Ingrediënten voor het deeg:
- 125 g bloem
- 75 g maïsmeel
- ½ tl zeezout
- 150 g koude roomboter, in blokjes
- 35 g Parmezaanse kaas, geraspt
- 4-6 el ijskoud water
Voor de vulling:
- 70 g Parmezaanse kaas, geraspt
- 750 g tomaten, verschillende soorten en kleuren
- 15 g tijm
- 1½ tl honing
- 3 el rode balsamicoazijn
- 3 el olijfolie
- 3 tenen knoflook, in kleine stukjes gesneden
- zout en peper
- 1 ei, losgeklopt
Bereiden:
1. Voor het deeg: meng in een keukenmachine de bloem, het maismeel, de kaas en het zout. Voeg de blokjes boter toe en meng snel en kort erdoor. Voeg het water toe, begin met 4 el en voeg eventueel als het nodig is de rest ook toe, meng tot je een samenhangend deeg hebt, waar je een bal van kunt maken. (Heb je geen keukenmachine of foodprocessor, kun je het natuurlijk ook met de hand kneden). Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het minstens 2 uur rusten in de koelkast.
2. Snijd ondertussen de tomaten in plakken. Ik gebruikte kleine kerstomaatje en heb ze alleen doormidden gesneden. Bekleed een ovenrooster met dubbel keukenpapier en leg de tomaatjes met de snijkant daarop, bestrooi ze met wat zout en laat ze twee uur uitlekken, zodat ze wat vocht verliezen.
3. Doe de balsamico-azijn met de helft van de tijm en de honing in een pannetje en verwarm dit tot de honing is opgelost. Laat afkoelen en giet door een zeefje.
4. Verhit 3 el olijfolie, draai het vuur laag en en bak hierin de knoflook tot ze lichtbruin zijn. Doe het op laag vuur, want verbrande knoflook smaakt bitter. Laat afkoelen en giet door een zeefje. Bewaar de knoflook en de knoflookolie, je gebruikt het allebei.
5. Verwarm de oven voor op 225' C. Rol het deeg uit opeen met bloem bestoven werkvlak tot een ronde vorm of rechthoekig. Ik heb een ronde springvorm van 26 cm doorsnede ingevet en de bodem bekleed met bakpapier. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat, of leg het deeg dat je uitgerold hebt, groter dan de springvorm in de vorm. Bestrooi de bodem met de Parmezaanse kaas en verdeel de stukjes knoflook over de bodem, verdeel er ook nog wat tijmblaadjes over. Als je de taart niet in een springvorm maakt, laat dan zeker 2 cm van de randen vrij, want die vouw je later over de tomaten.
6. Dep de tomaten droog met keukenpapier en verdeel ze over de taart, bestrijk de tomaten met het balsamicostroopje en druppel wat knoflookolie over de tomaten. (Ik heb van beiden niet alles gebruikt, anders werd het wel erg vochtig). Bestrooi ze met zout en versgemalen peper. Vouw de randen terug over de tomaten. Bestrijk de randen met het ei en leg nog wat takjes tijm op de tomaten.
7. Bak de crostata 30 -35 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de taart eerst een tijdje afkoelen voordat je hem serveert, want aan hete tomaten kun je lelijk je mond branden. Op kamertemperatuur is het beste.
Bron: Diana's mooie moestuin (oorspronkelijk uit Trouw)
Van een trouwe volgster van mijn blog kreeg ik dit héérlijke recept voor een tomaten crostata toegestuurd. Het recept sprak mij erg aan, dus heb ik het meteen in het weekend gemaakt. Het is een bewerkelijk recept, maar niet moeilijk. Alleen niet geschikt om het 'eventjes' uit je werk te maken, want je bent er wel een tijdje zoet mee, maar absoluut de moeite waard! Diana heeft tomaten uit haar moestuin gebruikt, maar aangezien ik niet in het bezit ben van een moestuin heb ik bij een AH in het Westland kerstomaatjes kunnen kopen in verschillende kleurtjes: rood, geel, oranje en bruin. Diana bedankt voor dit heerlijke recept, dat ik zeker vaker ga maken.
Het deeg ziet er zo krokant uit, het moet heerlijk zijn om daar in te bijten . Komt op mijn lijstje te staan.
BeantwoordenVerwijderenNog een fijn weekend!
ik ga deze ook proberen, bedankt
BeantwoordenVerwijderenHallo Carilien,
BeantwoordenVerwijderenWat een geweldig blog , zo verzorgd en aantrekkelijk ogend dat je alles wel eil maken.
Ik heb wat recepten van je opgeslagen en zal het respect tonen door jouw naam en de bron te vermelden.
Misschien een stomme vraag, maar als je maismeel vermeldt, bedoel je dan maizena of de echte pakken maismeel uit Mexico?
Met vriendelijke groet
Ineke van Olphen
Hallo Ineke,
BeantwoordenVerwijderenIn de eerste plaats bedankt voor je compliment! Maismeel en maizena is niet hetzelfde. Als je even op google zoekt, zie je wat precies het verschil is. Maizena gebruik je om iets te binden. Ik koop maismeel bij de groothandel, maar misschien verkopen ze het ook wel in de supermarkt of in een Turkse winkel. Het is geel van kleur en wordt o.a.gebruikt om polenta te maken.
groeten, Caroline