maandag 27 februari 2012

Cake van zoete aardappel met pecannoten


Ingrediënten:
- 3 eieren
- 1½ dl plantaardige olie
- 200 g lichtbruine basterdsuiker
- 300 g zoete aardappel, geschild en geraspt
- 100 g pecannoten, fijngehakt (of walnoten)
- 180 g zelfrijzend bakmeel
- snufje zout
- 1 tl kaneel
- ½ tl versgeraspte nootmuskaat
- ½ tl mixed spices of koekkruiden
- een broodvorm van 13 x 23 cm (of kleine cakevorm)
- 50 g rozijnen (optioneel)

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 150' C boven-en onderwarmte. Vet de vorm in met olie en beleg de zijkanten met overhangend bakpapier, zodat je de cake er later zo uit tilt.
2. Klop de eieren in een grote kom los en voeg de olie, suiker, geraspte zoete aardappel (rauw) en gehakte pecannoten toe en eventueel rozijnen (erg lekker erin).
3. Zeef de droge ingrediënten in een mengkom en schep ze met een houten of metalen lepel door het eimengsel tot het goed vermengd is.
4. Giet het beslag in de voorbereide vorm, strijk de bovenkant glad en bak de cake 1 - 1¼ uur in de oven tot een in het midden gestoken satéprikker er droog en schoon uitkomt.
5. Laat de cake 5 minuten in de vorm staan en stort daarna op een rooster om helemaal af te laten koelen. (ik proefde het kapje toen het nog een beetje warm was en dat was zalig!)

Bron: "Uit de oven" Rachel Allen.

Als ik een recept zie met een bijzonder ingrediënt, moet ik het uitproberen, zo ook deze cake. In het boek noemen ze dit een brood, maar ik vind het meer een cake. De cake is ontzettend lekker, doet een beetje denken aan wortel-of pompoencake. De zoete aardappel maakt de cake smeuïg en zoet, geeft een milde smaak en een mooie oranje kleur. Er zijn twee soorten zoete aardappel, de witte en de roze (of oranje). De roze variant bevat meer ßcaroteen. Hier vind je meer informatie over de zoete aardappel.

zaterdag 25 februari 2012

Liebster Blog Award voor alle foodbloggers



Deze week kreeg ik van twee medebloggers de Liebster Blog Award: van Kelly van Kells' Kitchen en van Anke van Donna Caramella. Kelly en Anke ontzettend bedankt !




Het is de bedoeling dat je deze award weer doorgeeft aan 5 andere bloggers met minder dan 200 volgers.
Ik heb er over nagedacht aan wie ik ze zou geven, maar aangezien ik niet kan kiezen, draag ik ze op aan alle Nederlandse en Belgische foodbloggers. Tenslotte doet iedereen zijn best om er een mooi blog van te maken.

donderdag 23 februari 2012

Dadelrepen


Ingrediënten:
- 220 g dadels (gewicht na ontpitten), fijngehakt
- 2½ dl water
- 175 g patentbloem
- ½ tl zuiveringszout (bakingsoda)
- 175 g lichtbruine basterdsuiker
- 100 g havermout
- flinke snuf zout
- 175 g boter, in blokjes

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C boven-en onderwarmte. Vet een vierkant bakblik van 20 cm in en beleg met bakpapier (beide zijden laten overhangen, zodat je de koek er later zo uit tilt).
2. Doe het water en de dadels in een steelpan en breng ze zachtjes aan de kook, zet meteen het vuur op de laagste stand en laat 10 minuten pruttelen, tot het een zachte, stijve massa is. Haal van het vuur en laat op kamertemperatuur komen.
3. Zeef de bloem en de bakingsoda in een grote kom. Voeg suiker, havermout en zout toe en meng alles goed. Doe de boter erbij en wrijf alles met je vingertoppen door elkaar tot er vochtige klontjes ontstaan.
4. Doe de helft van het deeg in de bakvorm, verdeel en druk aan. Verdeel het dadelmengsel hier gelijkmatig over en verdeel de rest van het deeg erover. Druk met de handpalm het deeg iets platter.
5. Bak de koek 40 minuten in der voorverwarmde oven tot de bovenkant goudbruin is en het deeg stevig aanvoelt.
6. Laat de koek in de vorm helemaal afkoelen, snijd in repen (of in 16 vierkantjes, zoals ik heb gedaan).

Bron: "Uit de oven" Rachel Allen.

Heerlijke gezond tussendoortje. De dadels worden lekker zacht, ze nemen al het vocht op waar je ze in kookt. Het boek "Uit de oven" van Rachel Allen heb ik al een paar jaar geleden gekocht, maar nu weer eens uit de kast gehaald. Als je een bakster bent is dat boek een aanrader, er staan heerlijke recepten in.

dinsdag 21 februari 2012

Gegratineerde venkel


Ingrediënten voor 2 personen:
- 2 grote venkelknollen
- 1 el olie
- zout en peper
- panko of broodkruim
- 80 g  Parmezaanse kaas, geraspt
- 1 bol buffelmozzarella
- 1 el verse tijm, fijngehakt
- 1 el olie

Bereiden:
1. Maak de venkelknollen schoon en snijd ze in dikke plakken, Bewaar eventueel het groen wat er aan zit. Kook de venkel ongeveer 6 minuten, giet af en laat uitlekken in een vergiet.
2. Wentel de venkel in de olie met zout en peper en doe ze in een ingevette ovenschaal. Verdeelde de in kleine stukjes gesneden mozzarella erover.
3. Meng de broodkruim, Parmezaanse kaas, tijm en 1 el olie en verdeel dit over de venkel.
4. Zet de schaal afgedekt met aluminiumfolie 20 minuten in en voorverwarmde oven van 190'C. Haal het folie eraf en zet de schaal nog 10 minuten terug, zodat de kaas smelt en mooi goudbruin wordt.
5. Haal de schaal uit de oven,  verdeel het venkelgroen erover en serveer.


Venkel is mijn lievelingsgroente, dus dit recept moest ik maken. Volgende keer laat ik de mozzarella eruit, want ik vond dat niet echt lekker erin. Ook vind ik dat je gewone Hollandse geraspte kaas kunt gebruiken. Wij aten er een stukje gegrilde zalm bij.
Als je ook van venkel houdt, heb ik hier nog een heerlijk vegetarisch recept.

zondag 19 februari 2012

Daan, 8 maanden


Daan is alweer 8 maanden geweest.
Het baby-achtige is er vanaf, het wordt al echt een peutertje!

donderdag 16 februari 2012

Chocoladetaart met glazuur van Bailey's en witte chocolade



Ingrediënten:
- 175 g zelfrijzend bakmeel
- 1 tl bakpoeder
- 3 el cacao
- 1 tl instant espressopoeder (optioneel)
- 175 g zachte boter
- 175 g lichtbruine basterdsuiker
- 3 eieren
- 100 g donkere chocolade (70% cacao), gesmolten en iets afgekoeld

Ingrediënten voor het glazuur:
- 125 g zachte roomboter
- 200 g witte chocolade, gesmolten en iets afgekoeld
- 50 ml Bailey's
- 240 g poedersuiker

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C  boven-en onderwarmte en vet een springvorm van 24 cm in en beleg de bodem met bakpapier.
2. Doe alle ingrediënten, behalve de gesmolten chocolade,  in een grote kom en meng met de elektrische handmixer tot je een romig mengsel hebt. Vouw de gesmolten chocolade door het deeg. Voeg eventueel, als je deeg te stijf is een beetje melk toe, het moet makkelijk van een lepel glijden.
3. Doe het deeg in de springvorm en bak 25 - 30 minuten in de oven,  controleer met een satéprikker of de taart gaar is.
4. Haal de taart uit de oven en laat 5 minuten afkoelen, verwijder dan de rand  en laat verder helemaal afkoelen op een rooster. Snijd de taart horizontaal doormidden.
5. Maak het glazuur: meng de boter met de mixer  licht en romig, voeg de gesmolten en iets afgekoelde witte chocolade erdoor en voeg de Bailey's toe en meng alles goed. Meng beetje voor beetje de poedersuiker erdoor.
6. Verdeelvongeveer 1/3 van het glazuur over een helft van de doorgesneden taart, leg de andere helft erop en strijk de rest met een paletmes over de taart. Versier eventueel met koffieboontjes of met iets anders.

Bron: de chocoladetaart komt van BBC Goodfood en het glazuur van My kitchen addiction

Dit is een van de lekkerste chocoladetaarten die ik ooit gegeten heb. Bewaar de taart in de koelkast, maar haal hem ruim (zeker 30 min.) voor serveren uit de koelkast, dan is hij op z'n lekkerst!
Voor de chocoholics:  deze is ook zalig!

dinsdag 14 februari 2012

Franse uiensoep


Ingrediënten:
- 4 à 5 grote uien
- 3 teentjes knoflook
- 2 el olijfolie
- 1 el boter
- 1 el bloem
- zout en versgemalen witte peper
- 250 ml droge witte wijn
- 1½  liter kippenbouillon
- 6 sneetjes brood (stokbrood )
- 6 el cognac
- 150 g Gruyère, Comté of Emmenthaler, geraspt

Bereiden:
1. Schil de uien , snijd ze doormidden en snijd ze in halve dunne ringen.
2. Smelt de roomboter in de olijfolie al roerend in een grote braadpan,voeg de uien en de fijngesneden knoflook toe en voeg zout naar smaak toe. Laat de uien op een heel laag vuur, af en toe roerend met een houten lepel, een diepe karamelkleur krijgen.  Dit duurt wel 1 tot 1½ uur of nog langer. Probeer het proces niet te versnellen door de temperatuur te verhogen, want dan worden de uien bitter. En als de uien te licht blijven krijg je een bleke soep.
3. Bestrooi de uien met de bloem als de uien mooi karamelkleurig zijn en roer een minuut goed door zodat de bloem gaar wordt.
4. Voeg 1/3 deel van de wijn toe en roer goed. Laat de wijn inkoken, dit duurt ongeveer 2 minuten. Voeg dan de kippenbouillon en de overige wijn toe. Breng op smaak met zout en breng aan de kook. Verlaag de temperatuur, zodat de soep net pruttelt, doe het deksel op de pan en kook de soep 30 minuten. Voeg naar smaak  witte peper toe en evt.nog wat zout (proef eerst).
5. Voor het serveren: verwarm de grill voor en leg een paar sneetjes stokbrood (schuin gesneden) op een rooster en laat ze aan beide kanten lichtbruin roosteren. Laat intussen de soep weer goed heet worden.
6. Neem 6 ovenvaste soepkommen, zet ze op een rooster en doe 1 el cognac  in iedere kom, voeg de soep toe en leg er een stukje brood op, bedek het brood met de geraspte kaas. Zet de soep onder de grill tot de kaas gesmolten is en bubbelt. Serveer meteen.

Bron: "Around My French Table", Dorie Greenspan.

Deze uiensoep werd gegeten door de marktkooplui van "Les Halles" in Parijs, die na hun werk een kom van deze heerlijke uiensoep aten om weer op temperatuur te komen. Deze soep moet je dan ook gloeiend heet opdienen.

Dit is de  lekkerste uiensoep die ik ooit gegeten heb. Het geheim zit in het karameliseren van de uien, als je ze aan laat branden krijg je een bittere smaak en als je ze te kort laat karameliseren, krijg je een bleke soep met weinig smaak. Dus neem hier de tijd voor. De cognac is er ook erg lekker in.

zaterdag 11 februari 2012

Hummingbirdtaart


Ingrediënten:
- 265 g zelfrijzend bakmeel
- 200 g lichtbruine basterdsuiker
- 45 g geraspte kokos
- 55 g walnoten, grof gehakt
- 1 tl bicarbonate of soda
- 1 tl kaneel
- een blik ananas op eigen sap (440 g), fijngehakt
- 2 grote overrijpe bananen, geprakt
- 2 eieren, losgeklopt
- 185 ml zonnebloemolie

