donderdag 31 mei 2012

De winnaar van het Foodblogevent mei 2012 is.....

Wat hebben jullie allemaal enthousiast gereageerd: maar liefst  63 inzendingen kreeg ik! Van veel bloggers zelfs twee inzendingen en van één zelfs drie! Elke dag was het weer een verrassing of er een nieuwe inzending was en wat voor recept. Met al de recepten die jullie gestuurd hebben kom je de dag wel door. Voor het ontbijt: aardbeienpannenkoekjes of een beschuitje met aardbeien.Voor de koffie: één van de lekkere aardbeientaarten of eenpersoons gebakjes. Voor de lunch: één van de frisse aardbeiensalades. Een overheerlijke aardbeiencheesecake voor bij de thee, tussendoor nog een aardbei-citroenijsje. Een cocktail rosini of aardbeiencocktail om 5 uur, met een heerlijk crostini met geitenkaas en aardbeiensambal of een aardbei-amuse. Voor het diner: vooraf een salade, een gazpacho fresones of een risotto met aardbeien. Als hoofdgerecht zalm met aardbeien en natuurlijk de nodige desserts om uit te kiezen. Dan als afsluiter nog een lekkere espresso met een heerlijke aardbeienbonbon of een aardbei biscotti. En 's avonds nog even een aardbei in chocolade gedompeld met pistachenootje (voor als je nog trek in een aardbei mocht hebben)! En als je eens wat te vieren hebt bestel je de Klassieke Fraisier bij Jacky's Bakery. Of eens geen zin om zelf te koken, neem contact op met "Flince" voor een diner aan huis.

Allemaal héérlijke recepten, waarvan ik er heel veel van zal gaan maken. Alle inzendingen vind je hier.
Toch kan er maar één de winnaar zijn. Slapeloze nachten heb ik ervan gehad, het was heel erg moeilijk om een keuze te maken; wie moet het worden? Pas één van de laatste dagen was ik eruit.
Uiteindelijk heb ik gekozen voor:

Kelly van "Kell's Kitchen" met haar recept :

Mini  Strawberry cheesecakes

Gefeliciteerd Kelly! Ik hoop dat je er net zoveel plezier aan beleeft als ik en heel veel succes!

Iedereen ontzettend bedankt voor jullie enthousiasme en  heerlijke inzendingen. Ik vond het heel leuk om de host te zijn en ook geweldig om weer zoveel nieuwe blogs te leren kennen, ik blijf jullie allemaal volgen. Wat zijn er al veel foodbloggers in Nederland èn België niet te vergeten, want ook die hebben massaal gereageerd!

dinsdag 29 mei 2012

Limoncello semifreddo


Ingrediënten:
- rasp en sap van 1 (bio)citroen
- 2 el fijne kristalsuiker
- 80 ml limoncello
- 325 g lemoncurd
- 250 g verse, stevige roomkaas
- 250 g mascarpone
- ca. 24-30 lange vingers

citroensiroop:
- 100 g fijne kristalsuiker
- 1 (bio) citroen, de schil in flinterdunne reepjes
- sap van 1 citroen (optioneel)

Bereiden:
1. Meng in een schaal de citroenrasp en het citroensap met de suiker en de limoncello.
2. Klop in een andere kom de lemoncurd met de roomkaas goed door elkaar.Klop de mascarpone er door.
3. Bekleed een cakevorm (van 1 liter) ruim met plasticfolie, de folie moet er ruim overheen hangen.
4. Doop 8 lange vingers in het limoncellomengsel en beleg de bodem van de cakevorm er mee.(ik heb ook nog 1 lange vinger dwars in het midden gelegd). Verdeel hierover de helft van het roomkaasmengsel. Herhaal deze lagen en eindig met een laag lange vingers (hier gaan nog 2 lange vingers dwars in het midden). Dek de cakevorm helemaal af met het overhangend plasticfolie. En zet de semifreddo minstens 6 uur of een hele nacht in de vriezer om op te stijven.
5. Verwarm intussen voor de citroensiroop de suiker met 100 ml water en de citroenschil in een pannetje op matig vuur. Roer tot de suiker is opgelost en laat het 5-6 minuten licht inkoken. Schenk in een kom en laat afkoelen, de siroop wordt dan iets stroperig.
6. Neem de semifreddo 30-45 minuten voor het serveren uit de vriezer. Stort op een schaal en snijd in dikke plakken doe er wat citroensiroop over en serveer.

