Ingrediënten:
- 4 eieren, op kamertemperatuur
- 225 g lichtbruine basterdsuiker
- 300 ml zonnebloemolie
- 500 g wortels, geraspt
- 300 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
- 1 el speculaas-of koekkruiden (of eventueel kaneel)
- 1 el bakpoeder
- ½ tl zuiveringszout (baking soda)
- ½ tl zout
- geraspte schil van 1 citroen
- 150 g walnoten, grof gehakt
- 3 el sesamzaad, geroosterd
- 3 el maanzaad
Topping:
- 125 g boter op kamertemperatuur
- 250 g roomkaas
- een beetje citroensap
- 100 g poedersuiker, gezeefd
Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C boven-en onderwarmte. Vet een springvorm van 24 cm goed in en beleg de bodem met bakpapier.
2. Klop de eieren met de basterdsuiker licht en luchtig. Giet de olie erbij en klop op lage snelheid erdoor. Spatel de wortels erdoor en vervolgens het bakmeel, de koekkruiden of kaneel (in het recept staat alleen kaneel, maar aan gezien ik juist van een gekruide worteltaart houd, heb ik er speculaaskruiden door gedaan ipv kaneel), het bakpoeder, zuiveringszout, zout en de citroenrasp. Spatel tenslotte de walnoten, het sesamzaad en maanzaad erdoor.
3. Verdeel het beslag gelijkmatig in de springvorm en bak de taart 50 minuten of tot een satéprikker er schoon en droog uit komt (ik heb de taart 8 min. langer in de oven gehad). Als de taart te donker wordt, leg er dan een stuk aluminiumfolie op.
4. Haal de cake uit de oven en laat helemaal afkoelen.
5. Voor de topping: klop in een kom de boter en de roomkaas door elkaar met een mixer. Voeg de poedersuiker toe met de mixer op de laagste stand. Breng op smaak met een klein beetje citroensap, niet teveel, anders wordt het te vloeibaar. Bestrijk de taart met de topping en versier met pompoenpitten, of zoals ik heb gedaan met walnoten.
Tip: het glazuur vond ik erg veel. Het is een vrij hoge taart; de volgende keer snijd ik de taart doormidden en smeer daar dan ook nog wat glazuur tussen. Doe je dat niet dan kun je makkelijk de helft van het glazuur maken.
Tip: het glazuur vond ik erg veel. Het is een vrij hoge taart; de volgende keer snijd ik de taart doormidden en smeer daar dan ook nog wat glazuur tussen. Doe je dat niet dan kun je makkelijk de helft van het glazuur maken.
Tijdens onze vakantie in Zuid Afrika hebben wij een paar keer verrukkelijke carrot cake gegeten. Ik nam me voor om er zodra ik thuis was ook weer eens eentje te maken, want dat is toch wel één van mijn favorieten. Er staan al twee heerlijke recepten op mijn blog, dus wilde ik eens een ander recept proberen. Ik ging snuffelen in mijn kookboeken en vond dit recept met sesamzaad en maanzaad, weer eens iets anders. En ook deze worteltaart was weer een groot succes!
Mijn andere wortelcakes kun je hier vinden:
Leuk en vooral lekker recept dat ik zeker eens ga uitproberen.
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor het delen.
Fijn weekend, Tinne
Ziet er mooi en lekker uit Caroline!
BeantwoordenVerwijderenSuper! Ik wil volgende week carrotcake bakken, welke raad je mij aan?
BeantwoordenVerwijderenChar
Ik ben heel benieuwd naar de combinatie sesam- en maanzaad met worteltaart. Komen die smaken duidelijk terug in de taart?
BeantwoordenVerwijderenWorteltaart is hier ook favoriet, met een lekkere, dikke roomkaas laag. En dan vooral het recept van Ottolenghi met kokos! Yummy!
Het blijft een klassieker. En zo lekker. Moet ik ook weer eens maken.
BeantwoordenVerwijderenIk heb het eerlijk gezegd nog nooit gegeten. Maar als ik deze zie moet daar misschien maar eens verandering in komen.
BeantwoordenVerwijderen@Char, ze zijn alle drie erg lekker. Maar ik geloof dat ik die van Ottolenghi het allerlekkerst vind. Deze laatste vandaag pas geproefd en een worteltaart wordt steeds lekkerder naarmate hij een paar dagen staat, dan zijn de smaken goed ingetrokken!
BeantwoordenVerwijderenHet ziet er weer heerlijk uit Carolien!
BeantwoordenVerwijderenDank je wel voor het snel antwoorden. Dan maak ik als eerst die van ottenlenghi. Dat was ook mijn plan totdat deze overheerlijk taart weer voorbij zag komen.
BeantwoordenVerwijderenChar
Lekker! ik volg u graag en heb een link op mijn blog gezet...u gerechten mogen gezien worden, niet moeilijk en lekker...thanks!
BeantwoordenVerwijderenLeuk met sesamzaad en maanzaad! Een leuke variatie op de normale taart, ga ik zeker in mijn achterhoofd houden!
BeantwoordenVerwijderenMijn water loopt in mijn mond Caroline...is altijd heerlijk, worteltaart, vooral met deze topping! Top ;-)
BeantwoordenVerwijderenGroetjes, Naomi
Lekker is deze he! Als ik zou moeten kiezen, zou ik idd voor Ottolenghi gaan, maar deze werd hier ook erg lekker gevonden!
BeantwoordenVerwijderen@Judith, deze is inderdaad ook niet te versmaden! Ook zo gek op worteltaart?
BeantwoordenVerwijderenEen hele andere vraagje. Weet jij misschien wat er met de site yummie in my tummie is gebeurd? En of die site nog terug komt en/of hun recepten ergens anders staan?
BeantwoordenVerwijderenGroet, char
@Char, ik heb geen idee waarom ze hun site uit de lucht gehaald hebben. Ik vind het ook erg jammer. Kan me voorstellen dat ze er geen zin meer in hadden, maar had lekker de recepten laten staan.
BeantwoordenVerwijderengroetjes, Caroline
hoi Caroline,
BeantwoordenVerwijderenziet er heerlijke taart uit.
ga ik zeker eens proberen!
leuke blog trouwens hier!
liefs
ohladybake
Ik moest voor school een gerecht maken en ik heb gekozen voor deze taart. Mijn poging thuis was allesinds al erg lekker, hopelijk lukt het op school ook.
BeantwoordenVerwijderenBedankt Caroline voor dit lekkere recept
Dat ziet er lekker uit. :)
BeantwoordenVerwijderenBeste Caroline, een tip: geuik in plaats van zonnebloem olie arachideolie (verkrijgbaar bij biologische winkels). Het is zo veel lekkerder, echt!
BeantwoordenVerwijderen@Nika, dank voor de tip, ik zal het volgende keer proberen!
BeantwoordenVerwijderenHoi Caroline, het was een heerlijke taart. We hebben gisteren met de hele familie genoten! Alleen in het glazuur bleven stukjes boter zitten, dus heb ik hem een tweede keer gemaakt, maar ook toen bleven er (gelukkig dit keer hele kleine) stukjes in zitten. Hoe kan ik dit voorkomen? De boter was op kamertemperatuur - deze heb ik een 45 min buiten de koelkast gehad.
BeantwoordenVerwijderenGr Birgit
Hallo Birgit,
BeantwoordenVerwijderenWat vreemd, als je boter zacht genoeg is en je hebt lang genoeg gemixed (doe je dat met de elektrische handmixer?) dan zou dat niet mogen.
Bij mij was het echt niet.
groeten, Caroline