zaterdag 25 september 2010

Kaneel-chocolade cake


Ingrediënten:
- 250 g kristalsuiker + 25 g extra
- 1½ tl espressopoeder
- 1 el + 2½ tl kaneel
- 235 g patentbloem
- 2 tl bakpoeder
- snufje zout
- 180 ml melk
- 2 grote eieren
- ½ tl vanille extract
- 140 g roomboter, gesmolten en afgekoeld
- 85 g pure chocolade, in grove stukjes gehakt

Voor het glazuur:
- 170 g pure chocolade, in stukjes
- 35 g roomboter, in blokjes

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C. Vet een vierkante bakvorm van 20 cm in en bekleed met bakpapier.
Meng 25 g suiker, 2½ tl kaneel en de espressopoeder in een kom door elkaar en zet apart.
2. Meng in een grote kom de bloem, de 250 g suiker, het bakpoeder, zout en 1 el kaneel. Klop in een andere kom de eieren, de melk en het vanille extract door elkaar. Meng de natte ingrediënten met de droge en roer tot je een homogeen deeg hebt. Roer met een spatel de boter erdoor, totdat de boter goed opgenomen is.
3. Doe de helft van het deeg in het bakblik en strijk glad. Verdeel  de stukjes chocolade over het deeg en strooi er het suiker-  kaneelmengsel over. Doe de rest van het deeg erover en bak 35 - 40 minuten in de oven tot het deeg gaar is, een satéprikker moet er droog en schoon uitkomen.
Laat de cake 15 minuten afkoelen in de vorm. Haal de cake uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster.
4. Voor het glazuur: doe de chocolade en de boter in een metalen kom en laat op zacht vuur au bain marie alles net smelten. (voorzichtig, niet te warm laten worden) . Gebruik een metalen spatel of een groot mes en verdeel de chocolade over de geheel afgekoelde cake. Met een lepel kan je er een beetje reliëf in aanbrengen. Laat de chocolade op kamertemperatuur hard worden. Snijd de cake in 9 vierkante stukken en serveer.

Bron: "Baking from my home to yours" Dorie Greenspan.


Een heerlijke cake met een lekkere kaneelsmaak. Weer een topper van Dorie Greenspan! Je kunt de cake met glazuur en al invriezen.

5 opmerkingen:

  1. Het ziet er weer onweerstaanbaar lekker uit. Ook handig dat hij zo de vriezer in kan,... maar dan moet je er natuurlijk wel twee tegelijk bakken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er heerlijk uit. Ik zou hem alleen niet maken (of zonder kaneel), ik reageer nooit zo goed op kaneel namelijk.. :(

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lijkt me een heerlijke combinatie kaneel en chocolade. Ziet er ook heerlijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Idd, die chocolade ziet er hemels uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hij was heerlijk, ik ga hem snel zelf een keer maken.

    BeantwoordenVerwijderen