Tip: haal de semifreddo op tijd uit de vriezer, hij moet echt al een beetje zacht zijn, dan is de smaak zoveel lekkerder! Zet anders nog even voorzichtig op ontdooistand in de magnetron.

Bron: "Delicious" juni 2012

Recept voor 8 à 10 personen.

Je kunt voor dit recept natuurlijk zelfgemaakte lemoncurd gebruiken, maar de lemoncurd van Chivers die o.a. de AH verkoopt is ook erg goed (daar zit 320 g in, maar dat maakt niet uit). Ik heb door de siroop nog het sap van 1 citroen gedaan, anders vond ik het niet echt naar citroen smaken. Door de roomkaas en de mascarpone een heerlijk romig dessert en lekker fris door de limoncello. Het is een succes geworden, iedereen vond het héérlijk! Ik heb er een glaasje koude limoncello bij geserveerd.

zondag 27 mei 2012

Aardbeien & kaneeltaart



Ingrediënten:
- 175 g gemalen amandelen
- 175 g roomboter, op kamertemperatuur
- 175 g fijne kristalsuiker
- 175 g zelfrijzendbakmeel
- 1 tl kaneel
- 1 groot ei, plus 1 eigeel
- 450 g aardbeien, in plakjes
- poedersuiker
- geklopte slagroom gemengd met Griekse yoghurt om er bij te serveren

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C (boven-en onderwarmte). Vet een springvorm van 23 cm (ik heb 24 gebruikt) in met boter en beleg de bodem met bakpapier.
2. Meng amandelmeel, boter, suiker, bloem, kaneel (ik heb 2 tl kaneel gebruikt), ei en eigeel in een keukenmachine tot de ingrediënten gelijkmatig gemengd zijn. (Ik heb de suiker en boter met de mixer geklopt en toen het ei erdoor en op langzame stand de droge ingrediënten erdoor geklopt).
3. Spreid de helft van het mengsel, dit gaat het makkelijkst met twee vorken, over de springvorm uit. Leg de in plakjes gesneden aardbeien er op. Spreid de rest van het deeg er over uit. (Maak je geen zorgen als er een paar aardbeien boven uitsteken en als het deeg niet genoeg lijkt. Door de warmte van de oven vloeit het over de aardbeien uit).
4. Bak de taart 60 minuten (misschien heeft hij 5 min. extra nodig), maar check het in ieder geval na 40 minuten - als de taart te bruin wordt, bedek hem dan losjes met aluminiumfolie. De taart moet gerezen en donker goudbruin zijn als hij gaar is.
5. Koel de taart eerst 10 minuten  in de springvorm, maak dan met een mes de zijkanten los en verwijder de springvorm. Leg de taart op een schaal en bestrooi met gezeefde poedersuiker.
Je kunt de taart warm of koud serveren met een dot Griekse yoghurt gemengd met opgeklopte slagroom (half om half).

Bron: "BBC Good Food".

Omdat ik deze week weinig tijd heb gehad om iets nieuws uit te proberen, maar een taart in de herhaling. Het is aardbeientijd, maak eens een lekkere taart met aardbeien. De moeite  waard om eens te proberen.
Fijne Pinksterdagen, het weer zit in ieder geval mee en veel mensen zullen wel gaan barbecueën.

woensdag 23 mei 2012

Aardbeien, feta & avocado salade


Ingrediënten:
- 250 gram aardbeien
- 2 avocado's
- 250 gram gemengde sla
- handvol geroosterde amandelsnippers
- 150 g feta, in stukjes
- handvol munt
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel rode balsamico-azijn
- peper en zout

Bereiden:
Verdeel de sla over vier borden. Schil de avocado, snijd in stukjes, de feta in blokjes en de aardbeien doormidden en verdeel over de sla. Maak de dressing en druppel over de salade, bestrooi met de geroosterde amandelsnippers en de munt blaadjes. Serveer met stokbrood.

