maandag 30 juni 2014

Abrikozen-yoghurttaart


 Ingrediënten voor het deeg:
- 60 g boter, op kamertemperatuur
- 150 g bloem
- 50 g suiker
- 1 eierdooier
- 1 el melk
- 2 el tijm of rozemarijn, fijngehakt (optioneel)

Voor de vulling:
- 500 g abrikozen, ontpit en in vieren gesneden
- 125 ml Griekse yoghurt
- 1 ei, losgeklopt
- 75 g suiker
- 1 el custardpoeder
-  3 el rietsuiker

Bereiden:
1. Voor het deeg: kneed met de mixer of in de keukenmachine de boter, de bloem, de eidooier, de melk en de suiker  (evt. de tijm of rozemarijn) tot een samenhangend deeg. Doe het deeg in plasticfolie en leg het een half uur te rusten in de koelkast.
2. Verwarm de oven voor op 180' C boven-en onderwarmte en vet een lage vorm met losse bodem van 24 cm doorsnede goed in.
3.  Rol het deeg iets groter dan de vorm uit op een met bloem bestoven aanrecht, rol het deeg om de deegroller en leg het in de vorm, snijd het overtollige deeg weg. Leg een stuk bakpapier op het deeg met een steunvulling erop. Bak de bodem 15 minuten in de oven, verwijder de steunvulling en zet de bodem terug in de oven en bak nog 5 minuten tot de bodem lichtbruin en gaar is.
4. Maak intussen de vulling: meng de yoghurt, de custardpoeder, het ei en de suiker met een garde door elkaar. Schep het yoghurtmengsel op de bodem en verdeel de abrikozenstukken erover. Strooi de helft van de rietsuiker erop.
5. Bak de taart in 35 minuten gaar. Als de randen te bruin worden, dek deze dan af met aluminiumfolie.
6. Neem de taart uit de oven. Zet de grill aan en bestrooi met de rest van de rietsuiker. Zet de taart nog even onder de grill en laat de suiker karameliseren. Ik heb dit met mijn crème brûléebrander gedaan. Er mag best een zwart blakerrandje op het fruit zitten. Laat de taart afkoelen, verwijder de vorm en serveer.

Bron: Mijn Favoriete Desserts, Janneke  Philippi

Op het blog van Maaike MiCook kwamen steeds heerlijke abrikozentaarten langs en zo inspireerde zij mij om er ook weer eens eentje te bakken. Ik ben nl gek op abrikozen en vooral in een taart smaken ze erg lekker. Het werd deze taart uit het super mooie boek " Mijn Favoriete Desserts", waar zulke lekkere recepten in staan. Zelf houd ik wel van aparte ingrediënten in een recept en heb ik 2 el fijngehakte tijm door het deeg gedaan, het smaakte erg lekker in combinatie met de abrikozen, maar ben je zelf niet zo avontuurlijk kun je het gewoon weglaten.

vrijdag 27 juni 2014

Crostata met tomaten


Ingrediënten voor het deeg:
- 125 g bloem
- 75 g maïsmeel 
- ½ tl zeezout
- 150 g koude roomboter, in blokjes
- 35 g Parmezaanse kaas, geraspt
- 4-6 el ijskoud water

Voor de vulling:
- 70 g Parmezaanse kaas, geraspt
- 750 g tomaten, verschillende soorten en kleuren
- 15 g tijm
- 1½ tl honing
- 3 el rode balsamicoazijn
- 3 el olijfolie
- 3 tenen knoflook, in kleine stukjes gesneden
- zout en peper
- 1 ei, losgeklopt

Bereiden:
1. Voor het deeg: meng in een keukenmachine de bloem, het maismeel, de kaas en het zout. Voeg de blokjes boter toe en meng snel en kort erdoor. Voeg het water toe, begin met 4 el en voeg eventueel als het nodig is de rest ook toe, meng tot je een samenhangend deeg hebt, waar je een bal van kunt maken. (Heb je geen keukenmachine of foodprocessor, kun je het natuurlijk ook met de hand kneden). Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het minstens 2 uur rusten in de koelkast.
2. Snijd ondertussen de tomaten in plakken. Ik gebruikte kleine kerstomaatje en heb ze alleen doormidden gesneden. Bekleed een ovenrooster met dubbel keukenpapier en leg de tomaatjes met de snijkant daarop, bestrooi ze met wat zout en laat ze twee uur uitlekken, zodat ze wat vocht verliezen. 
3. Doe de balsamico-azijn met de helft van de tijm en de honing in een pannetje en verwarm dit tot de honing is opgelost. Laat afkoelen en giet door een zeefje.
4. Verhit 3 el olijfolie, draai het vuur laag en en bak hierin de knoflook tot ze lichtbruin zijn. Doe het op laag vuur, want verbrande knoflook smaakt bitter. Laat afkoelen en giet door een zeefje. Bewaar de knoflook en de knoflookolie, je gebruikt het allebei.
5. Verwarm de oven voor op 225' C.  Rol het deeg uit opeen met bloem bestoven werkvlak tot een ronde vorm of rechthoekig. Ik heb een ronde springvorm van 26 cm doorsnede ingevet en de bodem bekleed met bakpapier. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat, of leg het deeg dat je uitgerold hebt, groter dan de springvorm in de vorm. Bestrooi de bodem met de Parmezaanse kaas en verdeel de stukjes knoflook over de bodem, verdeel er ook nog wat tijmblaadjes over. Als je de taart niet in een springvorm maakt, laat dan zeker 2 cm van de randen vrij, want die vouw je later over de tomaten.
6. Dep de tomaten droog met keukenpapier en verdeel ze over de taart, bestrijk de tomaten met het balsamicostroopje en druppel wat knoflookolie over de tomaten. (Ik heb van beiden niet alles gebruikt, anders werd het wel erg vochtig). Bestrooi ze met zout en versgemalen peper. Vouw de randen terug over de tomaten. Bestrijk de randen met het ei en leg nog wat takjes tijm op de tomaten.
7. Bak de crostata 30 -35 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de taart eerst een tijdje afkoelen voordat je hem serveert, want aan hete tomaten kun je lelijk je mond branden. Op kamertemperatuur is het beste.

Bron: Diana's mooie moestuin (oorspronkelijk uit Trouw)

Van een trouwe volgster van mijn blog kreeg ik dit héérlijke recept voor een tomaten crostata toegestuurd. Het recept sprak mij erg aan, dus heb ik het meteen in het weekend gemaakt. Het is een bewerkelijk recept, maar niet moeilijk. Alleen niet geschikt om het 'eventjes' uit je werk te maken, want je bent er wel een tijdje zoet mee, maar absoluut de moeite waard! Diana heeft tomaten uit haar moestuin gebruikt, maar aangezien ik niet in het bezit ben van een moestuin heb ik bij een AH in het Westland kerstomaatjes kunnen kopen in verschillende kleurtjes: rood, geel, oranje en bruin. Diana bedankt voor dit heerlijke recept, dat ik zeker vaker ga maken.

dinsdag 24 juni 2014

Kookworkshop op Sardinië

Toni met de Cascà Carlofortina




Tijdens onze vakantie op Sardinië heb ik met een vriendin een kookworkshop gedaan.
Deze workshop vonden we op het internet en hadden deze al geruime tijd tevoren vanuit Nederland geboekt.
Vanuit ons hotel in Cagliari gingen we naar het eiland Sant’Antioco. Dat is een eiland maar wordt met een brug verbonden met het grote eiland.
Daar werden wij gastvrij ontvangen door Monique en haar man Toni van “Sardinië trips” op hun ecolounge “Dolce Vita”. Toni heeft een mooie buitenkeuken en had alle ingrediënten al klaar staan voor het gerecht dat we gingen maken: “Cascà Carlofortina”. Dat is een stoofpot met vlees en veel verse groenten en couscous gemaakt van semolina. Dit gerecht is typisch voor de streek Carloforte maar komt uit de Arabische keuken.
Onder het genot van een aperitief gingen we onder leiding van Toni aan het werk. Het was veel snijwerk en Toni leerde ons ook zelf couscous te maken. Deze stoofpot moet 2½ uur stoven.
In die tijd heeft Monique ons een paar historische plekken op het eiland laten zien. Ze kon daar met veel kennis en enthousiasme over vertellen.
Toni had ook nog voor de nodige antipasti gezorgd. We hebben buiten met mooi uitzicht op de Middellandse Zee heerlijk gegeten. Als dessert had Toni nog een typisch Sardijns nagerecht (Seadas) voor ons gemaakt. Dit is een soort kaaspasteitje met honing.
Verder liet hij ons ook wat van zijn zelfgemaakte Italiaanse likeuren proeven, waaronder “mirto”.
We hebben bijzonder genoten van de kookworkshop, het lekkere eten, de “excursie” onder leiding van Monique en de gastvrijheid van Monique en Toni.

De buitenkeuken


Antipasti


zondag 22 juni 2014

Vakantiefoto's Sardinië


Eind mei hebben wij een rondreis door Sardinië gemaakt. We vonden het een erg mooi eiland, prachtige natuur, mooie baaien en witte stranden. De mensen zijn er heel vriendelijk en het eten was erg lekker. Wat je op Sardinië veel op de kaart ziet staan is een penne all'arrabbiata. 
We hebben op Sardinië ook nog een kookworkshop gedaan, daar schrijf ik later een blogpost over.
Hierbij een paar foto's van Sardinië.  

zondag 15 juni 2014

Bramentaart met honing en mascarpone


Ingrediënten voor het deeg:
- 200 g bloem
- 1½ tl bakpoeder
- 145 g boter, op kamertemperatuur
- 80 g suiker
- 65 g lichtbruine basterdsuiker
- 1 eidooier
- 1 tl vanille extract
- ¼ tl zout

Voor de topping:
 150 g spijs
- ½ - 1 ei, losgeklopt
- 100 g zure room
- 200 g mascarpone
- 80 g heidehoning
- 300 g bramen

Bereiden:
1. Doe alle ingrediënten voor het deeg in een grote kom en kneed er een samenhangend deeg van. Verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
2. Meng het amandelspijs met het ei om het wat soepeler te maken. Het moet makkelijk smeerbaar worden.
3. Verwarm de oven voor op 180' C boven-en onderwarmte. Vet de rand van een springvorm van 23 cm in met boter en beleg een bakplaat met bakpapier. Rol het deeg op een met bloem bestrooid werkblad uit tot een dikte van 7 à 8 mm en druk met de rand van de springvorm een cirkel uit het deeg. Verwijder het omliggende deeg en zet de vorm op de bakplaat. Verdel het spijsmengsel over het deeg en laat 1½ cm van de rand vrij. Bak de bodem in 23-28 minuten gaar (bij mij was 23 voldoende). Laat de bodem op een rooster afkoelen.
4. Klop in een kom de zure room met de mascarpone luchtig op. Voeg de honing toe en klop goed door elkaar. Doe het mengsel in een spuitzak met een gladde spuitmond van 1 cm en spuit de honingmousse op de afgekoelde bodem, maar houd 2 cm van de rand vrij. Verdeel de bramen daar overheen en bestuif de taart met poedersuiker. Maak af met een blaadje munt.

Tip: als je een andere honingsoort gebruikt, voeg dan niet alle honing in één keer toe, maar proef tussendoor, want veel honingsoorten zijn zoeter.

Bron: "Rutger Bakt"


Ik bakte deze héérlijke bramentaart voor vaderdag uit het geweldige boek van Rutger! Een sloffenbodem met spijs en honingmousse met bramen erop; een zalige combinatie. Lijkt me ook lekker om volgende keer deze bodem te bakken en er dan banketbakkersroom en verse aardbeien op te doen. De bodem bakte ik 's avonds en de volgende dag heb ik de vulling erop gedaan.

vrijdag 13 juni 2014

Abrikozen-marsepeincake


Ingrediënten:
- 300 g zelfrijzend bakmeel
- 1 flinke mespunt zout
- 150 g boter, koel en stevig, maar niet keihard
- 100 g rietsuiker
- 100 g gedroogde abrikozen, in stukjes gesneden
- 150 g rozijnen
- 2 grote eieren
- ½ tl vanille extract
- 150 ml volle melk
- 150 g marsepein, in blokjes van 1 cm gesneden
- 2 el abrikozenjam
- 2 el geschaafde amandelen, geroosterd

