vrijdag 30 november 2012

Geroosterd brood met pompoen, geitenkaas en walnoot


Ingrediënten:
- 200-250 g restje pompoen uit de oven
- handje walnoten, geroosterd
- 1 el olijfolie
- klontje boter
- paar takjes tijm
- 50 g zachte geitenkaas, verkruimeld
- 2 dikke plakken zuurdesembrood of ander robuust brood
- wat honing
- zout en versgemalen zwarte peper

Bereiden:
1. Verhit in een koekenpan de olijfolie met de boter op middelhoog vuur. Als de boter begint te schuimen doe je de pompoenblokjes erbij en die bak je 3 - 4 minuten, terwijl je de stukjes een beetje plat drukt, tot ze goed heet zijn, voeg de tijmblaadjes toe en meng alles. Haal de pan van het vuur. Roer de walnoten en de verkruimelde geitenkaas erdoor. Proef en voeg eventueel zout en peper toe.
2. Intusen heb je de grill voorverwarmd op middelhoog. Rooster het brood lichtjes onder de grill. Stapel het pompoenmengsel erop,druk een beetje aan en zorg ervoor dat de kaas een beetje bovenop ligt. Verdeel er wat honing over en zet onder de grill, tot de broodjes goudbruin zijn en borrelen. Meteen opdienen.

Tip: Je kunt hier allerlei restjes groenten voor gebruiken, bv.knolselderij, bietjes of wortels. Ook met de noten kun je variëren, zoals hazelnoten, cashewnoten of pijnboompitten. En natuurlijk ook met de kaas, denk aan blauwe kaas of cheddar.

Bron: "Veg!", Hugh Fearnley-Whittingstall

Wéér z'n lekker recept uit Veg! Dit is weer echt zo'n boek waar ik heel veel uit zal maken! 
Héérlijk bij de lunch of bij een kopje soep en je kunt zo al je restjes verwerken. Dus als je volgende keer pompoen roostert in de oven, maak wat extra. In dit recept heb ik mijn eigengebakken zuurdesembrood gebruikt. 

dinsdag 27 november 2012

Salade van geroosterde pastinaak, linzen en waterkers


Ingrediënten:
- 5 middelgrote pastinaken
- 2 el koolzaadolie (of olijfolie)
- 125 g Le Puy-linzen
- 1 laurierblad
- ½ ui
- paar peterseliesteeltjes (optioneel)
- grote bos waterkers, dikke stengels verwijderd
- zeezout en versgemalen zwarte peper
- Parmezaanse kaas of harde geitenkaas (optioneel)

Voor de dressing:
- 1 teentje knoflook, met wat zeezout tot een pasta gestampt
- 1 tl mosterd
- 2 tl heldere honing
- 1 el citroensap
- 4 el koolzaadolie

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 190' C.
2. Schil de pastinaken en halveer ze in de lengte. Halveer de bovenkant nogmaals, zodat je stukken krijgt van gelijke grootte. Doe ze in een braadslede, strooi er wat zout en peper over en voeg de olijfolie toe. Meng alles goed en zet ze 40  minuten in de oven of tot ze gaar zijn en beginnen te karameliseren, roer halverwege een keertje alles door.
3. Kook intussen de linzen in water zodat ze net onder staan  met de ui, laurierblad en peterseliesteeltjes. Laat heel zachtjes een half uur koken, tot de linzen zacht zijn. Kook ze niet stuk.
4. Roer voor de dressing alle ingrediënten goed door elkaar met wat zout en peper.
5. Giet de linzen af, verwijder het laurierblad, de peterseliesteeltjes en de ui. Schep de linzen met de dressing om als ze nog warm zijn. Zorg dat ze goed op smaak zijn.
6. Verdeel de warme linzen, gebakken pastinaken en waterkers over vier borden en maak af met een paar krullen kaas. Warm serveren.

Bron: "Veg!" , het River Cottage boek met groenten in de hoofdrol.