Het is eindelijk zomer, we hebben er lang op moeten wachten. Daarom deze salade in de herhaling, echt een salade voor een zomeravond in de tuin of op het balkon. Het is één van mijn salades die ik iedere keer weer maak. Voor 2 personen is het een hoofdgerecht en  voor 4 personen kun je het maken als voorgerecht. Natuurlijk ook lekker voor de lunch. Strooi er lekker veel munt over.

dinsdag 22 mei 2012

Aubergine-linzensalade met burrata en munt


Ingrediënten:
- 250 g Le Puy-linzen (of Castelluccio linzen)
- 2 rode uien, in hele ringen van 1 cm
- 2 aubergines, in plakken van 1 cm
- 4 el olijfolie + extra voor het bestrijken
- 2 el balsamico-azijn
- 1 teentje knoflook, geperst
- 1 bosje bladpeterselie, blaadjes gehakt
- 1 bosje munt, gehakt
- extra vierge olijfolie voor het besprenkelen
- 1 bol burrata, à 250 g (of buffelmozzarella), gescheurd

Bereiden:
1. Laat de linzen in een grote pan met 500 ml water 20-25 minuten zachtjes koken tot ze gaar zijn. Giet ze af en laat ze uitlekken in een vergiet en op kamertemperatuur komen.
2. Verhit intussen een grillpan en bestrijk de aubergine en rode ui met olijfolie en bak ze in de grillpan tot ze gaar zijn.
3. Voor de dressing meng je de olijfolie, de balsamico-azijn, zout en peper en de geperste knoflook. Schep de dressing door de linzen en schep het grootste deel van de kruiden erdoor.
4. Schep de linzen op een schaal, verdeel de plakken aubergine en de rode ui erover. Bestrooi met zout en peper en de rest van de kruiden, besprenkel met nog wat olijfolie en serveer met de in stukken gescheurde burrata.

Bron: "Delicious" juni 2012

Dit recept zag ik in de nieuwe Delicious en aangezien ik nog een half pak Castelluccio linzen had liggen, leek mij het een goed idee om die op te maken; het is tenslotte een Italië-nummer en Castelluccio linzen komen uit Italië. Natuurlijk kun je ook de Le Puy-linzen gebruiken. Ik heb de aubergine en de ui in de oven geroosterd (zoals in mijn recept van de aubergine cheesecake, dat was nl erg goed bevallen) Rooster eerst de aubergine 15 minuten en voeg dan pas de rode ui toe, die moet nl korter. Het was weer een erg lekker recept, zeker voor een zomeravond, omdat het op kamertemperatuur wordt geserveerd.

zondag 20 mei 2012

Onweerstaanbaar dessert met pindakaas


Ingrediënten:
- 14 oreo's (koekjes)
- 200 g roomkaas (monchou in kuipje)
- 200 ml slagroom
- 200 g pindakaas (creamy van calvé)
- 125 g poedersuiker
- 1 tl vanille-extract
- 125 ml slagroom om te garneren
- chocolade krullen om te garneren

Bereiden:
1. Doe de oreo koekjes in de keukenmachine en maal ze fijn. (in het originele recept doen ze er ook nog gesmolten roomboter door, maar dat kun je weglaten, scheelt weer calorieën ;-)).
Verdeel de kruimels over 6 glazen.
2. Klop 250 ml slagroom stijf en zet afgedekt in de koelkast.
3. Meng met een mixer de roomkaas en de pindakaas, tot het een glad geheel wordt. Voeg de poedersuiker en het vanille-extract toe en meng goed. Voeg nu de stijfgeklopte slagroom toe en meng alles met een spatel goed door elkaar.
4. Verdeel het pindakaasmengsel  over de 6 glaasjes en zet afgedekt minstens 3 uur in de koelkast.
5. Klop de slagroom met een beetje suiker stijf en verdeel over de coupes en schaaf er wat chocolade over en serveer.

Bron: "Zoom Yummy".

Eigenlijk is het een pindakaas cheesecake in een glas. Ontzettend lekker, maar wel een vrij zwaar dessert. De smaak komt het beste uit, als je de glaasjes voor het serveren een minuut of 20 op kamertemperatuur laat komen. Serveer het na een lichte maaltijd, dan wordt het echt smullen!

vrijdag 18 mei 2012

Penne all' Amatriciana


Ingrediënten:
- 50 ml extra vergine olijfolie
- 100 g pancetta, in kleine stukjes gesneden
- 1 rode ui, fijn gesneden
- 3 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 grote tak rozemarijn, naaldjes fijngehakt
- 1 tl chilivlokken (of meer naar smaak)
- 125 ml rode wijn
- 300 g kleine tomaatjes, in vieren gesneden
- 300 g penne
- handvol basilicumblaadjes, in stukjes gescheurd
- 25 g Parmezaanse kaas, versgeraspt

