zondag 27 september 2015
Ovenschotel van orzo met mozzarella en oregano
Ingrediënten:
- 100 ml olijfolie
- 1 grote aubergine (300 g), in blokjes
- 4 middelgrote wortelen (300 g), in blokjes
- 4 stengels bleekselderij, in blokjes
- 1 grote ui (170 g) in blokjes
- 3 tenen knoflook, fijngehakt
- 250 g orzopasta
- 1 tl tomatenpuree
- 380 ml groentebouillon
- 3 el verse oregano, fijngehakt of 1½ el tijmblaadjes
- geraspte schil van 1 citroen
- 120 g stevige mozzarella, in blokjes van 1 cm
- 40 g Parmezaanse kaas, geraspt
- 3 middelgrote tomaten (400 g) in plakjes
- 1 tl gedroogde oregano
- zout en zwarte peper
Bereiden:
1. Verhit in een grote pan de olijfolie en bak de aubergine in 8 minuten op halfhoog vuur bruin. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en leg ze op een bord met keukenpapier. Bak in dezelfde olie de wortelstukjes en bleekselderij ook 8 minuten, af en toe omscheppend. Haal ze met de schuimspaan uit de olie en leg ook op een bord met keukenpapier. Daarna gaat in dezelfde olie de ui met de knoflook, bak 5 minuten op laag vuur, regelmatig omscheppend. Voeg de orzo met de tomatenpuree toe en roerbak nog 2 minuten.
2. Zet intussen de oven aan op 200' C en vet een ovenvaste schaal in.
3. Neem de pan van het vuur en voeg de bouillon, de verse oregano (of tijm) en de citroenrasp toe, roer goed door. Doe er de gebakken groenten, de Parmezaanse kaas en de mozzarella bij. Voeg naar smaak zout en peper toe (Ottolenghi gebruikt 1 tl zout en een ½ tl zwarte peper). Schep alles goed door elkaar en stort het in de ovenschotel.
4. Schik de plakjes tomaat op de groenten en bestrooi met wat zout, zwarte peper en gedroogde oregano.
5. Bak de schotel 40 minuten in de voorverwarmde oven tot al het vocht is opgenomen en de pasta gaar is. Haal de schaal uit de oven en laat nog 5 minuten staan en serveer.
Bron: Plenty More, Yotam Ottolenghi
Eerlijk gezegd had ik nog nooit orzo gegeten. Gelukkig hebben we hier een delicatessenzaak in de buurt die het verkoopt, maar ook in Turkse en Marokkaanse winkels is het te koop. Hier een uitleg wat het precies is. Het is even wat werk deze schotel, veel groentes snijden en apart bakken (volgende keer doe alles ik bij elkaar in een pan, moet volgens mij best kunnen). Ik kon geen harde mozzarella vinden en heb een bol buffelmozzarella gebruikt. Een collega maakte me attent op dit gerecht en het is een aanrader!
Hi Caroline,
BeantwoordenVerwijderenToevallig heb ik dit gerecht gisteren op mijn to-do lijst gezet voor komende winter. Je weet dat ik - net als jij - een groot fan ben van Ottolenghi. Ik gebruik Orzo best vaak (ben er dol op), maar heb het nog nooit in een ovengerecht verwerkt. Blij om te lezen dat het een aanrader is! Groetjes uit zonnig Frankrijk, Lisette
Daar ga je geen spijt van krijgen Lisette. Het is écht heerlijk! Ik zie het wel verschijnen op je blog.
BeantwoordenVerwijderengroeten, Caroline
Gemaakt.......echt heerlijk! Blijvertje dus
BeantwoordenVerwijderenWij hebben orzo ook door de recepten van Ottolenghi leren kennen. In Jeruzalem staat een recept voor basmatirijst & orzo. Een heerlijke combinatie.
BeantwoordenVerwijderenvrgr Maya
Als je deze hoeveelheden aanhoudt, wordt al het vocht opgenomen door de orzo dus? Andere pasta's kunnen soms nogal eens hard blijven, als je ze ongekookt in de oven zet. Vandaar mijn vraag.
BeantwoordenVerwijderenHallo Nell,
BeantwoordenVerwijderenIk heb precies de hoeveelheden uit het recept aangehouden en het werd meteen opgenomen. De pasta was goed gaar en erg romig. Precies goed allemaal!
groeten, Caroline
heerlijk Caroline, gisteren gemaakt. En vanavond eten we de geprakte puy-linzen van hieronder dus bedankt voor de menu suggesties, geen Hello Fresh nodig hier :)
BeantwoordenVerwijderenDank voor je reactie Pieke! Fijn dat alles zo in de smaak valt.
BeantwoordenVerwijderengroetjes, Caroline
Vanavond dan maar eens gemaakt. Als je kritiek hebt op grootheid Ottolenghi -toch heb ik al zijn boeken- dan moet je natuurlijk wel weten waarover je het hebt. Ook dit recept beantwoordt aan mijn gemiddelde kritiek. Zonder meer is het een lekker recept. Een dikke voldoende, maar zoals meestal bij Yotam, is het recept voor verbetering vatbaar. Bij bijvoorbeeld Bocuse is het wegnemen (of toevoegen) van 1 ingrediënt al een merkbare achteruitgang en dus een heilige zonde. Ottolenghi is mijn inziens dus een hype, een Jamie Oliver, Nigella Lawson, een t-shirt van de week, maar kenmerkt geen eeuwigheidswaarde. Buiten dat rooft onze Ottolenghi ruim uit Israëlische, Libanese, Turkse en Indische keuken. Verzamelaar van smaken maar weinig authentiek. Toch ben ik hem dankbaar voor de bloemkooltaart, de tofu met heel veel knoflook, gember en pepers en bovenal de gember/pistachio biscotti's. Allemaal moeten verfijnen, maar dankzij Yotam klassiekers tot de laatste dag in mijn huis. Dit recept ontbeert hartigheid. Een volgende keer toch maar eens experimenteren met een mooie worst erin, veel meer aubergine, courgette wellicht en de wortel en bleekselderij laten we weg. Wederom dank voor de inspiratie lieve Caroline!
BeantwoordenVerwijderenWat een heerlijke gerechten! Dank voor de inspiratie! Heb je misschien ook tips over welke keuken spullen en materialen je altijd gebruikt? Ik wil mijn keuken setjes weer eens vernieuwen. Ik kijk regelmatig bij http://nl.klezzer.com/kookgerei/ maar ik kan niet echt een keuze maken!
BeantwoordenVerwijderenWelke soorten keukengerei gebruik jij allemaal?
Groetjes,
Daisy
Dag Caroline,
BeantwoordenVerwijderenDit is het derde recept dat ik van Ottolenghi maak dankzij jouw blog en het is overheerlijk. Ik volgde je tip en gaarde alle groenten samen. Dit weekend maakte ik ook nog de zoute aardappel met pecannoten, ook super lekker. Ik ben fan! Bedankt om al deze heerlijke recepten te delen en ook voor de prachtige foto's op je blog.
Groetjes,
Ann Valérie
Hallo Ann Valerie,
BeantwoordenVerwijderenDank voor je reactie en complimenten. Ik ben blij dat het zo gelukt is, scheelt veel werk.
groetjes, Caroline
Dit recept is bij ons thuis een grote favoriet, dank hiervoor aan jou (en Ottolenghi natuurlijk natuurlijk). Ik heb er wel wat aanpassingen bij gedaan. Onze zoon houdt niet van bleekselderij, dus ik doe meer aubergine en soms meer wortel in. En voor de pit bak ik er inderdaad een chorizo worstje door (150-170 gram, bij de Portugees op de zaterdagmarkt in Utrecht). En de aubergine-blokjes wok ik, dat is sneller en gemakkelijker en kan met minder olie.
BeantwoordenVerwijderenMet vriendelijke groet,
Albertus ten Hertog
Bedankt voor je reactie Albertus. En bedankt voor de tip met de aubergines,
BeantwoordenVerwijderenGroetjes, Caroline