zondag 24 juli 2011

Zelfgemaakte amarenekersen


Ingrediënten:
- 350 g suiker
- sap van1 limoen
- 150 ml Amaretto
- 1 tl vanille extract
- 1 ½ tl amandel extract
- 1 ½ kilo mooie donkere kersen


Bereiden:
1. Was de kersen en ontpit ze. (ik heb daar een goede kersenontpitter voor gekocht, zie foto).
2.Doe de kersen met de suiker in een grote pan en breng al roerend op middelhoog vuur aan de kook tot de suiker opgelost en het kersensap gebonden is. Dit duurt ongeveer 10 - 15 minuten.
3. Haal met een schuimspaan de kersen uit de pan en kook het sap 10 - 12 minuten in. Voeg dan het limoensap, de extracten en de amaretto toe en roer goed door elkaar.
4.Voeg dan de kersen weer toe, roer even goed door en laat nog 10 minuten zachtjes koken.
5.Verdeel de amarenekersen over de potten.

Deze hoeveelheid is voor ongeveer 5 - 6 potjes à ca 200 ml. Houdbaarheid 3 - 4 maanden.


Bron: "Foodies" augustus 2010.




Een vriendin bracht 2 kilo prachtige kersen uit de Betuwe voor mij mee om weer amarenekersen te maken. Vorig jaar had ik ze ook al gemaakt en het was een groot succes. Ik heb het recept een beetje aangepast, I.p.v. de aroma's heb ik extracten gebruikt en ik heb ook meer amaretto toegevoegd.
We zullen nog even 6 weken geduld moeten hebben, want dan zijn pas echt alle smaken goed ingetrokken. De kersen zijn 3 - 4 maanden houdbaar. Maar neem van mij aan; voor die tijd zijn ze alllang op! Ze smaken o.a. heerlijk over ijs.

6 opmerkingen:

  1. Heerlijk hé!!!! Hier heb ik nog maar 1 potje over, de rest is al weer op maar ..... gisteren heb ik kersen gekocht zodat ik morgenmiddag weer nieuwe potjes ga vullen.
    Geniet er van!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ken ze alleen uit het potje, vanuit de winkel. En daar zijn ze super lekker. Geniet ervan! ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het ziet er heerlijk uit! Geniet er van.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Caroline, kersentijd én natuurlijk de kersenontpitter gekocht dus aan de slag én de amarene-kersen gemaakt. Ben benieuwd of ik zo lang kan wachten om ze te proeven. De keuken ruikt in ieder geval heerlijk (winters zei mijn man ). Dank weer !! Groetjes Marja

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Caroline,

    Geweldig blog met heerlijke recepten! Ik wil morgen de kersen gaan maken. Ik twijfel nog over de hoeveelheid.
    Waarom zijn de kersen maar 3-4 maanden houdbaar?

    Groet Annette

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hallo Annette,
    Dank voor je compliment, altijd leuk om te horen! Die houdbaarheid stond in het recept, maar ik heb het nooit uitgeprobeerd, bij ons was het altijd eerder op.
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen