zondag 30 oktober 2011

Pittige tajine met abrikozen en kip


Ingrediënten:
- 1 el olijfolie
- 750 g kipfilet, in stukjes gesneden
- 2 teentjes knoflook, uitgeperst
- 1 grote ui, gesnipperd
- ¼ tl kaneel
- ½ tl komijn-poeder
- ½ tl gemberpoeder
- ½ tl kurkumapoeder
- 2½ dl hete kippenbouillon
- 1 el honing
- 150 g gedroogde abrikozen
- 1 el maizena
- 1 el water
- 80 g blanke amandelen, geroosterd
- handvol grof gehakte verse korianderblad

Bereiden:
1. Braad de kipfilet aan in de olijfolie, voeg de ui, knoflook en specerijen  toe, roer goed en bak alles tot de kip bijna gaar is.
2. Voeg de bouillon, honing en abrikozen toe en verhit alles 5 minuten onafgedekt tot de abrikozen gaar zijn.
3. Roer een papje van de maizena en het water. Roer het erdoor en verhit het gerecht nog onafgedekt op middelhoog vuur (70%) tot het gerecht kookt en bindt.
4.Verdeel de amandelen en de koriander erover. Serveer met couscous.

Bron: "Tajines & Couscous".


Dit gerecht heb ik in de tajine gemaakt, maar je kunt het ook in een braadpan maken. Proef tussendoor of de tajine op smaak is, ik heb er meer kruiden door gedaan dan aangegeven in het recept.

vrijdag 28 oktober 2011

Pompoen-sinaasappel-abrikozencake


Ingrediënten:
- 150 g bloem, gezeefd
- 225 g pompoenpuree
- 2 sinaasappels, geraspte schil en het sap
- 150 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
- 250 g roomboter
- 275 g fijne kristalsuiker
- 2 eieren
- 1½ tl vanille extract
- 250 g gedroogde abrikozen, fijngehakt
- 2 el geschaafde amandelen
- poedersuiker
- honing, verwarmd

Bereiden:
1. Maak de pompoenpuree en weeg 225 g af (ik heb een flespompoen gebruikt). De rest heb ik ingevroren om een andere keer pompoensoep van te maken.
2. Verwarm de oven voor op 160' C. Vet een springvorm van 24 cm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
3. Kook het sinaasappelsap in een pan op middelhoog vuur 8-10 minuten tot het stroperig is en ingekookt is tot ca 2 eetlepels. Laat afkoelen.
4. Meng intussen de bloem en het bakmeel in een kom door elkaar. Klop in een andere kom de boter en de suiker met de mixer 4 - 5 minuten op middelhoge snelheid tot een luchtig mengsel. Voeg één voor één de eieren toe en klop goed na iedere toevoeging. Voeg de pompoenpuree toe en klop tot alles goed gemengd is. Voeg alle bloem op één eetlepel na toe en klop op de laagste stand tot alles goed gemengd is.
5. Meng voorzichtig de sinaasappelrasp, de sinaasappelsiroop en het vanille extract erdoor.
6. Schep de achtergehouden bloem door de stukjes abrikoos en roer voorzichtig door het beslag. Schep het beslag in de vorm en strooi de amandelen erover. Bak de cake 60 -65 minuten of tot een satéprikker er droog en schoon uitkomt. Laat de cake 5 minuten afkoelen in de vorm. Neem de cake uit de vorm en laat helemaal afkoelen.
7. Bestuif de cake voor het serveren met poedersuiker en besprenkel met de honing.

Bron "Foodies" of "Delicious"?


En ja hoor, het is mij weer eens overkomen dat mijn taart in de oven staat en dat ik vergeten ben er iets doorheen te doen. In dit geval mijn bloedig uitgeperste sinaasappels, die ik daarna ook nog ingekookt had tot een siroop. Ondanks dat smaakte de cake voortreffelijk. 

dinsdag 25 oktober 2011

Kruidige appelcake met toffee


Ingrediënten:
- 200 g ontpitte dadels, grof gehakt
- 200 ml melk en nog een scheutje
- 250 g boter, op kamertemperatuur
- 280 g zelfrijzend bakmeel
- 200 g donkerbruine basterdsuiker (of lichtbruine)
- ½ tl bakpoeder
- 4 grote eieren
- 1 el speculaas- of koekkruiden
- 2 tl vanille extract
- 3 kleine rode appels
- sap van ½ citroen
- handvol toffees (ca. 100 g)
- poedersuiker

