zaterdag 25 augustus 2018

Risotto van gort met gemarineerde feta


Ingrediënten:
- 200 g parelgort
- 30 g boter
 - 6 el olijfolie
-  2 kleine stengels bleekselderij, in blokjes van 5 mm
- 2 kleine sjalotjes, in blokjes van 5 mm
- 4 tenen knoflook, in blokjes van 2 mm
- 4 takjes tijm
- 1/2 tl gerookte paprikapoeder
- 1 laurierblad
- 4 reepjes citroenschil
- ½ tl chilivlokken
- 1 blik van 400 g tomatenblokjes
- 7 dl groentebouillon
- 3 dl passata
- 1 el karwijzaad
- 300 g feta, in stukjes van 2 cm gebroken
- 1 el verse oreganoblaadjes
- zout

Bereiden:
1. Doe de gort in een zeef en spoel goed af, laat uitlekken.
2. Doe de boter en 2 el olijfolie in een grote braadpan en smoor de bleekselderij, sjalot en knoflook in 5 min op laag vuur glazig.
2. Doe de gort, tijm, paprikapoeder, laurier, citroenschil, chilivlokken, blokjes tomaten, bouillon, passata en ½ tl zout erbij (proef even of dit genoeg is, ik gebruikte een hele tl, maar vond dit net iets teveel). Roer alles goed door elkaar. Breng aan de kook, laat zachtjes in 45 minuten gaar worden, roer af en toe goed, om te voorkomen dat de gort aanzet op de bodem. Na 45 minuten moet de gort vrijwel alle vocht opgenomen hebben.
3. Rooster intussen het karwijzaad een paar minuten in een droge koekenpan. Kneus het licht, zodat er ook nog hele zaadjes tussen zitten. Meng het met de 4 overgebleven el olijfolie door de feta.
4. Proef of de risotto gaar is en of hij goed op smaak is. Verdeel over 4 borden en schep een portie feta met de olijfolie erop. Garneer met de oreganoblaadjes.

Bron: Jeruzalem, Yotam Ottolenghi

Parelgort is gepelde gerst, te koop bij natuurvoedingswinkels, ik kocht het bij de EkoPlaza. 
Dit recept is verrassend eenvoudig te maken, het is hemels, romig en vol van smaak. De feta met het karwijzaad, past er goed bij! Kortom écht een aanrader! 

vrijdag 17 augustus 2018

Amandelcake met zomerfruit


Ingrediënten:
- 150 g amandelspijs
- 115 g boter, op kamertemperatuur
- 75 g witte basterdsuiker
- 1 tl vanille-extract
- 1/4 tl zout
- 3 eieren op kamertemperatuur
- 125 g bloem
- 1½ tl bakpoeder
- 200 g rood fruit (bramen, frambozen, blauwe bessen)
- 75 g poedersuiker
- 1 tot 1½ el water

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 160 ' C boven en -onderwarmte. Vet een vierkant bakblik van 20 cm goed in en bekleed met bakpapier. (Je kunt ook een ronde vorm van 20 cm gebruiken, maar dan moet de cake waarschijnlijk iets langer in de oven).
2. Verkruimel de amandelspijs in een mengkom en voeg de boter, basterdsuiker, het vanille-extract en het zout toe en klop dit romig met de mixer. Voeg één voor één de eieren toe en klop deze er met de mixer luchtig door. Voeg dan de bloem en het bakpoeder toe en spatel dit er voorzichtig door.
3. Doe het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant  met de spatel glad. Verdeel het rode fruit erover en zet de vorm in de voorverwarmde oven. Bak de taart in 35-45  minuten goudbruin en gaar. Laat de cake in de vorm afkoelen.
4. Meng de poedersuiker met het water en druppel dit over de cake.

Bron: Rutger Bakt

Eindelijk weer eens wat gebakken! Mijn bridgevriendinnen kwamen een middagje hier bridgen in de tuin en ik wilde ze eens verwennen met iets uit eigen oven. Ik had zin in iets simpels en laatst kwam ik dit recept van Rutger Bakt tegen. Ik had nog wat restjes amandelspijs in de vriezer liggen, (als ik een slof bak houd ik altijd iets over van de spijs en dat vries ik dan in) dus dat kwam goed uit. Een simpele cake, snel gemaakt en érg lekker! Op zijn site staan erg lekkere recepten en allemaal zeer maakbaar, neem eens een kijkje. Deze cake kun je natuurlijk ook met ander fruit maken, zoals perziken, nectarines, abrikozen etc. De foto is niet zo  mooi als jullie gewend zijn, want Johan zat voor zijn werk in het buitenland, dus deze is door mij gemaakt met mijn telefoon!