Ingrediënten:
- 1 kleine bloemkool (ca. 320 g)
- 120 g bloem
- 3 el fijngesneden bladpeterselie + extra om te garneren
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 2 sjalotten, fijngesneden
- 4 eieren
- 1½ tl gemalen komijnzaad
- 1 tl kaneel
- ½ tl geelwortelpoeder
- 1½ tl zout
- 1 tl zwarte peper
- 500 ml zonnebloemolie, om te bakken
Limoensaus:
- 300 g Griekse yoghurt
- 2 el fijngesneden koriander
- geraspte schil van 1 limoen
- 2 el limoensap
- 2 el olijfolie
- zout en peper
Bereiden:
1. Klop alle ingrediënten voor de saus door elkaar. Proef, hij moet een pittige, scherpe citrussmaak hebben. Bewaar de saus afgedekt in de koelkast..
2.Snijd de stronk van de bloemkool en verdeel in roosjes. Doe ze in een grote pan met kokend gezouten water en kook ze 15 minuten heel gaar. Giet af in een vergiet en laat goed uitlekken.
3. Doe de bloem met fijngesneden peterselie, knoflook, sjalotten, eieren en specerijen, zout en peper in een grote kom en klop goed door elkaar tot een glad en gelijkmatig beslag. Meng de warme bloemkoolroosjes erdoor, zodat de bloemkoolroosjes in kleine stukjes uiteen vallen.
4. Verhit een laagje zonnebloemolie van 1½ cm in een wijde pan. Als de olie heet is schep je flinke eetlepels beslag in de pan, 3 el per beignet. Houd de beignets met een spatel los van elkaar en doe er niet teveel tegelijk in de pan. (3 stuks per keer), reken 3-4 minuten.
5. Als de beignets gaar zijn, schep je ze uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken. (Ik heb ze warm gehouden in een lauw/warme oven). Dien ze warm op, bestrooid met nog wat gehakte peterselie en geef de saus er apart bij.
Bron: Ottolenghi Het Kookboek.
Wie nog nooit iets van Ottolenghi gemaakt heeft, moet dat nu toch echt eens gaan proberen, zijn recepten zijn erg verrassend. Ook dit is weer een ontzettend lekker recept, heerlijke combinatie van de bloemkool, specerijen en verse kruiden, ook de limoenyoghurt past er perfect bij. De saus was alleen erg veel, je kunt best wat minder maken. Ik kreeg uit het beslag 12 beignets, ze vullen goed, dus een gerecht voor 3 à 4 personen. Inmiddels heb ik ergens op internet gelezen dat in september zijn 3e boek uitkomt. Ik weet al wat er op mijn verlanglijstje komt, ik kan niet wachten, hoewel ik nog heel veel wil maken uit "Het Kookboek" en uit "Plenty".