Ingrediënten:
- 1 rol bladerdeeg (270 g)
- 250 g ricotta
- 2 eieren
- 1 of 2 teentjes knoflook, uitgeperst
- verse kruiden, bv basilicum, tijm en platte peterselie (ongeveer 3 el)
- 50 g Parmezaanse kaas, versgeraspt
- 250 g kerstomaatjes, doormidden gesneden
- 25 g rucola
- extra vierge olijfolie
- zout/peper
Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 220'C en beleg een bakplaat met bakpapier. Rol het bladerdeeg erover uit. Snijd met een scherp mesje een rand aan alle kanten van 2 cm (niet helemaal doorsnijden). Prik met een vork gaatjes in de bodem (niet in de rand).
2. Meng in een kom de ricotta met de eieren, de knoflook, de kruiden, de Parmezaanse kaas en voeg naar smaak een beetje zout en flink peper toe. Smeer dit uit over het bladerdeeg, niet op de randen. Smeer op de randen met een kwastje een beetje olijfolie.Verdeel de tomaatjes erover en bak de taart in 20-25 minuten goudbruin en gaar.
3. Haal de taart uit de oven en bestrooi met wat rucola en besprenkel met olijfolie. Strooi er nog wat Parmezaanse kaas over en serveer.
Deze plaattaart maak je met restjes uit de koelkast. Ik heb meestal wel wat kruiden over van een ander recept en er blijft ook vaak een stukje Parmezaanse kaas over. Ik maak deze plaattaart wel vaker en dit is een variatie erop. Je kunt natuurlijk zelf variëren met wat je in de koelkast hebt liggen. Kun je geen rol bladerdeeg vinden (ik koop het bij AH in de koeling) dan neem je een paarplakjes bladerdeeg uit de vriezer en rol je ze op elkaar uit tot een rechthoek ongeveer zo groot als je bakplaat. Ook met de kruiden kun je variëren, je kunt zelfs gedroogde kruiden toevoegen als je geen verse in huis hebt.