woensdag 29 juni 2011

Salade met abrikozen, geitenkaas en bacon


Ingrediënten:
- geitenkaas
- een paar plakjes bacon
- gedroogde abrikozen, liefst Turkse
- rucola
- veldsla
- witte wijnazijn
- olijfolie extra vergine
- honing
- zout en peper

Bereiden:
1. Bak de plakjes bacon uit in een koekenpan met anti-aanbaklaag en leg ze  op keukenpapier.  Snijd de abrikozen doormidden en bak ze even aan in het vet van de bacon. Leg ze ook op keukenpapier.
2. Verdeel de rucola en de veldsla over 4 borden, scheur de bacon in stukjes en verdeel over de sla (ongeveer 2 plakjes per persoon).  Verdeel de abrikozen en de verkruimelde geitenkaas erover.
3. Besprenkel met de dressing van de witte wijnazijn, olijfolie, een eetl. honing en zout en peper.

Serveer de salade als voorgerecht of als lunch.

zondag 26 juni 2011

Choco-fudge-notentaart


Ingrediënten voor de bodem:
- 1 pak bastognekoeken
- 150 g boter

Voor de fudge:
- 125 g boter, in stukjes
- 400 ml gecondenseerde melk
- 2 el honing
- 150 g suiker
- 250 g walnoten, grof gehakt
- 100 g melkchocolade

Bereiden:
1. Vet een springvorm van 24 cm doorsnede in en bedek de bodem met bakpapier.
2. Maak de bastognekoeken fijn in een keukenmachine en smelt ondertussen de boter in een steelpan. Doe de koekkruimels in een schaal en meng de gesmolten boter er doorheen. Verdeel het mengsel over de springvorm en druk goed aan met een grote lepel. Laat afkoelen. (zet in de koelkast).
3. Doe ondertussen voor de fudge de boter, de gecondenseerde melk, honig en suiker in een grote steelpan. Verwarm al roerend, zonder het aan de kook te brengen, tot de suiker oplost. Zet het vuur hoger en verwarm het mengsel al roerend met een garde minstens 15 minuten totdat het glanzend, dik en karamelkleurig is geworden. ( dit is hard werken, constant goed roeren, anders brandt de fudge aan).
4. Haal de pan van het vuur en meng de gehakte walnoten erdoor. Verdeel de fudge meteen over de bastognebodem en maak egaal met een lepel of spatel. Laat afkoelen en hard worden.
5. Smelt de chocolade au-bain-marie. Haal de springvorm weg en bestrijk de fudgelaag met de gesmolten chocolade. Laat afkoelen op kamertemperatuur. Versier de taart eventueel door er een sjabloon op te leggen en poedersuiker overheen te strooien.

Bron: "Dinerdiva in de city".

Snijd deze taart in kleine puntjes, want de taart is machtig en een echte calorieënbom  ..........en deze taart is erg verslavend !!!

donderdag 23 juni 2011

Chocolade - bananencake


Ingrediënten:
- 100 ml zonnebloemolie
- 175 g fijne kristalsuiker
- 175 g zelfrijzend bakmeel
- ½ tl bicarbonate of soda
- 4 el cacao
- 100 g pure chocolade, in stukjes gehakt
- 175 g overrijpe bananen
- 3 medium eieren, 2 gescheiden
- 50 ml melk

Voor de garnering:
- 100 g melkchocolade
- 100 ml zure room
- een handvol gedroogde bananenchips

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 160' C. Vet een cakeblik in en bedek de zijkanten met bakpapier, zodat er 2 cm boven uitsteekt, zodat de cake boven het bakblik kan uitkomen. (Ik heb dit wel gedaan, maar vond het achteraf niet echt nodig.)
2. Meng in een grote kom de bloem, suiker, bicarbonate of soda en de cacao goed door elkaar.
Prak de bananen in een andere kom en roer het hele ei en de twee eigelen erdoor. Voeg de zonnebloemolie en de melk toe en meng alles. Roer de in stukjes gehakte chocolade er door..
3. Klop de twee eiwitten stijf. Doe snel de natte ingrediënten bij de droge en meng goed. Voeg dan 1/4 van de eiwitten toe en meng het voorzichtig met een spatel door het beslag. Vouw dan de rest van de eiwitten in het deegmengsel.
4. Doe het deeg in de cakevorm en bak de cake 70 - 85 minuten in de oven. Of tot dat een satéprikker er droog en schoon uitkomt.
5. Laat de cake afkoelen in de vorm. Haal de cake als hij afgekoeld is uit de vorm.
6. Om het glazuur te maken, doe je de in stukken gebroken chocolade met de zure room in een vuurvaste schaal en laat dit al roerend au bain marie smelten. Laat het afkoelen en een beetje dikker worden in de koelkast. Smeer het daarna uit over de bovenkant van de cake en garneer met in stukken gebroken bananenchips.

