- 100 g bloem
- 3/4 tl bakpoeder
- snufje zout
- 4 grote appels (kies 4 verschillende soorten)
- 2 grote eieren, op kamertemperatuur
- 150 g suiker
- 3 el donkere rum
- ½ tl vanille extract
- 115 g roomboter, gesmolten en afgekoeld
Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 175 ' C (dit is bij mij altijd boven- en onderwarmte, ik houd niet van hete lucht, tenzij ik meerder bakplaten tegelijk gebruik. Van hete lucht droogt je gebak uit!).
Vet een springvorm van 20 cm doorsnede in met boter en belg de bodem met bakpapier.
2. Meng in een kleine kom de bloem, bakpoeder en het zout en zet opzij.
3. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in blokjes.
4. Meng met een garde in een grote kom de eieren, voeg de suiker toe en klop minstens 1 minuut goed door elkaar. Voeg de rum en het vanille extract toe en klop even goed door.
5. Voeg dan de helft van het bloemmengsel toe en meng tot het is opgenomen. Voeg dan de helft van de boter toe en vervolgens de andere helft bloem en daarna weer de boter. Klop tot alles goed gemengd is en je een egaal deeg hebt.
6. Voeg dan in drie keer de appelblokjes toe en roer alles met een spatel goed door elkaar. De blokjes appel moeten aan alle kanten bedekt zijn met het deeg.
7. Doe het appeldeeg in de springvorm en bak de appeltaart 50 - 60 minuten in de voorverwarmde oven, de bovenkant moet goudbruin zijn en een satéprikker moet er droog en schoon uitkomen.
8. Laat de taart 5 minuten afkoelen en ga dan met een mes langs de randen. Maak de springvorm voorzichtig open en laat de taart afkoelen tot kamertemperatuur.
Bron: "Around my French table" Dorie Greenspan.
De taart kan warm gegeten worden of op kamertemperatuur. De taart smaakt heerlijk met een beetje gezoete opgeklopte slagroom of met een bolletje kaneel-ijs (wij aten er crème fraîche bij). Het is erg lekker om de taart met 4 verschillende soorten appels te maken, bv zure, zachte, zoete en een harde appel. De taart is de volgende dag ook lekker, bedek de taart niet met plastic, anders wordt de taart te vochtig, leg alleen tegen de aangesneden kanten een stukje plasticfolie. Een héérlijke en pure appeltaart!