donderdag 30 mei 2013

Conchiglie met venkel en tomatensaus


Ingrediënten:
- 2 middelgrote venkelknollen
- 3 el olijfolie
- 1 teentje knoflook, fijngesneden
- 1 blik tomatenblokjes (400 g)
- geraspte schil van 1 citroen
- handje vol blaadjes munt, fijngesneden
- 350 g conchiglie
- zout en versgemalen zwarte peper
- versgeraspte Parmezaanse kaas

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 200'C. Verwijder de buitenste rokken en de harde kern van de venkel en was de knollen goed. Snijd ze in de lengterichting in plakken kook ze in 7-8 minuten gaar. Laat ze goed uitlekken in een vergiet. Leg ze daarna op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel ze met 1 el olijfolie. Rooster de venkel 15 min. in de oven tot de plakken goudbruin zijn.
2. Verwarm de rest van de olijfolie in een braadpan en bak de knoflook zachtjes (pas op laat niet bruin worden, want anders wordt het bitter). Voeg de tomaten, citroenrasp en munt toe en laat alles op laag vuur 25 min. sudderen.
3. Kook de pasta volgens de verpakking al dente gaar. Laat even uitlekken in een vergiet.
4. Snijd de geroosterde venkel in kleine stukjes en roer door de tomatensaus. Breng op smaak met zout en peper.
5. Voeg de pastaschelpjes bij de saus en schep goed door. Serveer meteen bestrooid met Parmezaanse kaas.

Bron: "Echt te gekke pasta" van Ursula Ferrigno

We blijven met deze heerlijke pasta nog even in Italiaanse sferen! Conchiglie (pastaschelpjes) nemen door hun vorm de saus goed op, maar kun je deze pasta niet krijgen, kun je natuurlijk ook een andere pasta nemen. Probeer dit recept, de subtiele munt- en citroensmaak maakt deze pasta ontzettend lekker.

dinsdag 28 mei 2013

Pasta alla Norma



Ingrediënten:
- 3 middelgrote aubergines, in blokjes gesneden
- 2 blikjes gepelde tomaten in tomatensaus
- 3 el olijfolie
- 1 tl gedroogde oregano
- 3 tenen knoflook, gehakt
- 400 g spaghetti
- handvol verse basilicum, in stukjes gescheurd
- 100 g versgeraspte Parmezaanse kaas of Pecorino
- zout en versgemalen zwarte peper
- een beetje chilipeper of een gedroogd pepertje (optioneel)

Bereiden:
1. Bak de blokjes aubergines in een laagje olijfolie goudbruin en gaar, strooi er wat oregano over.
2. Bak in een andere pan de knoflook zachtjes (niet bruin laten worden, anders smaakt het bitter), voeg de tomaten uit blik toe en maak ze fijn. Laat zachtjes 10 minuten pruttelen en voeg wat zout en peper toe. Als je  van een beetje pittig houdt kun  je nog wat chilipeper toevoegen of een gehakt gedroogd pepertje. Doe de aubergineblokjes erbij en warm door.
3. Kook intussen de spaghetti volgens de verpakking al dente, giet deze af en meng door de saus. Voeg wat gescheurde basilicum en versgeraspte Parmezaanse kaas toe. Serveer meteen en serveer er nog wat kaas bij en bestrooi met nog wat basilicum.

De afgelopen 11 dagen waren wij met vakantie vandaar dat er niets gepost werd. Wij hebben een rondreis van 8 dagen door Sicilië gemaakt en zaten daarna nog drie dagen in een hotel aan de kust. We hebben het héérlijk gehad, mooi weer, veel gezien en ontzettend lekker gegeten. 
Pasta alla Norma is een specialiteit van Sicilië en kom je op elke kaart in de restaurants tegen, het is een simpele maar erg lekkere pasta. Wat smaken de pasta's pizza's, espresso's en cappuccino's toch lekker in Italië! En niet te vergeten al dat heerlijke Italiaanse ijs. Op Sicilië wordt het ijs vaak geserveerd in een briochebroodje. Ik had me voorgenomen om het een keer te proberen, maar eerlijk gezegd toen ik het zag, trok het me toch niet aan en nam ik het in een hoorntje of bakje. De foto's die Johan gemaakt heeft moeten nog bewerkt worden, maar als het zover is, zal ik er een paar plaatsen.

zondag 12 mei 2013

Citroen-maanzaad pancakes


Ingrediënten:
- 270 g tarwebloem
- 1 tl bakpoeder
- ½ tl baking soda
- 65 g suiker
- snufje zout
- 40 g maanzaad
- geraspte schil van 4 citroenen
- 450 ml karnemelk
- 2 grote eieren, losgeklopt
- boter om in te bakken

Bereiden:
1. Doe de bloem, bakpoeder, baking soda en snuf zout in een kom en meng goed met elkaar.
2. Doe in een andere grote kom de karnemelk, geraspte citroenschil, eieren, maanzaad en suiker en klop met een garde goed door elkaar. Meng de droge ingrediënten met de garde goed door de natte ingrediënten. Het beslag hoort vrij dik te zijn, dikker dan dat wij ze maken.
3. Laat op laag vuur een klontje roomboter smelten en giet met een kleine soeplepel een hoopje beslag in de pan. Zodra er putjes verschijnen in de bovenkant kun je de pancakes voorzichtig omdraaien. Bak zo alle pancakes tot het beslag op is. Je haalt er 12-14 pancakes uit. Houd ze warm en serveer met verse aardbeien en wat poedersuiker.

Bron: "Please Note"


Dit zijn écht de lekkerste pancakes die ik ooit gegeten heb! Wij zijn hier gek op de combinatie maanzaad en citroen en dan ook nog met van die mooie verse aardbeien erbij, zijn ze helemaal super lekker. Bak de pancakes op zeer laag vuur en laat ze langzaam gaar worden, anders worden ze snel te bruin. Van de citroenen die je overhoudt, kun je citroenlimonade maken.

zaterdag 11 mei 2013

Lentequiches met pecorino & ham


Ingrediënten:
- 6 plakjes roomboter bladerdeeg
- 1 zak waterkers of rucola
- 1 pak tuinerwten (diepvries)
- 1 bakje munt (15 g )
- 1 bakje platte peterselie (20 g)
- 4 eieren
- 250 ml slagroom
- 100 g Pecorino Romano, geraspt
- 100 g flinterdun gesneden rauwe ham

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180 ' C en vet 4 kleine springvormen van 12 cm doorsnede goed in, ook de randen. Bekleed elke vorm met 1½ plakje bladerdeeg. Hak wat waterkers of rucola grof ( houd een paar blaadjes apart voor de garnering) en leg op de bodem. Verdeel de tuinerwten er over.
2. Meng de eieren met de room in een kom en snijd de blaadjes van de munt en de peterselie fijn en meng met wat zout (niet te veel, want de ham is ook zout) en peper en de kaas door het eimengsel. Verdeel het mengsel over de vier vormpjes. Verdeel de ham in stukjes gescheurd over de quiches.
3. Bak de quiches ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven (bij moest het zeker 10 minuten langer, dus controleer of het goed gaar is). Als de quiches te bruin worden dek ze dan af met aluminiumfolie.
4. Neem ze uit de oven en laat ze iets afkoelen. Serveer met de achtergehouden waterkers of rucola erop.

Bron: AH.

Een echte lentequiche; de combinatie van doperwten met de munt en de een beetje zoutige ham is erg lekker. Als je niet in het bezit bent van die kleine springvormpjes, kun je deze quiches natuurlijk ook in één grote quichevorm maken. Let dan wel op hoe lang het in de oven moet. Ik heb voor 2 personen de ingrediënten gehalveerd.

donderdag 9 mei 2013

Kokosbolussen

Ingrediënten:
- 115 ml kokosmelk (lauwwarm)
- 115 ml volle melk (lauwwarm
- 1 ei, losgeklopt
- 1 tl vanille extract
- 450 g tarwebloem
- 25 g geraspte kokos
- 8 g zout
- 50 g poedersuiker of basterdsuiker
- 40 g zachte roomboter
- 5 g droge gist

