maandag 4 mei 2015

Appelsloffen


Ingrediënten voor de sloffen:
- 180 g roomboter
- 200 g witte basterdsuiker
- 2 g zout
- 1 eidooier
- 250 g bloem (liefst een combinatie van Zeeuwse- en patentbloem)
- 10 g bakpoeder

Voor de frangipane:
- 185 g amandelspijs
- 10 g citroenrasp
- 37 g roomboter
- 55 g ei

Voor de appelvulling:
- 3 grote appels, in blokjes gesneden
-  klontje boter
- 2 el geleisuiker (of gewone suiker naar smaak)
- 2 tl kaneel

Bereiden:
1. Voor het sloffendeeg: meng de boter met de suiker, eidooier en zout met de mixer. Zeef de bloem met het bakpoeder en kneed dit er voorzichtig doorheen. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het een uur rusten in de koelkast. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot ruim 1 cm dikte en ter grote van 2 sloffenringen. Steek met de sloffenringen een deegplak uit en zet dit met de sloffenringen er nog omheen op een met bakpapier beklede bakplaat.
2. Voor de frangipane: meng amandelspijs, citroenrasp ( ik gebruikte het van Dr Oetker) en roomboter (dit gaat het makkelijkst als je het op een groot bord doet en met een vork goed mengt). Voeg het ei toe, roer glad. Doe dit in een spuitzak met glad spuitmondje en spuit de frangipane op het sloffendeeg, laat 1 cm vanaf de rand vrij. Bak de sloffenbodems in ongeveer 25 - 30 minuten in een voorverwarmde oven van 160'C boven-en onderwarmte. De sloffen zijn klaar, wanneer ze gerezen en goudbruin zijn. Laat afkoelen op een bakplaat.
3. Smelt wat roomboter in een koekenpan en voeg de appelblokjes, die je omgeschept hebt met wat geleisuiker en kaneel toe. Bak ze een beetje bruin en laat daarna in een vergiet goed uitlekken en afkoelen. Verdeel ze dan over de sloffen. Versier eventueel nog met stijfgeklopte slagroom.

Tip: heb je geen sloffenringen dan kun je het ook in een ronde vorm van 24 cm doorsnede maken. Gebruik bv. de buitenkant van een springvorm.

Bron: het recept voor de sloffenbodem komt van Judiths Cakes (de site bestaat inmiddels niet meer).


Jullie zullen wel denken, al weer gebak? Ik had weer een goede reden om wat te bakken, want vandaag is Johan jarig en daar hoort natuurlijk taart bij. Ik doe hem geen groter plezier dan een appeltaart te bakken, maar aangezien ik al zoveel appeltaartrecepten op mijn blog heb staan, heb ik voor de verandering deze heerlijke appelsloffen gemaakt, toch iets met appel. Het recept voor de sloffen kreeg ik van Judith. Het is een fantastisch lekker recept, je krijgt echt een soort bakje in de slof dat je goed kunt vullen. De appels heb ik even gebakken met geleisuiker, maar als je dat niet hebt, kun je ook gewone suiker gebruiken.  Zo ontzettend lekker die sloffenbodems en je kunt naar harte lust variëren.

29 opmerkingen:

  1. Oh wat fijn Caroline, weer een recept van Judith s cakes terug! Zo jammer dat die site niet meer bestaat!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De dag is al bijna voorbij maar toch nog een gelukkige verjaardag voor Johan. Het gebak zal wel gesmaakt hebben want het ziet er heerlijk uit.
    Lieve groetjes,

    Ymme

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gefeliciteerd met Johan, ik denk dat jullie hebben genoten van de sloffen. Ze zien er heerlijk uit en weer mooie foto's van de jarige Job...ehh Johan:)! Groetjes, Louise

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ziet er weer prachtig uit Caroline zoals altijd!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ziet er weer overheerlijk uit !!! Kan niet wachten om het uit te proberen.
    Lieve groetjes, Tinne

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ziet er goed uit! Nog gefeliciteerd met Johan. Mjn wederhelft heeft dit ook een keer gemaakt maar dan met aardbeien en uit het bakboek van Rutger van Heel Holland Bakt....

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @Annemiek, die heb ik ook een keer gemaakt, staan ook op mijn blog. Ook een erg lekkere combi. Maar deze bodem van Judith vind ik zelf lekkerder dan die van Rutger. Probeer maar eens uit.
    groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi Caroline,

    Allereerst van harte proficiat met Johan,en ten tweede…….alweer gebak,je hoort mij niet klagen hoor,met zoete receptuur!

