donderdag 10 december 2015

Panforte


Ingrediënten:
- 124 g bruine amandelen (met velletje)
- 100 g blanke amandelen (zonder velletje)
- 125 g hazelnoten
- 75 g zachte gedoogde vijgen, in stukjes
- 200 g in chocolade gedoopte sinaasappelschilletjes (of gekonfijte sinaasappelschil), in stukjes
- ½ tl gemalen kruidnagel
- 1 tl kaneel
- geraspte nootmuskaat
- 50 g bloem
- een flinke draai witte peper uit de molen
- 1 el (15 ml) cacao
- 150 g suiker
- 150 g honing
- 30 g boter
- 1 el poedersuiker

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 170' C boven-en onderwarmte,. Bekleed van springvorm van 20 cm doorsnede de bodem en de zijkanten met bakpapier.
2. Meng de noten en het fruit in een hitte bestendige kom. Meng  de kruiden en de bloem er door.
3. Laat de suiker, honing en boter op een laag vuur in een pannetje smelten. Giet het botermengsel bij de droge ingrediënten in de kom. Roer langzaam en geduldig tot alles goed vermengd is. 
4. Doe de massa in de vorm en druk met vochtige vingers de bovenkant zo glad mogelijk.
5. Zet de vorm 40 minuten in de oven: de bovenkant van het baksel bubbelt wanneer het klaar is.
6. Laat de panforte volledig afkoelen  in de vorm. Verwijder de vorm en het bakpapier en bestuif met behulp van een theezeefje de poedersuiker over de panforte. Bewaar in een luchtdicht afsluitbare trommel.

Bron: Nigella's Kerst.

Panforte is een traditioneel Italiaans nagerecht dat noten en vruchten bevat. Oorspronkelijk werd het met kerst gegeten, maar het is nu het hele jaar door verkrijgbaar in Italië Het gerecht vindt zijn oorsprong in Sienna (Toscane). Panforte betekent sterk brood, wat een verwijzing is naar de kruiden in het brood. Men serveert een klein stukje bij een kopje koffie of een  dessertwijn (vin santo) na een maaltijd.

vrijdag 4 december 2015

Speculaas- bavaroistaart

  

Ingrediënten: 
- 200 g speculaasjes
- 75 g roomboter, gesmolten
- ½ l slagroom
- 3 blaadjes gelatine
- 30 g custardpoeder
- 150 g suiker
- 2½ dl melk
- 1 el speculaaskruiden
- 200 g amandelspijs

Bereiden:
1. Voor de bodem: maak de speculaasjes fijn in een foodprocessor (of doe ze in een plasticzak en bewerk ze met de deegroller) en voeg de gesmolten boter toe.
2. Vet een springvorm van 22 cm doorsnede in en beleg de bodem met bakpapier. Verdeel het speculaasmengsel over de bodem en strijk met de achterkant van een lepel glad. Dek af en zet een half uur in de koelkast.
3. Maak intussen de bavarois: week de gelatine in ruim koud water. Meng de custardpoeder met 2 el suiker en een scheut koude melk. Breng de rest van de melk met 2½ dl slagroom, de resterende suiker en de speculaaskruiden aan de kook. Giet een scheutje van het warme mengsel bij de custard, meng goed en voeg toe aan de rest van de melk. Zet de pan weer op het vuur en laat al roerend binden. Haal het mengsel van het vuur en meng de uitgeknepen gelatine erdoor.  Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Klop de andere 2½ dl slagroom lobbig en meng deze voorzichtig met een spatel door het speculaasmengsel. 
4. Verdeel de helft van het bavaroismengsel over de bodem en leg daar heel dunne plakjes spijs over (ik schaafde de plakjes mooi dun met de kaasschaaf en gebruikte iets minder spijs). Verdeel de rest van de bavarois erover en zet afgedekt minstens 3 uur in de koelkast tot het goed is opgesteven. Strooi door een theezeefje nog wat speculaaskruiden over de taart en versier de taart verder naar wens.



Er kwamen zoveel lekkere sinterklaastaarten langs op Facebook, dat ik niet achter kon blijven. Deze taart sprak mij het meeste aan. Ik heb er nu een zwarte pietentaart van gemaakt, maar deze taart kun je ook heel goed voor andere gelegenheden maken. Ik heb een vorm van 23 cm doorsnede gebruikt, maar deze taart kan ook heel goed in een vorm van 20 cm, dan wordt hij iets hoger. Het restje spijs vries ik altijd in en gebruik ik een volgende keer voor een sloffenbodem.
Ik wens iedereen een heel gezellige Sinterklaasavond!