- 205 g patentbloem
- 2 tl bakpoeder
- ¼ tl zout
- ¼ tl kardemonpoeder (optioneel)
- 70 g ongezouten boter, op kamertemperatuur
- 150 g lichtbruine basterdsuiker
- 2 grote eieren
- 80 ml zonnebloemolie
- de rasp van 1 sinaasappel
- 1½ tl vanille-extract
- 8 pruimen, door de helft en ontpit
Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C. Vet een vierkant bakblik van 20 cm in en bekleed met bakpapier.
2. Meng de bloem, bakpoeder, zout en kardemonpoeder in een kom.
3. Klop met de mixer op medium snelheid de boter 3 min. zacht en romig. Voeg de suiker toe en mix nog 2 min. Voeg één voor één de eieren toe en mix na ieder ei minstens 1 minuut.
4. Voeg de zonnebloemolie, de sinaasappelrasp en het vanille-extract toe en mix op medium snelheid alles goed door.
5. Voeg de droge ingrediënten toe en zet de mixer op de langzame stand en mix tot alles goed gemengd is. Ga met een spatel langs de kant van de kom, zodat je zeker weet dat alles gemengd is.
6. Verdeel het deeg in de bakvorm en maak het glad. Verdeel de halve pruimen over het deeg in vier rijen van vier. Duw de pruimen een beetje aan.
7. Zet de vorm in de voorverwarmde oven en bak de cake 40 minuten, tot de cake er mooi bruin uitziet en een satéprikker er schoon en droog uitkomt.
8. Laat de cake 15 minuten afkoelen in de vorm en haal hem er dan uit en laat verder afkoelen op een rooster. Snijd de cake in acht stukken.
Bron: 'Baking from my home to yours' van Dorie Greenspan.
Ik kreeg een reactie van een van mijn volgers op dit recept, dat ik al eerder plaatste. Ze vond de cake zo ontzettend lekker, dat ze mij adviseerde het recept nog een keer te plaatsen. Zeker omdat het nu pruimentijd is, dus nu de tijd om deze lekkere cake te bakken!
Ahh, heerlijk! Ik moet ook eens iets met pruimen uitproberen!
BeantwoordenVerwijderenZou het ook lekker zijn om pruimen met vijgen te combineren in deze cake? We hebben van beiden hier nl een overschot ;)
BeantwoordenVerwijderenHallo Brigitte,
BeantwoordenVerwijderenVast wel. ik zou het gewoon doen! Er staan ook heerlijke recepten met vijgen op mijn blog.
groetjes Caroline
hoi caroline, cake is altijd lekker en zeker als er iets speciaals mee gedaan wordt. deze komt op mijn lijstje terecht!
BeantwoordenVerwijderenliefs
Beste Caroline,
BeantwoordenVerwijderenLeuk dat je deze aanrader inderdaad weer bovenaan plaatste!
Ik zag trouwens later pas op je foto dat ik de pruimen verkeerd om had gedaan. Het is absoluut slimmer om ze met de doorgesneden kant naar boven te doen. Mijn cake was de volgende dag toch een beetje nattig onder de pruimen geworden. Maar de smaak bleef fantastisch!
Groetjes, Ineke
Hallo Ineke,
BeantwoordenVerwijderenIk heb meteen naar je geluisterd! ook omdat dit inderdaad een verrukkelijke cake is. Ik ga de cake a.s. maandag ook weer bakken voor mijn koffiebezoek.
groeten, Caroline
Bedankt voor dit lekkere recept! Ik had nog nooit kardemom gebruikt, maar dat combineert hier mooi met de andere ingrediënten. Het geeft ook een lekkere nasmaak. Deze ga ik vaker bakken! Groeten, Petra
BeantwoordenVerwijderenIk heb de cake onlangs gemaakt en hij was overheerlijk. Komt zeker in mijn "bewaarmapje". Bedankt voor je fantastisch mooie site met al die overheerlijke receptjes!
BeantwoordenVerwijderenDank voor je leuke reactie Ann Valerie.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes, Caroline