zondag 9 oktober 2011

Sinaasappeltaart


Ingrediënten:
- 2 sinaasappels
- 6 eieren
- 250 g kristalsuiker
- 2 el oranjebloesemwater
- 1 tl bakpoeder
- 250 g amandelen, grof gemalen

Bereiden:
1. Was de sinaasappels en kook ze in hun geheel 1½ uur tot ze heel zacht zijn.
2. Klop de eieren met de suiker. Voeg oranjebloesemwater (dit koop je bij de Turkse winkel) , bakpoeder en de gemalen amandelen (deze maal ik in mijn kaasmolentje) toe en meng alles goed door elkaar.
3. Snijd van de sinaasappels de kapjes af en snijd de sinaasappel in vieren, haal de pitjes eruit en pureer ze met schil en al in de keukenmachine. Meng dit goed oor het ei-amandelmengsel .
4. Verwarm de oven voor op 190' C en vet een rond bakblik van 23 cm doorsnede (ik heb een springvorm van 24 cm gebruikt) in en bekleed de bodem met bakpapier.
5. Bak de taart 50 - 60 minuten in de voorverwarmde oven, controleer met een satéprikker of de taart gaar is.  Laat afkoelen en haal uit de vorm. Bestrooi eventueel met poedersuiker.

Bron: "De Joodse keuken" van Claudia Roden.

Dit kun je met recht een sinaasappeltaart noemen. Wat een lekkere smaken! Wat mij intrigeert aan dit recept is dat je de sinaasappels in zijn geheel kookt en dat ze er dan gepureerd met schil en al in  gaan. Deze taart is nog lekkerder dan ik had verwacht. De taart is smeuïg, maar niet té vochtig,  je proeft heel goed de sinaasappel,  een beetje het bittere van de schillen en heel subtiel het oranjebloesemwater.  Ik heb al heel wat taarten gebakken, maar deze komt in mijn top vijf!  

56 opmerkingen:

  1. Dit maak ik.Het ziet er zooooo lekker uit:)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Caroline,
    Jou blog mag er ook zijn, hoor! Ziet er erg lekker uit allemaal.

    Groetjes, Kathalijne

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heeeeerlijk! En weer een prachtige foto, complimenten ook voor je man!

    Fijne zondag.

    Groetjes Pauline

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Weet je, in mijn hoofd begint het dan meteen weer te zeuren: gekookte sinaasappelschil. Ja, en die pesticiden en het waslaagje dan? Eten we die op in geconcentreerde vorm? Of heb je biologische appelsientjes gebruikt? Tjee, ik moet nodig naar een psych ... ;-))

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Dzoli, maken die taart, je zult smullen!
    @Kathalijne en Pauline, bedankt voor de complimenten
    @ Nell, ik boen ze eerst goed schoon. Gelukkig ben ik er niet zo bang voor.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Caroline, wat vind ik het toch super dat je uit de Joodse Keuken kookt :-)!
    Mijn oog was ook al op dit recept gevallen, maar het pureren van een hele sinaasappel schrikte me wat af omwille van het bittere van de schil... Is dat niet te overheersend dan?
    Je geeft me in elk geval moed om dit recept ook eens uit te proberen want je taart ziet er gewoon heerlijk uit!
    Groetjes
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hallo Marian,
    Nee dat bittere is niet overheersend. Ik zou zeggen maak de taart. Iedereen vond hem zalig. Houd je niet van de smaak van dat oranjebloesemwater, dan kun je dat gewoon weg laten. Wat is het toch een geweldig boek, ik zie steeds meer recepten die ik wil maken.
    groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Die ziet er zeker uit om een hap uit te nemen. Heerlijk lijkt het me. Binnenkort ga ik deze taart ook maken. Groet Johanna.
    dekeukenvanjohanna.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik zou zo'n taart nooit uit een boek uitkiezen, maar je vertelt het zo mooi dat ik hem bijna ga maken:) Waar haal jij je amandelen? En waar haal je 0ranjebloesemwater? Ik hoor het graag even!
    Groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. De tweede vraag is al beantwoord... ik keek met m'n neus:)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hallo Judith,
    De amandelen kun je bij een notenbar halen, maar ik heb ze dit keer bij de Turkse winkel gekocht net als het oranjebloesemwater. Dat kun je trouwens ook bij een Marokkaanse winkel kopen.
    groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Klinkt super! dus je gebruikt helemaal geen bloem?

