- 200 g parelgort
- 30 g boter
- 6 el olijfolie
- 2 kleine stengels bleekselderij, in blokjes van 5 mm
- 2 kleine sjalotjes, in blokjes van 5 mm
- 4 tenen knoflook, in blokjes van 2 mm
- 4 takjes tijm
- 1/2 tl gerookte paprikapoeder
- 1 laurierblad
- 4 reepjes citroenschil
- ½ tl chilivlokken
- 1 blik van 400 g tomatenblokjes
- 7 dl groentebouillon
- 3 dl passata
- 1 el karwijzaad
- 300 g feta, in stukjes van 2 cm gebroken
- 1 el verse oreganoblaadjes
- zout
Bereiden:
1. Doe de gort in een zeef en spoel goed af, laat uitlekken.
2. Doe de boter en 2 el olijfolie in een grote braadpan en smoor de bleekselderij, sjalot en knoflook in 5 min op laag vuur glazig.
2. Doe de gort, tijm, paprikapoeder, laurier, citroenschil, chilivlokken, blokjes tomaten, bouillon, passata en ½ tl zout erbij (proef even of dit genoeg is, ik gebruikte een hele tl, maar vond dit net iets teveel). Roer alles goed door elkaar. Breng aan de kook, laat zachtjes in 45 minuten gaar worden, roer af en toe goed, om te voorkomen dat de gort aanzet op de bodem. Na 45 minuten moet de gort vrijwel alle vocht opgenomen hebben.
3. Rooster intussen het karwijzaad een paar minuten in een droge koekenpan. Kneus het licht, zodat er ook nog hele zaadjes tussen zitten. Meng het met de 4 overgebleven el olijfolie door de feta.
4. Proef of de risotto gaar is en of hij goed op smaak is. Verdeel over 4 borden en schep een portie feta met de olijfolie erop. Garneer met de oreganoblaadjes.
Bron: Jeruzalem, Yotam Ottolenghi
Parelgort is gepelde gerst, te koop bij natuurvoedingswinkels, ik kocht het bij de EkoPlaza.
Dit recept is verrassend eenvoudig te maken, het is hemels, romig en vol van smaak. De feta met het karwijzaad, past er goed bij! Kortom écht een aanrader!
Ik was toevallig op zoek naar een recept met gort. Bijna alles in huis dus gelijk gemaakt. Wat lekker zeg. Een blijvertje.
BeantwoordenVerwijderenDank voor je reactie Eva en leuk dat je het recept meteen gemaakt hebt. Hier ook een blijvertje!
BeantwoordenVerwijderenGroeten Caroline
Lijkt me heel erg lekker Caroline. Hij gaat op de to-do-lijst. Bedankt voor het delen.
BeantwoordenVerwijderenLekker Carline, dank voor het delen. Ik ga het zeker een keer maken! Ik ben benieuwd. Ga je Simple van Ottlenghi nog aanschaffen? Groetjes Mariska
BeantwoordenVerwijderenHallo Mariska,
BeantwoordenVerwijderenSimpel heb ik al besteld, krijg het a.s. donderdag. Ben zéér nieuwsgierig.
Groetjes Caroline
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderenHeerlijk recept! Ik heb alleen de parelmoer vervangen door orzo. Perfect!
BeantwoordenVerwijderen