maandag 16 november 2015

Bublanina met appel


Ingrediënten:
- 115 g boter, op kamertemperatuur
- 115 g fijne kristalsuiker
- 3 eieren, gesplitst
- 2 el melk of sinaasappelsap
- 1 tl vanille extract
- ½ tl amandelextract
- gesraspte schil van 1 citroen
- 125 g bloem
- ½ tl zout
- 400 g appel, geschild en in plakjes
- 2 el amandelschaafsel
- poedersuiker

Bereiden
1. Verwarm de oven voor op 175' C, boven-en onderwarmte, vet een springvorm van 20 cm doorsnede in met boter en beleg de bodem met bakpapier.
2. Klop in een kom de boter met de suiker in 10 minuten licht en romig en voeg één voor één de eigelen toe. Voeg daarna de melk (of sinaasappelsap), vanille-ectract, het amandelextract en de citroenschil toe en meng alles goed.
3. Klop in een aparte kom de eiwitten stijf en spatel ze in gedeeltes door het boter-suikermengsel. Zeef de bloem en het zout er boven en spateler rustig door. Meng driekwart van de appel ( ik sneed de plakjes nog een keer door midden) er voorzichtig door en verdeel het deeg in de vorm. Leg de rest van de appel erop en druk iets aan. Bestrooi met het amandelschaafsel.
4. Bak de taart ongeveer 35 minuten in de voorverwarmde oven en controleer met een satéprikker of de taart gaar is. Bij bij moest het 10 minuten langer. Bestrooi met de poedersuiker als de taart is afgekoeld.

Tip: Je kunt deze taart ook met blauwe bessen, schijfjes perzik, abrikoos, peer, bramen of kruisbessen maken, al gelang wat er in het seizoen te krijgen is.

Bron: "Kaneel & Kardemon", Anne Shooter

Mijn trouwe volgers hebben vast wel gemerkt dat het een tijdje stil was op mijn blog. We hadden een kleine verbouwing in ons huis en ook de keuken was hierdoor een tijdje buiten gebruik. Intussen ben ik ook nog jarig geweest en hadden mijn collega's nog een traktatie van mij tegoed. Ik maakte o.a. deze taart uit een geweldig nieuw boek dat ik van een vriendin voor mijn verjaardag kreeg. Bublanina betekent soufflé in het Tsjechisch. In het boek staat deze taart met blauwe bessen, maar aangezien ik nog een taart bakte (recept volgt nog) met blauwe bessen, besloot ik nu voor appels te kiezen. Een erg lekkere cake, ook door de toevoeging van het amndelextract, dat je kunt kopen bij Dille & Kamille.

16 opmerkingen:

  1. Alsnog van harte gefeliciteerd. Wat is de foto prachtig!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Van harte! Lekker: Ik denk dat ik het recept ga maken met blauwe bessen.
    Groet Johanna

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat ziet dat er heerlijk uit, en zoals Johanna, ga ik het ook met bessen maken, binnenkort.

    Dank u wel voor het delen van het recept ��

    Fatima

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Boffen die collega's van jou even! Het ziet er heerlijk uit en het belangrijkste, geen moeilijke ingrediënten. Ga ik proberen. fijne avond

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Proficiat!

    Gelukkig...je bent weer in de lucht en meteen weer een uitnodigend recept. Bedankt, ga het zeker proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Gefeliciteerd!
    Ook ik ben blij dat je er weer bent.
    En inderdaad, wat een mooie foto!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat fijn dat je er weer bent!!! Van harte gefeliciteerd maak er een lekker jaar van.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Leuk dat je weer "on air" bent Caroline! Wat een mooi recept heb je weer gedeeld met ons. Ik vind de naam ook erg uitnodigend, "bublanina" (even oefenen hoor). Is de taart ook soufflé achtig qua structuur, zoals de naam doet vermoeden? Wederom de complimenten voor de mooie foto van je huisfotograaf Johan!!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Inderdaad een beetje souflé-achtig door de stijfgeklopte eiwitten die je er doorheen vouwt Louise!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ja, voor herhaling vatbaar...een heel smakelijk taartje.
    Wij hebben 'm pas later gegeten, afgekoeld.
    Kan me voorstellen dat lauwwarm met wat ijs het ook erg lekker is!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik had je al een poosje gemist. Van harte gefeliciteerd met je verjaardag en geniet van je verbouwde huis. Deze gaat op mijn to-do lijstje, zoals een aantal andere recepten van je die ik nog moet uitproberen. We komen tijd te kort om al dat lekkers te maken :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Gelukkig ben je er weer, Caroline,
    nog van harte gefeliciteerd!

    De bublanina gebakken en peer gebruikt,
    Verrukkelijk!!

    Marrian

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Dankjewel Marrian, met peer lijkt me ook erg lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hoi Caroline,

    Allereerst nog gefeliciteerd met je verjaardag. Fijn dat je weer lekker actief bent met taarten bakken.
    Jou recepten zijn altijd erg duidelijk...en uitgetest
    .

    groepjes Sylvia

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik liep een beetje achter in blogland daarom een verlate reactie.... alsnog gefeliciteerd met je verjaardag én met een nieuwe? keuken. Tja je moet jezelf af en toe een beetje kietelen nietwaar.
    Wat een super mooi taartje, ook deze gaat weer op mijn lijst(je). Denk dat de oven hier overuren gaat draaien ;-)

    BeantwoordenVerwijderen