Bereiden:
1. Verhit de olijfolie in een braadpan en bak de pancetta tot ze goudbruin van kleur is. Voeg de ui, knoflook, rozemarijn en chilivlokken toe en bak zachtjes onder af en toe roeren tot het bruin begint te worden. Doe de wijn erbij en laat inkoken. Voeg de in vieren gesneden tomaatjes toe (ik nam romatomaatjes) en bak zachtjes, zonder deksel, tot ze zacht zijn en het op een saus begint te lijken.
3. Terwijl de saus op het vuur staat kook je de penne volgens de gebruiksaanwijzing. Giet de penne af en voeg ze toe aan de saus. Voeg de basilicum toe en bedruppel met nog wat olijfolie.
4. Verdeel de pasta over de borden en strooi er wat versgerapste Parmezaanse kaas over.

Bron: BBC Good Food.

Als ik hier in huis vraag: "wat zullen we eten"? Krijg ik meestal als antwoord: "doe maar pasta!" Nou houd ik zelf ook van een lekker pastagerecht. Ik houd het meest van de simpele pasta's met weinig ingrediënten, maar dan wel goede. Ik gebruik altijd verse Parmezaanse kaas, die ik zelf rasp en nooit uit een zakje van de supermarkt. Pancetta ipv ontbijtspek maakt ook een groot verschil. En natuurlijk gebruik ik ook verse kruiden (momenteel staan ze heerlijk in de tuin). Dit is weer zo'n lekkere, simpele pasta.

dinsdag 15 mei 2012

Zomerfruit terrine



Ingredienten:
- 6 blaadjes gelatine, geweekt en uitgeknepen
- 250 ml water
- 80 g suiker
- 500 g zomerfruit, bv. frambozen, aardbeien, bramen, blauwe bessen, aalbessen
- 350 ml droge Prosecco
- enkele blaadjes munt, optioneel

Bereiden:
1. Verwarm in een pannetje 250 ml water met de suiker, roer tot de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur en laat iets afkoelen. Doe de uitgeknepen gelatine erbij en roer goed. Laat verder afkoelen.
2. Verdeel ondertussen het fruit in de licht (met een neutrale olie) ingevette tulband- of puddingvorm of spoel de vorm om met koud water.
3. Maak pas op het laatste moment de Prosecco open. Meng 350 ml van de Prosecco met de suikersiroop. Schenk de wijngelei voorzichtig bij het het fruit.
4. Zet de schaal afgedekt minimaal vier uur in de koelkast om op te stijven.
5. Dompel de schaal voor het serveren heel even in warm water en stort de terrine op een schaal.
6. Serveer er opgeklopte slagroom bij of crème fraîche. Schenk de rest van de Prosecco in een glaasje erbij.

Bron: NRC kookt, Janneke Vreugdenhil,  hier een filmpje hoe je het maakt.


Toen ik voorstelde om deze terrine te maken, werd er niet enthousiast gereageerd. Alles waar gelatine in gaat, wordt hier niet snel lekker gevonden. Meestal probeer ik er ook een blaadje minder in te doen dan in het recept staat vermeld en tot nu toe gaat dat altijd goed. Ik vind het ook niet lekker als ik de gelatine proef. Deze terrine zag ik er zo mooi en fotogeniek uit en de reacties waren zo positief, dat ik het wel aandurfde. Minder gelatine durfde ik niet aan. Deze terrine kun je in een tulbandvorm maken, maar ik had nog een oude puddingvorm van Tupperware ( mijn eerste product van Tupperware, jaren geleden eens gekocht) in de kast staan en die heb ik gebruikt. Op de bodem van de vorm had ik nog een paar blaadjes munt gelegd, maar die gaan 'wandelen' als je er het prosecco-mengsel opgiet. Gebruik kleine aardbeien, dan kan je ze er heel in doen, dat staat leuk. Bij mij kwam de terrine niet helemaal perfect uit de vorm, jammer! Ik weet niet waar het aan lag. Onze vooroordelen over het gebruik van gelatine zijn met dit recept helemaal verdwenen. De terrine smaakt erg lekker en helemaal niet naar gelatine. De Prosecco proef je heel goed en het is niet een erg zoet nagerecht. Ik had er lobbig geklopte, iets gezoete slagroom bij gegeven en crème fraîche, allebei lekker. Het recept is voor ca.6 personen.

zondag 13 mei 2012

Ottolenghi's aubergine 'cheesecake'


Ingrediënten:
- 90 ml olijfolie
- 2 aubergines, in plakken gesneden van 1½ cm
- zout en zwarte peper
- 150 g feta, in kleine blokjes gesneden
- 150 g roomkaas
- 60 ml slagroom
- 3 eieren
- 150 g kleine tomaatjes, b.v. cherrytomaatjes, doormidden gesneden
-  2 el verse oregano, in stukjes gescheurd
- 3/4 tl za'atar (optioneel)

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 190' C en beleg een bakplaat met bakpapier. Leg daarop de plakjes aubergine, bestrijk ze met olijfolie en bestrooi ze met zout en versgemalen peper. Rooster ze 40 minuten in de oven tot ze zacht en goudbruin zijn. Laat afkoelen. (dit kan je van tevoren al maken).
2. Doe de feta, roomkaas, room, eieren en wat zwarte peper (geen zout, de feta is al erg zout) in een kom en klop alles goed door elkaar tot het romig en dik is.
3. Zet de oven op 150 ' C en smeer een springvorm van 22 cm of een vierkant bakblik van 20 cm in met olijfolie en belg de bodem en de zijkanten met bakpapier. Verdeel de aubergines over de bodem en leg de tomaatjes er op. Doe de helft van de oregano erover. Giet dan voorzichtig het ei-kaasmengsel erover, haal hier en daar een aubergine plakje naar boven (zodat je die straks als de taart klaar is nog ziet). Verdeel de rest van de oregano erover en zet  de vorm 30 minuten in de oven.
4. Maak intussen 3/4 tl za'atar aan met 1 tl olijfolie. Haal de cheesecake uit de oven en laat even op kamertemperatuur komen voordat je de rand verwijderd. Snijd de taart in punten of in vierkanten en smeer de za'atar er over uit. Gebruik je geen za'atar doe er dan een 1 tl olijfolie over.

Bron: "The Guardian", waarvoor Yotam Ottolenghi columns schrijft. (op deze site staan veel recepten van hem, die niet in zijn boeken staan).


Za'atar is een kruid uit het Midden-Oosten, het is een soort wilde oregano en smaakt naar oregano en tijm. Het wordt gedroogd en gemalen en dan gemengd met sumak en sesamzaad. Za'atar had ik nog niet eerder gegeten. Het is erg lekker op deze cheesecake. Je kunt het ook gebruiken om een stukjes stokbrood in te dippen (za'atar mengen met olijfolie). Ik heb het gekocht in een kruidenwinkeltje hier in de buurt, maar je kunt het waarschijnlijk ook bij een Turkse of Marokkkaanse winkel kopen. Het recept is erg simpel te maken en vergt weinig tijd. De aubergines kun je van tevoren in de oven roosteren en de rest vlak voor het eten klaar maken. Een bak sla erbij en het is weer smullen. Zo is vegetarisch eten ontzettend lekker!

donderdag 10 mei 2012

Citroen-maanzaad muffins


Ingrediënten:
- 135 g suiker
- rasp en sap van 1 citroen
- 270 g patentbloem
- 2 tl bakpoeder
- ¼ tl baking soda
- ¼ tl zout
- 160 ml zure room
- 2 grote eieren
- 1 tl vanille-extract
- 115 g roomboter, gesmolten en afgekoeld
- 2 el maanzaad

Voor het glazuur:
- 135 g  poedersuiker, gezeefd
- 2-3 el citroensap

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 200' C boven-en onderwarmte. Doe 12 cupcakespapiertjes in je muffinvorm.
2. Doe de suiker en het citroenrasp in een grote kom en wrijf met je vingers de citroenrasp door de suiker. Meng er de bloem, het zout, de bakpoeder en de baking soda door. Doe in een andere kom de zure room, eieren, vanille-extract, citroensap en de gesmolten roomboter, meng alles goed door elkaar. Doe nu de natte ingrediënten bij de droge en meng alles met een spatel tot alles net gemengd is. Voeg het maanzaad toe en meng er goed door.
3. Verdeel het deeg over de muffinvorm, dit gaat erg goed met een ijsschep.
4. Zet de vorm 18 - 20 minuten in de voor verwarmde oven. Controleer met een satéprikker of de muffins gaar zijn. Laat helemaal afkoelen.
5. Doe de poedersuiker voor het glazuur in een kom en doe er 1½ el citroensap bij. Roer met een lepel en voeg eventueel nog wat citroensap toe. Het glazuur moet dun genoeg zijn om het op de muffins te druppelen.

