zondag 14 april 2013

Geroosterde aubergines op basis van de voedselzandloper


Ingrediƫnten:
- 3 dikke aubergines
- 1 granaatappel
- 1 teentje knoflook, uitgeperst
- 1 tl kurkuma
- 1 tl gemalen komijn
- ½ tl milde paprikapoeder
- zwarte peper
- 4-5 el extra vergine olijfolie
- 75 g blanke amandelen
- 50 g pompoenpitten
- 2-3 el verse oregano, grof gehakt
- 100 g Griekse feta, verkruimeld

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 200' C en beleg een bakplaat met bakpapier. 
2. Meng in een kom de knoflook, kurkuma, komijn, paprikapoeder en versgemalen peper met 3 el olijfolie.
3. Snijd de aubergines in de lengte in vieren en bestrijk ze met het oliemengsel. Rooster de aubergines 20-25 minuten in de voorverwarmde oven.
4. Rooster de amandelen in een droge koekenpan goudbruin. (Zelf vind ik het lekkerder om een klein beetje olijfolie in de pan te doen, ze kleuren dan ook mooier, laat ze dan uitlekken op een stukje keukenpapier).
5. Halveer de granaatappel en schep de pitjes eruit. Of doe net als ik en een koop een bakje granaatappelpitjes bij de AH.
6. Verdeel de rucola over 4 borden en leg op elk bord drie stukken aubergine. Verdeel de feta, amandelen, pomopoenpitten, oregano (koop je bij de Plus, maar je kunt het ook weglaten) en de granaatappelpitjes erover en druppel er nog een beetje olijfolie over. 

Bron: "Lekker lang jong" recepten op basis van "De Voedselzandloper".

Ik hoor jullie denken: een recept volgens de voedselzandloper? Inderdaad dat is eigenlijk niets voor mij!
Ik zal het uitleggen: ik werk in een bibliotheek en alle nieuwe kookboeken kijk ik meestal als eerste door, zo ook dit boekje. Van deze geroosterde aubergines stond een mooie foto in het boek en toen ik het recept doorlas, sprak het mij meteen aan. Wees maar niet bang; de rest van de recepten niet hoor! En ik moet eerlijk toegeven het smaakte erg lekker en natuurlijk ook nog eens super gezond.

8 opmerkingen:

  1. Ik zie dat je ook dol bent op aubergine. Je gerecht met kikkererwten heb ik ook al gemaakt en we vonden het heerlijk.
    Dit gerecht ga ik zeker ook maken! Fijn dat er zoveel vegetarische recepten zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Cathy, klopt ik ben ook gek op aubergines. Jij bedoelt zeker de gegrilde aubergines met gekruide kikkererwten en walnootsaus? Oei, die is inderdaad erg lekker! Wij eten steeds meer vegetarisch en ik mis eigenlijk het vlees helemaal niet!
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oei, die is inderdaad erg lekker! Wij eten steeds meer vegetarisch en ik mis eigenlijk het vlees helemaal niet!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ziet er lekker uit Caroline
    de voedselzandloper trekt me ook helemaal niet. Maar ja ach als er een recept in staat die je lekker lijkt dan gewoon maken toch. Handig dat jij met je werk dan zo de kookboeken kunt inzien!

    Groetjes Viviane

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Kan je dit gebruiken als hoofdgerecht?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wij aten dit met z'n tweetjes als hoofdgerecht. Sorry dat ik nu pas antwoord, maar we waren op vakantie.
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Caroline, ik wil je graag complimenteren met je blog! Mijn vriend zegt dat ik een stuk lekkerder ben gaan koken sinds ik een paar jaar geleden jouw blog ontdekte. :) Vanavond maak ik dit gerecht, want mijn vriend is er niet en hij houdt niet van granaatappel. Maar ik wel!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hallo Renske, Leuk om te horen. Nog veel plezier met de recepten. Jammer dat je vriend niet van granaatappel houdt, want dat geeft vaak net een frisse tint aan een gerecht.
    groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen