Ingrediënten:
- 4 grote uien, gesnipperd
- olijfolie
- stukje verse gember van 5 cm, geschild en fijngeraspt
- 1 tl kaneel + extra voor de garnering
- ½ tl foelie
- ½ tl nootmuskaat
- 1 el fijne kristalsuiker
- flinke handvol dadels, ontpit en fijngehakt
- 1 gegrilde kip van ongeveer 1,2 kilo, in fijne reepjes geplukt
- 50 g pijnboompitten, geroosterd
- 5 grote eieren, hardgekookt en in stukjes gesneden
- 1 eigeel, losgeklopt
- 1 bosje platte peterselie (20 g), fijngehakt
- 1 bosje koriander (20 g), fijngehakt
- 1½ el heldere honing
- versgemalen zwarte peper en zeezout
- 6 vellen filodeeg of yufkadeeg
- poedersuiker om te bestrooien
Bereiden:
1. Bak de uien in een flinke scheut olijfolie in een grote koekenpan op halfhoog vuur en roer regelmatig door. Laat de uien karameliseren en voeg de gember, de specerijen, de suiker en de dadels toe. Laat koken tot het vocht is opgenomen. Haal de pan van het vuur en zet apart.
2. Doe de stukjes kip met de pijnboompitten, de stukjes ei, de peterselie en de koriander in een grote kom en roer goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
3. Verwarm de oven voor op 180' C.
4. Bestrijk de vellen filodeeg (ik gebruikte yufkadeeg, dat vind ik lekkerder en is wat makkelijker te hanteren. Je koopt het bij de Turk) met wat gesmolten roomboter en leg twee vellen in een ronde ovenvaste schaal van ongeveer 24 cm doorsnede (je kunt ook een springvorm gebruiken). Laat de stukken overhangen. Verdeel de vulling erin en knip een beetje van de overhangende delen af en vouw de rest over de vulling. Maak van twee andere filodeeglappen twee rondjes, groter dan de vorm en leg die op de bovenkant. Stop het teveel aan de zijkanten goed in. Bestrijk de bovenkant met het eigeel en bak de bastilla 25- 30 minuten in de oven tot de taart goudbruin is aan de bovenkant. Haal de bastilla uit de oven, laat iets afkoelen en bestrooi met poedersuiker en kaneel. De bastilla is het lekkerst op kamertemperatuur.
Bron: Persiana
Al heel lang wilde ik eens een Bastilla maken, maar er zijn zoveel verschillende recepten van te vinden, dat ik geen keus kon maken. Ik kan hier veel vertellen wat een bastilla precies is,maar als je op de link klikt, kun je het allemaal lezen. In het boek Persiana, dat ik kort geleden aanschafte, stond dit recept van een bastilla dat mij meteen aansprak. Vandaag was het een regenachtige zondag en dus tijd om eens de keuken in te duiken. De kip had ik de dag van tevoren al gegrilleerd, maar je kunt ook best een kant-en-klare gegrilde kip kopen. De héérlijke smaken in dit gerecht komen van de kruiden en specerijen die je gebruikt en combineren perfect met de zoete componenten. Dit is echt een feestmaal en ieder hap is een waar genot!