donderdag 28 februari 2013

Mueslirepen


Ingrediënten:
- 45 g pecannoten, geroosterd
- 45 g gedroogde abrikozen, heel grof gehakt
- 45 g gedroogde cranberries
- 45 g pompoenpitten
- 30 g geroosterd sesamzaad
- 30 g gemalen amandelen
- 190 g havervlokken
- 1¼ tl kaneel
- een snuf zout
- 95 g boter
- 85 g honing
- 95 g ruwe rietsuiker

Bereiden:
1. Doe alle ingrediënten behalve de boter, honing en rietsuiker, in  een grote schaal en meng ze goed door elkaar.
2. Verwarm de oven voor op 160' C  boven-en onderwarmte en vet een vierkante bakvorm van 20 cm in en beleg beide zijden met overhangend bakpapier.
3. Doe de honing, boter en rietsuiker in een steelpan en zet op het vuur, roer alles goed door elkaar en laat zachtjes tegen de kook aan komen. Laat op het vuur staan tot een lichtbruine karamel ontstaat. Pas goed op dat het niet te donker wordt.
4. Giet de karamel bij de droge ingrediënten en roer alles door elkaar, zodat alles met een laagje karamel bedekt is. Schep de massa in de voorbereide vorm en druk goed aan met de bolle kant van een lepel of met een paletmes.
5. Bak de koek 22 minuten tot de bovenkant licht gekleurd is. De koek voelt nog zacht aan als hij uit de oven komt, maar stijft op bij het afkoelen. Stort hem uit de vorm en snijd het in repen. Eet ze direct of bewaar ze in een goed afgesloten trommel.

In het recept stond ipv cranberries gedroogde morellen, maar aangezien ik die niet kon krijgen, heb ik cranberries gebruikt. Geroosterde pecannoten en sesamzaad kun je zo kopen, je kunt het natuurlijk ook zelf roosteren.

Bron: "Het Kookboek", Yotam Ottolenghi


Mueslirepen hebben over het algemeen de naam gezond te zijn, maar of deze het ook zijn? In ieder geval zijn ze verslavend lekker! Ze hebben één nadeel, ze zijn een beetje lastig te snijden en zijn een beetje plakkerig, maar dat maakt de heerlijke smaak weer helemaal goed! Bewaar ze in een afgesloten trommeltje met een velletje  bakpapier er tussen. Je kunt ze ook bestellen in de webstore van Ottolenghi, maar zelf maken is natuurlijk leuker!

dinsdag 26 februari 2013

Wortelkoekjes met harissa-yoghurt


Ingrediënten:
- 600 g wortels in plakjes
- 1 blik kikkererwten à 400 g, afgespoeld en uitgelekt
- 3 el fijngesneden korianderblad (of meer naar smaak)
- ½ el korianderpoeder
- ½ el komijnpoeder
- 1 klein ei, losgeroerd
- ½ - 1 el harissa
- 150 g Griekse yoghurt
- 1 el olijfolie
- zout en peper

Bereiden:
1. Kook de wortel in ca. 20 minuten in kokend water met zout gaar. Doe de kikkererwten in een vergiet, spoel ze af en laat ze uitlekken in een vergiet. Als de wortel gaar is, giet je ze af en laat even droog stomen.
2. Doe de kikkererwten en wortel in een foodprocessor en maal grof. Als je geen foodprocessor hebt, kun je ze ook met een vork prakken. Laat afkoelen.
3. Doe de kruiden, het korianderblad en het ei erbij en voeg zout en peper naar smaak toe, meng alles goed door elkaar. Draai er 8 balletjes van (voeg evt. wat bloem toe, als dit lastig gaat) en zet ze minstens 30 minuten in de koelkast om op te stijven.
4. Maak intussen de harissa-yoghurt: roer naar smaak harissa met een beetje zout in een spiraal door de yoghurt en zet apart.
5.  Doe de olijfolie in een anti-aanbak koekenpan en bak de wortelkoekjes in de pan op matig vuur. Druk de wortelballetjes licht tot koekjes en bak ze 2-3 minuten aan elke kant tot ze goudbruin en door en door warm zijn. Serveer ze met de harissa-yoghurt.

Harissa koop je bij de Marokkaanse of Turkse winkel, kun je het niet krijgen, dan kun je ook sambal gebruiken.

Bron: Delicious, januari 2013

Een héérlijk vegetarisch gerecht; de combinatie van de zoete wortel met de nootachtige smaak van de kikkererwten is erg lekker in combinatie met de pittige harissa-yoghurt. In de Delicious staat dat het voor vier personen is, maar wij aten het als hoofdgerecht met z'n tweetjes. Je kunt er eventueel nog een groene salade bij serveren.

zondag 24 februari 2013

No Knead Brioche van Weekend Bakery


Dit heerlijke brioche brood stond in de Foodies van januari 2013. Het is van de site van Weekend Bakery, waar de heerlijkste broodrecepten staan en ook instructie video's. Op twitter zag ik vaak foto's langs komen van dit brioche brood met erg enthousiaste reacties. Toen ik het recept goed door had gelezen, leek het mij wel wat om een keer uit te proberen. Het is erg makkelijk, alleen moet je wat geduld hebben; het deeg moet nl. 24 - 48 uur in de koelkast tot ontwikkeling komen. Het vormen gaat een beetje lastig omdat het deeg erg plakkerig is. Het brood werd bij mij ook niet zo mooi als op hun site, zij vormden mooie bolletjes van het deeg, wat mij echt niet lukte, omdat het zo plakkerig was. Maar het resultaat is zeker de moeite waard.
Hier vind je het recept van Weekend Bakery.
Hier vind je de video hoe je het brood maakt.
En hier vind je het recept van de Foodies.
Het is een recept dat ik zeker vaker ga maken, want het is een erg lekkere brioche.

vrijdag 22 februari 2013

Spaghetti met venkel


Ingrediënten:
- 1 grote venkelknol in reepjes
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 4 eetlepels rozijnen
- 1 eetlepel verse tijmblaadjes
- zout / versgemalen peper
- 3 eetlepels citroen-olijfolie
- 200 gram spaghetti (volkoren)
- 75 gram pecorino, geraspt
- cherrytomaatjes

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 200' C. Meng de venkel met de knoflook, rozijnen, tijmblaadjes, zout, peper en citroenolie. Schep de venkel in een bakblik, leg de cherrytomaatjes er naast en bak de groente in de oven in 15 - 20 minuten gaar. Schep regelmatig om. Kook intussen de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Giet de spaghetti af en schep het venkelmengsel erdoor. Voeg zout en peper en eventueel nog een scheutje citroenolie toe. Verdeel de spaghetti over twee borden en bestrooi met de pecorino en serveer met de trostomaatjes.

Soms heb je van die heerlijke gerechten die je steeds weer op tafel zet, dit is er één. Het is snel te maken en bovendien een slank recept (voor 2 personen). De anijssmaak van de venkel en het zoete van de rozijnen geven dit snelle pastagerecht een bijzonder verrassende smaak.

woensdag 20 februari 2013

Mediterrane gevulde puntpaprika's



Ingrediënten:
- 2 puntpaprika's, gehalveerd en zaden verwijderd
- 75 g couscous
- ½ l groentebouillon (van een blokje)
- 50 g gedroogde abrikozen, gehakt
- geraspte schil en sap van een ½ citroen
- 20 g geroosterde hazelnoten, gehakt
- 25 g zwarte olijven, ontpit en fijngehakt
- 4 el gehakte kruiden, naar keuze
- 25 g feta

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 200' C. Doe de paprika's in een ovenvaste schaal en zet ze 20 mnuten in de oven tot ze zacht zijn.
2. Doe ondertussen de couscous in een schaal, en giet er groentebouillon over (zoveel dat de couscous net onder staat) en laat 10 minuten staan. Roer daarna de couscous los met een vork.
3. Roer de abrikozen, citroenrasp en -sap, hazelnoten, olijven en de kruiden (ik heb munt en platte peterselie gebruikt) erdoor en voeg naar smaak zout en peper toe. Roer alles door elkaar.
4. Lepel de couscous in de paprika's en verdeel de verkruimelde feta erover. Zet de schaal nog 10 minuten in de oven. Serveer de paprika's warm of op kamertemperatuur.

Bron: Uit een Engels blad (weet niet meer welk).

De puntpaprika's liggen volop in de winkels, maak er gebruik van, ze smaken heerlijk. Advies: maak van de couscous wat meer, het is de volgende dag een erg lekker hapje bij de lunch. Je kunt i.p.v. puntpaprika's natuurlijk ook gewone rode of gele paprika's nemen. Een soort gelijk recept heb ik al eens eerder geplaatst, dat kun je hier vinden.

dinsdag 19 februari 2013

Mijn top 10 lekkerste taarten!


 1. Cheesecake met zomerfruit
 2. Chocolade & hazelnoottaart (glutenvrij)
 3. Aardbeien & kaneeltaart
 4. Sinaaappeltaart
 5. Ottolenghi's worteltaart met walnoten
 6. Chocoladetaart met glazuur van Bailey's en witte chocolade
 7. Abrikozentaart met frangipane
 8. Citroentaart van Jamie
 9. Aardbeien-bavaroistaart met frangipane
10. Appel-kaneeltaart

Ik krijg wel eens de vraag: welke taart op jouw blog is nou de lekkerste? Dat is voor mij een moeilijke vraag, want alle taarten op mijn blog zijn lekker. Ik bak echt wel eens iets dat tegenvalt, maar dan komt het niet op mijn blog, niet blogwaardig, want ik wil er alleen recepten op die lekker zijn, die ik zelf nog eens wil maken en die ik wil delen.
Bovendien is het natuurlijk ook nogal persoonlijk, de één houdt meer van appeltaart en de andere weer meer van chocoladetaart. Na lange twijfel heb ik toch een top tien keuze kunnen maken. Het wil niet zeggen dat de andere taarten niet lekker zijn, maar ik moest een keus maken en deze 10 (in willekeurige volgorde) zijn het geworden!

zondag 17 februari 2013

Witte chocolade panna cotta met lemoncurd


Ingrediënten:
- 250 ml volle melk
- 250 ml slagroom
- 20 g suiker
- 1 vanillepeul
- 1 citroen
- 3 g agar agar of 2 g gelatine (ca.1½ blaadje)
- 150 g witte chocolade

Voor de lemoncurdsiroop:
- 1 oranje paprika
- 100 g lemoncurd
- 40 ml sinaasappellikeur (zoals, Grand Manier of Cointreau)

Voor de filokrokant:
- 2 vellen filodeeg
- 4 el honing
- 21 tl kaneel
- 2 tl poedersuiker

Bereiden:
1. Voor de panna cotta: schenk de melk en de helft van de slagroom (125 ml) in een pan en voeg de suiker toe. Halveer de vanillepeul, schraap het merg er uit en doe bij de melk. Rasp de helft van de citroenschil erbij en breng aan de kook. Strooi de agar agar in het melk-roommengsel en laat 1 minuut zachtjes koken zodat de agar agar goed kan oplossen. (als je gelatine gebruikt, week je die in ruim koud water, knijp goed uit en voeg van het vuur af bij het slagroom-melkmengsel). Laat even afkoelen.
2. Intussen heb je de witte chocolade fijn gehakt. Klop de andere helft van de slagroom tot yoghurtdikte en bewaar in de koelkast.
3. Zeef het warme melk-roommengsel boven de witte chocolade en roer goed met een garde tot alle chocolade is opgelost. Laat afkoelen tot lauwwarm. Spatel de geklopte slagroom erdoor. Schep in glazen coupes of wijnglazen en laat een paar uur opstijven in de koelkast  (recept is voor 4 personen, maar ik kreeg er 5 glazen mee vol).
4. Maak intussen de lemoncurdsiroop: verwarm de oven voor op 175'C. Verpak de paprika in aluminiumfolie en pof in 45 minuten gaar. Laat afkoelen in de folie. Haal de velletjes van de paprika. Verwijder de zaadjes en het vocht en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
5. Roer de lemoncurd en de sinaasppellikeur door elkaar en roer er 1 eetlepel citroensap door. Meng de paprika erdoor en zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.
6. Voor de filokrokant: verwarm de oven voor op 195' C. Leg de vellen filodeeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Verwarm de honing tot het vloeibaar is. Bestrijk de vellen filodeeg aan beide kanten zeer dun met de warme honing en bestuif met kaneelpoeder. Bak ze in de oven in circa 7 minuten goudbruin en krokant.
7. Opmaak: Lepel de lemoncurd-paprika op de panna cotta in het glas. Breek de krokante filodeeg in lange schotsen, bestuif ze met poersuiker en steek ze in de panna cotta. Serveer de panna cotta direct.

Bron: 24Kitchen, Angélique Schmeinck


Vorige week waren we uitgenodigd bij vrienden voor een etentje. Zij kan heel goed koken en draait haar hand er niet voor om, om een vijfgangen diner te maken voor een groot gezelschap. Ze had dit héérlijke  dessert voor ons gemaakt. En aangezien ik het wel leuk vind als er een apart ingrediënt in een recept zit, zoals hier de oranje paprika, heb ik het ook gemaakt voor mijn blog. Het smaakt ontzettend lekker, een oranje paprika is natuurlijk vrij zoet en zeker als hij ook nog gepoft wordt in de oven. Toen zij ons dit dessert voorzette, had ze niet verteld dat er paprika in zat. We mochten zelf raden. We dachten allemaal dat het perzik was en als je dan hoort dat het oranje paprika  is, zeg je: o ja! Dat filokrokant laat ik in het vervolg weg, vind ik niet echt iets toevoegen, behalve extra werk. Ik vind het altijd erg leuk en inspirerend om naar het programma "Impress Your Friends" van Angélique te kijken. Ook leuk dat ze  een wijnadvies bij de gerechten geven. Bij dit dessert wordt een Moscato d'Asti geadviseerd.

vrijdag 15 februari 2013

Cranberry - pecannoten swirl


Als ik een vrije dag, de tijd en de rust heb, vind ik niets fijner dan een dagje in de keuken met koken en bakken bezig te zijn. Zo maakte ik vorige week op zo'n vrije dag het rozijnenbrood met kaneelspiraal van "Uit de Keuken van Levine" en dat viel hier héél erg in de smaak. Al rondsnuffelend op haar blog, wat ik regelmatig doe en iedere keer kom ik weer recepten tegen die ik nog eens wil maken, kwam ik ook deze heerlijke cranberry-pecannoten swirl tegen. Ik dacht meteen op mijn volgende vrije dag ga ik dit maken! Zoals altijd een recept met duidelijke uitleg en stap voor stap foto's, dus er kan eigenlijk niets mis gaan. Ik had geen vorm van 30 cm, maar heb het in twee springvormen gemaakt, eentje van 20 cm en eentje van 22 cm. Verder heb ik het recept precies gevolgd en zoals gewoonlijk klopt alles. En wat was het lekker, het lijkt een beetje op de kaneelbroodjes  en het Monkey Bread, die allebei ook verrukkelijk zijn, maar eerlijk gezegd vind ik dit met de cranberries en pecannoten nóg lekkerder! Eén brood hebben we meteen opgegeten en het andere staat nog op ons te wachten in de vriezer! Hier vind je dit heerlijke recept met stap voor stap foto's.


donderdag 14 februari 2013

Amandeltaart


Ingrediënten:
- 250 g blanke amandelen
- 6 eieren, gesplitst
- 250 g fijne kristalsuiker
- geraspte schil van 1 sinaasappel
- geraspte schil van 1 citroen
- 4 druppels amandel-extract
- poedersuiker om te bestuiven

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C boven-en onderwarmte. Vet een springvorm van 28 cm (ik heb 24 gebruikt) goed in met boter en bestuif met bloem (als je het glutenvrij wilt maken, gebruik dan glutenvrije bloem).
2. Maal de amandelen in de keukenmachine fijn. Klop de dooiers en de suiker met een elektrische mixer tot een lichte crème. Roer eerst de citrusrasp en het amandel-extract en daarna heel grondig de amandelen erdoor.
2. Maak de klopper schoon. Klop de eiwitten stijf en spatel ze door het eimengsel. Het is heel dik, dus je moet nogal wat spatelen. Doe het beslag in de voorbereide springvorm.
3. Zet de taart 40 minuten in de oven (omdat ik een kleinere vorm heb gebruikt, wordt de taart hoger en heb ik hem 8 minuten langer in de oven gedaan) tot het stevig aanvoelt. Laat de taart afkoelen en haal het uit de vorm. Bestuif het met poedersuiker.

Bron: "De smaken van Spanje", Claudia Roden


Deze taart heet in Spanje "Tarta de Santiago". Pelgrims en toeristen die naar de kathedraal van Santiago de Compostello trekken, zien het gebak, versierd met het kruis van de Orde van Santiago , in elke banketbakkerij en elk restaurant liggen. De taart wordt daar gemaakt op een laagje bladerdeeg.


Het eerste recept dat ik uit het nieuwe boek van Claudia Roden maak. Dit recept stond al op mijn "to-do-lijstje", een dergelijke taart staat namelijk ook in het fantastische boek "De Joodse Keuken". "De smaken van Spanje" is ookweer een prachtig boek, met mooie foto's en veel over de Spaanse geschiedenis, die onlosmakelijk verbonden is met de kennis over de Spaanse keuken. De taart hoort eigenlijk iets lager te zijn, maar omdat ik geen vorm van 28 cm heb, gebruikte ik mijn springvorm van 24 cm en werd de taart bij mij iets hoger. Deze taart wordt steeds lekkerder naar mate hij langer staat, de smaken trekken lekker in en hij wordt nog smeuïger. Dus adviseer ik: wil je deze taart bakken, bak hem een dag van tevoren. Hier nog zo'n lekkere glutenvrije hazelnootcake, ook van Claudia Roden.

dinsdag 12 februari 2013

Knapperige pompoenparten met zure room


Ingrediënten:
- 700 g pompoen (met schil)
- 50 g Parmezaan, geraspt
- 20 g gedroogd wittebroodkruim
- 6 el fijngesneden bladpeterselie 
- 2½ tl fijngehakte tijm
- geraspte schil van 2 grote citroenen
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 4 el olijfolie
- 1 el fijngehakte dille
- 120 g zure room
- zout en witte peper

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 190'C. Snijd de pompoen in 1 cm dikke plakken en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
2. Doe de Parmezaan, het broodkruim, peterselie, tijm de helft van de citroenrasp, de knoflook, een beetje zout en wat peper in een kommetje en roer met een vork goed door elkaar.
3. Bestrijk de plakken pompoen royaal met olijfolie, strooi er wat zout en peper over en bestrooi ze met het Parmezaanmengsel, alle plakken moeten met een laagje bedekt zijn. Druk goed aan met de vingertoppen op de plakken.
4. Zet de bakplaat 30 minuten in de oven tot de pompoen gaar is, controleer met een vork. Als de bovenkant te hard gaat, kan je het losjes afdekken met aluminiumfolie.
5. Roer ondertussen de zure room met de dille, zout en peper door elkaar. Dien de pompoenplakken warm op en bestrooi met de rest van de citroenrasp. Geef de zure room er apart bij.

Bron: "Plenty", Yotam Ottolenghi

Voorgerecht voor vier personen, wij aten het met z'n tweetjes als hoofdgerecht. Natuurlijk ook goed als bijgerecht. Weer een korte ingrediëntenlijst en snel te maken. Ik gebruikte een flespompoen, sneed hem in de lengte doormidden en de helften in stukken van 1 cm, ik heb wel de schil verwijderd. Weer een erg lekkere manier om pompoen te eten.

zondag 10 februari 2013

Rozijnen-speltbroodjes


Ingrediënten:
- 500 g speltbloem
- 300 g lauwe melk
- 5 g droge gist
- 9 g zout
- 1 tl suiker
- 300 g rozijnen (of 150 g rozijnen en 150 g gedr. abrikozen in stukjes)
- 35 g zachte roomboter, in blokjes

Bereiden:
1. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en kneed in 10 minuten tot een soepel deeg dat van de wand los laat. Je kunt natuurlijk ook met de hand kneden.
2. Druk het deeg op je ingevette werkvlak uit tot een rechthoek (kan ook met een deegroller) en verdeel de helft van de rozijnen (ik gebruikte half rozijnen en half gedroogde abrikozen) erover, laat de randen vrij. Vouw de linker kant van het deeg net over het midden en doe dit ook  met de rechter kant. De deegranden overlappen elkaar iets. Druk de naad aan. Draai het deeg en herhaal het uitdrukken/uitrollen. Verdeel de andere helft van de rozijnen erover, weer vouwen en naden dicht drukken. Zo worden de rozijnen mooi over het deeg verdeeld.
3. Maak een bal van het deeg en doe het in een ingevette kom, draai het, zodat er aan alle kanten een beetje zonnebloemolie zit. Doe er plasticfolie over en laat het ongeveer 1 uur rijzen, het moet in volume verdubbeld zijn.
3. Stort het deeg op een licht ingevette werkplek en verdeel het deeg in 12-14 stukjes. Bol het op en laat 10 minuten rusten, dek het af.
4. Bol de bolletjes nogmaals op en leg ze iets uit elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet de bakplaat in de oven en zet onder in de oven een braadslede, die je vult met kokend water. Doe de oven deur dicht en laat de bolletjes ongeveer een uur rijzen of tot ze in volume verdubbeld zijn. (Ik vind deze methode erg fijn. Je kunt ze natuurlijk ook afdekken met ingevet plasticfolie en op het aanrecht laten rijzen. Verwarm je oven dan 10 minuten voor en bak de broodjes af).
5. Haal de braadslede uit de oven (laat de broodjes in de oven staan) en zet de oven temperatuur op 210' C boven- en onderwarmte. Bak de rozijnenbollen in 15-20 minuten gaar.
6. Haal ze uit de oven en laat afkoelen op een rooster. Besmeer de bovenkant eventueel nog met gesmolten boter.

Bijna een jaar geleden bakte ik deze speltbroodjes ook, naar een recept van Manon van het blog
"In de Keuken". Ik zag het recept op haar blog staan en de broodjes zagen er zo lekker uit en het leek zo simpel dat ik, hoewel ik onervaren was met broodbakken, het wel aandurfde. De eerste poging werd een mislukking, omdat ik per ongeluk bakpoeder ipv gist had gebruikt en de broodjes uiteraard niet wilden rijzen. Een tweede poging gewaagd en die werden iets beter. In die tijd wist ik niet eens het verschil tussen bloem en meel (gebruikte de vorige keer meel ipv bloem) en had ik angst om met gist te werken. Inmiddels heb ik 2 workshops broodbakken bij Levine gevolgd en heel veel geleerd! Ook hoorde ik bij haar voor het eerst over de bakkersformule. Ik had nu toch zin om de broodjes van Manon nog een keer te maken. Het recept heb ik iets aangepast naar de bakkersformule. (ik weet alleen niet of de hoevelheid boter goed is, ze waren iets aan de droge kant). Inmiddels weet ik veel meer over hoe je kunt zien/voelen of brood goed gekneed is en of het goed gerezen is enz. Ik wil nog niet zeggen dat alles volmaakt is, maar als je het verschil ziet tussen deze broodjes en mijn eerste poging, zie je toch wel duidelijk vooruitgang! En ook niet onbelangrijk: nu smaken ze lekker en zijn het geen bakstenen.

zaterdag 9 februari 2013

Zoete aardappelparten en crème fraîche met citroengras


Ingrediënten:
- 3 middelgrote zoete aardappelen (in totaal 900 g)
- 3 pastinaken (optioneel)
- 4 el olijfolie
- 1½ tl gemalen korianderzaad
- 3/4 tl zout
- 1 verse rode chilipeper, zaadjes verwijderd en fijngesneden
- 15 g korianderblaadjes

Voor de saus:
- ½ stengel citroengras
- 200 g crème fraîche
- geraspte schil en sap van 2 limoenen
- 50 g verse gemberwortel, geschild en geraspt
- ½ tl fijn zeezout

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 210' C. Beleg een bakplaat met bakpapier.
2. Was de zoete aardappel goed en schil ze niet (had ik per ongeluk wel gedaan). Snijd ze overlangs door midden. Snijd elke helft overlangs in vieren en elke part nogmaals doormidden, zodat je uiteindelijk 8 lange parten hebt (mijn aardappels waren erg groot, dus ik heb ze gewoon in een soort frieten gesneden). Schil de pastinaken en snijd ze ook in frieten (als je ze gebruikt).
3. Leg ze op de bakplaat en giet de olijfolie erover en bestrooi ze met het mengsel van korianderpoeder en zout. Hussel alles met je handen goed door elkaar. Rooster ze 25 minuten tot de aardappelparten (en pastinaken) gaar en goudbruin zijn.
4. Maak intussen de dipsaus. Hak het citroengras ragfijn. Klop het met de overige ingrediënten door elkaar en zet opzij.
5. Verdeel de zoete aardappel en de pastinaak opeen platte schaal. Bestrooi ze met de fijngesneden chilipeper en korianderblaadjes en geef de saus er apart bij.

Bron: "Plenty", Yotam Ottolenghi

Deze dipsaus is zo ontzettend lekker in combinatie met de zoete geroosterde groenten. Het orginele recept gebruikt alleen maar zoete aardappels, maar omdat ik nog een paar pastinaken had liggen, heb ik die ook maar gebruikt en ze combineerden ook erg goed met de saus. We zijn gek op geroosterde groeten en dit in combinatie met deze heerlijke saus was weer helemaal top. Wat kan die man een smaken combineren. Inmiddels heb ik al zoveel recepten uit Plenty gemaakt en ik heb er nog een paar te gaan. Allemaal even lekker en bijzonder!

donderdag 7 februari 2013

Rozijnenbrood met kaneelspiraal


Sponge:
341 gram tarwebloem
405 gram water, kamertemperatuur
45 gram honing
¾ theelepel/2,4 gram droge gist

Bloemmengsel en Deeg:
311 gram tarwebloem
40 gram melkpoeder
¾ theelepel/2,4 gram droge gist
128 gram zachte ongezouten roomboter
12 gram zout

Vulling:
245 gram rozijnen (niet geweld)
75 gram suiker
9 gram kaneel
1 ei, losgeklopt

Verder:
2 broodbakblikken van ± 21 cm, ingevet
gesmolten/zachte ongezouten roomboter om te bestrijken

 Bereiden:
1. Sponge: meng de bloem, water, honing en gist in de kom van een standmixer (of andere grote kom). Roer met een houten lepel of platte klopper in ± 2 minuten tot een luchtig beslag. Schraap de wand schoon en zet de sponge afgedekt weg en ga verder met het bloemmengsel.

2. Bloemmengsel: meng de bloem, melkpoeder en droge gist door elkaar. Verdeel dit mengsel over de sponge en zet de kom afgedekt weg. Laat dit mengsel 1 - 4 uur staan.
De sponge zal op een gegeven moment door het bloemmengsel heen bubbelen.

3. Deeg maken: voeg de zachte boter in blokjes toe en meng met de kneedhaak (stand 2 KitchenAid) door het sponge-/bloemmengsel in ± 1 minuut.
Schraap de wand schoon en zet de kom 20 minuten afgedekt weg.

4. Voeg het zout toe en kneed het deeg (stand 2 Kenwood/ KitchenAid) ± 10 minuten. Het deeg is eerst heel slap en kleverig. Dat hoort zo, geen extra bloem toevoegen! Pas na ongeveer 10 minuten kneden ontstaat er een mooi zacht deeg dat van de wand en bodem loslaat. Voeg nu pas nog wat bloem toe als het deeg nog heel kleverig is en niet loslaat van de wand. Zet de kom 10 minuten afgedekt weg.

5. Voeg de rozijnen toe en kneed ze er in ± 2 minuten door. Het geeft niet als ze niet helemaal gelijkmatig door het deeg verdeeld zijn, dat komt goed met het vouwen na de 1e rijs.

6. Doe het deeg over in een met zonnebloemolie ingevette kom, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Druk het deeg wat platter en zet afgedekt weg.

7. Laat in 1½ - 2 uur op kamertemperatuur in volume verdubbelen.

8. Stort het deeg met behulp van een ingevette deegschraper op een licht bebloemde werkplek en druk voorzichtig uit tot een smalle rechthoek. Let op dat je er niet alle lucht uitdrukt! Maak 1 business letter turn (= in 3-en vouwen zoals een brief).

9. Tweede rijs: doe het deeg terug in de opnieuw ingevette kom, weer 1 keer keren zodat alle kanten bedekt zijn met wat olie. Zet het deeg afgedekt ± 1 uur in de koelkast. In de koelkast wordt het deeg steviger en is het makkelijker te vormen.

10. Maak intussen de kaneelsuiker: meng de suiker met de kaneel door elkaar in een klein schaaltje.

11. Vormen en derde rijs: stort het deeg op een licht bebloemde werkplek en verdeel in 2 gelijke stukken. Zet 1 stuk deeg afgedekt terug in de koelkast. Rol het deeg met een deegroller uit tot een rechthoek, even breed als het bakblik. Zorg dat er geen luchtbellen meer in het deeg zijn, druk die er zonodig uit met je vingers.

12. Bestrijk de deeglap met losgeklopt ei en bestrooi met de helft van de kaneelsuiker. Laat de randen vrij.

13. Rol het deeg stevig op (bestrijk eventueel tijdens het oprollen iedere keer de bovenkant van het deeg met wat losgeklopt ei - ik heb dat niet gedaan).

14. Knijp de zijkanten samen en druk de ondernaad goed dicht. Leg het deeg met de naad naar beneden in de bakvorm. Herhaal met het andere stuk deeg.

15. Dek de bakvormen af met ingevet plastic folie of een bakmatje en laat in 1 - 2 uur tot bijna dubbel volume rijzen.

16. Verwarm tijdens het laatste half uur van de 3e rijs de oven met daarin een bakblik op de onderste richel voor op 180 ºC.

17. Bakken: bak de broden in 45 - 50 minuten bruin en gaar. Het brood is gaar als de interne temperatuur tussen de 90 en 95 ºC is.

18. Direct lossen uit de bakblikken, bestrijken met zachte/gesmolten boter en laten afkoelen op een rooster.

Bron: "Uit de Keuken van Levine" met stap voor stap foto's.

Dit brood stond al een tijdje op mijn "to-do-lijstje", maar omdat je twee broden tegelijk bakt en ik maar één kleine broodbakvorm had, kwam het er steeds maar niet van. Inmiddels heb ik een tweede  kleine broodvorm aangeschaft én ik had een vrije dag, want die heb je wél nodig, want je bent echt een hele dag met deze broden bezig. Ik begon 's morgen om 9.00 uur en 's avonds om 19.00 uur kwamen ze uit de oven. Niet dat ze al die tijd in de oven stonden, maar omdat het deeg drie keer moet rijzen en de rijstijden  ook nog eens erg lang zijn. 's Avonds konden we bij de koffie eindelijk een sneetje proeven. Ik moet zeggen al het werk dubbel en dwars waard, wat is dit lekker! En wat zo fijn is, je bakt twee broden tegelijk, dus eentje meteen opeten en de andere  in de vriezer zodat je er nog een keer van kunt smullen!

dinsdag 5 februari 2013

Florentines


Ingrediënten:
- 100 g gezouten boter, op kamertemperatuur
- 200 g suiker
- 1 groot ei
- 250 g bloem + een beetje extra
- ½ tl bakpoeder
- 1 tl vanille extract
- 100 g pure chocolade
- 200 g fijngehakte fruit notenmix (gedroogde sinaasappelschil, pistachenoten, amandelen)

Bereiden:
1. Roer in een grote kom de boter en suiker tot een licht en romig beslag. Roer het ei er doorheen en voeg vervolgens de bloem,het bakpoeder en het vanille extract toe. Kneed tot een deegbal, verpak in plasticfolie en leg tenminste twee uur in de koelkast.
2. Verwarm de oven voor op 180' C.
3. Bestuif je werkoppervlak met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van een halve centimeter. Snijd met een ronde koekjessteker koekjes uit het deeg. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in  8 - 10 minuten goudbruin. Laat ze afkoelen op een rooster.
4. Smelt de chocolade (au bain marie). Giet met de chocolade een streepjespatroon over de koekjes en bestrooi ze met de fruit-notenmix.

Recept is voor 35 à 40 koekjes.

Bron: Buitenleven jan/febr. 2013


Ik geloof niet dat het de orginele florentines zijn, maar zo werden ze genoemd in het blad "Buitenleven" en omdat ze er zo mooi uitzagen, heb ik ze gemaakt. Door de chocolade er met een lepeltje overheen te druppelen en meteen de nootjes en gekonfijte sinaasappelschil erop te strooien blijven ze goed zitten. Je kunt natuurlijk variëren met de noten en vruchtjes (bv bigareaux). Héérlijk bij  een kopje thee en dan op de bank je nieuwe kooktijdschriften doornemen.

zondag 3 februari 2013

Workshop zuurdesembrood


Afgelopen zaterdag was het weer zo ver; voor de tweede keer volgde ik een workshop bij Levine. Was het de vorige keer een workshop voor beginners, basisworkshop broodbakken, nu ging het over zuurdesem. Ik was zelf al aan het experimenteren geweest met zuurdesem, maar de resultaten waren nog wisselend. Dus weer aangemeld voor een workshop en al mijn vragen aan Levine voorgelegd en weer heel veel geleerd. Bij de lunch weer gesmuld van haar verschillende soorten brood en na afloop met de zelfgebakken broden en broodjes en opgedane kennis voldaan naar huis. En nu weer zelf aan de slag!
Wil je ook een workshop bij Levine volgen, kijk dan hier voor informatie.


zaterdag 2 februari 2013

Flamiche


Ingrediënten voor de bodem:
- 225 g bloem
- mespunt zout
- 115 g koude boter, in dobbelsteentjes
- 165 ml crème fraîche

Voor de vulling:
- 225 g gerookte baconreepjes
- 2 el boter
- 3 kleine gele uien, in ringen
- 2 tenen knoflook, gepeld en platgedrukt
- 3 el Belgisch bier, zoals chimay (trapistenbier)
- 225 g munsterkaas, in brokken ter grootte van een walnoot
- 180 ml crème fraîche
- zout en versgemalen zwarte peper

Bereiden:
1. Voor het deeg: doe de bloem met het zout in een kom, voeg de boter toe en wrijf met je vingers tot de textuur van korrelig meel. Doe dit mengsel in de kom van je keukenmachine, die is uitgerust met een platte klopper. Voeg de crème fraîche toe en pulseer tot het deeg een bal vormt. Stop onmiddellijk (mix niet te lang door). Je kunt dit ook heel goed met de hand doen.
2. Haal het deeg uit de kom en sla het 10 tot 12 keer op een met ruim  bloem bestoven werkvlak (dit zorgt ervoor dat het deeg niet teveel rijst tijdens het blindbakken). Verpak het deeg in vershoudfolie en leg minimaal een uur in de koelkast.
3. Rol het deeg uit opeen met ruim bloem bestrooid werkvlak tot een lap van 3 mm dik. Bekleed een ingevette taartvorm van 25 cm met het deeg,druk goed aan in de hoeken, verwijder overtollig deeg.  Prik met een vork gaatjes over de hele bodem en zet 15 minuten in de koelkast.
4. Verwarm de oven voor op 180' C. Bekleedde binnenkant van de gekoelde taartvorm met bakpapier en vul met blindbakvulling (oude bonen of rijst). Bak de bodem 15 minuten. Verwijder de blindbakvulling en het bakpapier en bak nog 2 tot 3 minuten, tot de korst niet meer nat is. (Druk het deeg naar beneden met een metalen spatel als het wat omhoog komt).
5. Voor de vulling: Bak de bacon krokant in een koekenpan, op middelhoogvuur. Gooi het vet weg en zet de bacon apart.
6. Doe de uien en de boter in de pan. Fruit de uien ongeveer 15 minuten op laag vuur tot ze glazig zijn en net goudbruin verkleuren. Voeg de knoflook toe, bak een paar minuten en voeg dan het bier, de helft van de munster en de crème fraîche toe. Laat 3 minuten sudderen. Breng op smaak met zout en lekker veel peper.
7. Verdeel de bacon gelijkmatig over de voorgebakken taartbodem. Giet het bier-munstermengsel over de bacon en bedek met de rest van de munster. Bak in 35-40 minuten goudbruin. Laat 10 minuten afkoelen en haal de taart dan voorzichtig uit de vorm. Serveer warm of op kamertemperatuur.

Bron: "Culinair koken met Kaas", Chester Hastings.

Volgens de overlevering werd flamiche voor het eerst gemaakt door een boerin uit de Belgische stad Romedenne die onderweg naar de markt uitgleed met haar mand streekprodukten. De inhoud van haar mand, waaronder, boter, eieren en kaas, werd door elkaar gehusseld. Ze rende naar een vriendin die op dat moment een brood aan het bakken was en maakte een bodem van wat van het deeg, vulde dat met het mengsel uit haar mand en schoof haar creatie in de oven. Deze versie van flamiche  wordt zonder eieren bereid, maar is nog steeds decadent machtig  door de ruime hoeveelheid crème fraîche die erin verwerkt wordt. Hoewel munster uit de Elzas komt en niet uit België, smaakt dit fantastisch met de bacon, ui en bier. Een mildere smaak, maar minstens even lekkere variatie op deze taart wordt bereid met reblochon ipv met munster.

Héérlijk was het met een glaasje chardonnay erbij! Wel erg machtig, maar gelukkig zonder al te veel calorieën! ;-)) Alleen van het recept lezen kom je al aan! Het lijkt allemaal een beetje op elkaar: flammkuchen, tarte flambée, quiche lorraine of flamiche. Dit is in ieder geval een ontzettend lekkere variant. En ach voor één keer, moet het kunnen.