Ingrediënten:
- grote flespompoen (950 gram)
- 2 rode uien, (320 g) in 3 cm brede parten
- 3 el olijfoflie, plus extra om te besprenkelen
- 10 g salieblaadjes
- 100 g puy linzen (of 235 g als je linzen uit blik gebruikt)
- 1 grote citroen, rasp er 1½ tl citroenschil af en pers er 2 el sap uit
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 5 g platte peterselie, grofgesneden
- 5 g munt, grofgesneden
- 10 g dragon, grofgesneden
- 100 g dolcelatte in stukjes van 2 cm gescheurd
- zout en zwarte peper
Bereiden:
1. Verhit de oven op 220 ' C. Snijd de pompoen (ongeschild) in de lengte doormidden, verwijder de pitten snijd de helften in 1 cm dikke halvemaantjes.
2. Doe de pompoen en de uien in een grote kom en 2 el olijfolie, de salieblaadjes, ½ tl zout en royaal peper. Meng alles goed en verdeel op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de groente 25-30 minuten in de oven tot ze gaar en goudbruin zijn. Haal uit de oven en laat 10 minuten afkoelen.
2. Als de pompoen in de oven staat kook je de linzen volgens de gebruiksaanwijzing. Giet ze af en laat ze iets afkoelen en schud ze in een grote kom. Roer de citroenrasp en -sap, knoflook, kruiden, de overgebleven olie en wat zout er door.
3. Verdeel de pompoen en ui en de linzen op een groot bord of platte schaal en verdeel de dolcelatte erover, besprenkel met olijfolie en dien op.
Tip: Serveer dit gerecht als de linzen en pompoen nog wat warm zijn, zodat de kaas licht kan smelten. Het is ook lekker op kamertemperatuur.
Dit gerecht is voor 4 personen als bijgerecht, wij aten het met z'n tweetjes helemaal op als hoofdgerecht.
Bron: Simpel, yotam Ottolenghi