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hallo Ann,
    Nee, de amandelen zijn in plaats van de bloem.
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Dankje! Hij staat voor vrijdag op het programma, ik ben benieuwd! Mag ik weten welke taarten je nog meer in je top-5 hebt??:)

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Hoi Judith,
    Mijn top vijf, ik moest even nadenken. Een lekkere cheese cake, lemon meringue pie en niet te vergeten de chocolade-hazelnoottaart van mijn blog en een goede appeltaart is ook niet te versmaden.
    groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Oei, wat ziet dit er toch weer heerlijk smakelijk uit. Ik ben enorm fan van citrusvruchten en mijn handen jeuken nu om hem te gaan maken!

    Geweldige foto ook weer. Schitterend!
    En gefeliciteerd met je 7e plek in de top 50 (al verdien je wat mij betreft de 1e plaats!).

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Afgelopen zaterdag heb ik met Caroline gewerkt en zij had een stuk van deze overheerlijke taart mee. De sinaasappel schil proef je heel subtiel evenals de oranjebloesem. Zo fijn dat de taart zonder bloem en boter gemaakt wordt. De amandelen zijn vet genoeg en gezond.
    Zeer de moeite waard om ook eens te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik moest het gewoon proberen en mijn kritisch en rot verwend thuispubliek vond het heel lekker!

    http://photo-copy-ann.blogspot.com/2011/10/lekker-sappige-amandel-en.html

    ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Heb deze taart gemaakt voor mijn verjaardagsvisite en iedereen vond hem héérlijk!!
    Echt een succes.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ik heb deze taart zondag gemaakt.
    Iedereen vond hem zalig en apart. Ik zag er ook tegenop om de gehele sinaasappel te gebruiken maar het smaakte zalig. Komt ook in mijn top 5!!!
    Bedankt voor je heerlijke recepten.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Zit in mijn mapje met nog te maken recepten :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Dag Caroline,kun je deze taart ook maken voor mensen meteen glute allergie? Esther.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @Esther, dat kan,maar dan moet je wel gluten-vrije bakpoeder gebruiken.

      Verwijderen
  23. Dank je wel Caroline, Esther.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. MIjn appelsienen staan momenteel op het vuur om gekookt te worden. Ik ben echt zo benieuwd naar het resultaat als ik morgen deze taart maak!
    Groetjes
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Hoi Caroline,

    Ik zou normaal gesproken deze taart niet zo snel gemaakt hebben. Inderdaad de hele sinaasappel, leek mij ook wel vreemd. Aangestoken door je beschrijving en de "lekkere" foto toch maar en poging gedaan. De taart is apart van smaak en de bite heerlijk. Ik vind gemalen amandelen i.p.v. bloem ook erg lekker in gebak.

    groetjes,
    Sylvia

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Hallo Sylvia,
    Leuk dat ik je toch heb kunnen verleiden om deze taart te maken. Ik vind amandelen inderdaad ook erg lekker in gebak. Ik heb ook nog een taart staan met gemalen hazelnoten, die is ook zo lekker en heel simpel te maken en de volgende dag nog lekkerder. Kijk maar onder hazelnoot.
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Vandaag kwam deze taart uit mijn oven. Het ging er angstig vloeibaar in....maar kwam er heerlijk uit. Ik twijfelde om meteen 4 sinaasappels te koken (paste nog O
    Mooi

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Paste mooi in t pannetje, daarna gepureerd in de diepvries... Ik deed t niet, nu wat spijt. Als je de puree hebt is het helemaal zo klaar. En het is zeker de moeite waard om deze taart nog eens te maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Hoi Caroline,

    Vraagje: oranjebloesemwater heb ik nooit van gehoord; mis je het heel erg als je het weglaat? En ik zie bij jouw citrusgebak altijd schilletjes als versiering; zijn dit geconfijte/gesuikerde schilletjes?
    Vraag algemeen: gebruik jij een heteluchtoven??

