dinsdag 29 april 2014

Plaattaart met kruidenricotta en tomaatjes


Ingrediënten:
- 1 rol bladerdeeg (270 g)
- 250 g ricotta
- 2 eieren
- 1 of 2 teentjes knoflook, uitgeperst
- verse kruiden, bv basilicum, tijm en platte peterselie (ongeveer 3 el)
- 50 g Parmezaanse kaas, versgeraspt
- 250 g kerstomaatjes, doormidden gesneden
- 25 g rucola
- extra vierge olijfolie
- zout/peper

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 220'C en beleg een bakplaat met bakpapier. Rol het bladerdeeg erover uit. Snijd met een scherp mesje een rand aan alle kanten van 2 cm (niet helemaal doorsnijden). Prik met een vork gaatjes in de bodem (niet in de rand).
2. Meng in een kom de ricotta met de eieren, de knoflook, de kruiden, de Parmezaanse kaas en voeg naar smaak een beetje zout en flink peper toe. Smeer dit uit over het bladerdeeg, niet op de randen. Smeer op de randen met een kwastje een beetje olijfolie.Verdeel de tomaatjes erover en bak de taart in 20-25 minuten goudbruin en gaar. 
3. Haal de taart uit de oven en bestrooi met wat rucola en besprenkel met olijfolie. Strooi er nog wat Parmezaanse kaas over en serveer.


Deze plaattaart maak je met restjes uit de koelkast. Ik heb meestal wel wat kruiden over van een ander recept en er blijft ook vaak een stukje Parmezaanse kaas over. Ik maak deze plaattaart wel vaker en dit is een variatie erop. Je kunt natuurlijk zelf variëren met wat je in de koelkast hebt liggen. Kun je geen rol bladerdeeg vinden (ik koop het bij AH in de koeling) dan neem je een paarplakjes bladerdeeg uit de vriezer en rol je ze op elkaar uit tot een rechthoek ongeveer zo groot als je bakplaat. Ook met de kruiden kun je variëren, je kunt zelfs gedroogde kruiden toevoegen als je geen verse in huis hebt.

maandag 21 april 2014

Fluweelzachte chocoladetaart


Ingrediënten voor de bodem:
- 2 rollen chocolade oreokoekjes, verkruimeld
- 110 g boter, gesmolten
- 2 el suiker
- 1 tl vanille extract

Chocolade vulling:
-  220 g pure chocolade
- 1/4 tl espressopoeder
- 1½ tl vanille extract
- 175 g boter, op kamertemperatuur
- 200 g suiker
- 3 eieren
- 250 ml slagroom

Voor de garnering:
- 250 ml slagroom
- suiker naar smaak
- wat geschaafde chocolade

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 200' C en vet een springvorm van 24 cm doorsnede goed in en beleg de bodem met bakpapier. Meng de ingrediënten voor de bodem in een kom. Doe het mengsel in de vorm en druk goed aan.  Zet de vorm 10 minuten in de oven.
2. Voor de vulling: smelt de chocolade au-bain-marie. Meng de espressopoeder en het vanille extract erdoor en laat iets afkoelen. Doe de boter en de suiker in een keukenmachine (kan natuurlijk ook met een handmixer) en meng 3-5 minuten goed door elkaar tot het licht en romig is.Voeg de gesmolten chocolade toe en meng goed door elkaar. Voeg één voor één de eieren toe en meng tussen de toevoegingen iedere keer 3 minuten. Meng lang genoeg zodat alles zijde zacht wordt.
3. Klop in een andere kom de slagroom stijf en vouw die met een spatel voorzichtig door de chocoladecrème. Verdeel de chocolade vulling over de bodem in de springvorm, dek af met plasticfolie en zet de taart een nacht  in de koelkast om op te stijven
4. Klop de slagroom stijf en voeg naar smaak suiker toe. Versier de taart met slagroom en rasp er wat chocolade over.

