- 225 g pure chocolade
- 150 g boter, in blokjes
- 2 eieren en 1 eidooier
- 45 g fijne kristalsuiker
- 120 g gekookte gepelde kastanjes, grof gehakt
- 120 g zachte gedroogde vijgen, steeltjes verwijderd, grof gehakt
- 2 el rum of cognac (optioneel)
- 120 g witte chocolade, grof gehakt
- cacaopoeder, om te bestuiven
Bodem:
- 200 g volkorenbiscuits
- 100 g boter, gesmolten
Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 150' C boven-en onderwarmte. Vet een vierkant bakblik van 20 cm in en beleg de beide zijden met overhangend bakpapier.
2. Als je rum of cognac wilt gebruiken: leg de vijgen in een schaaltje en giet er eventueel 2 el rum of cognac over en laat dit intrekken.
3. Doe de biscuits in je keukenmachine en verkruimel ze, voeg de gesmolten boter toe en meng nog even. Druk het in de vorm uit to een stevige, gelijkmatige laag, dit gaat het beste met de achterkant van een lepel. Laat de bodem in de koelkast opstijven.
4. Hak de chocolade grof en doe ze met de boter in een vuurvaste schaal. Zet boven een kom heet water (de bodem mag het water niet raken) en laat de chocolade en de boter onder af en toe roeren met een houten lepel au bain marie smelten. Neem de kom als het gesmolten is direct van de pan, zodat hij niet te heet wordt.
5. Klop met de mixer de eieren, de dooier en de suiker in een kom tot een bleke, dikke massa. Spatel luchtig de chocolade door de eimassa, gevolgd door de kastanjes, vijgen en witte chocolade.
6. Strijk het mengsel uit op de biscuitbodem en bak de koek 15 - 20 minuten (bij mij moesten ze wel 10 minuten langer, let dus goed op, want te lang is ook niet goed) op de middelste richel in de oven. Een in het midden gestoken satéprikker moet eruit komen met vochtig kruim, net zoals bij brownies. Laat de koek niet verder gaar worden. Haal hem uit de oven, laat hem afkoelen en daarna in de koelkast een paar uur opstijven.
7. Til de koek uit de vorm en snijd hem in repen of vierkantjes en bestuif ze met cacao. Laat ze voor het serveren op kamertemperatuur komen.
Bron: "Het Kookboek" Yotam Ottolenghi
Deze repen hebben een beetje weg van brownies. Erg lekker mede doordat ik de vijgen in cognac geweekt heb. Snijd de vijgen, kastanjes en de witte chocolade niet tè fijn, anders herken je het niet terug. Snijd de koek in kleine vierkantjes, want het is rijk van smaak en erg machtig. Heerlijk bij een kopje thee of koffie. Ik gebruikte gekookte kastanjes vacuüm verpakt en die kocht ik bij de Turk. Let op dat ze niet gezoet zijn. Bewaar de koek in de koelkast, maar laat voor het serveren op kamertemperatuur komen.
Ziet er inderdaad erg machtig uit, maar wel super lekker! :)
BeantwoordenVerwijderenDeze zien er héérlijk uit! Wel machtig denk ik, maar wel lekker.
BeantwoordenVerwijderen't Lijkt een hele maaltijd, maar ze zien er lekker uit! Sinds ik de worteltaart gemaakt heb denk ik dat alle recepten van Ottolenghi geprobeerd moeten worden!
BeantwoordenVerwijderenZiet er weer heerlijk uit. Ottolenghi mag je wel gaan betalen voor alle reclame :-). Heb gisteren zijn 'Plenty' aangeschaft.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes,
Zahra
@Zahra, gefeliciteerd met je aanschaf. Ik hoop dat je er net zoveel plezier aan beleeft als ik en vele anderen! Maar dat komt wel goed!
BeantwoordenVerwijderengroeten, Caroline
Ziet er heerlijk uit!
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Anouk
http://foodiesign.blogspot.nl
Looks so good! Yum!! :)
BeantwoordenVerwijderen