    Groet,
    Annemiek

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Hallo Annemiek,
    Oranjebloesemwater koop je bij een Turkse of Marokkaanse winkel.Je kunt het ook weglaten hoor. Die schilletjes maak ik met een zesteur, die zijn niet gekonfijt. Google maar even op zesteur dan zie je wat dat is. Gewoon je sinaasappel goed schoon boenen en dan met de zesteur wat afschaven. Gekonfijt dan kook je schillen in suikerwater.
    Mijn recepten zijn allemaal op boven-en onderwarmte gebaseerd. Ik gebruik nooit hete lucht.Hete lucht moet je eigenlijk alleen gebruiken als je twee bakplaten tegelijk in je oven doet, zodat de warmte overal goed bij kan komen. Bovendien droogt gebak uit van hete lucht. Maar je schijnt soms ovens te hebben die alleen een hetelucht stand hebben. Dan moet je de temperatuur 10% verlagen!
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Bedankt voor je uitgebreide reactie. Ga op zoek naar het oranjebloesemwater... Een zesteur heb ik; vroeg me alleen af of je nog wat met de schilletjes gedaan had. Op mijn oven zit gelukkig ook boven- en onderwarmte :-). Ik zal je nu even met rust laten, maar is even de 'nieuwigheid'. Prachtige foto's maakt je man trouwens!

    Groet, Annemiek

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Bedankt namens mijn man! Je mag gerust vragen stellen hoor. Vind ik juist leuk!
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Was bij een vriendin op Corfu. Daar plukten we zelf wat sinaasappels. Aanleiding om daar ook nog eens deze taart te maken. Je recept doet daar nu ook de ronde. Zonder oranjebloesemwater overigens, vonden we niet.
    De truc met ingevroren sinaasappelpuree werkt goed. Dan is deze taart helemaal een makkie! En wat is 'ie toch lekker..

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Wat super om te horen dat deze taart zelfs op Corfu gemaakt wordt! Dat oranjebloesemwater kun je makkelijk weg laten hoor. Het geeft een apart aroma, maar je mist het niet.
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Zo lekker, gisteren voor de tweede keer gemaakt. Ook in mijn top 5!
    Overigens, meerdere sinaasappels koken en invriezen werkt prima.
    Anna

    BeantwoordenVerwijderen
  36. Hoi Caroline,
    Ik heb deze taart afgelopen zondag gemaakt.
    Iedereen vond hem zalig en apart, alleen hij was zo nattig. Het leek bijna een dessert. Wat heb ik fout gedaan? Heb de taart 60 minuten laten bakken: moet dat misschien veel langer? Komt ook bij mijn favorieten!!
    Bedankt voor je heerlijke recepten.
    PS Denk je nog aan mijn taartinzending om die eens te plaatsen? Ben benieuwd of die dan ook in je top 5 komt.
    Groetjes Renée

