zondag 23 september 2012

Sobanoedels met aubergine en mango


Ingrediënten:
- 1¼ dl rijstazijn
- 40 g fijne kristalsuiker
- ½ tl zout
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- ½  verse rode chilipeper, zonder zaadjes, fijngehakt
- 1 tl geroosterde sesamolie
- geraspte schil en sap van 1limoen
- 2¼ dl zonnebloemolie
- 2 aubergines, in blokjes van 2 cm
-  250 g sobanoedels
- 1 grote rijpe mango, in blokjes of reepjes
- 40 g basilicumblad, fijngesneden (probeer Thaise basilicum te vinden, maar gebruik daarvan veel minder)
- 40 g korianderblad, fijngesneden
- ½ rode ui, in flinterdunne ringen

Bereiden:
1. Maak eerst de dressing: verwarm in een steelpan de azijn met de suiker en zout 1 minuut tot de suiker net is opgelost. Neem de pan van het vuur en voeg de knoflook, chilipeper en sesamolie toe. Laat de dressing afkoelen en roer er de limoensap en -rasp door.
2. Verhit de zonnebloemolie in een grote pan en bak de aubergineblokjes in drie of vier porties goudbruin. Schep ze in een zeef en laat ze uitlekken. Bestrooi ze royaal met zout.
3. Kook de noedels in ruim kokend water met zout en roer af en toe. Ze zijn in 5-8 minuten beetgaar. Giet ze af, spoel ze onder de koude kraan, schud zoveel mogelijk water eraf en dep ze in een theedoek droog.
4. Vermeng de noedels in een grote kom met de dressing, mango, aubergine ende helft van de kruiden en de rode ui. Je kunt hem 1-2 uur opzij zetten. Meng er vlak voor het serveren de rest van de kruiden door en schep de salade op een platte schaal of in een slakom.

Bron:"Plenty" Yotam Ottolenghi

Het wordt ondertussen een beetje saai, maar weer een héérlijk recept van Ottolenghi. Een combinatie van zoet en pittig, zoet van de mango en de dressing en pittig van de rode peper. Een heerlijke frisse salade. Je kunt er eventueel nog wat knapperig gebakken stevige tahu door mengen. 
Sobanoedels zijn Japanse noedels van boekweit. Ik kocht ze bij Amazing Oriental in Delft en daar verkopen ze ook de Thaise basilicum.

10 opmerkingen:

  1. Nee hoor, helemaal niet saai! Top, al die heerlijke gerechten van Ottolenghi. Heb van de week de salade met zoete aardappel en vijgen gemaakt - heerlijk. Groetjes van in Frankrijk wonende Ottolenghi fan :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Lisette, leuk dat je ook fan bent! Heb je de verrassende tatin al gemaakt? Die ga ik vandaag voor de derde keer maken. Zò lekker!
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Toen je van de week op Twitter vroeg waar je sobanoedels kunt kopen, wist ik al direct dat je dit gerecht ging maken! Ik denk dat Ottolenghi nooit gaat vervelen ;-)

    Fijne zondag!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Haha, je bent je helemaal door het boek aan het heenwerken? Hij is ook wel erg goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hier ook een enorme fan van Ottolenghi! Dit recept heb ik al verschillende keren gemaakt, zo heerlijk! groetjes Esther

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Helemaal mee eens, Esther. Gaat hier ook vaker op tafel komen!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hij leuke site kijk mij site daar heb ik ook wat kook recepten : www.vladje.tk

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Fantastische je recepten ga ze zeker uitproberen veel succes en heb je blog gedeeld bij mijn vriendinnen!
    Ga zo door ben een liefhebber van oven gerechten en hartige taarten met veel groenten en veel variatiteiten!
    Dank je voor alle mooie lekkere recepten Ga zo door..

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dit is zooooo lekker! Misschien is het een goed idee om erbij te vermelden voor hoeveel personen deze hoeveelheden gelden...vlgs mij voor dit recept 6p?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ja, heerlijk he! ik denk voor 4 personen. Maar Ottolenghi houdt van ruime porties.

    BeantwoordenVerwijderen