Ingrediënten:
- 350 g fijne bulgur
- 80 ml extra vergine olijfolie
- 1 ui, fijngesnipperd
- 2 tenen knoflook, gehakt
- 1 el tomatenpuree
- 1 el Turkse peperpasta
- 1½ tl komijnpoeder
- 2 tl gedoogde rode pepervlokken (pull biber)
- 3 stevige rijpe tomaten, klein gesneden
- 2 kleine komkommers, klein gesneden
- 2 tl gedroogde munt
- 1½ el granaatappelsiroop
- 2½ el versgeperst citroensap (of meer naar smaak)
- handvol gehakte platte peterselie
- handvol gehakte munt
- citroenpartjes, om te serveren
Bereiden:
1. Doe de bulgur in een ruime kom en giet er 500 ml kokend water over. Dek af en laat 10-15 minuten wellen, tot het water is geabsorbeerd. Roer de bulgur los met een vork.
2. Verhit intussen de extra vergine olijfolie in een koekenpan op halfhoog vuur en fruit hierin de 5-7 minuten de ui en knoflook, tot ze zacht zijn. Roer er de tomatenpuree, peperpasta, komijn en pull biber door en bak nog 2-3 minuten, tot de geuren loskomen. (ik heb mijn maatlepels gebruikt). Neem van het vuur en roer het door de bulgur. Voeg naar smaak wat zout toe.
3. Voeg de kleingesneden tomaat en komkommer (laat ze eerst goed uitlekken in een vergiet) en de granaatappelsiroop, citroensap en gedroogde munt toe en schep alles goed door elkaar. Bestrooi met de peterselie en munt en roer er doorheen.
Serveer met partjes citroen.
Bron: "De Turkse Keuken" Leanne Kitchen.
Dit gerecht was elke dag een onderdeel van het buffet in ons hotel, een lekkere pittig bijgerecht.
Pull biber, Turkse peperpasta, fijne bulgur, granaatappelsiroop, gedroogde munt en kleine komkommertjes kun je allemaal bij de Turkse winkel kopen.
Granaatappelsiroop wordt veel gebruikt in de Zuid-Turkse keuken. Het is gemaakt van ingekookt granaatappelsap en heeft een heerlijke, unieke zoetzure smaak.
Kisir is de tabouleh van Turkije, al gaat er minder peterselie in, en het heeft een mooie rode tint door de peperpasta, tomaat en kruiden. In Turkije wordt het meestal geserveerd als mezze. Men serveert het dan in een klein slablaadje of in druivenbladeren samen met plakjes tomaat. Het wordt ook wel geserveerd als bijgerecht bij lams- of rundvlees of bij vis.
Ben gek op Kisir; vooral met lekker veel citroen, granaatappelmelasse en munt!
BeantwoordenVerwijderen@ Kelly, wij zijn er ook gek op. Ik had al eens een recept an Claudia Roden geplaatst, maar dit is nog lekkerder!
BeantwoordenVerwijderenLeuk om een recept te zien met granaatappel siroop. Dat heb ik nog staan, doe er vrij weinig mee....
BeantwoordenVerwijderenOverigens lijkt het meer op couscous dan op bulgur? Couscous wel je, bulgur wordt gekookt. Tenminste zo doe ik dat. (Mijn voorkeur gaat uit naar bulgur, couscous heeft minder bite.)
:)
Hoi Esmee,
BeantwoordenVerwijderenHet was toch echt bulgur, de gebruiksaanwijzing was in het Turks (bij de Turkse winkel gekocht). Ik heb verder mijn recept aan gehouden uit mijn Tusrkse boek en moest de bulgur gewoon overgieten met kokend water.
groeten, Caroline
Ik hou van kisir! Maak het ook bijna op deze manier.
BeantwoordenVerwijderen