Op verschillende blogs kwam ik recensies over dit kookboek tegen, zelf had ik er al mee in mijn handen gestaan, maar het toch weer teruggelegd met het idee:ik heb al zoveel kookboeken! Maar na al die positieve reacties het toch maar aangeschaft en beslist geen spijt! Wat staan er een lekkere dingen in. Dit is het eerste recept wat ik eruit gemaakt heb en meteen een schot in de roos!  Wat een zalige combinatie, het zoete van de pastinaken, het kruidige van de linzen en het pittige van de geitenkaas, héérlijk! Koolzaadolie kon ik niet zo snel vinden, dus heb een goede olijfolie gebruikt. Meestal koop ik mijn harde geitenkaas bij de AH, maar nu had ik het meegenomen van een delicatessenwinkel met een kaasafdeling. Wat een verschil, als ik in het vervolg geitenkaas nodig heb, haal ik het bij die kaaswinkel! Ik heb één minpuntje bij dit recept, het is voor 4 personen, maar wij aten het met z'n tweeën helemaal op en er bleef geen kruimel over. Dus wil je het voor 4 personen maken; de porties gewoon verdubbelen!

vrijdag 23 november 2012

Speculaastaart


Ingrediënten voor het deeg:
- 300 g bloem
- 100 g lichtbruine basterdsuiker
- mespunt zout
- 200 g koude boter, in blokjes
- 2 el speculaaskruiden

Voor de vulling:
- 75 g gedroogde abrikozen, in stukjes
- 75 g rozijnen
- 1 dl versgeperst sinaasappelsap
- 2 stevige appels
- 300 g amandelspijs

Bereiden:
1. Meng voor het deeg de bloem, basterdsuiker, speculaaskuiden en het zout door elkaar in een kom. Kneed de blokjes koude boter erdoor tot je een samenhangend deeg hebt. Als het deeg te kruimelig is, kun je er nog 1 - 2 el koud water door kneden. Leg het deeg in plastic folie, minstens een uur in de koelkast (hoe langer je het laat liggen, hoe beter de smaken intrekken).
2. Verwarm de oven voor op 175' C boven-en onderwarmte. Vet een vorm met losse bodem van 24 cm doorsnede goed in.
3. Doe de rozijnen, met de in stukjes gesneden abrikozen en het sinaasappelsap in een steelpannetjes en breng aan de kook. Laat 5 minuten zachtjes koken tot het sap bijna verdampt is. Laat afkoelen.
4. Schil intussen de appels en snijd ze in kleine blokjes (ik heb 1½ grote jonagold gebruikt). Maak in een kom de amandelspijs los met een vork en doe het rozijnen-abrikozenmengsel en de appel erbij. Roer door elkaar, als het nog te droog is, kun je nog iets sinaasappelsap toevoegen.
5. Verdeel het deeg in tweeën; rol een deel uit en en beleg de vorm met de deeglap, druk het deeg goed aan in de randen en snijd het overtollige deeg weg (doe dit bij de andere helft van het deeg). Verdeel het amandelspijsmengsel over de bodem en druk het met de achterkant van een lepel goed aan.
6. Vom van de rest van het deeg kleine bolletjes, druk ze iets plat en leg ze tegen elkaar aan op de vulling. De vulling moet helemaal bedekt zijn met de kruidnootjes.
7. Zet de vorm in de voorverwarmde oven en bak de taart 50-60 minuten goudbruin en gaar. Laat de taart in de vorm afkoelen.

Bron: Judiths Cakes


Een tijdje geleden zag ik deze overheerlijke taart op het mooie blog van Judith. Zij maakt schitterende taarten, neem eens een kijkje op haar blog. Toen ik deze taart zag, heb ik het recept meteen opgeslagen, ik ben nl gek op gevulde speculaas en deze taart is weer net iets aparter dan een gewone gevulde speculaastaart. Daarom sprak deze taart mij ook meteen aan, er zit niet alleen spijs in de vulling, maar ook appel, rozijnen en abrikozen. Het is een heerlijke taart en door de kruidnootjes erop echt iets voor deze Sinterklaastijd!