Voor het glazuur:
- 150 g poedersuiker, gezeefd
- 1 tl geraspte citroenschil
- 1 -1½ el citroensap

Bereiden:
1. Verwarm de oven voorop160'C boven-en onderwarmte en vet een springvorm van 24 cm in en beleg de bodem met bakpapier.
2. Meng de bloem, suiker, kokos, walnoten, bicarbonate of soda en de kaneel in een grote kom.
3. Klop in een andere kom de eieren los en voeg de zonnebloemolie, de fijngehakte ananas en de geprakte bananen toe en meng alles goed.
5. Meng met een spatel de natte ingrediënten door de droge en verdeel het deeg in de springvorm.
6. Bak de taart 35 - 45 minuten in de oven of totdat een satéprikker er droog en schoon uitkomt.
7. Laat de taart 10 minuten afkoelen en haal de rand eraf en laat helemaal afkoelen op een rooster.
8.Voor het glazuur: meng de poedersuiker met de citroenrasp en het sap.Verdeel het glazuur over de taart en versier eventueel nog met wat citroenreepjes.

Bron: Delicieux

 Deze taart is heel bekend van de Hummingbird bakery in Londen. Meestal wordt de taart met een glazuur van roomkaas gemaakt. Bij dit recept gebruikte men poedersuiker met citroen, wat de taart een lekker fris accent gaf. Dit is de favoriete taart van Johan.

dinsdag 7 februari 2012

Pasta met pruimen, gorgonzola en walnoten


Ingrediënten voor 4 personen:
- 150 g gedroogde pruimen
- 2 sjalotjes, fijngehakt
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 3 el olijfolie
- 125 g coppa di Parma
- 150 g gorgonzola
- 2 el room
- 300 g verse pasta
- ½ bosje bieslook, fijngeknipt
- 75 g walnoten

Bereiden:
1. Snijd de gedroogde pruimen in stukjes en leg ze maximaal 10 minuten in 1 dl heet water te wellen.
2. Verwarm in een pannetje de olijfolie en fruit hierin de ui en knoflook, ze mogen niet bruin worden.
3. Bak in een droge koekenpan de coppa di Parma krokant en laat uitlekken op keukenpapier en breek ze daarna in kleinere stukken.
4. Voeg de kaas en de room toe en laat smelten tot een mooie saus, maak op smaak met peper en schep dan de uitgelekte pruimen erdoor.
5. Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing gaar, giet af en meng met de saus, er vormt zich een lekker laagje om de pasta.
6. Schep voor het serveren de pasta op voorverwarmde borden en verdeel de walnoten, de stukjes coppa di Parma erop en strooi de bieslook erover.

Bron: recept uit het AD van Carin Leenders de Vries

Heerlijke pasta; de gorgonzola proef je heel subtiel en het zoute van de coppa di Parma en het zoete van de pruimen smaken er erg lekker bij. 

vrijdag 3 februari 2012

Hartig brood met kaas, bacon en bieslook


Ingrediënten:
- 235 g patentbloem
- 1 el bakpoeder
-  ¼ - ½ tl  (maatlepels) zout, afhankelijk van de kaas die je gebruikt
- ¼ tl versgemalen witte peper en evt. een snufje cayenne peper
- 3 grote eieren, op kamertemperatuur
- 85 ml volle melk, op kamertemperatuur
- 85 ml extra vergine olijfolie
- 120 g  grofgeraspte Gruyère, Comté, Emmenthaler of Cheddar kaas
- 60 g Gruyère, Comté, Emmenthaler of Cheddar, in heel kleine blokjes
- 25 g gehakte bieslook of andere kruiden(of dungesneden lente-uitjes)
- 40 g walnoten geroosterd en gehakt (optioneel)

