vrijdag 20 februari 2015

Kruidige salade van mango, bloemkool en kikkererwten


Ingrediënten:
- 1 blikje kikkererwten (Bonduelle 310 g)
- 1 tl korianderzaad
- 1 tl zwart mosterdzaad
- ½ tl komijnzaad
- 1 tl kerriepoeder
- ½ tl koenjit (geelwortelpoeder)
- 1 tl fijne kristalsuiker
- 80 ml zonnebloemolie
- 1 grote ui, in dunne ringen
- 1 kleine bloemkool, in roosjes
- 1 grote rijpe mango, of 2 kleintjes (geschild en in blokjes)
- 1 rode chilipeper, in dunne reepjes, zonder zaadjes
- 20 g verse koriander, grofgehakt
- 3 el limoensap
- zout
- 50 g jonge spinazie

Bereiden:
1. Verwarm de kikkererwten heel even in een pannetje, giet ze af en doe ze in een schaal.
2. Rooster de koriander-, mosterd- en komijnzaadjes in een grote koekenpan tot ze gaan springen. Maal ze fijn in een vijzel. Meng ze met de koenjit, suiker en kerriepoeder (gebruik maatlepels voor de theelepels); zet opzij.
 3. Breng een grote pan met water aan de kook en blancheer hier in de bloemkoolroosjes  1 minuut en laat ze goed uitlekken. Ze moeten goed droog zijn dep ze anders nog droog met keukenpapier.
4. Verhit in dezelfde pan waar je de zaadjes ingeroosterd hebt de helft van de zonnebloemolie en bak al roerend ongeveer 5 minuten op hoog vuur de uien tot ze gaan kleuren. Voeg het kruidenmengsel toe en bak nog 5 minuten op halfhoog vuur. Doe het mengsel bij de kikkererwten en meng door elkaar.
5. Verhit de rest van de zonnebloemolie in dezelfde pan van de uien en voeg de bloemkoolroosjes toe.  Bak de bloemkool op hoog vuur al omscheppend tot de roosjes goed beginnen te kleuren. Voeg zout naar smaak toe. Doe de hete bloemkool bij het kikkererwtenmengsel en roer goed. Laat even staan tot de salade op kamertemperatuur is. Doe de mango, de chilipeper, koriander (eventueel de spinazie) en het limoensap in de salade en schep alles goed door elkaar. Je kunt de salade nu serveren, maar ook in de koelkast zetten en koud serveren.

Tip: de volgende dag het restje zo uit de koelkast gegeten en vond ik het nog lekkerder, de smaken waren lekker door getrokken.

Bron: Plenty More, Yotam Ottolenghi en The Guardian

Weer zo'n héérlijke salade van Ottolenghi waarvan je blijft eten. Ottolenghi gebruikt in zijn recept 150 g gedroogde kikkererwten die hij een nacht weekt in water. Ik nam een blikje en gebruikte het hele blikje van 310 g. De spinazie laat ik de volgende keer weg, vond het niet echt nodig in dit recept. De ingrediëntenlijst van dit recept lijkt zoals we gewend zijn van Ottolenghi erg lang, maar als je goed kijkt heb je veel al in huis. De rijke smaken van deze salade maken het weer tot een echt Ottolenghi gerecht.

9 opmerkingen:

  1. ik heb alles in huis behalve bloemkool....zal dus niet voor morgen zijn! maar komt zeker op mijn to-eat lijstje!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Echt een recept voor jou Sonja. Erg lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wij vonden het ook een geweldig recept. Had een super sappige mango van een collega gehad en daarmee dit recept van Ottolenghi gemaakt. Heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb je recept gemaakt en het was heerlijk! Op en top Ottolenghi. Ook heel geschikt als gezonde lunch. Bedankt voor het delen van dit recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een feestelijke salade, super ingrediënten en volgens mij ook heel smakelijk. Mooie foto weer!

    Groetjes, Naomi

    BeantwoordenVerwijderen
  6. dit is een enorm lekker recept! heb dit nu al 3x gemaakt. U inspireert me enorm om deze lekkere recepten uit te proberen
    Gr. Nitza

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Leuk om te horen Nitza. Dank voor je reactie.
    groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb dit gisteren gemaakt. Heerlijk. Ik had nog een paar perziken in huis en heb die gebruikt i.p.v. de mango. Het smaakte heerlijk. Ik deed de spinazie bij de salade op hetzelfde moment als de uien. Ik weet het Nederlandse woord niet meer, maar de "wilted" spinazie, mengde zo goed met het geheel.
    Els uit Colorado, USA

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Je blog is nog altijd inspirerend, Caroline. Deze salade was erg lekker. En inderdaad zonder spinazie. Er is nu volop Hollandse bloemkool. Aanrader!

    BeantwoordenVerwijderen