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C boven- en onderwarmte. Vet een cakeblik van 26 x 12,5 cm in en beleg met overhangend bakpapier (je kunt ook een springvorm gebruiken van 20 cm doorsnede).
2. Zeef de bloem met het mespunt zout in een kom en wrijf de in kleine blokjes gesneden roomboter met je vingertoppen door de bloem tot het mengsel op broodkruimels lijkt. (Dit kan ook in de keukenmachine).
2. Roer de suiker erdoor en meng samen met de stukjes abrikozen en rozijnen door het kruimelmengsel. Meng in een andere kom de melk, eieren en het vanille extract met een garde goed door elkaar. Roer dit met een pollepel door het kruimelmengsel tot er een stevig cakebeslag ontstaat.
3. Schep een derde van het cakebeslag in de vorm en strijk glad. Verdeel de helft van de marsepein erover en dek af met de helft van het overgebleven beslag, strijk glad en verdeel de rest van de marsepein erover. Verspreid de rest van het beslag erop en strijk glad. Tik zachtjes met de vorm op het werkvlak om eventuele luchtbellen kwijt te raken.
4. Bak de cake 1 - 1½ uur in de voorverarmde oven. Controleer de cake na een uur met een satéprikker, die moet er schoon en droog uitkomen. Controleer op meerdere plaatsen, want de kans is groot dat je in een stuk marsepein prikt. Bij mij was de cake na 65 minuten goed. (Bak de cake beslist niet te lang, anders wordt ie droog).
5. Haal de cake uit de oven, snijd met een stomp mes de randen los (dit hoeft niet als je de vorm belegd hebt met bakpapier) en zet de cake in de vorm nog 15 minuten op een rooster. Haal de cake uit de vorm en laat helemaal afkoelen op een rooster.
6. Verwarm de abrikozenjam met 1 eetlepel kokend water op een laag vuur, zodat je een vloeibare jam krijgt. Bestrijk de bovenkant van de cake met de jam en verdeel de amandelen erover.

Bron: "Heel Holland Bakt", bakboek voor de thuisbakkers

Het boek van "Heel Holland Bakt" had ik voor mijn vakantie al in huis en kon me maar moeilijk bedwingen om er niet gelijk uit te gaan bakken. Er staan zoveel lekkere recepten in, ik wil alles wel maken! Ik ben maar begonnen met deze héérlijk gevulde, smeuïge cake met heel veel smaak. Vanmiddag verras ik mijn collega's ermee!

dinsdag 10 juni 2014

Wraps met zalm


Ingrediënten voor 2 personen:
- 1 tl gemalen komijn
- ½ tl paprikapoeder
- mespunt chilipoeder
- 2 zalmfilets met huid
- 1 avocado, gepeld pit verwijderd, in blokjes
- 8 kerstomaatjes, in vieren gesneden
- handje koriander
- het sap van een ½ citroen
- 1 el olijfolie
- zout / peper
- 4 middelgrote bloemtortilla's 
- zure room, om erbij te serveren

Bereiden:
1. Meng in een kommetje de komijn, paprika poeder en chilipoeder. Breng dit aan op de vleeskant van de zalm en bestrooi met wat zout.
2. Meng in een schaaltje de avocado met de tomaat en pers er het sap van een halve citroen over uit. Breng op smaak met zout en peper en roer alles door elkaar. Voeg wat gehakte koriander toe.
3. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de zalm op matig vuur 3 à 4 minuten op de huid, draai om en bak nog 2 minuten. Haal de zalm uit de pan, verwijder de huid en snijd de zalm in stukjes.
4. Verwarm de tortilla's in een koekenpan. Schep wat zalm op de tortilla en verdeel er wat avocado-tomaatsalsa over. Lepel er wat zure room over en vouw of rol de tortilla's op.

Bron: Elle Eten, nr.3 2014

Een héérlijk, simpel en snel recept voor 2 personen. Prima met dit warme zomerweer, als je toch een kleinigheidje wil eten en niet te lang in de warme keuken wilt staan. Dit staat echt binnen een kwartier op tafel.

Rocce Rosse bij Arbatax

Jullie hebben vast wel gemerkt dat het twee weken erg stil was op mijn blog. Wij waren met vakantie en hebben een rondreis gemaakt over het prachtige eiland Sardinië. Johan is de foto's aan het uitzoeken en als hij klaar is zal ik een kleine selectie van de mooiste foto's plaatsen. Hier alvast een voorproefje!