woensdag 21 november 2012

Bruinbrood met zonnebloempitten


Ingredienten:
300 gram volkorenmeel
200 gram tarwebloem
80 gram zonnebloempitten + om te bestrooien
7 gram droge gist
20 gram Lyle's Golden Syrup (of honing)
25 gram zonnebloemolie
320 gram lauwwarm water
10 gram zout
bakblik van ± 22,5 cm, ingevet

Werkwijze KitchenAid/ Kenwood/standmixer: doe volkorenmeel, tarwebloem, gist en zonnebloempitten in de kom van de KA. Voeg de olie, de golden syrup en het water toe. Roer met de platte klopper of een pollepel door elkaar. Kneed met de deeghaak ± 3 minuten tot het water is opgenomen. Laat afgedekt 20 minuten staan. Voeg het zout toe en kneed op stand 2 in ± 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat. Voeg als het deeg te nat is nog wat bloem toe of als het te droog is nog wat water.

Doe het deeg over in een licht met olie ingevette kom, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek de kom af. Laat rijzen tot het deeg verdubbeld is, ± 1 uur.

Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek, sla rustig door, maak er een bal van en laat afgedekt 20 minuten liggen. Vorm er dan een brood van: platdrukken tot een rechthoek. Vouw de rechterkant tot net over het midden van het deeg, doe hetzelfde met de linkerkant. Weer plat drukken (tot breedte van het bakblik) en dan het deeg vanaf de bovenkant stevig oprollen en de naad dichtdrukken. Besproei het deeg met water en bestrooi met/rol het door zonnebloempitten.

Leg het deeg met de naad naar beneden in het ingevette bakblik.

Dek af met ingevet folie en laat het in ± 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met je vinger op drukt en het deeg veert langzaam terug.

Verwarm intussen de oven voor op 220 ºC. Bak het brood onderin de oven 15 minuten en verlaag dan de temperatuur naar 200 ºC. Bak in nog ± 20 minuten gaar en bruin.

Stort het brood direct op een rooster en laat afkoelen voordat je het gaat snijden.

 

Inmiddels ben ik helemaal in de ban van het broodbakken en kan ik mij niet meer voorstellen dat ik ooit gezegd heb dat broodbakken niets voor mij is. Sinds ik mijn Kenwood heb die mijn deeg kneed is het allemaal zoveel makkelijker geworden en ook de workshop bij Levine heeft veel bijgedragen aan het plezier van het broodbakken. De bakker verdient niet meer aan mij, inmiddels bak ik al ons brood zelf. Het is zó veel lekkerder dan het brood van de winkel. Voorlopig kan ik nog heel lang vooruit met al de heerlijke recepten van Levine!

zondag 18 november 2012

Pompoentulband met verse cranberries en pecannoten


 Ingrediënten:
- 270 g patentbloem
- 2 tl bakpoeder
- ½ tl baking soda
- 2 tl kaneel
- ¼ tl nootmuskaat
- snuf zout
- 1½ tl verse gember, geraspt (of 1 tl gemberpoeder)
- 142 g roomboter, op kamertemperatuur
- 200 g suiker
- 65 g lichtbruine basterdsuiker
- 2 grote eieren, op kamertemperatuur
- 1 tl vanille extract
- 325 g pompoenpuree
- 1 grote appel, geschild en in kleine blokjes
- 130 g verse cranberries
- 95 pecannoten, grof gehakt

Voor het glazuur:
- 6 el poedersuiker
- 2 el maple syrup (ahornsiroop)

Hier het recept hoe je pompoenpuree maakt. Dit kun je de dag van tevoren al doen.


Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 175' C boven- en onderwarmte. Vet een tulbandvorm goed in (of een springvorm van 24 cm). Ik maakte de cake in deze vorm.
2. Meng in een kom de bloem, bakpoeder, baking soda, kaneel, nootmuskaat, zout en gemberpoeder (gebruik je verse gember dan moet het er later pas in).
3. Doe in een andere grote kom de boter met beide suikers en meng met een elektrische  handmixer op medium snelheid tot alles luchtig is. Voeg één voor één de eieren toe en mix 1 minuut na iedere toevoeging. Meng het vanille extract erdoor. Verlaag de snelheid naar een lage stand en voeg de pompoenpuree, de appel, en de geraspte verse gember toe. Voeg de droge ingrediënten toe en meng op een lage stand tot alles net gemengd is. Meng met een rubberen spatel voorzichtig de pecannoten en de cranberries erdoor. Doe het beslag in de vorm en maak de bovenkant glad met een spatel.
4. Zet de vorm in de voorverwarmde oven en bak de cake 60 - 70 minuten of tot een satéprikker er droog en schoon uitkomt. Haal de vorm uit de oven, laat 10 minuten afkoelen, haal uit de vorm en laat op een rooster verder afkoelen.
5. Voor het glazuur, meng je de poedersuiker met de ahornsiroop. Druppel het glazuur over de cake en versier eventueel nog met gehakte pecannoten. I.p.v. het glazuur kun je er ook poedersuiker over strooien, maar het ahornglazuur smaakt heerlijk bij de cake.

Bron: "Baking from my home to yours" Dorie Greenspan


De perfecte tulband voor dit seizoen, want deze cake heeft alle ingrediënten en smaken van deze tijd van het jaar: pompoen, cranberries, appel ,pecannoten, kaneel en nootmuskaat. Ik ben erg enthousiast over deze cake, het zuur van de cranberries en de appel was goed in evenwicht met het zoete van de pompoen en het ahornglazuur. De cake is lekker smeuïg van binnen en blijft dat, ook  na een paar dagen.

vrijdag 16 november 2012

Gekarameliseerde balsamico-uientaartjes


Ingrediënten:
- 6 plakjes bladerdeeg
- 2 el olijvenpasta of tapenade
- 250 g gekarameliseerde uien
- 80 g geitenkaas of feta, verkruimeld
- 3 - 4 ansjovisjes, in dunne reepjes
- rozemarijn, voor de garnering

Voor de gekarameliseerde uien:
- 4 rode uien
- 2 el olijfolie
- 2 el bruine basterdsuiker
- 1 el balsamicoazijn
- 125 ml water
- 1 tl rozemarijnblaadjes
-  zout en peper

Bereiden:
1. Maak eerst de gekarameliseerde uien: pel de rode uien en snijd ze in dunne partjes. Doe ze in een braadpan met de olijfolie, basterdsuiker, balsamicoazijn, water, rozemarijn, zout en peper. Verwarm met deksel op de pan 10 minuten op laag vuur. Haal het deksel van de pan en laat alles onder af en toe roeren nog 5 - 8 minuten zachtjes koken, tot al het water verdampt is. Laat afkoelen.
2. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien en snijd uit ieder plakje een rondje van 10-12 cm (bv met behulp van een glas of kopje).
3. Verwarm de oven voor op 200' C. Leg de rondjes bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bestrijk de rondjes met een flinke theelepel olijvenpasta (ik heb dit bij AH gekocht, maar je kunt het natuurlijk ook zelf maken), leg er een volle eetlepel gekarmeliseerde uien op. Bestrooi  met de verkruimelde kaas, leg er wat reepjes ansjovis op (als je dit niet lekker vindt, kun je het ook weglaten) en garneer met takjes rozemarijn.
4. Zet de taartjes 10 minuten in de oven, schakel de temperatuur terug naar 170' en bak ze nog 10 - 12 minuten tot ze goudbruin zijn en het deeg gaar is. Serveer ze warm.

Bron:"Koken met succes zonder stress" Annabel Langbein

Dit is een recept dat ik vroeger vaak maakte als voorgerecht bij een etentje. Van te voren te bereiden en erg lekker. Meestal maakte ik het met geitenkaas, maar dit keer had ik nog een restje feta in de koelkast staan dat op moest. Het is een lekker voorgerecht en makkelijk te maken. Zelf vind ik het lekkerst met geitenkaas, maar houd je niet van geitenkaas, dan is feta dus een goed alternatief.

woensdag 14 november 2012

Italiaanse liefde


Ingrediënten voor 6 personen:
- 400 g mascarpone
- 1½ dl advocaat
- 1½ dl boerenjongens
- 125 ml slagroom
- suiker, naar smaak
- ½ tl vanille extract

Bereiden:
1. Doe de mascarpone in een kom en klop met een garde los. Voeg de advocaat en de boerenjongens toe en meng voorzichtig door elkaar.
2. Verdeel het over 6 mooie glaasjes en zet afgedekt in de koelkast tot je het serveert.
3. Klop de slagroom stijf met het vanille extract en suiker naar smaak.
4. Schep vlak voor het serveren nog een lepeltje boerenjongens erover en garneer met een flinke toef slagroom. Steek er eventueel een chocolaatje in (een hartje van chocolade zou toepasselijk zijn, bedacht ik mij later).

