maandag 2 februari 2015
Zuurkoolrolletjes
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 1 kilo aardappels, geschild en in stukken
- 750 g zuurkool
- ca. 1½ dl melk
- 25 g boter
- zout/peper
- 12 plakjes achterham
- ca. 2 el mosterd
- 200 ml crème fraîche
- 150 g geraspte belegen kaas
Bereiden:
1. Kook de aardappels in weinig water met zout gaar. Kook in een andere pan de zuurkool (ik gebruikte een zakje wijnzuurkool van de AH) in een bodempje water in 15 minuten zachtjes gaar. Giet de zuurkool in een vergiet en vang het vocht op. Giet de aardappels af en stamp ze fijn. Roer er zoveel warme melk en boter door zodat er een smeuïge puree ontstaat. Voeg naar smaak nog wat peper toe.
2. Verwarm de oven voor op 200' C en vet een ovenvaste schaal in met boter. Verdeel de aardappelpuree over de bodem.
3. Besmeer de plakjes ham (ik kocht van die rechthoekige plakken achterham bij de AH, verpakt in plastic, die zijn uitermate geschikt om netjes op te rollen) dun met mosterd en leg op elk plakje een flinke pluk zuurkool. Rol de plakjes op en leg ze op de aardappelpuree.
4. Roer de crème fraîche los met een scheutje zuurkoolvocht en de helft van de kaas. Verdeel dit mengsel over de rolletjes en strooi de rest van de kaas erover.
5. Bak de zuurkoolschotel in de oven in ca. 25 minuten mooi bruin.
Bron: niet meer te achterhalen
Vandaag had ik zin in zuurkool, maar niet in een gewone stamppot. Ineens herinnerde ik me dit recept dat ik vroeger vaak maakte, maar eigenlijk een beetje vergeten was en al jaren niet meer gemaakt had. Gelukkig vond ik het recept in een oud mapje met recepten. Ik heb het ooit eens uit een tijdschrift gehaald, maar weet niet meer welk. Het is al een oud recept, maar wel ontzettend lekker. Het gaat hier zeker weer regelmatig op tafel komen.
Wat toevallig, ik heb net de aardappelen geschild voor de zuurkoolstampot morgen maar heb alle andere ingrediënten ook in huis dus wat eten we morgen.........hmm lekker zuurkoolrolletjes >)
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor dit leuke recept.
Groetjes Marja
Zo ken ik gevulde rolletjes helemaal niet. Wel met witloof of prei maar met zuurkool. Is dit typisch Nederlands?
BeantwoordenVerwijderenIk zou het moeten proberen dan weet ik of het lekker is.
groetjes
@Ymme, ik denk niet dat het typisch Nederlands is, het is gewoon een variatie op een zuurkoolschotel. Probeer het maar eens, ik weet zeker dat je het lekker gaat vinden!
BeantwoordenVerwijderengroetjes, Caroline
Oeh! Dit ziet er lekker uit! Wat een leuk idee om rolletjes te maken van zuurkool. Met kerst ook zoiets gegeten maar deze combinatie met mosterd lijkt me ook niet verkeerd :)
BeantwoordenVerwijderenBedankt Caroline.
BeantwoordenVerwijderenNog een fijne week.
Hoi Caroline, Ik kende het recept wel, maar zonder de mosterd. Lijkt me nog lekkerder :-). Vraagje; voor hoeveel personen is dit recept?
BeantwoordenVerwijderenGroet,
Annemiek
Voor 4 personen @Annemiek, ik zal het er even bijzetten
BeantwoordenVerwijderenDank je wel Caroline. Ga het komend weekend meteen maken :-)
BeantwoordenVerwijderenGroet,
Annemiek
Mmmmm... Klinkt héérlijk!
BeantwoordenVerwijderenOo ik ben dol op zuurkool en dit ziet er wel heel lekker uit!!
BeantwoordenVerwijderenMmm...ik krijg hier instant goesting in! Mijn man is verzot op de rolletjes met witloof maar dit moet ik toch ook eens proberen. Ga ik ook zeker binnenkort eens maken, dank je!
BeantwoordenVerwijderenWij hebben 'm zondag gemaakt, was erg lekker!
BeantwoordenVerwijderenWat een leuk alternatief voor witloofrolletjes! Ga ik eens proberen! Bedankt voor het leuk idee.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes van op de boerderij,
Sarah
Anoniem was ik:)
BeantwoordenVerwijderenDat eten wij vanavond!Lijkt me heerlijk...de dametjes beginnen zuurkool te waarderen...kwestie van toch af en toe op tafel zetten. Dit is een mooie variant!
BeantwoordenVerwijderenSuper lekker recept! Alle weerstand tegen zuurkool is hiermee weggevaagd.
BeantwoordenVerwijderenLeuk om te horen Janette!
BeantwoordenVerwijderengroeten, Caroline
Hoi Caroline,
BeantwoordenVerwijderenWat een verrassend lekkere combinatie…wij vonden hem heerlijk smaken!!
gr Sylvia
Hoi Caroline,
BeantwoordenVerwijderenWat een heerlijk recept is dit!!
We hebben er van genoten, dit komt zeker vaker op tafel.
Groetjes Sylvia
Lekker hè Sylvia! Ik maakte het vroeger erg vaak en toen is het in de vergetelheid geraakt, maar ik ben ook blij dat ik het weer ontdekt hebt.
BeantwoordenVerwijderengroeten, Caroline
We hebben dit vorige week klaargemaakt en was heel lekker! De kindjes hielden is minder van zuurkool, maar des te meer was er voor ons :-) Bedankt! groeten
BeantwoordenVerwijderenDank voor je reactie Claudia en goed te horen dat het jullie gesmaakt heeft.
BeantwoordenVerwijderengroeten, Caroline
Hoi Caroline, "gelukkig" was het vandaag nog best koud dús zuurkool kon nog vond ik. Wat een heerlijk recept! Ik heb het met zalmfilet gemaakt en daar de zuurkool in gerold. Voor de niet vleeseters onder je volgers:een aanrader. Bedankt weer! Groetjes Marja
BeantwoordenVerwijderenHallo Marja, Leuk dat je laat weten dat het met zalm ook heerlijk is. Ook voor ons lekker om eens af te wisselen. Toevallig stond dit recept (met de ham dan) bij ons van de week ook weer op tafel.
BeantwoordenVerwijderengroeten, Caroline