Ingrediënten:
- 124 g bruine amandelen (met velletje)
- 100 g blanke amandelen (zonder velletje)
- 125 g hazelnoten
- 75 g zachte gedoogde vijgen, in stukjes
- 200 g in chocolade gedoopte sinaasappelschilletjes (of gekonfijte sinaasappelschil), in stukjes
- ½ tl gemalen kruidnagel
- 1 tl kaneel
- geraspte nootmuskaat
- 50 g bloem
- een flinke draai witte peper uit de molen
- 1 el (15 ml) cacao
- 150 g suiker
- 150 g honing
- 30 g boter
- 1 el poedersuiker
Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 170' C boven-en onderwarmte,. Bekleed van springvorm van 20 cm doorsnede de bodem en de zijkanten met bakpapier.
2. Meng de noten en het fruit in een hitte bestendige kom. Meng de kruiden en de bloem er door.
3. Laat de suiker, honing en boter op een laag vuur in een pannetje smelten. Giet het botermengsel bij de droge ingrediënten in de kom. Roer langzaam en geduldig tot alles goed vermengd is.
4. Doe de massa in de vorm en druk met vochtige vingers de bovenkant zo glad mogelijk.
5. Zet de vorm 40 minuten in de oven: de bovenkant van het baksel bubbelt wanneer het klaar is.
6. Laat de panforte volledig afkoelen in de vorm. Verwijder de vorm en het bakpapier en bestuif met behulp van een theezeefje de poedersuiker over de panforte. Bewaar in een luchtdicht afsluitbare trommel.
Bron: Nigella's Kerst.
Panforte is een traditioneel Italiaans nagerecht dat noten en vruchten bevat. Oorspronkelijk werd het met kerst gegeten, maar het is nu het hele jaar door verkrijgbaar in Italië Het gerecht vindt zijn oorsprong in Sienna (Toscane). Panforte betekent sterk brood, wat een verwijzing is naar de kruiden in het brood. Men serveert een klein stukje bij een kopje koffie of een dessertwijn (vin santo) na een maaltijd.