dinsdag 15 juli 2014

Hartige taart met snijbiet, kruiden en jonge kaas


Ingrediƫnten:
- 1 rode ui, in dunne plakjes (85 g)
- 3 stengels bleekselderij + het blad, in plakjes (220 g)
- 8 grote bladeren snijbiet (of wilde spinazie), grofgehakt (175 g)
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 el gehakte muntblaadjes
- 2 el gehakte platte peterselie
- 2 el gehakte salieblaadjes
- 2 el olijfolie
- 75 g feta, verkruimeld
- 50 g pecorino, geraspt
- 15 g pijnboompitten, geroosterd
- de rasp van 1 citroen
- 350 g bladerdeeg (7 plakjes of een rol)
- 100 g ricotta
- 1 ei, losgeklopt
- zout/peper

Bereiden:
1. Bak in een wok of hapjespan met 2 el olijfolie (op half/hoog vuur) de ui, bleekselderij, snijbiet bladeren, de kruiden, steeds omscheppend ongeveer 10-15 minuten tot de bleekselderij zacht is. Haal de pan van het vuur en schep er de feta, de pecorino, de pijnboompitten, de citroenrasp en zout en peper naar smaak door. Laat iets afkoelen.
2. Verwarm de oven voor op 200' C boven-en onderwarmte. Rol het bladerdeeg uit tot een ronde plak van ongeveer 30 cm doorsnede en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. (Ik maak het altijd in een springvorm, zie dit recept). Verdeel de vulling over het bladerdeeg, maar laat 3 cm van de randen vrij. Verdeel over de vulling dikke klodders van de ricotta. Vouw de randen van de taart over de vulling. Dit hoeft niet al te netjes. Bestrijk de randen met het losgeklopte ei en bak de taart 30 minuten in de oven tot het bladerdeeg goudbruin is. Haal de taart uit de oven en laat afkoelen tot kamertemperatuur, druppel er nog wat olijfolie over en serveer. (De taart smaakt koud ook erg lekker).

Tip: Als je geen snijbiet bladeren kunt krijgen, kun je net als ik heb gedaan wilde spinazie gebruiken. Als alternatief geeft Ottolenghi ook nog: bietenblad, raapsteeltjes, brandnetel en waterkers.

Bron: Yotam Ottolenghi


Als ik voor het eerst een nieuw recept uitprobeer, zal ik me altijd aan het recept houden, omdat ik wil weten wat de maker van het recept precies bedoeld. Als het recept niet helemaal aan de verwachting voldoet, zal ik er de volgende keer dat ik het maak iets naar eigen inzicht aan veranderen. Bij dit recept wilde ik dus ook de snijbiet bladeren gebruiken, maar helaas kon ik het nergens bemachtigen. Het schijnt een typisch product te zijn dat veel in moestuinen gekweekt wordt en in natuurvoedingswinkels verkocht wordt. Ik heb nog de EkoPlaza geprobeerd, maar die hadden het niet. Als alternatief gaf Ottolenghi spinazie op. Het is weer een typisch Ottolenghi recept, barstensvol smaken en weer verrassend lekker, vooral de frisse citroensmaak, die je echt proeft, vond ik bijzonder.

10 opmerkingen:

  1. Oh Caroline, wat is dit weer zo een lekkere hartige taart. Heb ik nu voor de eerste keer snijbiet in onze tuin dus nu weet ik zeker dat ik die ga gebruiken hiervoor. Want net als de tomaten crostata ga ik deze ook een keer maken. Bedankt voor het recept.
    groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk Ymme, dit is ook weer een toppertje. Ik hoor wel hoe je 'm vond.
    groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Caroline, in de laatste allerhande stond dat ze nu bij de ah ook snijbiet hebben. Misschien alleen de groter ah's. ik vond zelf de foto lijken op een zak met slablaadjes met een rode nerf erdoor. Zeker niet mijn snijbiet uit mijn vroegere tuin en zoals ik die bij de biokraam kan kopen. Denk aan het loof van bieten, maar met een minder rond blad, en meer blad langs de nerf. En mijn snijbiet was pas in augustus of zo klaar om te oogsten, en ook op de markt hadden ze het niet zo vroeg al. Dus misschien heb je later jn het jaar meer geluk.
    Gr johanneke
    Ps ben bezig met de abrikoosyoghurttaart

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ze hebben inderdaad nu snijbiet bij de ah (in de koeling, niet vers op de plank)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Die ze bij de AH verkopen zijn niet die grote bladeren, dat zijn meer de bladeren van bieten volgens mij. Maar volgens Ottolenghi kun je die ook gebruiken, maar ze zullen wel anders smaken. Maar met de wilde spinazie was deze taart ook super! Ik ga 'm zeker nog eens met snijbietblad maken als ik het ergens kan krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb een flinke rij regenboogsnijbiet in mijn volkstuin. Moet nodig oogsten dus deze taart wordt het volgende wat ik er mee ga maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. In Spanje kan je het gewoon kopen, maar in Belgie en Nl is het een vergeten groente. De bladeren vallen ook snel slap. Wellicht daarom dat het niet gewoon te vinden is. Ik heb nog in mijn vriezer. Je hebt er dan inderdaad nog kleurvariaties in. Hopelijk heb ik volgend jaar ook terug snijbiet in de moestuin. De grote bladeren vul ik dan ook met gehakt en maak ik pakketjes van.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Snijbiet is in deze tijd van het seizoen te koop bij de Eko-plaza. En lekkere taart zo te zien!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. In Duitsland wordt het veel gegeten, snijbiet. Ddaar heet het Mangold. Wie weet, als je eens de grens over gaat?....
    Het schijnt ook makkelijk in eigen tuin te kweken te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Dag Caroline,

    Met veel plezier lees ik regelmatig je blog en zie steeds prachtige foto's en recepten voorbij komen.
    Je vertelt dat je moeilijk aan snijbiet kunt komen. Zelf vind ik vergeten groenten ook fijn om te gebruiken en daarom bestel ik regelmatig een Vitatas bij mijn groenteboer. Van te voren kijk ik op de website van Proef.nu wat er in de diverse tassen zit en besluit ik er al of niet eentje te bestellen. Vorige week zat er toevallig nog snijbiet in.
    Misschien is dit een idee?

    Groetjes van Ellen

    BeantwoordenVerwijderen