    BeantwoordenVerwijderen
  37. Hallo Renée,
    Ik denk dat je de taart inderdaad iets langer moet bakken. Iedere oven is natuurlijk anders en de baktijd is maar een richtlijn. Jouw recept kwam ik van de week nog tegen hoor. Maar er staat zoveel op mijn to-do-lijstje! Maar hij komt een keer aan de beurt en ik houd je op de hoogte!
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  38. Hoi Caroline, wil deze taart maken, alleen bedenk ik me net dat ik geschaafde amandelen heb gekocht... Zijn deze goed als ik ze fijn maal? Of moet je meer stukjes amandelen hebben?
    Alvast bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  39. Je kunt geschaafde amandelen ook gewoon fijn malen. Geen enkel probleem. Succes met de taart. Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  40. Bedankt!!! Ga hem in het weekend maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  41. Ik zit te popelen om deze taart te maken. Maar wat denk je Caroline, kan je ook gemalen hazelnoten gebruiken in plaats van amandelen? Ik heb nl een amandelintolerantie (ja pech inderdaad).
    Dank voor je antwoord.
    Ineke

    BeantwoordenVerwijderen
  42. Hallo Ineke,
    Volgens mij moet dat ook perfect gaan. de taart krijgt een iets andere smaak, maar ik denk niet minder lekker! Laat je weten, hoe het smaakte?
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  43. Ja hoor dit is exact hetzelfde recept als die ik had gevonden... Op de oranje bloesem na. Toch gek dat ik hem niet zo vond en veel te nat. Misschien waren mijn sinaasappels te groot? Ik ga het toch echt nog een keer maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  44. Beste mensen,
    Voor deze en andere recepten: amandelmeel (is niets anders dan finn gemalen amandelen) is te koop in alle biologische winkels.
    Oranjebloesemwater van de Turk is zeer ongezond en niet aan te raden in geen enkel recept (zelfs "mijn eigen Turk" - de eigenaar van het winkeltje in de buurt geeft aan dat alles wat je ermee maakt na een paar dagen vies gaat smaken)

    BeantwoordenVerwijderen
  45. Dag Caroline;

    Ik wil deze taart uit gaan proberen. Kan ik ipv het amandelmeel ook bloem gebruiken? En dan dezelfde hoeveelheid, of is de verhouding dan anders? Of beter een combinatie van beide soorten? Hoop snel van je te horen; alvast bedankt!

    Groet, Anne.

    BeantwoordenVerwijderen
  46. Hallo Anne,
    Geen idee eerlijk gezged of je dat één op één kunt vervangen. Misschien kun je er op google iets over vinden. Amandelmeel maakt de taart wel iets duurder, maar wel ontzettend lekker!
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  47. Mocht ik dit recept willen omvormen naar een tulband van 22cm maal hoeveel zou je dit dan doen?
    Grtjs Lise

    BeantwoordenVerwijderen
  48. @Lise, dat lijkt me heel moeilijk omrekenen, ik zou zeggen gewoon proberen!
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  49. Ok, bedankt. In de keuken van Sofie hebben ze vandaag bijna juist dezelfde cake gemaakt!

    BeantwoordenVerwijderen
  50. Wat een super taart, Caroline, verrassend lekker van smaak,
    met een dot lobbig geklopte slagroom helemaal af!!
    Sprak er met de groenteman over, deze was verrast vanwege het feit dat de sinaasappels gekookt werden

    Dank je wel!!

    Marrian

    BeantwoordenVerwijderen
  51. Dank voor je reactie Marrian, fijn dat de taart zo goed in de smaak viel.
    groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  52. Heerlijke taart! De tweede keer gebakken in een vorm belegd met dun gesneden sinaasappelschijfjes ( geschild) in een karamel met kruidnagel gekruid. Toen het afgekoeld was, het beslag erop gedaan en gebakken. Ziet er mooi uit en smaakt naar kerst!

    BeantwoordenVerwijderen
  53. Wat een geweldig idee! Ga ik de volgende keer ook doen!
    Groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  54. Heerlijk! Heb 60 min gebakken, de bovenkant werd erg bruin, heb ik afgedekt. Misschien is je foto bedrieglijk, want de mijne werd niet zo hoog als die van jou. Dank je!

    BeantwoordenVerwijderen
  55. Heb je misschien een groter bakblik gebruikt?

    BeantwoordenVerwijderen