maandag 5 augustus 2013
Perzikgalette met tijm
Ingrediënten:
- 175 g bloem
- snuf zout
- 1 el suiker
- 125 g koude boter, in blokjes
- 1 el tijmblaadjes, fijngehakt
Voor de vulling:
- 3-4 rijpe perziken
- 3-4 el suiker
- snufje zout
- 1 el tijmblaadjes
Bereiden:
1. Maak eerst het deeg: meng de bloem met het zout, de suiker en de tijm. Voeg de boter toe en 2-3 el ijskoud water. Kneed snel met een koele hand tot een samenhangend deeg. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat minstens een half uur rusten in de koelkast.
2. Was de perziken goed, snijd ze doormidden en verwijder de pit. Snijd de perziken verder in partjes en bestrooi ze met zout. Bestrooi ze daarna met suiker en laat ze even staan.
3. Verwarm de oven voor op 200' C boven-en onderwarmte en beleg een bakplaat met bakpapier.
4. Rol het deeg op een licht met bloem bestoven aanrecht uit tot een ronde lap. Leg het op de bakplaat. Rangschik het fruit in het midden van het deeg en houd ongeveer 4 cm van de randen vrij. Vouw de randen over het fruit terug. Dit mag best een beetje rommelig. Bestrooi met de tijmblaadjes. Bak het taartje in 35 minuten goudbruin. Eet het warm (koud ook erg lekker) en bestrooi met wat extra suiker. Geef er wat lichtgeslagen room of een bolletje vanille ijs bij.
Bron: Libelle
Zo'n galette stond al zo lang op mijn "to-do-lijstje", maar het kwam er steeds niet van. Jammer eigenlijk, want het is zo makkelijk te maken en zo lekker! Je hoeft niet echt je best te doen op de afwerking, het mag er best een beetje rommelig uitzien, het is tenslotte homemade. Je kunt hiermee eindeloos variëren met verschillende soorten fruit. Helemaal in het dit seizoen als de supermarkten en markten vol liggen met al dat héérlijke zomerfruit! Aanrader als dessert na een etentje met vrienden, serveer er dan een bolletje ijs bij. Het recept is voor 4 - 6 personen.
Wat een prachtige galette Caroline! Ik heb er ook nog nooit een gemaakt gek genoeg... Nu kan het even niet maar ga het zeker een keer proberen!
BeantwoordenVerwijderenZiet er weer lekker uit! Hier ook nog nooit een galette gegeten, maar hij komt op m'n lijstje!
BeantwoordenVerwijderenHeerlijk Caroline!
BeantwoordenVerwijderenZiet er goed uit, zou ik het deeg ookkunnen maken en invriezen?
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Lydia
@Lydia, vast wel, ik heb eigenlijk geen ervaring met deeg invriezen.
BeantwoordenVerwijderenJammie.. ik zet m op het menu voor zondag!
BeantwoordenVerwijderenEn juist dat rommelige doet het er zo smakelijk uitzien!
BeantwoordenVerwijderengroetjes
Dit ziet er echt heerlijk uit en die combinatie met tijm. Daar zou ik niet direct op gekomen zijn, maar inderdaad lekker!
BeantwoordenVerwijderenDit ziet er ongelooflijk heerlijk uit! Ga het zeker proberen!
BeantwoordenVerwijderenhttp://www.theavantguardian.com/
Hoi Caroline,
BeantwoordenVerwijderenIk heb de galette gisteren gemaakt, maar dan met appels.
Nu was het deeg volledig uitgelopen, en totaal niet stevig!
Het zag er ook heel anders uit dan op deze foto's.
Ik ben benieuwd of je een idee hebt hoe dat komt, ik dacht misschien door het vocht van de appels?
Groetjes Lydia(het deeg is niet ingevroren geweest)
@Lydia, aan het vocht van de appels kan het niet liggen, want de perziken geven ook vocht af. Had je je deeg wel laten rusten in de koelkast? Ik kan me alleen voorstellen dat je je deeg te lang gekneed hebt, nadat je het uit de koelkast hebt gehaald, zodat het te warm werd. Zou dat het kunnen zijn?
BeantwoordenVerwijderengroeten, Caroline
Hoi Caroline,
BeantwoordenVerwijderenIk zag gisteren ineens dat mijn weegschaal verkeerd afgesteld stond! -50 gram! Dat betekend dus dat ik 50 gram teveel boter heb gebruikt!
(Misschien ook bloem, maar dat denk ik niet, want dat heb ik afgewogen in een andere schaal.)
Ik denk dat de oorzaak is?
Is ga hem zeker binnenkort nog is proberen want mijn man is er gek op!
Groetjes, Lydia
Hallo Lydia, Gelukkig dat je het zelf ontdekt hebt. Vervelend als je niet van je weegschaal op aan kunt. Veel succes de volgende keer, gaat helemaal goed komen. groeten, Caroline
BeantwoordenVerwijderenHoi Caroline, het is inderdaad een heerlijk recept. Gister samen met mn dochter van 14 gemaakt. Het uiterlijk was iets anders( bleke perziken en wat natter) maar we hebben gesmuld. Top recept.
BeantwoordenVerwijderenGrtjes Nicolette
Ziet er heerlijk uit zeg. Dit wil ik ook een keer maken. En ook niet echt moeilijk of ingewikkeld.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes, Viviane
Hoi,
BeantwoordenVerwijderenVanmiddag zag ik mijn twee perziken liggen en dacht: "Ik moet een reddingsactie uitvoeren!", ze waren namelijk al hoog rijp en ik had geen trek om ze zo op te eten.
In combinatie met een appel ligt het nu in de koelkast te wachten tot ik de oven aan ga zetten. Ik ben heel benieuwd :)
Groetjes,
Janneke