woensdag 13 juni 2012

Gegrilde aubergines met gekruide kikkererwten en walnootsaus


Ingrediënten voor 2 à 3 personen:
- 4 el olijfolie
- 1 ui, fijngehakt
- 1 rode chilipeper, zaadjes eruit en fijngehakt
- 2 cm verse gember, geraspt
- ½ tl gemalen komijn
- ½ tl gemalen korianderzaad
- ½ tl kaneel
- blikje  kikkererwten (400 g), afgespoeld en uitgelekt
- 200 g tomaten, in kleine stukjes (ca. 2 tomaten)
- sap van een ½ citroen
- 2 aubergines, in plakjes gesneden

Voor de walnootsaus:
- 200 g Griekse yoghurt
- 1 knoflookteen, geperst
- 25 g walnoten, gehakt
- handvol koriander, gehakt

Bereiden:
1. Verwarm 2 el olijfolie in een pan en voeg de ui toe, bak de uit 10 minuten tot ze zacht en goudbruin zijn. Voeg de chilipeper, de gember en kruiden toe en meng goed. Doe de kikkererwten en de tomaten erbij en voeg 5 el water toe. Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken. Voeg naar smaak zout en peper toe en het citroensap.
2. Kwast de aubergines aan beide zijden in met olie en bestrooi met zout en peper en grill ze in een grillpan aan beide zijden bruin en gaar. (Ik leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier, kwast ze in met olijfolie, strooi er zout en peper op en verwarm de oven voor op190'C, zet de plaat 20 à 30 minuten in de oven en je aubergines zijn klaar).
3. Meng de yoghurt met de knoflook, bijna alle walnoten en koriander, voeg zout en peper naar smaak toe en roer goed.
4. Schik de plakjes aubergine op een schaal, verdeel het kikkererwtenmengsel erover. Schep er wat walnootsaus op en strooi de rest van de walnoten en koriander erover en serveer. Geef de rest van de saus erbij.

Bron: BBC Good Food.

Deze overheerlijke vegetarische maaltijd doet mij erg aan de recepten van Ottolenghi denken (Johan vroeg ook meteen of het een recept van Ottolenghi was), waarschijnlijk door de kruiden en de vele groentes. Deze schotel is simpel en snel te maken (zeker als je de aubergines in de oven klaar maakt). Erg lekker en gezond door de vele groentes. Al die vleesvervangers kunnen mij gestolen worden; dit is vegetarisch eten op z'n best!

18 opmerkingen:

  1. Dit ziet er echt super lekker uit!!! Ik ben dol op aubergine... helaas mijn vriend niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik dacht ook meteen aan Ottolenghi! :-)
    Ziet er heerlijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Fijn plan, aubergines op de bakplaat. Ik ben niet zo'n fan van de grillplan. Alles krijgt snel zo'n aparta smaak en bovendien zijn mijn handen sneller gegrild dan de aubergines. De moeite waard om te maken dit.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. We hebben dit gerecht zojuist gegeten en het was heerlijk, de combinatie van de kruiden, het zuur van de citroen en het pittige van de peper met de Griekse yoghurt is echt fantastisch.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Janny, wat leuk dat je recept meteen gemaakt hebt. Ik heb niet overdreven hè! Het komt hier ook zeker vaker op tafel.
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ook ik moest net als Johan en Marian meteen aan Ottolenghi denken. Hoe zou dat toch komen:)
    Dit recept lijkt me trouwens ook heerlijk in een stuk Turks brood. Weer eens wat anders dan een broodje falafel.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik denk dat ik dat ga maken voor mijn kookprojectje, volgende dinsdag! Ziet er superlekkerrr uit!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb steeds weer wat anders door jou met aubergines. Leuk..daar kom ik voor terug, haha!!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ben toch net in de walnootstreek ja ja... maar ze maken er meestal taart en olie van.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Eet je dit warm of kan het ook op kamertemperatuur?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. @Femke, zodra je het klaar hebt serveer je het. De aubergines zijn dan op kamertemperatuur, maar het kikkererwtenmnengsel is dan nog wel erg warm.Dus even af laten koelen. Het is ontzettend lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hai Caroline,

    Wat een zalig recept! We hebben er van gesmuld en het is voor herhaling vatbaar, liefs Margret

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hallo Margret,
    Fijn dat jullie het ook zo lekker vonden!
    Bedankt voor je reactie.
    Het rijden ging goed hè!
    groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  14. We hebben dit gegeten op 7 juli, nu pas tijd om m'n blog bij te werken. Het is echt heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Dit was echt een openbaring! Toen ik net was begonnen met vege-/flexitarisch eten heb ik dit gerecht gemaakt en was meteen overtuigd dat eten zonder vlees ook harstikke lekker kan zijn. Ik ben dol op de combinatie van zoveel verschillende smaken (pittig/kruidig/zoet/fris) die samen toch zo'n heerlijke combinatie vormen in dit gerecht. Dit is een van mijn favoriete gerechten geworden.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Hallo Jolien,
    Dank voor je reactie. Als ik de foto nu zie, zou ik het ook zo weer willen maken. Gaat misschien van de week wel gebeuren. Wat is dit lekker hè!
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Net gemaakt. Was heel erg lekker! Zo lust mijn man ook aubergine. Lijkt inderdaad net Ottolenghi.
    Dank! Ineke

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Dank voor je reactie Ineke,dit is ook één van onze lievelingsgerechten!

    BeantwoordenVerwijderen