Een paar weken geleden aten wij dit héérlijke dessert bij een vriendin. Ik kreeg van haar het recept en heb het nu zelf gemaakt. Het is zeer snel en makkelijk te bereiden en succes verzekerd! Het recept is voor vier personen, ik heb er 6 van gemaakt, het is namelijk vrij machtig, je moet er echt kleine glaasjes van serveren, je zou er zelfs 7 of 8 kleine glaasjes van kunnen maken. Op internet vond ik een variatie op dit recept dat mij ook lekker lijkt,  i.p.v. boerenjongens gebruiken zij bitterkoekjes en amaretto. Het recept vind je hier

zaterdag 10 november 2012

Perzische rijst met linzen


Ingrediënten:
- 250 g basmatirijst
- 1 kaneelstokje
- 1 tl koenjit (kurkuma)
- zout
- 4 el boter
- 40 g amandelschaafsel
- 150 g rozijnen
- 1 blikje linzen (425 g ), uitgelekt
- 2 tl gedroogde dille

Voor de yoghurt- muntsaus:
- 250 g Griekse yoghurt
- 3 el fijngehakte muntblaadjes
- mespunt gemalen komijn
- peper en zout naar smaak

Bereiden:
1. Kook de rijst volgend de verpakking gaar met een kaneelstokje en de koenjit.
2. Smelt de boter in een koekenpan en bak de rozijnen en de amandelsnippers al omscheppend zachtjes bruin.
3. Schep de linzen en de dille door de rijst en verwarm nog 2 minuten  mee, voeg naar smaak zout en peper toe.
4. Maak intussen de yoghurt-muntsaus, door alle ingrediënten door elkaar te roeren, voeg zout en peper naar smaak toe
5. Schep de rijst in een schaal, verwijder het kaneelstokje en verdeel de rozijnen en amandelen met de boter erover. Serveer met de yoghurt-muntsaus.

Bron: AH, (aangepaste versie)

Een heerlijk gerecht, rijst op een verrassende manier. De combinatie van de kruidige rijst met het zoete van de rozijnen en het nootachtige van de linzen smaakten voortreffelijk samen met het yoghurt-muntsausje. Wij aten het als hoofdgerecht, maar eigenlijk is het een buffetgerecht, maar kan volgens mij ook prima als bijgerecht  bij een barbecue.

woensdag 7 november 2012

Ottolenghi's Chocoladefudgetaart


Ingrediënten:
- 240 g boter, in kleine blokjes
- 265 g pure chocolade (52% cacaobestanddelen), in stukjes
- 95 g pure chocolade(70% cacaobestanddelen), in stukjes
- 290 g ruwe rietsuiker
- 4 el water
- 5 grote eieren, gespitst in dooiers en witten
- een snuf zout
- cacaopoeder, om te bestrooien