Bron: "Use real butter"


1e Paasdag hadden wij een brunch bij onze dochter Marlous. Zij bakte deze overhéérlijke fluweelzachte chcocoladetaart, het is een mousse-achtige taart. Ze had de taart vanwege de Pasen met chcolade eitjes versierd, maar je kunt deze taart natuurlijk ook voor een andere gelegenheid maken en dan met wat geschaafde chococolade versieren. Zij had de bodem van oreokoekjes gemaakt; wel de crème er tussenuit halen.

dinsdag 15 april 2014

Hot cross buns


Ingrediënten:
- 450 g tarwebloem
- 10 g droge gist
- 50 g lichtbruine basterdsuiker
- 4 g speculaas- of koekkruiden
- 8 g zout
- 150 g volle melk, lauwwarm
- 50 g water, lauwwarm
- 1 ei, losgeklopt
- 50 g roomboter, gesmolten
- 120 g rozijnen, krenten of gekonfijte sinaasappelschilletjes (gemengd)

Voor de afwerking:
- 3 el patentbloem
- 2 el suiker

Bereiden:
1. Doe alle ingrediënten voor het deeg (behalve de rozijnen etc) in je keukenmachine en kneed in ongeveer 15 minuten tot een soepel deeg. Doe op het eind de rozijnen en/of andere vruchtjes erbij en zorg dat alles goed gemengd is. Dit kan natuurlijk ook met de hand als je geen keukenmachine hebt.
2. Doe het deeg in een licht met zonnebloemolie ingevette kom en dek het af met plasticfolie. Laat het deeg op een warme plek ongeveer 60 minuten rijzen.
3. Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek en druk de lucht eruit. Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken en maak er bolletjes van. Leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat, dek ze af met ingevet plasticfolie en laat ze weer een uur rijzen.
4. Verwarm aan het eind van de rijstijd de oven voor op 200' C boven-en onderwarmte. Maak het papje voor het kruis. Meng de bloem met een beetje water, tot je een glad papje hebt. Doe dit in een plastic boterhamzakje. Maak eventueel met een scherp mes een kruis in het deeg, knip een punt van het zakje en spuit het mengsel erin.
5. Zet de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de broodjes in  12-15 minuten gaar en bruin.
6. Smelt voor de afwerking de suiker met 1 el water en laat de suiker goed oplossen. Als de broodjes uit de oven zijn, bestrijk ze meteen met het suikerwater. Daar gaan ze mooi van glimmen. Wil je de broodjes invriezen, bestrijk ze dan niet met het suikerwater, maar met een beetje gesmolten roomboter. Laat ze afkoelen op een rooster.

Bron: "Uit de Keuken van Levine"

Een hot cross bun is een gekruid zoet broodje met rozijnen of krenten en bovenop een kruis, dat  in Engeland, Australië, Canada, Nieuw Zeeland en Zuid Afrika traditioneel wordt gegeten op goede vrijdag. Maar nu eigenlijk het hele jaar door populair is.

Deze broodjes stonden al zo lang op mijn "to-do-lijstje", maar iedere keer was Pasen weer voorbij en had ik ze wéér niet gemaakt. Onzin natuurlijk, want ze smaken altijd lekker en niet alleen met de Pasen. Je ziet verschillende recepten; sommige alleen met rozijnen en andere weer met gemengd gedroogd fruit. Ze zijn makkelijk om te maken, het moeilijkst vond ik nog om het kruis er mooi op te spuiten. Ze smaken héérlijk en ik ga ze zeker vaker maken, niet alleen met Pasen.

woensdag 9 april 2014

Paaskrans


Ingrediënten voor het deeg:
- 400 g bloem
- 175 ml melk, lauwwarm
- 1 ei, op kamertemperatuur
- 8 g zout
- 10 g gedroogde gist
- 40 g witte basterdsuiker
- 50 g boter, op kamertemperatuur

Voor de vulling:
- 100 g gedroogde abrikozen, in kleine stukjes
- 75 g donkere rozijnen
- 60 ml amandellikeur (Amaretto)
- 50 g walnoten
- 50 g bruine basterdsuiker
- de rasp van een ½ citroen
- snufje zout
- 50 g boter, op kamertemperatuur
- 1 ei, losgeklopt
- 25 g bloem
- ½ appel, in kleine stukjes