    Groetjes,
    Sylvia



    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoi Caroline,

    Van harte gefeliciteerd allereerst!
    Wat zien de sloffen er heerlijk uit! Dank voor je tip dat dit deeg net weer wat lekkerder is. Heb pas een sloffenring gekocht, dus die van RB stond op mijn lijstje. Dit recept is voor 2 sloffen toch?
    Ik heb ooit van Judith's cakes petit fours met blauwe bes, frangipane en mascarpone gemaakt, oh zo lekker!! Heb helaas het recept niet opgeslagen en nu wilde ik ze pas weer maken en kwam ik tot de ontdekking dat ik alleen nog maar foto's zie van de petit four, maar nergens het recept meer. Zo jammer!! Misschien heb jij het recept ook Caroline, en wil je het delen? Of Judith,als je dit leest...ik zou ze zo graag vaker maken!!
    Ik wens je nog een hele gezellige dag!
    Groetjes!
    p.s. is er een speciale reden dat je 2 soorten bloem gebruikt?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Dit recept is inderdaad voor twee sloffen. Judith gebruikt twee soorten bloem voor dit recept en ik heb het ook gedaan en het was heerlijk! Maar je kunt ook alleen patentbloem nemen hoor. Ik zal Judith eens vragen om het recept van de petit fours. Jammer dat Judith's Cakes verdwenen is. Maar ja ik begrijp het wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Leuk Caroline, de sloffen op je site! Dat sloffendeeg kan je echt met alles combineren, het lekkerste deeg wat er is. Mooie foto!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. En leuk om te horen dat jullie m'n site missen:) Als jullie een bepaald recept missen, mail dan even naar info@judithscakes.nl.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leanne Groenendijk7 mei 2015 om 21:21

      Soms probeer ik het gewoon even met de hoop dat je toch weer begonnen bent :)
      Groetjes Leanne

      Verwijderen
  13. Oh ziet er super uit! Zo jammer dat Judith haar website er niet meer is.Ik wou nog zo veel recepten uit proberen.alleen vroeg ik mij af waar je die Zeeuwse bloem haalt. Ik woon nl. In België.
    Grtjs Lise

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hallo Lise,
    Als je een bepaald recept van Judith zoekt, mag je haar mailen. Haar email staat hier boven in een reactie. Ik denk dan Zeeuwse bloem bij jullie patisseriebloem heet.
    groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Alsnog van harte gefeliciteerd met je man Caroline en die sloffen zien er heerlijk uit. Zo op deze vroege morgen.

    Liefs Gereon

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Van mij mag je wel elke dag een zoet recept plaatsen. ik geniet er iig elke keer weer van.

    Gr. Char

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik mis de site van Judith ook heel erg, echt jammer! gelukkig heb ik veel recepten van haar opgeslagen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ja ik mis Judith ook. Jammer dat de recepten ook verdwenen zijn.

    Gr Sylvia

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Leanne Groenendijk7 mei 2015 om 21:23

    Gefeliciteerd met Johan, Caroline. En met zo'n heerlijk recept wordt mn to-bake lijst alleen maar langer ;). Heerlijk!!

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ben overmorgen jarig, door jouw slof word ik op het nippertje nog even herinnerd aan iets wat ik op mijn verlanglijstje wilde zetten!!!
    Volgens mij zijn (door jezelf in Favorieten) opgeslagen recepten van Judith ook weg. Moet je het echt in Word gezet hebben of zo (ik dus niet)
    Dat worden veel mails voor Judith!

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Hallo Gerry,
    Ik ben bang dat als je ze niet echt opgeslagen hebt, je al Judiths recepten kwijt bent. Maar in ieder geval heb je door dit recept haar overheerlijke sloffendeeg!
    groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Nou, ik heb net een sloffenbakvorm besteld. Hopelijk morgen al in huis. Zondag komen mijn ouders eten. Misschien dan deze appelversie maken...met 'gewone' bloem! :)

    Oh ja, ik dacht ergens op een anders site te lezen dat men het deeg met de vorm er nog omheen afbakt. Jij niet hè?

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Hallo Tessa,
    Jawel hoor, gewoon bakken met de sloffenringen er omheen, anders loopt het gebak uit.
    Succes, het lekkerste gebak wat er is!
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Ik heb het nog even wat duidelijker in het recept gezet, Tessa.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Hallo Caroline,
    Moest er door deze frangipane geen bloem? Heb vanmiddag gemaakt en ga m morgen proberen. Ziet er heerlijk uit en ruikt ook erg lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Nee hoor, hier gaat geen bloem door de frangipane. Geniet van je sloffen.
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Hallo Caroline,
    hoe maak je de amandelspijs voor dit taartje?
    grtjes

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Amandelspijs kan je in de supermarkt kant-en-klaar kopen. Maar zal je het zelf wilt maken, vind je hier het recept:
    https://www.weekendbakery.com/posts/zelf-amandelspijs-maken-2/

    BeantwoordenVerwijderen