donderdag 27 augustus 2015

Salade met quinoa, amandel & munt


Ingrediënten:
- 1 courgette, in dunne schijfjes
- 1 aubergine, in dunne schijfjes
- 1 el olijfolie + extra voor het grillen
- 1 teen knoflook, geperst
- zeezout
- 250 g quinoa
- 1 tl kaneel
- sap van een ½ citroen
- handvol muntblaadjes
- handvol korianderblaadjes
- 2 avocado's, in kleine blokjes
- 3 el bruine of gele rozijnen
- granaatappelpitjes van 1 granaatappel
- 100 g gezouten amandelen, geroosterd

Bereiden:
1. Begin met het grillen van de aubergine en courgette: Verwarm de oven voor op 200' C en bestrijk de aubergine-en courgette plakjes dun met olijfolie en bestrooi ze met zeezout. Leg ze op een rooster en  zet ze in de oven. Laat ze lichtjes kleuren en zacht worden, dit duurt ongeveer 15 minuten. Haal ze uit de oven en doe ze in een schaal. Voeg de olijfolie en knoflook toe en zet apart.
2. Kook de quinoa met de kaneel en het zout volgens de verpakking gaar, giet af .
3. Schep de gare quinoa in een schaal en laat iets afkoelen. Voeg het citroensap, de kruiden, de groentes, avocado en rozijnen toe en hussel alles goed door elkaar.
4. Garneer met de amandelen en de granaatappelpitjes en serveer.

Bron: The Green Kitchen Travels

Dit recept is geïnspireerd op een Marokkaanse couscoussalade,  maar ipv couscous is er quinoa gebruikt. Een heerlijke salade met kruidige, zoete  smaken. Ik verheug me nu al op het restje bij de lunch.

dinsdag 25 augustus 2015

Pruimencake



Ingrediënten:
- 205 g patentbloem
- 2 tl bakpoeder
- ¼ tl zout
- ¼ tl kardemonpoeder (optioneel)
- 70 g ongezouten boter, op kamertemperatuur
- 150 g lichtbruine basterdsuiker
- 2 grote eieren
- 80 ml zonnebloemolie
- de rasp van 1 sinaasappel
- 1½ tl vanille-extract
- 8 pruimen, door de helft en ontpit



Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C. Vet een vierkant bakblik van 20 cm in en bekleed met bakpapier.
2. Meng de bloem, bakpoeder, zout en kardemonpoeder in een kom.
3. Klop met de mixer op medium snelheid de boter 3 min. zacht en romig. Voeg de suiker toe en mix nog 2 min. Voeg één voor één de eieren toe en mix na ieder ei minstens 1 minuut.
4. Voeg de zonnebloemolie, de sinaasappelrasp en het vanille-extract toe en mix op medium snelheid alles goed door.
5. Voeg de droge ingrediënten toe en zet de mixer op de langzame stand en mix tot alles goed gemengd is. Ga met een spatel langs de kant van de kom, zodat je zeker weet dat alles gemengd is.
6. Verdeel het deeg in de bakvorm en maak het glad. Verdeel de halve pruimen over het deeg in vier rijen van vier. Duw de pruimen een beetje aan.
7. Zet de vorm in de voorverwarmde oven en bak de cake 40 minuten, tot de cake er mooi bruin uitziet en een satéprikker er schoon en droog uitkomt.
8. Laat de cake 15 minuten afkoelen in de vorm en haal hem er dan uit en laat verder afkoelen op een rooster. Snijd de cake in acht stukken.

Bron: 'Baking from my home to yours' van Dorie Greenspan.

Ik kreeg een reactie van een van mijn volgers op dit recept, dat ik al eerder plaatste. Ze vond de cake zo ontzettend lekker, dat ze mij adviseerde het recept nog een keer te plaatsen. Zeker omdat het nu pruimentijd is, dus nu de tijd om deze lekkere cake te bakken!

zondag 23 augustus 2015

Rode biet en pruimen met een rozen-walnootdressing


Ingrediënten:
- 50 g zout
- 750 g bietjes (je houdt 400 g over)
- 2 takjes verse oregano, alleen de blaadjes
- 1 el rode wijnazijn
- 1 el olijfolie
- 1 zakje rucola (55 g)
- 4 takjes verse munt
- 4 pruimen (of meer)

Voor de walnootdressing:
- 60 g g walnoten, geroosterd
- 1 el rozenwater (Turkse winkel)
- 1 tl honing
- 1 el olijfolie
- ¼ tl versgemalen zwarte peper

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 220 'C en bekleed een bakplaat met aluminiumfolie en strooi het zout erover. Leg de bietjes heel en met schil op het zout en rooster ze 1½ - 2 uur afhankelijk van hoe groot de bietjes zijn. Het zout absorbeert het vocht, zodat de bietjes roosteren i.p.,v. gaar koken en worden heerlijk zoet. Prik in een bietje om te kijken of ze gaar zijn, je mes moet er gemakkelijk ingaan.
2. Haal de bietjes uit de oven en laat ze iets afkoelen totdat je ze kunt vastpakken. Schil de bietjes en snijd ze in partjes. Als je verschillende kleuren gebruikt, kun je er ook voor kiezen sommigen in blokjes te snijden.
3. Doe de bietjes in een kom (of verschillende kommen als je verschillende kleuren bietjes gebruikt). Doe de oregano, azijn en olijfolie erbij en meng goed. Dek de kom af en zet in de koelkast tot gebruik  (dit kun je al een dag van tevoren doen).
4. Hak de walnoten grof en doe ze met de andere ingrediënten voor de dressing in een klein kommetje en meng goed.
5. Verdeel voor het serveren de rucola en muntblaadjes over een groot bord of over kleine bordjes en verdeel daar de bietjes over. Snijd elke pruim in 8 partjes en leg die erbij. Breng op smaak met zeezout. Schep er royaal de walnootdressing over en serveer.

Tip: je kunt alle kleuren bietjes en pruimen gebruiken. Voorgerecht voor 4 personen of hoofdgerecht voor 2 personen.

Bron: Honey & Co

Tja, wat zal ik zeggen van deze salade; best lekker, je proeft echt het rozenwater en dat vond ik heerlijk.  Ik houd van die smaak en ook van oranjebloesemwater. De salade van perziken, geitenkaas en geroosterde amandelen waar oranjebloesemwater in gaat (uit hetzelfde boek), vond ik lekkerder. Ik denk dat ik de verkeerde keus heb gemaakt met de pruimen. Ik gebruikte reine claudes, leek me leuk de groene kleur bij de bietjes, maar ik denk dat je beter voor een wat zuurdere pruim kunt kiezen. Het zoet van de pruimen viel een beetje weg tegen de rest. 

dinsdag 18 augustus 2015

Geroosterde aubergine met gefruite ui & gehakte citroen


Ingrediënten:
- 2 grote aubergines, (ca 750 g)
- 1½ dl olijfolie
- 4 uien (ca 550 g) gepeld en in dunne ringen
- 1½ groene chilipeper, fijngehakt
- 1½ tl gemalen komijn
- 1 tl sumak
- 50 g feta, in flinke brokken
- 1 middelgrote citroen
- 1 teen knoflook, fijngewreven
- zout en zwarte peper



Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 220 'C en beleg een bakplaat met bakpapier.
2. Snijd de aubergines overlangs doormidden en laat het steeltje er aan. Kerf een ruitpatroon in  de snijkant en bestrijk met 1 dl olijfolie, bestrooi rijkelijk met zout en peper. Leg de aubergines met de snijkant naar boven op de bakplaat en rooster ze circa 45 minuten in de oven, tot het vruchtvlees goudbruin en gaar is.
3. Fruit de uien in een grote koekenpan met wat olijfolie en met een ½ tl zout op hoog vuur goudbruin, regelmatig omscheppend (dit duurt wel een minuut of 10). Voeg 1 chilipeper toe met de sumak en de komijnpoeder en roer door de uien en fruit nog twee minuten voor je de feta toevoegt. Bak alles nog 1 minuut zonder om te scheppen en haal de pan van het vuur.
4. Schil intussen de citroen, haal ook het wit eraf en hak het vruchtvlees in kleine stukjes. Meng de stukjes met het citroensap, de knoflook en de ½ groene peper.
5. Maak het gerecht af als de aubergines klaar zijn. Leg de halve aubergines op een schaal en verdeel wat van de citroensaus erover. Verwarm de uien nog iets en schep deze erop. Serveer de aubergines warm of op kamertemperatuur.

Voorgerecht voor 4 personen of hoofdgerecht voor 2 personen.

Bron: Jeruzalem, Yotam Ottolenghi

Dit is een recept uit het boek Jeruzalem dat niet direct opvalt doordat er geen foto bij staat, jammer want het is toch echt wel de moeite waard. Een lekker gerecht dat wij als hoofdgerecht aten. Volgende keer zou ik toch iets veranderen aan het recept. De citroen vonden we er lekker bij smaken, maar iets teveel, dus volgende keer zou ik een halve citroen gebruiken. Omdat ik geen groene pepers  kon krijgen, gebruikte ik 1 rode peper zonder de zaadjes. Volgende keer toch een groene, die zijn iets minder scherp van smaak en dat vind ik beter passen in dit gerecht. Voor de kleur deed ik er nog wat platte peterselie over.

zaterdag 15 augustus 2015

Geroosterde wortel met komijn, geitenkaas & honing-citroendressing


Ingrediënten:
- 750 g wortels, diagonaal in plakjes van 2,5 cm dik
- olijfolie
- 1½ volle eetlepel komijnzaad
-  versgemalen zwarte peper
- sap van 1 citroen (ik gebruikte 3 el)
- 3 el heldere honing
- 100 g zachte geitenkaas
- 1 klein bosje dille, grofgehakt
- een snufje nigellazaad

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 200' C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
2. Verspreid de wortels op de bakplaat, besprenkel ze royaal met de olijfolie, het komijnzaad en maal er flink wat zwarte peper en zeezout over. Hussel door elkaar zodat de wortels goed bedekt zijn. Rooster ze 25-30 minuten tot ze gaar zijn.
3. Maak de dressing; roer het citroensap en de honing in een kommetje door elkaar tot een homogeen mengsel.
4. Haal de wortels uit de oven en besprenkel ze met de dressing en hussel goed door elkaar. Zet ze terug in de oven een rooster ze nog 8-10 minuten tot de wortels licht gekarameliseerd zijn.
5. Verdeel de wortels over een plat bord en verkruimel de geitenkaas erover en bestrooi met de dille en het nigellazaad.

Bron: Persiana, Sabrina Ghayour

Weer zo'n geweldig recept uit Persiana. Normaal ben ik niet zo gek op wortels, maar zo vind ik ze goddelijk, had het hele bord wel leeg willen eten in mijn eentje! Een heerlijk bijgerecht, smaakvol, zoet, warm door de smaak van de komijn en lekker met de geitenkaas die een beetje smelt op de warme wortels en romig wordt. Je kunt dit gerecht eventueel aanvullen met een stukje vis of vlees. Maar bij zo'n lekker groentegerecht mis je echt geen vlees! 

vrijdag 14 augustus 2015

Flespompoen met pistachenotenpesto, feta & granaatappelpitten


Ingrediënten:
- 1 grote flespompoen
- 4 el olijfolie
- versgemalen zwarte peper
- zeezout
- 150 g feta
- 100 g granaatappelpitjes

Voor de pesto:
- 100 g ongezouten pistachenoten, gedopt
- 70 g Parmezaanse kaas of Grana Padano, geraspt
- olijfolie
- 1 klein bosje koriander, alleen de blaadjes
- 1 klein bosje platte peterselie, alleen de blaadjes
- 1 klein bosje dille, alleen de blaadjes
- 3 el chili-olie (of olijfolie met wat gemalen chili)
- sap van 1 citroen

Bereiden:
1. Voor de pesto: doe de pistachenoten met de kaas in een foodprocessor en maal fijn met een flinke scheut olijfolie. Voeg alle kruiden, nog wat olijfolie en de chili-olie, het citroensap en wat zeezout toe en laat de machine nog even draaien. Zet tot gebruik in de koelkast.
2. Verwarm de oven voor op 200' C en leg een stuk bakpapier op een bakplaat. Snijd de pompoen in de lengte in vieren en verwijder de zaadlijsten (laat de schil eraan zitten). Kwast de pompoen goed in met olijfolie en bestrooi flink met zwarte peper en zeezout. Leg op de bakplaat en bak ze ongeveer 45-50 minuten tot de randjes beginnen te verschroeien en de pompoen gaar is.
3. Leg de pompoen op een bord en smeer er flink wat pesto op. Verkruimel de feta erover en garneer met de granaatappelpitten.

Tip: je kunt de pompoen ook horizontaal in stukken snijden, dat is misschien handiger. Ik heb de kruiden bij de AH gekocht en van elk 15 g gebruikt. Dit is een voorgerecht voor 4 personen of hoofdgerecht voor 2 personen.

Bron: Persiana, Sabrina Ghayour

Eigenlijk is het nu niet écht de tijd om pompoen te eten, meer iets voor de herfst. Maar ik zag dit recept en het leek me zo lekker en ik had er zo'n zin in om het uit te proberen en geen spijt; het was meer dan héérlijk, wat hebben we gesmuld! De gerechten uit het Midden-Oosten zijn toch wel veel lekkerder dan de Hollandse pot (hoewel dat ook wel een keertje lekker is). Het is makkelijk te maken en de smaken van de pistachepesto vol kruiden op de pompoen met de zoute feta en de frisse granaatappelpitten is een perfecte combinatie. Dit recept komt in mijn top-10!

dinsdag 4 augustus 2015

Citroen - limoenroomijs


Ingrediënten:
- 200 g fijne kristalsuiker
- 2,4 dl water
- geraspte schil en sap van 2 citroenen (biologisch)
- geraspte schil en sap van 2 limoenen (biologisch)
- 3 dl slagroom

Bereiden:
1. Doe het water met de citroen- en limoenrasp en de suiker in een pannetje en zet op het vuur. Laat de suiker oplossen, roer met een garde en laat zachtjes 20 minuten op laag vuur staan zodat er een dunne siroop ontstaat. Laat volledig afkoelen. Voeg het citroen-en limoensap toe en giet het geheel door een zeef.
2. Klop de slagroom lobbig en giet het afgekoelde sap er geleidelijk bij en roer met een garde goed door. Draai er ijs van volgens de gebruiksaanwijzing van je ijsmachine. Zet  nog een paar uur in de vriezer. Haal het ijs ongeveer 20 minuten voor het serveren uit de vriezer, zodat het een beetje zacht wordt.

Bron: "Het ijsmachineboek"

Uit de bibliotheek nam ik dit  ijsmachineboek mee en aangezien de temperaturen de komende dagen weer gaan stijgen maar meteen even ijs gedraaid. Een héérlijk fris en romig citroenijs.