Bron: "Baking from my home to yours", Dorie Greenspan.


Deze muffins stonden al een tijdje op mijn lijstje om te maken. Het leek mij een leuk recept voor moederdag, bv voor bij de brunch. De frisse smaak van de citroen en de bite van het maanzaad is heerlijk in deze muffins. Voor mij had het nog iets sterker naar citroen mogen smaken, volgende keer  ga ik meer citroen gebruiken. Je kunt als je wilt ook nog wat lemoncurd of bosbessenjam in de muffins doen. Vul dan de vorm half met beslag, doe daar een flinke theelepel jam of curd op en daar de rest van het beslag op.

maandag 7 mei 2012

Bloemkoolbeignets met komijn en limoenyoghurt


Ingrediënten:
- 1 kleine bloemkool (ca. 320 g)
- 120 g bloem
- 3 el fijngesneden bladpeterselie + extra om te garneren
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 2 sjalotten, fijngesneden
- 4 eieren
- 1½ tl gemalen komijnzaad
- 1 tl kaneel
- ½ tl geelwortelpoeder
- 1½ tl zout
- 1 tl zwarte peper
- 500 ml zonnebloemolie, om te bakken

Limoensaus:
- 300 g Griekse yoghurt
- 2 el fijngesneden koriander
- geraspte schil van 1 limoen
- 2 el limoensap
- 2 el olijfolie
- zout en peper

Bereiden:
1. Klop alle ingrediënten voor de saus door elkaar. Proef, hij moet een pittige, scherpe citrussmaak hebben. Bewaar de saus afgedekt in de koelkast..
2.Snijd de stronk van de bloemkool en verdeel in roosjes. Doe ze in een grote pan met kokend gezouten water en kook ze 15 minuten heel gaar. Giet af in een vergiet en laat goed uitlekken.
3. Doe de bloem met fijngesneden peterselie, knoflook, sjalotten, eieren en specerijen, zout en peper in een grote kom en klop goed door elkaar tot een glad en gelijkmatig beslag. Meng de warme bloemkoolroosjes erdoor, zodat de bloemkoolroosjes in kleine stukjes uiteen vallen.
4. Verhit een laagje zonnebloemolie van 1½ cm in een wijde pan. Als de olie heet is schep je flinke eetlepels beslag in de pan, 3 el per beignet. Houd de beignets met een spatel los van elkaar en doe er niet teveel tegelijk in de pan. (3 stuks per keer), reken 3-4 minuten.
5. Als de beignets gaar zijn, schep je ze uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken. (Ik heb ze warm gehouden in een lauw/warme oven). Dien ze warm op, bestrooid met nog wat gehakte peterselie en geef de saus er apart bij.

Bron: Ottolenghi Het Kookboek.


Wie nog nooit iets van Ottolenghi gemaakt heeft, moet dat nu toch echt eens gaan proberen, zijn recepten zijn erg verrassend. Ook dit is weer een ontzettend lekker recept, heerlijke combinatie van de bloemkool, specerijen en verse kruiden, ook de limoenyoghurt past er perfect bij. De saus was alleen erg veel, je kunt best wat minder maken. Ik kreeg uit het beslag 12 beignets, ze vullen goed, dus een gerecht voor 3 à 4 personen. Inmiddels heb ik ergens op internet gelezen dat in september zijn 3e boek uitkomt. Ik weet al wat er op mijn verlanglijstje komt, ik kan niet wachten, hoewel ik nog heel veel wil maken uit "Het Kookboek" en uit "Plenty".

vrijdag 4 mei 2012

Abrikozen & Amaretti-taart


Ingrediënten:
- 200 g zachte boter
- 200 g zelfrijzend bakmeel
- 200 g fijne kristalsuiker
- 1 tl bakpoeder
- 4 grote eieren
- ½ -1 tl amandel-extract (optioneel)
- een blik abrikozen op eigen sap (410 g), uitgelekt, 100 g grof gehakt, de rest doormidden
- 85  g Amarettikoekjes, in grove stukken gebroken
- 25 g geschaafde amandelen

