tijdens mijn 'Italiaanse avond' en iedereen heeft gesmuld! Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen