maandag 23 november 2015
Geroosterde pompoen met za'atar, kruidige yoghurt & ingelegde chilipeper
Ingrediënten:
- 1 grote flespompoen
- 3 el za'atar
- 3 el olijfolie
- zeezout
Voor de kruidige yoghurtsaus:
- 200 g Volle Griekse yoghurt
- 1 bosje munt, blaadjes fijngehakt
- 2 tl sumak
- 1 el gemalen koriander
- 2 el olijfolie
- geraspte schil en sap van 1 citroen
- versgemalen zwarte peper en zeezout
Ter garnering:
- 1 klein bosje platte peterselie, blaadjes grofgehakt
- 2 tl nigellazaad
- 8 grote ingelegde rode chilipepers, in dunne ringetjes.
Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 240' C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
2. Snijd de pompoen ter hoogte van de bolling horizontaal doormidden en snijd elke helft verticaal
doormidden. Schep de zaadjes en zaadlijsten eruit en snijd elke helft opnieuw doormidden, zodat je in totaal 8 stukken hebt. Schil de pompoen en snijd het vruchtvlees in stukjes.
3. Meng in een kommetje de za'atar met de olijfolie en wrijf hiermee de pompoenstukjes goed in. Leg op een bakplaat en bestrooi met zeezout en rooster 40-45 minuten tot de randjes bruin worden en bijna verschroeien.
4. Meng voor de yoghurtsaus alle ingrediënten in een kommetje en breng op smaak met zout en peper.
5. Haal de pompoen uit de oven, verdeel op een serveerschaal, schep er wat yoghurtsaus op en bestrooi met de peterselie. Verdeel het nigellazaad erover en leg de ingelegde chilipepers erop. Ik had geen ingelegde chilipepers en gebruikte één gewoon rood chilipepertje in stukjes gesneden.
Bron: Persiana, Sabrina Ghayour
Vanavond onze smaakpapillen weer eens verwend met smaken uit het Midden-Oosten, uit het boek Persiana. Er lag nog een pompoen op het aanrecht die op moest en toen was de keus snel gemaakt. Wij aten het als hoofdgerecht met z'n tweetjes. Je kunt het ook als bijgerecht serveren met een stukje vlees. We aten onze vingers erbij op, zó ontzettend lekker!
Ik was van plan om de flespompoen met gembertomaten eens te proberen, maar nu twijfel ik :-)! Welke raad je mij aan om in gezelschap te eten, als onderdeel van een buffet? Oh wat kom ik hier graag!
BeantwoordenVerwijderenHallo Anne, Moeilijke keus, ze zijn allebei erg lekker. Dit recept is minder werk. Succes met een keuze maken.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Caroline
Jij schilt de pompoen, lees ik. Ik hoor steeds meer berichten dat je dit soort pompoenen niet hoeft te schillen, vooral niet wanneer ze geroosterd worden. De schil lijkt me dan een beetje taai worden, net als bij aubergine ... en dan hoef ik niet meer. Heb jij het weleens geprobeerd, met schil?
BeantwoordenVerwijderenIk heb het wel eens gedaan en het is goed te doen Nell. De schil wordt een beetje knapperig. Je moet dan wel een biologische hebben en dat was deze niet.
BeantwoordenVerwijderenZiet er een zeer lekker recept uit die ik zeker ga uitproberen. Bedankt !!!
BeantwoordenVerwijderenO...mijn jongste kijkt mee en zegt: maak dit maar een keer voor jullie met z'n tweetjes...heeft ze pech! Er liggen nog een paar biologische pompoenen te wachten...lijkt me zalig! Maak er wel wat bij voor de kids hihi!
BeantwoordenVerwijderenDit ziet er weer heerlijk uit Caroline, ik hem m opgeslagen, denk dat dit ook wel wat voor ons is. Heb het boek (nog) niet dus zolang zal ik het met jouw blog moeten doen ;-)
BeantwoordenVerwijderenIk las allerlei reacties van ga ik maken. Ik zou zeggen doen!
BeantwoordenVerwijderenIk heb het geten met citroenaardappeltjes met daarin een beetje kip. Lekkere combi.
Ziet er heerlijk uit zeg! In delft hebben ze ook van die lekkere gerechten!
BeantwoordenVerwijderen