maandag 10 september 2018

Couscoussalade met cherrytomaatjes en kruiden


Ingrediënten:
- 250 g couscous
- 90 ml olijfolie
- 2 tl ras el hanout
- 300 g cherrytomaatjes
- 2 uien, in dunne ronde plakken (300 g)
- 30 g gele rozijnen of sultana's
- 1 tl komijnzaad, geroosterd en licht gekneusd
- 50 g gezouten, geroosterde amandelen, grofgehakt
- 15 g korianderblad, grofgesneden
- 15 g munt, grof gescheurd
- 1 citroen, raps er 1 tl schil af en pers er 1 el sap uit
- zout en zwarte peper

Bereiden:
1. Doe de couscous in een schaal, sprenkel er 2 el olijfolie over, bestrooi met 1 tl ras el hanout, ½ tl zout (naar smaak), en royaal peper en giet er 400 ml kookendheet water over. Roer alles door elkaar. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet 20 minuten opzij. Roer de couscous met een vork los zodat hij rul wordt en laat verder afkoelen.
2. Doe 1 el olijfolie in een grote koekenpan en zet op hoog vuur. Als de olie heet is voeg je de tomaatjes toe en bak ze 3 à 4 minuten onder af en toe roeren tot ze bruin zijn en openbarsten. Doe ze in een schaal met het uitgelopen sap en bestrooi met wat zout.
3. Veeg de pan schoon, voeg 3 el olijfolie toe en zet terug op het vuur. Voeg de uien, de overgebleven tl ras el hanout en een 1/8 tl zout toe en bak de uien regelmatig omscheppend 10-12 minuten tot de uien diep goudbruin en gaar zijn. Haal de pan van het vuur, roer de rozijnen door de uien en laat afkoelen.
4. Als alles afgekoeld is roer je het uien-rozijnenmengsel door de couscous. Voeg het komijnzaad, amandelen, kruiden, citroenrasp en -sap, nog wat zout en royaal versgemalen peper toe. en meng alles luchtig.
5. Schep de couscoussalade op een schaal en schik de tomaatjes erop.

Tip: Een heerlijke salade voor bij een barbecue, past bij elk soort gegrild vlees of ook lekker met gegrilde groenten.
Deze salade kan je helemaal van tevoren klaar maken, meng alleen de citroenrasp en -schil, de verse kruiden, het komijnzaad en de amandelen vlak voor het serveren erdoor.
Volgende keer doe ik er meer tomaatjes bij, die geven een heerlijke zoete smaak aan de salade.

Bron: Simpel, Yotam Ottolenghi

 Het tweede recept dat ik maakte uit het nieuwe boek Simpel van Ottolenghi. Hij beloofde met dit boek simpele recepten recepten te geven en dat is hem gelukt zonder iets aan de smaak af te doen.
Waarschuwing: van deze couscoussalade blijf je eten!

9 opmerkingen:

  1. Dat ziet er weer overheerlijk uit, complimenten. Ik ga het recept zeker een keer maken, dank.
    Sylvia

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je Caroline, ik ga volgende maand naar Schotland en ga dit boek daar kopen. Zijn recepten zijn zo lekker en dit recept ga ik als voorproefje vast maken. Dank voor je fantastische recepten. Heb al zoveel van je blog gemaakt!! Dank en groetjes,
    Margreet.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dag Caroline,
    Je maakt me nieuwsgierig naar het nieuwe boek "Simpel".
    Hoe is de verhouding van de recepten vlees/vegetarisch?
    Bedankt alvast voor je reactie.
    Groeten van Ellen

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Als ik goed geteld heb, staan er 19 vleesgerechten in, dus erg veel vegetarische gerechten. Ingedeeld in:
    brunch
    Rauwe groenten
    Gare groenten
    Rijst, granen en peulvruchten
    noedels en pasta
    Vlees
    Vis
    Desserts
    Groeten, CArolien

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat leuk om weer regelmatig nieuwe blogs van je te lezen!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dankjewel Carolien voor deze aanvulling.
    Fijn dat er overwegend vegetarische gerechten in staan.
    Vlees/vis kunnen dan evt. naar keuze alsnog toegevoegd worden.
    Groeten van Ellen

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Leuk dat er weer wat meer nieuwe blogs van je zijn!!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Super lekker!
    Dank je wel Carolien.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Deze zomersalade is heerlijk. Dank je voor het delen.

    BeantwoordenVerwijderen