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 175' C. Vet een broodvorm of cakeblik  (van 25 x11,5 cm)  in en beleg met bakpapier.
2. Meng de patentbloem, bakpoeder, zout (pas op met het zout, gebruik niet te veel)) en witte peper in een grote kom.
3. Doe de eieren in een andere kom en klop ze 1 minuut met de mixer tot ze schuimig zijn. Meng de olijfolie en de melk erdoor.
4. Doe de natte ingrediënten bij de droge en meng ze met een rubberen spatel tot het een deeg wordt. Meng niet te lang, anders wordt je deeg te stevig, de droge ingrediënten moeten alleen maar vochtig zijn.
5 Doe de geraspte kaas, de blokjes kaas, de kruiden en evt. de walnoten erbij en meng door het deeg.  Je hebt nu een stevig deeg. Doe het deeg in de vorm en maak met de spatel de bovenkant glad.
6. Bak het brood 35 - 45 minuten in de oven tot het goudbruin is en een satéprikker er droog en schoon uitkomt.
7. Haal het brood uit de oven en laat 3 minuten afkoelen in het blik. Ga dan met een mes langs de zijkanten ( ik heb bakpapier in de vorm gedaan, dan til je het brood er zo uit) en leg het brood op een rooster en laat helemaal afkoelen.
Afgedekt kun je het brood 2 dagen bewaren en in de vriezer 2 maanden. Misschien wordt het een beetje droog, maar je kunt het dan roosteren.

Bron: "Around My French Table", Dorie Greenspan.


Ik heb dit brood gemaakt met geraspte Cheddar, blokjes Gruyère, 50 g uitgebakken bacon (verkruimeld) en bieslook en verder het recept hier boven aangehouden. Het brood ziet er niet alleen verrukkelijk uit, maar smaakt ook erg lekker! Je kunt zelf je fantasie gebruiken om ieder keer een ander brood te bakken door te wisselen met de ingrediënten. Ik heb het brood in een wat kleiner cakeblik gebakken van 25 x 11,5 cm, maar het lijkt mij ook leuk om het een keer in een muffinvorm te maken.


Dit broodrecept komt oorspronkelijk uit Frankrijk en wordt dan "cake salé" genoemd. Het is erg makkelijk te maken en lijkt een beetje op een muffin, het wordt op dezelfde manier gemaakt. Er zit kaas in het brood, vaak een combinatie van verschillende soorten en is dus uitermate geschikt om restjes kaas op te maken, Parmezaanse kaas, Gorgonzola etc. Je kunt variëren met de kruiden: bv. lente- uitjes, bieslook of basilicum. Verder kun je ook zongedroogde tomaatjes, olijven, stukjes ham of uitgebakken stukjes bacon en geroosterde noten toevoegen.
Dit brood is erg lekker bij de lunch, voor bij een salade of een kopje soep en zelfs bij een glaasje wijn.

woensdag 1 februari 2012

Brownietaart met karamel en pinda's


Ingrediënten:
- 135 g patentbloem
- 1 tl baking soda
- ¼ tl zout
- 115 g roomboter, in blokjes gesneden
- 140 g pure chocolade, in blokjes gehakt
- 3 grote eieren
- 115 g lichtbruine basterdsuiker
- 50 g kristalsuiker
- 3 el corn syrup
- ½ tl vanille-extract

Voor de bovenlaag:
- 400 g kristalsuiker
- 125 ml water
- 1½ el corn syrup
- 160 ml slagroom
- 30 g roomboter, op kamertemeperatuur
- 190 g gezouten pinda's

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 175'C boven-en onderwarmte. Vet een spring van 20 cm in en beleg de bodem met bakpapier. Verdeel wat bloem op de zijkanten en schud het teveel eruit.
2. Meng de bloem, het zout en de baking soda. Smelt de chocolade en de roomboter zachtjes au bain marie en roer af en toe. (niet te warm laten worden).
3. Klop in een grote schaal de suikers en de eieren met een garde tot ze goed gemengd zijn. Roer de corn syrup erdoor en daarna het vanille-extract. Giet dan het gesmolten chocolade-botermengsel erbij en roer tot alles goed is opgenomen. Roer er de droge ingrediënten door. Roer niet te lang, alles moet net gemengd zijn. Je hebt een dik, glimmend mengsel. Giet het deeg in de springvorm en schud de springvorm, zodat de lucht verdwijnt.
4. Zet de taart in de oven en bak hem 40 - 45 minuten, controleer met een satéprikkerof de taart gaar is. (let goed op, bij mij had de taart iets korter in de oven gekund, het moet nog een beetje smeuïg van binnen zijn, zoals brownies zijn).
5. Haal de taart uit de oven en laat 15 minuten afkoelen. Ga dan met een mes langs de rand en verwijder de zijkant van de springvorm. De cake is tijdens het bakken gerezen en zakt in het midden een beetje in als hij afkoelt, maak je geen zorgen, dit is helemaal niet erg. Laat de taart op kamertemperatuur helemaal afkoelen. Als de taart helemaal afgekoeld is, verwijder je de bodem van de springvorm. Was en droog de  springvorm en doe de taart er weer in.

De bovenlaag:
1. Doe de suiker, water en  corn syrup in een pan, roer totdat alles goed gemengd is en zet dan de pan op een halfhoog vuur. Verwarm zonder te roeren tot de karamel amberkleurig wordt, dit duurt 5 - 10 minuten. Verlaag de temperatuur en voeg de slagroom en de boter toe (kijk uit de karamel kan spetteren). Als het niet meer spettert roer dan de karamel met een garde tot een egale saus. Doe de pinda's erbij en giet de massa in een hittebestendige kom (bv een pyrex schaal).
2. Je hebt waarschijnlijk meer karamel dan je nodig hebt, maar houd je aan deze hoeveelheden. (anders worden de pinda's niet goed bedekt met karamel). Haal de pinda's met een lepel uit de karamel en verdeel ze over de taart. Daarna lepel je nog wat karamel over de pinda's zodat ze goed bedekt zijn met karamel. Je krijgt een laag van ongeveer 0,5 cm.
3. Laat de laag zeker 20 minuten op kamertemperatuur hard worden voordat je de taart aansnijdt. Ga met een mes tussen de rand van de springvorm en de taart en verwijder de springvorm, als dit moeilijk gaat, kun je met een föhn warme lucht langs de buitenkant blazen. (Bij mij ging het prima met een mes).

Tip: Bewaar de rest van de karamel op kamertemperatuur en maak er een karamelsaus, van je hebt ongeveer 125 ml karamel over. Verwarm de karamel au bain marie. Verwarm in een andere pan ongeveer 250 ml slagroom, als de room bijna kookt voeg dan de warme karamel  toe en roer goed. Laat ongeveer 3 minuten zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en giet de saus in een schoon potje. Laat de saus afkoelen op kamertemperatuur en bewaar dan in de koelkast. Verwarm de karamelsaus iets als je het over ijs serveert.

Bron: "Baking from my home to yours" Dorie Greenspan.

Het was even lastig om light corn syrup te bemachtigen (je hebt trouwens ook dark corn syrup), uiteindelijk vond ik het in Den Haag in de Wagenstraat in een Afro-Indian Market.  Maar je kunt het ook bij natuurvoedingszaken kopen. Het schijnt dat je het kunt vervangen door kandijsiroop. Het is verkrijgbaar in de VS in twee vormen: blank, welke helder gemaakt is door alle kleur te verwijderen en deze heeft bijna geen smaak en donkere waar karamel en melasse aan toegevoegd is. Omdat het geen neiging heeft te kristalliseren , wordt het vaak in recepten gebruikt voor frostings, snoep en jam.
Met deze verrukkelijk taart zul je veel indruk maken. Serveer hem met een bolletje vanille, chocolade of koffie ijs en je hebt een heerlijk dessert. De taart is 2 dagen houdbaar, maar haalt dat vast niet!