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 170' C boven-en onderwarmte en vet een springvorm van 22 cm in en bekleed de bodem met bakpapier.
2. Doe de boter met beide soorten chocolade in een grote vuurvaste schaal (moet groot genoeg zijn voor al het beslag). Doe de rietsuiker met het water in een steelpan en breng op halfhoog vuur aan de kook. Giet de kokendhete siroop over de boter en chocolade en roer tot alles gesmolten is en het een vloeibare chocolade saus is.  Roer één voor één de eidooiers erdoor. Laat de chocolademassa op kamertemperatuur komen.
3. Klop de eiwitten met een snuf zout in een vetvrije kom tot een stevig maar niet te droog eiwitschuim. Spatel het schuim voorzichtig  in drie porties met een pannenlikker of een grote metalen lepel door de lauwe chocolademassa. Het schuim moet goed gemengd zijn, maar het is niet erg als er nog wat schuim te zien is.
4. Giet tweederde (ongeveer 800 g) in de voorbereide vorm en strijk de bovenkant glad. Zet de rest van het beslag opzij. Zet de vorm in de oven en bak de taart 40 minuten tot een in het midden gestoken satéprikker er vrijwel schoon uitkomt. Neem de taart uit de oven en laat helemaal afkoelen.
5. Druk de bovenkant van de taart met een pannenkoekmes vlak; het is niet erg als de korst breekt. Giet het achtergehouden beslag bovenop, strijk glad. Bak de taart nog 20 - 25 minuten in de oven. Er moet nog wat vochtig kruim aan de satéprikker zitten als je de taart controleert. Laat de taart in de vorm koud worden. Haal hem uit de vorm als je de taart serveert en bestrooi met cacaopoeder. Goed afgedekt kun je de taart 4 dagen buiten de koelkast bewaren.

Bron: "Het Kookboek" Yotam Ottolenghi

De taart wordt in twee lagen gebakken, het resultaat is een taart met twee lagen van verschillende textuur: de ene iets stevig en cakeachtig de andere laag meer een mousse (als je weinig tijd hebt, kun je de taart ook in één keer bakken). Een heerlijke decadente taart; een must voor chocoholics! Ottolenghi beveelt hem aan voor 6-8 personen, maar aangezien de taart nogal machtig is, kun je er zeker met meerdere personen van eten, want je hoeft echt maar een klein stukje te serveren. Echt een volle chocolade smaak en niet te bitter doordat er een groot gedeelte chocolade inzit met minder cacaobestanddelen dan 70%. 

maandag 5 november 2012

Zuurdesembrood met rozijnen, abrikozen, hazelnoten en koekkruiden


Zoals jullie weten heb ik een paar weken geleden een workshop broodbakken gevolgd bij Levine. Inmiddels ben ik thuis aan het broodbakken geslagen en eigengebakken brood is zoveel lekkerder dan dat van de bakker! Op het blog van Levine staan de heerlijkste recepten en ik heb er al enkele uitgeprobeerd. Ik volgde de workshop samen met een vriendin en ook zij is enthousiast allerlei recepten aan het uitproberen en heeft inmiddels ook een starter voor zuurdesem gemaakt. Zuurdesem moet je steeds voeden en dan gooi je eerst de helft weg, maar je kunt dit ook aan een ander geven, zodat die meteen aan de slag kan. Zo kreeg ik van mijn vriendin zuurdesem. Mijn eerste recept met zuurdesem is het brood dat Levine bij de lunch voor ons had gebakken. Ik vond het zo lekker dat ik het nu dus zelf heb gemaakt. Het recept vind je hier. Ik heb hazelnoten gebruikt, die ik eerst in de oven heb geroosterd (om ze meer smaak te geven) en de helft van de rozijnen heb ik vervangen door in stukjes gesneden gedroogde abrikozen en er zijn nog meer variaties mogelijk.Volgende keer ga ik ook eens gedroogde vijgen proberen, lijkt me ook erg lekker. Een aanrader dit brood, ontzettend lekker!

zaterdag 3 november 2012

Kruidige appelcake met toffee



Ingrediënten:
- 200 g ontpitte dadels, grof gehakt
- 200 ml melk en nog een scheutje
- 250 g boter, op kamertemperatuur
- 280 g zelfrijzend bakmeel
- 200 g lichtbruine basterdsuiker
- ½ tl bakpoeder
- 4 grote eieren
- 1 el speculaas- of koekkruiden
- 2 tl vanille extract
- 3 kleine rode appels
- sap van ½ citroen
- handvol toffees (ca. 100 g)
- poedersuiker

