- 130 g boter, op kamertemperatuur, in blokjes
- 150 g fijne kristalsuiker
- 3 grote eieren, losgeklopt
- 2 tl vanille-extract
- 300 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
- snuf zout
- 200 g zure room
Voor de appelvulling:
- 2 flinke stevige moesappels (jonagold), geschild, klokhuis
verwijderd, in 1½ cm brede partjes (460 g)
- 1 granny smith, geschild, klokhuis verwijderd, in 1½ cm
brede partjes (125 g)
- 130 g rietsuiker
- 1 el mixed spices of koek- of speculaaskruiden
Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 175 'C boven- en onderwarmte (in
het boek staat 160' met hetelucht, maar aangezien ik liever conventioneel bak,
heb ik de temperatuur ongeveer met 10% verhoogd). Vet een springvorm van 23 cm
doorsnede goed in en beleg de bodem met bakpapier.
2. Doe de geschilde appelpartjes in een schaal, meng de
kruiden met de rietsuiker en strooi dit over de appels en meng alles goed door
elkaar.
3. Doe de boter met de suiker in een kom en meng op halfhoge
snelheid alles tot een licht en luchtig mengsel. Voeg beetje bij beetje de
losgeklopte eieren en het vanille-extract toe, tot alles gemengd is. Voeg
afwisselend de bloem en de zure room toe en zet de mixer op een lage stand.
Meng tot alles net goed vermengd is. Stort het beslag in de voorbereide
springvorm.
4. Verdeel de appels over het beslag. Zet de vorm in de
voorverwarmde oven en bak de taart 60 - 65 minuten, tot het beslag gerezen
is en de appels krokant, stevig en
goudbruin zijn (bij mij was 60 minuten precies goed). Een in het gebak gestoken
satéprikker zal er niet droog uitkomen, omdat de appels nat zijn, maar je kunt
controleren of de taart gaar is door de vorm te schudden; de bovenkant mag dan
niet meer wiebelen.
4. Haal de vorm uit de oven en zet hem 30 minuten opzij voor
je de taart eruit haalt.
5. Serveer de taart nog wat warm of op kamertemperatuur,
Snijd de taart het liefst aan met een kartelmes om te voorkomen dat de
appelschijfjes scheuren.
Tip: De taart zou gegeten moeten worden op de dag waarop hij
gebakken is. Lekker bij de koffie of thee, of als dessert met een bolletje
vanille ijs. De volgende dag is de taart ook nog lekker, maar bewaar hem dan
goed afgesloten om de smaak optimaal te houden.
Bron: Simpel, Yotam Ottolenghi
Vandaag een herfstige dag en wat is er dan fijner om iets
lekkers te bakken, zodat je huis naar speculaaskruiden ruikt. Een simpel recept
van een erg lekkere cake met een heerlijke laag gekarameliseerde appels met
speculaaskruiden. Deze ga ik zeker vaker maken. Ik ben erg blij met het nieuwe
boek Simpel van Ottolenghi, er staan heerlijke recepten in en inderdaad simpel
te maken.
Hoi Carolien,
BeantwoordenVerwijderenIk merk dat het kookboek Simpel van Ottolenghi je erg inspireert. Ik heb het deze week gekocht en er staan inderdaad recepten in die veel simpeler zijn :-). Leuk om weer wat meer van je te horen!
Groetjes,
Annemiek
Wat leuk Annemiek dat je Simpel ook hebt gekocht. Bij verschillende kookclubs op Facebook wordt er druk uit gekookt en is men ook erg enthousiast!
BeantwoordenVerwijderenGroetjes, Caroline
Ziet er heerlijk uit! Ik heb ook simpel gekocht . Fijn kookboek idd. Maar ik lees graag jouw recepten. Ik vind jou opmerkingen vaak ook zo handig bij een recept. Merk dat ik vaker inspiratie zoek op jouw blog dan in een kookboek. Groet, jeannette
BeantwoordenVerwijderenHet boek "Simpel" heb ik ook gekocht, Caroline n.a.v. jouw positieve ervaringen en ik ben er heel blij mee. Dit recept ga ik zeker binnenkort maken.
BeantwoordenVerwijderenWist je dat je de ingrediënten eenvoudig kunt bestellen bij https://www.cookingismylife.com/Yotam-Ottolenghi? Ben hiertoevallig achtergekomen omdat er geen winkel in mijn buurt is die dat verkoopt.
Graag zou ik het "adres" willen weten van de kookclub op Facebook die zich bezighoudt met de Ottolenghigerechten.
Leuk weer van je te horen! Groeten van Ellen.
Hallo Ellen,
BeantwoordenVerwijderenToevallig heb ik die site, "Cooking is my life" ook ontdekt en al het een en ander besteld en ontvangen.
De FB pagina heet: The Yotam Ottolenghi-inspired Cooking Housewives.
Het is een besloten groep met meer dan 8000 leden van over de hele wereld, een erg leuke groep en heel actief. Probeer je e maar aan te melden.
Groetjes, Caroline
Hallo Jeanette,
BeantwoordenVerwijderenDank voor je sympathieke reactie! En wat een compliment!
Groetjes, Caroline
Klinkt verrukkelijk, met speculaaskruiden!
BeantwoordenVerwijderenWat denk je Caroline, zou deze cake/taart ook ingevroren kunnen worden?
BeantwoordenVerwijderenGroeten van Ellen.
Ja hoor Ellen, ik verwacht dat dat heel goed mogelijk is.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Caroline