vrijdag 2 juli 2010

Aardbeien romanov

Ingrediënten:
- 500 gram aardbeien
- ½ vanille stokje
- 1 el suiker
- 125 ml slagroom
- 1 el crème fraîche
- fijngehakte pistache nootjes

Voor de marinade:
- 125 g suiker
- 1 el boter
- 25 ml sinaasappellikeur
- 250 ml sinaasappelsap
- ¼ vanillestokje
- ½ - 1 eetlepel maïzena
- 125 g gepureerde aardbeien

De marinade bereiden:
1. Breng 125 g suiker aan de kook met een heel klein beetje water. Laat de karamel koken totdat hij mooi bruin kleurt (ongeveer de kleur van een likeurfles).
2. Voeg de boter toe en vervolgens beetje bij beetje de likeur en het sinaasappelsap. Probeer zoveel mogelijk afstand van de pan te houden omdat de karamel flink rond kan spatten.
3. Laat de karamel op het vuur oplossen. Snijd het vanillestokje in de lengte in, schraap het merg eruit en voeg het merg aan de karamel toe.
4. Voeg de in water opgeloste maïzena toe totdat de saus een mooie dikte krijgt. Let erop dat de maïzena echt goed opgelost is en dat de karamel kookt, anders gaat de maïzena klonteren en zitten er stukjes in de marinade.
5. Laat de marinade afkoelen. Voeg dan pas de gepureerde aardbeien (coulis) toe. Als je de coulis toevoegt terwijl de karamel nog warm is, dan verkleurt hij. Je hebt nu een mooie dikke marinade.

Voor het serveren:
Maak de aardbeien schoon. Snijd de kroontjes eraf en snijd de aardbeien in grove stukken. Meng de aardbeien met de afgekoelde marinade. Snijd het vanillestokje in de lengte in en schraap het merg eruit. Klop de room samen met de vanille en de suiker lobbig. Roer de crème fraîche door de room. Serveer de aardbeien met een flinke klodder room. Garneer voor de kleur en bite eventueel met wat fijngehakte pistachenootjes.

Bron: 'Foodies' juli 2010.

Er zijn erg veel variaties op dit klassieke nagerecht. Maar de basis is altijd: aardbeien, gemarineerd in sinaasappellikeur, geserveerd met room, vanille en suiker. De basis van de marinade is een karamelsaus.
Hoewel de naam anders doet vermoeden, heeft het gerecht geen Russische oorsprong, het is waarschijnlijk wel ontwikkeld voor de Romanovs - de Tsarenfamilie - , maar het werd bedacht in Europa.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten