woensdag 12 oktober 2016
Pompoen tarte tatin met geitenkaas
Ingrediënten:
- 1 kleine flespompoen
- 1 el olijfolie
- 1 el fijngehakte rozemarijn + 1 takje
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- zout en versgemalen peper
- 45 g fijne kristalsuiker
- 150 g geitenkaas met korst (chavroux), in 1 cm dikke plakjes gesneden
- 1 rol bladerdeeg uit de koeling
Bereiden:
1. Snijd de boven- en onderkant van de pompoen en snijd de pompoen in de lengte doormidden. Snijd van iedere helft plakken van ½ - 1 cm dik en verwijder de schil. Je hebt ongeveer 500 gram nodig.
2. Doe de pompoenstukken in een grote schaal en voeg de rozemarijn, de knoflook (ik gebruikte 1 teentje), olijfolie, zout en flink wat peper toe. Hussel alles goed door elkaar.
3. Verwarm de oven voor op 180' C boven- en onderwarmte.
4. Zet je tatinvorm met de suiker op het vuur en laat de suiker smelten tot een karamel. Zodra de karamel mooi bruin is haal je de vorm van het vuur. Verdeel de karamel goed in de schaal en laat even iets afkoelen. Leg het takje rozemarijn in het midden van de schaal en verdeel de pompoen in de schaal, begin aan de buitenzijde en werk naar het midden toe en verdeel de achtergebleven olijfolie, rozemarijn en knoflook er ook over. Verdeel de plakjes geitenkaas tussen de pompoen. Sommige stukjes op de bodem van de schaal en enkele stukjes tussen de pompoen.
5. Maak een ronde lap van het bladerdeeg (kun je geen rol krijgen, gebruik dan 5 ontdooide plakjes uit de diepvries, die je uitrolt). Leg de lap over de pompoen en stop de randen in. Prik gaatjes in het deeg en zet de vorm 50 minuten in de voorverwarmde oven.
Haal de vorm uit de oven, laat even staan, leg een groot bord op de schaal en keer om. Voorzichtig, want de karamel is erg heet.
Bron: Ottolenghi recept uit The Guardian
Na de mooie nazomer is het nu echt herfst geworden. Pompoenen kun je tegenwoordig het hele jaar door krijgen, maar voor mij horen ze toch echt bij de herfst. Dit recept kwam steeds langs op de Facebookpagina van de Ottolenghi fans en iedereen was er lyrisch over. Het is een simpel recept om te maken en smaakt zoals we gewend zijn van Ottolenghi erg lekker. Wij aten de tatin met z'n tweetjes helemaal op, dat zegt wel genoeg!
lijkt me geweldig lekker,
BeantwoordenVerwijderenga ik uitproberen, dank je wel
Leuk dat je weer eens een recept plaatst Caroline!
BeantwoordenVerwijderenZiet er weer lekker uit. Ik ga 'm snel uitproberen.
Hij staat nu in de oven, heb alleen een ronde oranje pompoen gebruikt want kon vandaag geen flespompoen vinden in de winkel.
BeantwoordenVerwijderenBen heel erg benieuwd.
Ik ben benieuwd, een andere pompoen is vast ook heel erg lekker!
BeantwoordenVerwijderenLeuk dat je het al zo snel maakt.
Dank je wel voor het recept. Deze tatin ziet er heerlijk uit.
BeantwoordenVerwijderenWelkom terug Caroline! Ziet er verrukkelijk uit!
BeantwoordenVerwijderenGroetjes, Naomi
Hi Carolien, dank voor dit heerlijke recept. Ik kende het nog niet van Ottolenghi. Ik heb gezocht naar de facebook pagina die je bedoelt, maar ik kan hem niet vinden. Welke pagina is dat op facebook? Ik wil er graag lid van worden.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Mariska
Het is een besloten groep Mariska: The Yotam Ottolenghi-inspired Cooking Housewives. Meld je maar aan.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes, CAroline
Dag Caroline,
BeantwoordenVerwijderenInderdaad weer een overheerlijk receptje. Ik heb al een paar receptjes van Ottoleghi gemaakt via jouw blog, en ze stellen nooit teleur. Bedankt om deze heerlijke recepten te delen via je blog.
Dank voor je reactie Ann Valérie! De recepten van Ottolenghi vallen inderdaad nooit tegen!
BeantwoordenVerwijderenGroetjes, Caroline
Ik zag dit recept passeren op de Guardian-blog van Ottolenghi en kon ook niet aan de foto weerstaan, ik heb er ook van genoten :)
BeantwoordenVerwijderenJaaa oh wat lekker ziet dit eruit!
BeantwoordenVerwijderenJaaa oh wat lekker ziet dit eruit!
BeantwoordenVerwijderenGister avond het recept klaargemaakt en lekker gegeten. Het is voor iedereen een aanrader en ook erg leuk om te maken.
BeantwoordenVerwijderenAlles wat "vreemd" is willen we altijd even proberen dus nu ook met deze tarte tatin aan de slag geweest.
BeantwoordenVerwijderenAangezien ik een persoon ben die aan reepten weer een eigen draai wil geven heb ik hier ook weer wat veranderd.
I.p.v. kristalsuiker heb ik ruwe rietsuiker genomen omdat ik dat wat minder uitgesproken zoet vind en de aroma iets beter bij het geheel vond passen.
Maar... je hebt even wat tijd nodig voor de bereiding maar dan heb je ook wat. Niet direct voor een beginner maar nog wel te doen.
Het is een lekkere smeuïge tarte tatin goed als dessert maar ook als traktatie.
Een echte aanrader!
Groetjes,
Joke sk
P.S. ben je nu met de recepten gestopt? Ik zie van dit jaar niets meer van je terug?
Inderdaad wat jokesk zegt!!
BeantwoordenVerwijderenHopelijk komen er snel weer nieuwe recepten bij, zelf niet een groot fan van pompoen maar wel van geitenkaas. Wij gaan het in ieder geval proberen!!