vrijdag 1 december 2017

Kokostaart met amandelen en blauwe bessen



Ingrediënten:
- 180 g gemalen amandelen
- 60 g gedroogde, geraspte kokos
-  250 g fijne kristalsuiker
- 70 g zelfrijzend bakmeel
- 1/4 tl zout
- 4 grote eieren
- 200 g gesmolten roomboter, af laten koelen tot kamertemperatuur
- 1½ tl vanille extract
- de rasp van 2 citroenen
- 200 g verse blauwe bessen
- 20 g geschaafde amandelen

Bereiden:
1. Verwarm  je oven voor op 160' C boven-en onderwarmte. Vet een springvorm van 23 cm in en beleg de bodem met bakpapier.
2. Maal je amandelen fijn in je keukenmachine (of in een kaasmolentje).
3. Doe de gemalen amandelen, de zelfrijzende bloem, het zout, de kokos en de suiker in een grote kom en roer goed door elkaar.
4. Klop de eieren in een kom los en voeg het vanille extract, de gesmolten boter en de citroenrasp toe. Meng alles goed door elkaar.
5. Giet het eimengsel bij de droge ingrediënten en meng alles met een spatel goed door elkaar. Voeg dan 150 g van de bessen toe en meng goed.
6. Doe het deeg in de springvorm en bestrooi de rest van de blauwe bessen en de geschaafde amandelen over het deeg.
7. Bak de taart 55 - 60 minuten in de voorverwarmde oven tot er een ingestoken satéprikker schoon en droog uitkomt. Houd de baktijd goed in de gaten, want door de grote hoeveelheid eieren kan de taart in enkele minuten te droog worden! De taart moet een beetje vochtig zijn (en daar houd ik van!) Laat de taart eerst 30 minuten afkoelen voor je de springvorm verwijdert.

Tip: Je kunt de taart lauwwarm serveren met slagroom of helemaal laten afkoelen.

Bron: SWEET, Yotam Ottolenghi en Helen Goh

Er kwamen een paar vriendinnen bij mij bridgen en dus had ik weer een goed excuus om iets uit het nieuwe boek Sweet van Ottolenghi te maken. In het recept heeft Ottolenghi het over bosbessen, maar ik zie wel vaker dat bosbessen en blauwe bessen door elkaar gehaald worden, terwijl het toch echt iets anders is. De blauwe bes is een gecultiveerde soort, is ook groter dan de bosbes. Ook het vruchtvlees heeft een andere kleur; de blauwe bes heeft wit vruchtvlees en het vruchtvlees van de  bosbes is rood. De bosbes is ook moeilijk aan te komen, zelfs mijn groenteboer kan ze niet voor mij bestellen. De enige manier om er aan te komen is ze in het wild te plukken.
Maar al met al dit is weer een erg lekker recept uit het prachtige boek Sweet!

10 opmerkingen:

  1. De taart komt net uit de oven en staat nu uit de dampen. Gelukkig had ik alles in huis. De amandelen maal ik zelf en dat gaat prima. Het ruikt heerlijk in de keuken. Groet en een prettig weekend.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Hanny,
    Wat leuk dat je de taart meteen gemaakt hebt. Hij is heerlijk! Geniet ervan en fijn weekend!
    Groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heb het boek SWEET ook net in huis. Denk dat ik maar met deze taart ga beginnen :-). Leuk om weer eens wat van je te zien/hore! Groet, Annemiek

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vraagje. In het recept staat ‘gemalen amandelen’. Zijn dat ongebrande, witte amandelen?

    Groet, Annemiek

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heerlijk om weer activiteit te zien. Ook zonder dat blijft je blog voor mij een grote inspiratiebron, die ik regelmatig raadpleeg, groet hanneke

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Deze taart is echt TE lekker!!!! Mooi klef ook en prima in te vriezen.
    Ga de taart zeker vaker maken.

    Groet,Margreet

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een heerlijk recept. Ik had geen blauwe bessen maar wel bramen uit de vriezer. Deze heb ik eerst laten ontdooien en goed laten uitlekken. De taart is heerlijk. Heb nu wat frambozen in de vriezer en ga de taart nu met frambozen maken. Ik ben grote Ottolenghi fan en heb al vele recepten van hem gemaakt uit boek Plenty.

    PS: leuke blog

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Caroline, ik haal de zwarte bosbessen uit de vriezer bij AH. Heerlijke taart!

    BeantwoordenVerwijderen