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op180'C boven-en onderwarmte. Vet een springvorm van 22 cm in en beleg de bodem met bakpapier.
2. Doe de boter, suiker, bloem en bakpoeder in een grote kom. Breek de eieren er boven en voeg het amandel-extract toe. Meng alles met een mixer glad en romig . Zet een kwart van het mengsel apart en voeg aan de rest 100 g van de gehakte abrikozenstukjes toe en 25 g van de amarettikoekjes. Doe het beslag in de springvorm en strijk voorzichtig glad met de achterkant van een lepel.
3. Bak de cake 25 minuten in de voorverwarmde oven. Meng de halve abrikozen, het amandelschaafsel en de gebroken amarettikoekjes door de rest van het deeg. Doe dit mengsel snel op de cake en zet de cake nog 20 minuten terug in de oven. Controleer met een satéprikker, die moet er droog en schoon uitkomen, of de cake gaar is.

Bron; "Good Food" mei 2012.

Omdat Johan vandaag jarig is, heb ik gisterenavond nog even deze taart gebakken. We hebben net een stukje geproefd bij de koffie en hij is zalig. Lijkt me ook erg lekker met verse abrikozen, als die er weer zijn.

donderdag 3 mei 2012

Tortilla van zoete aardappel met paprikasaus


Ingrediënten:
- 800 g zoete aardappelen
- 2 el olijfolie
- 1 pot geroosterde paprika's a 295 g, uitgelekt
- 1 tl rode wijnazijn
- 1 el extra vierge olijfolie
- 1 tl zoete paprikapoeder
- ½ tl djinten (komijnpoeder)
- 1 teentje knoflook
- 1 bosje lente-uitjes
- 6 eieren
- 1 rode peper, in ringetjes (optinoneel)

Bereiden:
1. Schil de aardappelen en snijd ze in schijfjes van een ½ cm dik. Verwarm de olijfolie in een ovenvaste koekenpan met anti-aanbaklaag met een doorsnede van 25 cm. Voeg de aardappelschijfjes toe, breng op smaak met zout en peper en zet een deksel op de pan. Laat 10 minuten onder af en toe omscheppen, zachtjes gaar worden. Verwarm de grill voor.
2. Doe intussen de geroosterde paprika's in een blender, voeg de azijn, de extra vierge olijfolie en de specerijen toe en pers de knoflook erboven uit. Voeg peper en zout toe en draai tot een gladde saus.
3. Snijd de lente-uitjes in ringetjes en strooi over de aardappelschijfjes. Gebruik je het pepertje strooi die er dan ook over. Klop de eieren los en schenk in de pan over de aardappelschijfjes. Laat de tortilla ca. 8 minuten garen op een medium warmtebron tot de eieren bijna gestold zijn. Neem de pan van het vuur en zet 2 minuten onder de grill.
4. Haal de tortilla uit de pan en snijd in punten. Serveer de tortilla met de parikasaus en een salade.

Bron: Good Food Zomer Special 2012.


Ik heb het recept opgeschreven hoe het in het tijdschrift stond, maar zelf heb ik het een beetje anders gedaan, omdat ik geen ovenvaste koekenpan heb. Ik heb de zoete aardappels in de schil  in de oven voorgegaard op 200' C, ca. 20 minuten. Toen iets af laten koelen, geschild en in plakjes gesneden. In de koekenpan bijna gaar laten worden zoals in het recept beschreven en daarna in een ovenvaste quicheschaal gedaan en daar de lente-uitjes en rode peper over verdeeld en de losgeklopte eieren erover gegoten. Toen ca. 20 minuten in de oven op 180'C tot de eieren gestold zijn, daarna nog even onder de grill gezet. De geroosterde paprika's heb ik ook uit een pot genomen, omdat ik niet zoveel tijd had. Normaal rooster ik ze zelf. Ik heb ooit eens van iemand de tip gekregen dat de Lidl lekkere geroosterde paprika's heeft, normaal vind ik ze niet lekker uit een pot. Maar deze waren wel lekker, zeker met de andere ingrediënten erbij. Het is een erg lekkere tortilla, die ik absoluut vaker ga maken. Wij aten er een salade bij, maar je kunt er natuurlijk van alles bij serveren.