Voor de topping:
- 150 g poedersuiker
- 20 g amandelschaafsel, geroosterd



Bereiden:
1. Doe de avond van tevoren de kleingesneden abrikozen, de rozijnen en de amandellikeur in een kommetje en dek af met plasticfolie. Laat dit een nacht wellen.
2. Doe alle ingrediënten voor het deeg in een keukenmachine en kneed 10 minuten tot je een soepel deeg hebt. (dit kan natuurlijk ook met de hand). Vorm een bal van het deeg en doe het in een met zonnebloemolie ingevette schaal, dek af met plasticfolie en laat op een warme plaats 1 uur rijzen.
2. Doe de walnoten, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een foodprocessor en maal het fijn (of staafmixer). Doe de boter en het ei erbij en meng door elkaar. Voeg als laatste de bloem toe en maal nog even kort door.
3. Druk de lucht uit je deeg, bol lichtjes op en laat 10 minuten afgedekt rusten. Rol het deeg op een met dun zonnebloemolie ingevet werkblad uit tot een lap van 30 x 40 cm. Verdeel het walnotenmengsel met een spatel over de deeglap. Voeg de appelstukjes toe aan het abrikozenmengsel en verdeel dat over het walnotenmengsel. Verdeel het ook goed aan de smalle randen, laat aan een lange kant ongeveer 2 cm onbedekt. Rol het deeg vanaf een lange kant op en knijp de naad goed dicht en leg de naad onder en maak er een krans van. Kneed de uiteinden aan elkaar vast. Leg de krans voorzichtig op een bakplaat die bekleed is met bakpapier. Knip de krans, aan de buitenzijde, om de 4 cm in, tot ongeveer 1/3 van zijn omvang. Dek de krans af met ingevet plasticfolie en laat de krans minimaal 45 minuten rijzen.
4. Verwarm aan het einde van de rijstijd de oven voor op 200' C boven- en onderwarmte en bak de krans in 25-30 minuten goudbruin en gaar. (Bij mij ging het erg hard, de volgende keer zet ik de oven 10% lager) Laat hem afkoelen op een rooster.
5. Meng de poedersuiker met ongeveer 3 eetlepels water en roer tot een glazuur. Strijk of druppel het glazuur over de afgekoelde krans en verdeel het geroosterde amandelschaafsel erover.

Bron: 'Rutger Bakt', Rutger van den Broek. Hier een filmpje hoe Rutger de paaskrans maakt.


Eindelijk ligt het bakboek van Rutger in de winkel. Iedereen kent hem wel, hij was de winnaar van het tv programma 'Heel Holland Bakt'. Ik maakte al eerder zijn héérlijke 'Amandeltulband met abrikozen', die hij in het programma bakte. Het is een prachtig boek met veel fijne recepten, ingedeeld in verschillende hoofdstukken zoals: gebak en taart, koekjes, cakes, high tea en brood en achter in staan nog een paar handige 'how-to's. Er staan voor mij veel recepten in die ik graag uit wil proberen. Aangezien het bijna Pasen is, vond ik dit wel toepasselijk om mee te beginnen. Het is niet moeilijk, maar je moet wel enige ervaring hebben. Heb je bv de kaneelbroodjes al eens gemaakt, dan is dit geen probleem. De paaskrans is echt goddelijk, dat beloofd wat voor de andere recepten! Het boek is ook een aanrader!

vrijdag 4 april 2014

Rabarber-kwarkcake


Ingrediënten:
- 200 g roomboter, op kamertemperatuur
- 200 g suiker + 25 g om te bestrooien
- 1 tl vanille-extract
- 3 eieren
- 100 g volle kwark
- 200 g zelfrijzend bakmeel
- 325 g rabarber (gewassen)

