- 500 g tarwebloem
- 7 g gedroogde gist
- 25 g suiker
- 8 g zout
- 30 g roomboter, op kamertemperatuur
- 60 g water, lauwwarm
- 160 g volle melk, lauwwarm
- 100 g ei, (2 eieren), losgeklopt
- 1 tl vanille-extract
Voor de vulling:
- 125 g gemalen amandelen
- 100 g suiker
- 25 g goldensyrup
- ongeveer 45 g water
- ¼ tl kaneel
Voor de afwerking:
- gesmolten roomboter
- 50 g suiker
- 1 tl kaneel
Bereiden:
1. Doe alle ingrediënten in je keukenmachine en kneed in ongeveer 10-15 minuten tot een soepel deeg. Je kunt natuurlijk ook met de hand kneden.
2. Doe het deeg in een licht met zonnebloem olie ingevette schaal, dek af met plasticfolie en laat in 60 minuten tot het dubbele volume rijzen.
3. Maak intussen de vulling: meng alle ingrediënten door elkaar. Als je vulling te droog is, kan je nog een beetje water toevoegen. (Ik maal mijn amandelen altijd zelf in een kaasmolentje van de Ikea, dat vind ik lekkerder en verser, maar je kunt natuurlijk ook amandelmeel gebruiken).
4. Rol je deeg uit tot een rechthoekige lap van 30 x 50 cm. Bestrijk de bovenste helft van de lap met de vulling en laat aan de bovenkant een randje van 1 cm vrij.
6.Vouw de onderste helft over de vulling, je hebt nu een lap van 15 x 50 cm. Druk de bovenrand aan elkaar en ga er nog een keer overheen met de deegroller. Snijd aan de zijkanten een reepje weg, zodat het mooi recht wordt.
5. Maak nu 16 repen van 3 cm. Doe dit niet in één keer, maar maak eerst met je deegspatel een inkeping en snijd daarna helemaal door (zie foto's in het recept van de Broodbakshop).
6. Draai de uiteinden in tegengestelde richting (zoals je een handdoek uitwringt). Leg de repen op een met bakpapier beklede bakplaat en laat nog 30-45 minuten afgedekt rijzen.
7. Verwarm intussen je oven voor op 190' C boven-en onderwarmte en bak de twisters ongeveer 15 minuten.
8. Bestrijk ze meteen als ze uit de oven komen met gesmolten roomboter en bestrooi ze met de kaneelsuiker. Laat op een rooster afkoelen. Je kunt de amandelkaneeltwisters in een plastic zak in de vriezer bewaren, als je wat over mocht houden ;-)
Bron: "De Broodbakshop" Recept van Levine (Hier vind je ook stap voor stap foto's)
Héérlijk zijn ze en niet moeilijke te maken met de goede uitleg van Levine. Als ik ze weer maak, en dat ga ik zeker doen, zou ik 1 kleine aanpassing maken: voor de afwerking hield ik vrij veel suiker met kaneel over, terwijl ik ze toch rijkelijk bestrooid had, dus daar zou ik de helft van maken. Maar voor de rest weer een perfect recept.
Ze zien er erg lekker uit Caroline! Ik had ze van het weekend gemaakt, maar de vulling was denk ik wat te nat er zat na het bakken meer op de bakplaat dan tussen de broodjes :-(
BeantwoordenVerwijderenMaar ga ze zeker nog eens maken.
@Marja, jammer! Ik krijg hier steeds de vraag: wanneer maak je weer?
BeantwoordenVerwijderenZe zien er heerlijk uit, ga ze binnenkort maken! Heb er nu al zin in...
BeantwoordenVerwijderenIk hou van kaneel in brood! Deze gaan ook op mijn baklijstje
BeantwoordenVerwijderenOh wat ziet dat er lekker uit Caroline!
BeantwoordenVerwijderenMmm... Ziet er lekker uit! En je hebt altijd zo'n smakelijke foto's! Hoe doe je dat toch? Liefs, Me
BeantwoordenVerwijderen@Me, dank je wel voor het compliment! Ik vind het heel belangrijk om smakelijke foto's te hebben. Net als in een kookboek moeten mensen denken : "dat ziet er lekker uit, dat wil ik maken"! Blijkbaar slagen we daarin.
BeantwoordenVerwijderenHoi Caroline, ik heb ze net gebakken ,heerlijk...!
BeantwoordenVerwijderenIk heb er net een genomen bij de koffie en de rest snel in de diepvries geschoven.
Groetjes Esther.(theetuin gebakken liefde)
Hallo Esther,
BeantwoordenVerwijderenLekker! Mijn man vraagt steeds: wanneer ga je ze weer maken?
Geniet ervan, Caroline
Ze gaan hier zo de oven in:)!
BeantwoordenVerwijderen