zaterdag 27 oktober 2018
Geroosterde aubergine en yoghurt met kerrie
Ingrediënten:
- 3 grote aubergines
- 100 ml arachideolie
- 200 g yoghurt Griekse stijl
- 2 tl middelscherpe kerriepoeder
- ¼ tl geelwortelpoeder
- 1 limoen, 1 tl rasp en 2 tl sap
- 1 ui, in dunne plakken (150 g)
- 30 g geschaafde amandelen
- ½ tl komijnzaad, geroosterd en licht gekneusd
- ½ tl korianderzaad, geroosterd en licht gekneusd
- 40 g granaatappelpitten
- zout en zwarte peper
Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 220' C .
2. Schaaf met een dunschiller van bovenaf tot onderaan repen schil van de aubergines zodat er een streepeffect ontstaat. Snijd de aubergines in 2 cm dikke plakken. Kwast beide kanten goed in met 70 ml van de arachideolie en bestrooi ze met zout en royaal met peper.
Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 40-45 minuten in de oven. Ik draai ze halverwege ook nog een keertje om. Laat ze afkoelen.
3. Meng intussen de yoghurt met 1 tl kerriepoeder, het geelwortelpoeder, het limoensap, een flinke snuf zout en royaal versgemalen peper. Zet tot gebruik in de koelkast.
4.Giet de overgebleven olie (2 el) in een koekenpan en zet op halfhoog vuur. Voeg als de olie heet is de ui toe en fruit deze onder af en toe roeren tot hij gaar en bruin is. Voeg 1 tl kerriepoeder toe met de amandelen en een snuf zout en laat alles nog 2 minuten bakken tot de amandelen lichtbruin zijn.
5. Schik voor het serveren de plakken aubergine op een schaal, schep de yoghurtsaus erover met daarop de gebakken uienmix. Bestrooi met komijnzaad, korianderzaad, granaatappelpitten en limoenrasp.
Bron: Simpel, Yotam Ottolenghi
Wéér een recept uit Simpel! Ik kan natuurlijk niet alle recepten uit het boek op mijn blog zetten, maar veel van zijn recepten staan ook al op the Guardian site, zo ook dit recept.
Veel mensen zijn niet zo gek op aubergines; het geheim van aubergines klaarmaken is dat ze goed gaar moeten zijn en met de kruiden waar Ottolnghi ze mee combineert, vind je ze vast ook erg lekker!
Hier eten we ze graag, zeker op de Ottolenghi manier!
Dit recept is helemaal van tevoren te bereiden, kan als voorgerecht geserveerd worden of als bijgerecht en is verrukkelijk!
donderdag 25 oktober 2018
Kruidige appeltaart
- 130 g boter, op kamertemperatuur, in blokjes
- 150 g fijne kristalsuiker
- 3 grote eieren, losgeklopt
- 2 tl vanille-extract
- 300 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
- snuf zout
- 200 g zure room
Voor de appelvulling:
- 2 flinke stevige moesappels (jonagold), geschild, klokhuis
verwijderd, in 1½ cm brede partjes (460 g)
- 1 granny smith, geschild, klokhuis verwijderd, in 1½ cm
brede partjes (125 g)
- 130 g rietsuiker
- 1 el mixed spices of koek- of speculaaskruiden
Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 175 'C boven- en onderwarmte (in
het boek staat 160' met hetelucht, maar aangezien ik liever conventioneel bak,
heb ik de temperatuur ongeveer met 10% verhoogd). Vet een springvorm van 23 cm
doorsnede goed in en beleg de bodem met bakpapier.
2. Doe de geschilde appelpartjes in een schaal, meng de
kruiden met de rietsuiker en strooi dit over de appels en meng alles goed door
elkaar.
3. Doe de boter met de suiker in een kom en meng op halfhoge
snelheid alles tot een licht en luchtig mengsel. Voeg beetje bij beetje de
losgeklopte eieren en het vanille-extract toe, tot alles gemengd is. Voeg
afwisselend de bloem en de zure room toe en zet de mixer op een lage stand.
Meng tot alles net goed vermengd is. Stort het beslag in de voorbereide
springvorm.
4. Verdeel de appels over het beslag. Zet de vorm in de
voorverwarmde oven en bak de taart 60 - 65 minuten, tot het beslag gerezen
is en de appels krokant, stevig en
goudbruin zijn (bij mij was 60 minuten precies goed). Een in het gebak gestoken
satéprikker zal er niet droog uitkomen, omdat de appels nat zijn, maar je kunt
controleren of de taart gaar is door de vorm te schudden; de bovenkant mag dan
niet meer wiebelen.
4. Haal de vorm uit de oven en zet hem 30 minuten opzij voor
je de taart eruit haalt.
5. Serveer de taart nog wat warm of op kamertemperatuur,
Snijd de taart het liefst aan met een kartelmes om te voorkomen dat de
appelschijfjes scheuren.
Tip: De taart zou gegeten moeten worden op de dag waarop hij
gebakken is. Lekker bij de koffie of thee, of als dessert met een bolletje
vanille ijs. De volgende dag is de taart ook nog lekker, maar bewaar hem dan
goed afgesloten om de smaak optimaal te houden.
Bron: Simpel, Yotam Ottolenghi
Vandaag een herfstige dag en wat is er dan fijner om iets
lekkers te bakken, zodat je huis naar speculaaskruiden ruikt. Een simpel recept
van een erg lekkere cake met een heerlijke laag gekarameliseerde appels met
speculaaskruiden. Deze ga ik zeker vaker maken. Ik ben erg blij met het nieuwe
boek Simpel van Ottolenghi, er staan heerlijke recepten in en inderdaad simpel
te maken.