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 160' C, boven-en onderwarmte en vet een brownievorm van 18 x 28 cm in met boter en beleg met bakpapier.
2. Klop met de handmixer de boter, met de suiker, een snuf zout en het vanille extract (je kunt ook een zakje vanille suiker gebruiken) licht en romig. Dit kan eventueel ook in de keukenmachine. Voeg één voor één  de eieren toe. Voeg daarna de kwark toe en meng dan nog even het zelfrijzend bakmeel erdoor.
3. Verdeel het beslag in de vorm en maak het glad met een spatel.
4. Snijd de rabarberstengels in stukken van 15 cm en snijd ze als ze erg dik zijn nog een keer doormidden. Verdeel ze op het beslag, druk ze ietsjes aan. Strooi er de 25 g suiker over en zet de vorm 40 minuten (bij moest de cake 15 minuten langer!). in de voorverwarmde oven, tot de cake goudbruin en gaar is, controleer met een satéprikker!

Tip: Als je geen kwark in huis hebt, kun je ook 75 ml karnemelk of yoghurt gebruiken.

Bron: "Mijn Favoreite Desserts" van Janneke Philippi

Nog even een lekker recept voor bij de koffie of thee in het weekend! Altijd als ik in het voorjaar die mooie roze stengels rabarber zie liggen bij de groenteboer moet ik ze kopen. Maar ja wat ga je er dan van maken? Gelukkig herinnerde ik me dat er rabarberrecepten stonden in het mooie boek "Mijn Favoriete desserts". Zo werd het deze verrukkelijke frisse, smeuïge cake. Je hebt verschillende soorten rabarber de roze en de meer groenere, die zijn wel rijp, maar zijn wat zuurder van smaak dan de roze. Ik vond bij mijn groenteboer mooie roze stengels.

woensdag 2 april 2014

Venkelgratin met cherrytomaatjes en kruimeldeeg


Ingrediënten:
- 1 kilo venkelknollen
- 3 el olijfolie
- 1 el tijmblaadjes, plus enkel toefjes
- 3 tenen knoflook, fijngehakt
- zout en zwarte peper
- 200 ml slagroom
- 100 g Parmezaanse kaas, vers geraspt
- 300 g cherrytomaatjes (aan de tak) 
- 1 tl fijngehakte bladpeterselie

Voor het kruimeldeeg:
- 100 g bloem
- 30 g fijne kristalsuiker
- 65 g koude boter, in kleine blokjes

Bereiden:
1. Begin met het kruimeldeeg: doe bloem, suiker en boeter in een kom en maak er met je vingertoppen een kruimeldeeg van. Er mogen geen klontjes boter inzitten. Zet het kruim in een afgedekt schaaltje in de koelkast tot gebruik.
2. Verwarm de oven voor op 200' C. Snijd de venkel doormidden en de helften in dikke plakken van 1 cm. Doe alles in een ovenschaal en meng met de olijfolie, tijmblaadjes, knoflook en voeg naar smaak zout en peper toe. Giet de room eroverheen. Meng het kruimeldeeg met de Parmezaanse kaas en strooi het over de groente.
3. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet 45 minuten in de oven. Haal het folie eraf en verdeel de tomaatjes over de bovenkant. Zet de schaal terug in de oven en bak nog 15 minuten. De venkel moet zacht aanvoelen en de kruimellaag moet mooi goudbruin zijn. 
4. Haal de schaal uit de oven en laat even rusten. Bestrooi het gerecht met de gehakte peterselie en serveer.

Bron: 'Het Kookboek', Yotam Ottolenghi

Ik had een beetje mijn bedenkingen toen ik dit recept zag, omdat er een zoet kruimeldeeg overheen gaat. Maar gelukkig heb ik die opzij gezet en wat hebben we gesmuld van dit gerecht. Ik heb de hoeveelheden aangepast (dit recept is voor 6 à 8 personen), want we waren met z'n tweeën, ik heb drie venkelknollen gebruikt (vergeet ook niet de rest van de ingrediënten aan te passen, ook het kruimeldeeg) en de schaal ging schoon leeg!