Afwerking:
- 50 g gesmolten roomboter
- rietsuiker

Bereiden:
1. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine, roer met een pollepel door elkaar en kneed 10-15 minuten met de deeghaak tot je een soepel deeg hebt, dat van de wand van de kom loslaat. Heb je geen keukenmachine kun je natuurlijk ook met de hand kneden (15 minuten).
2. Vorm voor de 1e rijs een bal van het deeg en doe het in een met zonnebloemolie ingevette kom, draai de bol zodat alle kanten bedekt zijn met de olie. Doe er een stuk plasticfolie over en laat ongeveer 1 uur tot dubbel volume rijzen.
3. Stort het deeg op een licht ingevette werkplek en druk de lucht eruit. Weeg het deeg en deel het gewicht door 12 en vorm 12 bolletjes van het deeg. Laat 10 minuten afgedekt rusten.
4. Maak slierten van de bolletjes en rol iedere sliert losjes op tot een spiraal. Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat iets uit elkaar. Ik zet de bakplaat nu in de oven en zet onder in de oven een braadslede, waar ik wat kokend water ingiet, je hoeft de broodjes niet af te dekken, want door de stoom drogen ze niet uit. Sluit de oven en laat de broodjes drie kwartier tot een uur rijzen tot ze ongeveer dubbel zo groot geworden zijn.
5. Haal ze uit de oven en verwarm de oven voor op 220' C boven- en onderwarmte. Bestrijk de broodjes met de gesmolten roomboter en strooi er een beetje rietsuiker over.
6. Zet de broodjes in de oven en bak ze 12-15 minuten tot ze mooi gekleurd en gaar zijn. Laat afkoelen op een rooster.

Bron: "Uit de Keuken van Levine"


Héérlijke broodjes van het blog van Levine. Haar recepten zijn duidelijk beschreven en kloppen ook altijd! De broodjes zijn een beetje zoet en hebben een lichte kokossmaak en zijn zoals Levine zegt inderdaad erg lekker met verse aardbeien (ook lekker met jam!) En ook alleen met een beetje roomboter zijn ze niet te versmaden. 

dinsdag 7 mei 2013

Noedelsalade van Nigella


Ingrediënten:
- 125 g peultjes
- 150 g taugé
- 1 rode paprika, in reepjes
- 2 lente uitjes, in ringetjes
- 550 g eiernoedels (ik nam 250 g)
- 20 g sesamzaad, geroosterd
- 4 el gehakte verse koriander

Voor de dressing:
- 1 el sesamolie
- 1 el olijfolie
- 1 teentje knoflook, uitgeperst
- 1 el sojasaus
- 2 el zoete chilisaus
- 100 g pindakaas
- 2 el limoensap

Bereiden:
1. Meng alle ingrediënten voor de dressing in een kom goed door elkaar.
2. Kook de noedels volgens de gebruiksaanwijzing, giet ze af in een vergiet, spoel af met koud water en laat goed uitlekken. Doe de taugé in een vergiet, giet er kokend water over en laat uitlekken en afkoelen. Blancheer ook de peultjes en laat afkoelen.
3. Meng de groentes en de noedels met elkaar en meng de dressing er goed door. Doe alles in een grote schaal en bestrooi met de sesamzaadjes en de koriander.

Bron: Nigella

Maak wat extra van deze bijzondere salade, smaakt de volgende dag ook heerlijk bij de lunch. Ik heb het recept opgeschreven zoals Nigella het maakt. Ik heb de hoeveelheid noedels (550 g) gehalveerd en dit was al best veel. I.p.v. peultjes (die ik niet kon krijgen) heb ik er schijfjes komkommer door gedaan en de rode paprika heb ik vervangen door een rood pepertje. Verder heb ik er nog een in stukjes gesneden gerookte kipfilet door gedaan. Doe er in wat je zelf lekker vindt, de dressing is ook super.

zaterdag 4 mei 2013

Appel-kruimeltaart


Deeg:
- 225 g zelfrijzend bakmeel
- 115 g witte basterdsuiker
- snufje zout
- 150 g koude boter, in kleine blokjes
- 1 ei, losgeklopt

Vulling:
- 200 g gele rozijnen
- 1 dl Calvados (of rum of sinaasappelsap)
- 450 g Elstars
- 400 g Gala's
- 400 g Golden Delicious
-1 tl vanille extract
- rasp van 1 sinaasappel
- 75 g suiker
- 20 g custardpoeder
- 1 el vers geperst citroensap

Kruimellaag:
- 105 g patentbloem
- 100 g lichtbruine basterdsuiker
- 85 g koude boter, in blokjes
- 70 g amandelen, grofgehakt
- ½ tl kaneel

Bereiden:
1.  De dag voor je de taart gaat bakken wel je de rozijnen in de calvados, ongeveer 24 uur.
2. Voor het deeg: zeef het zelfrijzend bakmeel boven een kom en voeg de basterdsuiker en het zout toe. Voeg de blokjes boter toe en wrijf ze met je vingers door de bloem. Voeg 2-3 el ei toe en kneed snel tot een samenhangend deeg. Doe het deeg in plasticfolie en zet het minstens een half uur weg in de koelkast.
3. Voor de kruimellaag: meng de bloem, de suiker en de kaneel door elkaar en wrijf de boter er met je vingers door tot je een kruimelig deeg hebt. Roer de amandelstukjes erdoor en zet tot gebruik in de koelkast.
4. Voor de vulling: laat de gewelde rozijnen uitlekken en dep ze goed droog met keukenpapier. Schil de appels en verwijder de klokhuizen, snijd ze in kwarten en in dunne schijfjes. Meng de appelschijfjes met de rozijnen, de custard, de suiker, het vanille extract, de geraspte sinaasappelschil en het citroensap. (Mijn appels waren wat vochtig, dus heb ik ze nog even uit laten lekken in een vergiet voor ze op de bodem gingen).
5. Verwarm de oven voor op 175' C boven-en onderwarmte en vet een springvorm van 24 cm goed in en beleg de bodem met bakpapier. Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het deeg over de bodem en de zijkant van de springvorm, druk het gelijkmatig uit met je handen. Doe de vulling erin en druk iets aan. Verdeel de kruimellaag erover en zet de vorm ongeveer 1 uur in de oven. Laat op een rooster 15 minuten afkoelen en verwijder de rand en laat helemaal afkoelen.

Bron: "Uit de Keuken van Levine"


Vandaag is het de verjaardag van Johan (je weet wel die de foto's maakt voor mijn blog!). Ik doe Johan geen groter plezier door een appeltaart te bakken voor zijn verjaardag. Nu heb ik zelf verschillende lekkere appeltaartrecepten op mijn blog staan, maar ja als je een blog hebt, wil je graag iets nieuws maken. Vandaar dat ik donderdag een oproep deed op twitter: "Wat is jullie lekkerste appeltaartrecept?" Ik kreeg veel reacties met de meest fantastische appeltaartrecepten en dat maakte het nog moeilijker om een keus te maken. Uiteindelijk heb ik voor deze taart gekozen en beslist geen spijt, een zalige appeltaart die hier zeker vaker op tafel komt! De recepten van de anderen heb ik opgeslagen en toegevoegd aan mijn lange "to-do-lijstje" om ze ooit ook eens te gaan maken, want ook die zijn de moeite waard om een keer uit te proberen!

woensdag 1 mei 2013

Salade van quinoa, gedroogde vruchten, noten en zaden


Ingrediënten:
- 250 g quinoa
- zout / peper
- 250 g gemengde gedroogde vruchten, bv cranberries, gele en blauwe rozijnen en abrikozen
- 150 g gemengde zaden en noten, bv. zonnebloempitten, pompoenpitten, pijnboompitten, gehakte amandelen en walnoten of pistachenootjes
- flink wat gehakte kruiden, bv basilicum, peterselie, koriander munt of een combinatie (naar smaak)
- sap van 1 citroen
- ½ tl gemberpoeder
- 3 el extra vergine olijfolie
- 1 el walnootolie (of nog een el olijfolie)
- 1 zak gemengde groene salade (bv rucola melange)
- Griekse yoghurt om er bij te serveren.

Bereiden:
1. Kook de quinoa in zout water zoals op de gebruiksaanwijzing staat.  Er kan nog water in de pan zitten, dus schenk de quinoa in een zeef en laat uitlekken en afkoelen. Doe de quinoa in een schaal en breng op smaak met zout en peper.
2. Roer voorzichtig de gedroogde vruchten, de zaden, noten en kruiden erdoor.
3. Doe het citroensap, gemberpoeder, olijfolie, walnootolie, zout en peper in een klein bakje. Doe de deksel er op en schud de vinaigrette.
4. Doe de vinaigrette over  de quinoa en meng goed door de salade.  Laat de salade nu afgedekt op kamertemperatuur minstens een uur staan, zodat de smaken goed in kunnen trekken.
5. Serveer de quinoa op een schaal en leg eventueel de sla er omheen en serveer met de yoghurt. (erg lekker met de sla en de yoghurt).

Bron: "Around my French table" Dorie Greenspan.

Nu ook eens een gezond recept van mij ;-) Je kunt met dit heerlijke recept variëren met de noten en de gedroogde vruchten. Je kunt er bv ook gedroogde vijgen of ander gedroogd fruit door doen. Ik heb alle kruiden er door gedaan (vooral munt is er erg lekker in), maar dat is natuurlijk niet echt nodig. De noten en zaden heb ik bij elkaar nog even in een droge koekenpan geroosterd om ze nog meer smaak te geven. Maak het een paar uur van tevoren klaar, zodat de smaken goed in kunnen trekken. Wij hebben er van gesmuld! Weer een top recept van Dorie.