Ingrediënten:
- 100 ml zonnebloemolie
- 175 g fijne kristalsuiker
- 175 g zelfrijzend bakmeel
- ½ tl bicarbonate of soda
- 4 el cacao
- 100 g pure chocolade, in stukjes gehakt
- 175 g overrijpe bananen
- 3 medium eieren, 2 gescheiden
- 50 ml melk
Voor de garnering:
- 100 g melkchocolade
- 100 ml zure room
- een handvol gedroogde bananenchips
Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 160' C. Vet een cakeblik in en bedek de zijkanten met bakpapier, zodat er 2 cm boven uitsteekt, zodat de cake boven het bakblik kan uitkomen. (Ik heb dit wel gedaan, maar vond het achteraf niet echt nodig.)
2. Meng in een grote kom de bloem, suiker, bicarbonate of soda en de cacao goed door elkaar.
Prak de bananen in een andere kom en roer het hele ei en de twee eigelen erdoor. Voeg de zonnebloemolie en de melk toe en meng alles. Roer de in stukjes gehakte chocolade er door..
3. Klop de twee eiwitten stijf. Doe snel de natte ingrediënten bij de droge en meng goed. Voeg dan 1/4 van de eiwitten toe en meng het voorzichtig met een spatel door het beslag. Vouw dan de rest van de eiwitten in het deegmengsel.
4. Doe het deeg in de cakevorm en bak de cake 70 - 85 minuten in de oven. Of tot dat een satéprikker er droog en schoon uitkomt.
5. Laat de cake afkoelen in de vorm. Haal de cake als hij afgekoeld is uit de vorm.
6. Om het glazuur te maken, doe je de in stukken gebroken chocolade met de zure room in een vuurvaste schaal en laat dit al roerend au bain marie smelten. Laat het afkoelen en een beetje dikker worden in de koelkast. Smeer het daarna uit over de bovenkant van de cake en garneer met in stukken gebroken bananenchips.
Bron:
"Good Food" juli 2011.
Toen de nieuwe Good Food in de bus viel en ik hem doorbladerde viel mijn oog meteen op deze cake.
Hij is heerlijk smeuïg en smaakt erg lekker en is makkelijk te maken. Het glazuur met de zure room vond ik ook erg lekker.