Bron: "Good Food" juli 2011.

Toen de nieuwe Good Food in de bus viel en ik hem doorbladerde viel mijn oog meteen op deze cake. 
Hij is heerlijk smeuïg en smaakt erg lekker en is makkelijk te maken. Het glazuur met de zure room vond ik ook erg lekker.

maandag 20 juni 2011

Panini met gegrilde courgette, rode ui, geitenkaas, munt en rucola


Ingrediënten:
- 1 ciabatta
- 1 courgette in de lengte in plakken van ½ cm
- 8 dunne ringen rode ui
- 1 el gehakte munt
- 2 handen vol rucola
- 100 g geitenkaas
- zeezout en versgemalen peper
- olijfolie voor het bestrijken

Bereiden:
1. Snijd de onder- en bovenkant van de ciabatta af, zodat deze zo'n 3 cm dik is. Snijd de ciabatta doormidden en snijd hem dan in tweeën.
2. Bestrijk de courgettes met olijfolie en bestrooi ze met zout en peper. Gril ze 1 - 2 min. in de voorverwarmde panini-toaster of in een grillpan.
3. Verdeel de plakken courgette over de broodjes. Leg er de uien, munt en rucola op en eindig met de verkruimelde geitenkaas. Bestrijk beide kanten van de panini met een beetje olijfolie en rooster ze 2 - 3 minuten in de toaster. Het brood moet goudbruin zijn en de vulling moet goed warm zijn.

Bron :"Panini" Jennifer Joyce.

Erg lekker, alleen de korsten afsnijden van zo'n ciabatta vond ik niet echt een succes. Er bleef weinig van over en er zitten nogal gaten in een ciabatta. Ik ben erg benieuwd wat anderen voor brood gebruiken om een panini te maken. Laat het mij alsjeblieft weten.

zaterdag 18 juni 2011

Frambozen - tiramisu


Ingrediënten:
- 250 g verse frambozen
- 100 g basterdsuiker
- ½ citroen
- sap van 1 sinaasappel
- ca 18 lange vingers
- 1 eigeel
- 125 g mascarpone
- 125 ml crème fraîche
 1 el poedersuiker
- 75 g chocolade (reep)

Bereiden:
1. Rasp de citroen en pers hem uit. Pers de sinaasappel uit. Rasp de chocolade. (ik doe dat door met de dunschiller langs een lange kant te gaan).
2. Doe de helft van de basterdsuiker, de citroenrasp en het sap in een kom en roer door elkaar. Voeg de frambozen toe en meng voorzichtig door elkaar. Zorg dat de frambozen heel blijven. Laat minstens 30 minuten staan.
3. Bedek de bodem van 4 mooie glazen met stukken lange vinger, gebruik hiervoor ongeveer de helft van de lange vingers. Druppel er sinaasappelsap over.
4. Mix het eigeel met de rest van de basterdsuiker ca 3 minuten met de mixer tot een licht en schuimig geheel. Meng de mascarpone met de crème fraîche en klop door het eigeel tot een glad geheel.
5. Schep de helft van het  mascarponemengsel over de lange vingers  en verdeel de helft van de frambozen erover. Maak een tweede laag met de rest van de lange vingers, frambozen en mascarponecrème. Bestrooi met poedersuiker en het chocoladeschaafsel.

Bron: "Dinerdiva in de city"


Daar ben ik dan eindelijk weer, na meer dan een week afwezig te zijn geweest. Ik begin maar meteen met een dessert, wel een calorieënbom, maar een zalige combinatie van frambozen, mascarponecrème en chocolade. Je kunt de mascarponecrème van tevoren maken, maar maak de glazen pas vlak voor het serveren klaar.

zaterdag 11 juni 2011

Bedankt voor alle lieve reacties!


Iedereen ontzettend bedankt voor alle lieve felicitaties met de geboorte van onze kleinzoon Daan.
Het gaat heel goed met hem en gelukkig ook met de moeder.
Ik had niet gedacht dat het zo leuk zou zijn. Iedere keer als ik dat kleine mannetje zie, ben ik ontroerd en vertederd.
We hebben een drukke tijd achter de rug, vandaar dat het stil is op mijn blog. Ik hoop snel de draad weer op te kunnen pakken.
Groeten voor iedereen en een fijn Pinksterweekend.

donderdag 9 juni 2011

Onze kleinzoon is geboren!


Vandaag 9 juni om 0.42 uur is onze kleinzoon Daan geboren.
Hij heeft het zijn moeder niet makkelijk gemaakt, hij is via een keizersnede ter wereld gekomen.
De ouders zijn blij en gelukkig en moeder en kind maken het goed.
Het is ons eerste kleinkind en wij mochten hem een half uur na de geboorte al vasthouden.
Daan weegt 3910 gram en heeft heel veel haar.
Wij zijn trots en dankbaar, het is heel bijzonder!

zondag 5 juni 2011

Snelle frittata uit de oven


Ingrediënten:
- ½ el olijfolie
- 85 g macaroni of fusilli
- 1 klein bosje lente ui, in ringetjes
- 85 g mais uit blik
- 85 g doperwten, uit de diepvries
- 1 rode paprika, in reepjes
- 2 grote eieren
- 150 ml melk
- 1 tl tijmblaadjes, liefts citroentijm als je het kunt krijgen
- 50 g cheddar kaas, geraspt
- 2 el geraspte Parmezaanse kaas
- zout / peper

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 190' C. Vet een bakvorm in met olijfolie.
2. Kook de pasta bijna gaar volgens de gebruiksaanwijzing en voeg de laatset 2 - 3 minuten de groentes toe. Giet af en laat uitlekken.
3. Meng in een kom de eieren, de melk en de tijm en bijna alle kaas. Doe er naar smaak zout en peper bij en meng alles door elkaar.
4. Meng de pasta goed met het eiermengsel en doe het in de ovenschaal. Bedek met de rest van de kaas en zet de schotel 35 - 40 minuten in de voorverwarmde oven tot de eieren gestold zijn en het goudbruin is.
5. Laat een paar minuten afkoelen en serveer.

Bron: BBC Good Food.

Je kunt met deze schotel natuurlijk heerlijk variëren. Makkelijk als je allemaal restjes in de koelkast hebt liggen. Deze schotel is vegetarisch, maar je kunt ook vlees toevoegen. De hoeveelheden vond ik erg weinig dus die heb aangepast en ipv 2 eieren heb ik er 3 gebruikt.

woensdag 1 juni 2011

Nutella - kaneelcake


Ingrediënten:
- 175 g zachte roomboter
- 175 g lichtbruine basterdsuiker
- 3 eieren
- 200 g zelfrijzend bakmeel
- 1 tl bakpoeder
- 2 tl kaneel
- 4 el melk
- 4 grote el nutella
- 50 g hazelnoten, grof gehakt

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 160' C. Vet een ronde springvorm van 20 cm in en beleg de bodem met bakpapier.
2. Doe de boter, suiker, eieren, bloem, bakpoeder, kaneel en melk in een grote kom en meng alles tot het ligt en romig is. (ik heb het even met de handmixer gedaan).
3. Doe driekwart van het deeg in de vorm en maak het glad.  Maak de nutella heel even op een lage stand zacht in de magnetron.Verdeel de nutella op het deeg in de vorm  en ga met een mes door het beslag, zodat je een marmer effect krijgt. Doe de rest van het deeg erover, zorg dat de nutella goed bedekt is, anders brandt het aan.
4. Verdeel de hazelnoten er over en zet de vorm in de oven. Bak de cake 40 - 50 minuten of totdat de cake gerezen is, mooi bruin is en een satéprikker er droog en schoon uitkomt.  Bedek de cake met aluminiumfolie als hij nog niet gaar is, maar te bruin wordt.
5. Neem de cake uit de oven en laat 10 minuten afkoelen in de vorm. Verwijder dan de vorm en laat helemaal afkoelen.

Bron: Good Food 201 Perfect cakes en bakes.

Erg lekkere cake. Maak de nutella inderdaad een beetje zacht. In het oorspronkelijke recept stond dat je er 4 el nutella op moest leggen. Maar dan zakt de nutella naar de bodem. Vandaar dat ik de nutella eerst een beetje opgewarmd heb in de magnetron en goed bedekt heb met het overige deeg.
De cake was een groot succes, iedereen vond hem héérlijk!