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C boven-en onderwarmte. Vet een rechthoekige bakvorm van 20 bij 30 cm in en beleg beide zijden met overhangend bakpapier (dan de til je de cake later zonder problemen  uit de vorm).
2. Doe de dadels met de melk in een pannetje en breng aan de kook. Zodra het kookt haal je het van het vuur en laat het dan 15 minuten afkoelen. Doe het (de dadels en de melk) daarna in je keukenmachine of blender en maal ze tot een puree.
3. Doe in een grote kom de dadels, de boter, de bloem, de suiker, de kruiden, het vanille-extract, de bakpoeder en de eieren. Zet even opzij.
4. Was de appels en snijd ze in kwarten. Verwijder de klokhuizen en snijd de kwarten in dunne schijfjes. Haal ze even door het citroensap, zodat ze niet verkleuren.
5. Meng met een elektrische mixer het beslag tot alles goed gemengd is. Verdeel het deeg in de bakvorm en strijk glad met een spatel.
6. Verdeel in drie rijen de appelschijfje dakpansgewijs over het deeg en zet de vorm in de voorverwarmde oven. Bak de cake  45 - 50 minuten of tot een satéprikker er schoon en droog uitkomt. Laat afkoelen in de vorm.
7. Doe de toffees in een steelpannetje met een scheut melk en smelt ze zachtjes al roerend. Bestrooi de cake met een beetje poedersuiker en druppel de toffeesaus over de cake. Snijd de cake in vierkanten en serveer.

Bron: "Good Food" november 2011


Wat heeft de BBC Good Food site toch altijd geweldige recepten, ik neem er elke dag wel een kijkje en haal er heel wat recepten vandaan. Zo ook deze heerlijke appelcake, echt een recept voor de herfst; de vochtige kruidige cake met de appels en karamel is een zalige combinatie!

donderdag 1 november 2012

Koek met walnoten en honingkaramel


Dit is vandaag mijn 500e post ; toch wel iets om even bij stil te staan. Ik heb dit blog nu 2½ jaar en omdat ik het nog steeds met heel veel plezier doe, ben ik van plan om nog heel lang door te gaan!

Ingrediënten voor de bodem:
- 180 g bloem
- 50 g kristalsuiker
- 1 tl vanille-extract
- 100 g roomboter
- snufje zout

Voor de bovenkant:
- 300 g walnoten, grof gehakt
- 150 g roomboter
- 100 g heldere honing
- 115 g lichtbruine basterdsuiker
- 1½ el ongeslagen slagroom

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C boven-en onderwarmte en vet een vierkante bakvorm van 23 cm in en beleg beide zijden met overhangend bakpapier.
2. Doe de bloem, suiker, vanille-extract en het zout in een keukenmachine en meng goed door elkaar. Snijd de koude boter in blokjes, voeg toe en laat de machine draaien tot het een samenhangend deeg wordt. je kunt dit natuurlijk ook met de hand doen.
3. Verdeel het deeg gelijkmatig in de bakvorm, druk het goed uit. (het is een vrij dunne bodem, maar dit hoort zo). Bak de bodem 12 - 14 minuten tot de randen lichtbruin beginnen te worden. Haal uit de oven en laat afkoelen.
4. Meng ondertussen in een steelpan de boter, honing en basterdsuiker. Zet op de laag vuur en blijf roeren totdat de suiker is opgelost. (breng het mengsel nog niet aan de kook).
5. Zet het vuur hoger en breng aan de kook, laat 3-4 minuten koken. Haal de pan van het vuur en voeg de slagroom en de walnoten toe en roer alles goed door elkaar. Schep het mengsel meteen over de afgekoelde bodem en verdeel het er gelijkmatig over.
6. Zet de vorm in de oven (180' C)en bak de koek nog eens 25 minuten tot de walnoten bruin beginnen te worden. Haal de koek uit de oven en laat helemaal afkoelen. Zet het afgedekt met aluminiumfolie in de koelkast, zodat de koek goed koud wordt. Til hem uit de vorm en snijd de koek in vierkanten.

Bron: "Yummy in my Tummy"

Dit recept stond al een tijdje op mijn "to-do-lijstje". Om mijn collega's te trakteren nog voor mijn verjaardag heb ik deze gemaakt samen met de abrikozen-vierkantjes. Plaatkoeken zijn altijd ideaal om uit te delen. Wel een recept voor echte zoetekauwen!