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C boven-en onderwarmte. Vet een rechthoekige bakvorm van 20 bij 30 cm in en beleg beide zijden met overhangend bakpapier (dan de til je de cake later zonder problemen  uit de vorm).
2. Doe de dadels met de melk in een pannetje en breng aan de kook. Zodra het kookt haal je het van het vuur en laat het dan 15 minuten afkoelen. Doe ze daarna in je keukenmachine of blender en maal ze tot een puree.
3. Doe in een grote kom de dadels, de boter, de bloem, de suiker, de kruiden, het vanille-extract, de bakpoeder en de eieren. Zet even opzij.
4. Was de appels en snijd ze in kwarten. Verwijder de klokhuizen en snijd de kwarten in dunne schijfjes. Haal ze even door het citroensap, zodat ze niet verkleuren.
5. Meng met een elektrische mixer het beslag tot alles goed gemengd is. Verdeel het deeg in de bakvorm en strijk glad met een spatel.
6. Verdeel in drie rijen de appelschijfje dakpansgewijs over het deeg en zet de vorm in de voorverwarmde oven. Bak de cake  45 - 50 minuten of tot een satéprikker er schoon en droog uitkomt. Laat afkoelen in de vorm.
7. Doe de toffees in een steelpannetje met een scheut melk en smelt ze zachtjes al roerend. Bestrooi de cake met een beetje poedersuiker en druppel de toffeesaus over de cake. Snijd de cake in vierkanten en serveer.

Bron: "Good Food" november 2011


Toen de Good Food van november op de mat viel met op de voorkant een prachtige foto van deze cake, wist ik meteen dat ik deze cake zou gaan maken. Het is een echt herfstrecept met de kruidige smaak, de appels en de heerlijke toffeesaus er overheen gedruppeld. I.p.v. donkerbruine heb ik per ongeluk lichtbruine basterdsuiker gebruikt. De cake wordt dus donkerder van kleur als je het goed doet.

zaterdag 22 oktober 2011

Kip met kweeperen (Poulet aux coings)


Ingrediënten:
- arachide olie of een andere neutrale olie
- 2 grote uien, ca. 750 g, grof gehakt.
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl kaneel
- 6 stukken kip
- zout en peper
- 2 kweeperen, ca. 1¼ kilo
- sap van 2 citroenen
- 2 el honing
- 2 el sesamzaad, geroosterd

Bereiden:
1. Verhit 3 el olie in een koekenpan met dikke bodem. Voeg de uien toe, bak ze een paar minuten en voeg er gember en kaneel bij. Leg de stukken kip (ik heb kippendijen, zonder bot gebruikt) erop en bestrooi met zout en peper. Leg het deksel op de pan en smoor de kip ongeveer 30 minuten op laag vuur. Keer de stukken eenmaal om. Door het kippenvet en het vocht uit de uien ontstaat er een stevige saus waar wat water aan toegevoegd kan worden. Haal de stukken kip uit de pan, leg ze in een ovenschaal en houd ze warm in de oven.
2. Schrob de kweeperen en snijd ze in vieren. Laat de schil en de klokhuizen zitten. Doe de stukken zo snel mogelijk, voordat ze verkleuren, in kokend water met zout en het sap van 1 citroen. Kook ze in 20 - 30 minuten gaar, maar niet papgaar. Laat ze uitlekken, snijd het klokhuis eruit en snijd elk kwart doormidden.
3. Frituur de kweepeerparten in een laag hete olie tot ze bruin zijn (hierdoor smaken ze gekarameliseerd). Laat ze uitlekken en doe ze in de uiensaus. Voeg honing en citroensap toe en laat de saus, met het deksel op de pan, op heel laag vuur nog een half uurtje sudderen. Giet de saus over de kip en bestrooi met de geroosterde sesamzaadjes. Lekker met couscous.

Bron: "De Joodse keuken" van Claudia Roden

'Dit is een vreselijk lekker gerecht dat door Joden uit vele landen wordt gemaakt. Het zijn de aromatische kweeperen die het zo bijzonder maken. Dit recept is een Marokkaanse versie, die op feestdagen en bij speciale gelegenheden werd gegeten wanneer er kweeperen waren. Ik beveel het warm aan.'

Hier een site met informatie over de kweepeer en nog meer recepten.

Kweeperen koop je in een Turkse winkel en zijn te verkrijgen van oktober tot februari. Toen ik ze kocht was de verkoopster verbaasd dat ik Nederlands was, want Nederlanders kopen geen kweepeer. Maar als je eenmaal weet hoe lekker het is, zie ook mijn andere recept met kweepeer, dan ga je ze steeds weer proberen. Kweeperen zijn erg aromatisch en je keuken ruikt heerlijk als je ze kookt. Weer een erg lekker recept uit mijn favoriete kookboek van dit moment.

donderdag 20 oktober 2011

Tropische crumble


Ingrediënten:
- 50 g roomboter
- 30 g lichtbruine basterdsuiker
- 2 rijpe mango's, in vierkantjes van 1 cm
- 4 rijpe bananen, geschild en in schuine dikke plakjes (van 1 cm) gesneden
- 1 tl gerapste verse gember
- ½ tl gemalen gemberpoeder
- gerapste schil van een ¼ limoen

Voor de crumble:
- 115 g roomboter, op kamertemperatuur
- 80 g lichtbruine basterdsuiker
- ½ tl zout
- 40 g patentbloem
- 65 g  pecannoten. grof gehakt

 Bereiden:
1. Maak de vulling: smelt de boter in een grote anti-aanbaklaag koekenpan op hoog vuur. Strooi de suiker in de boter en als het gaat schuimen voeg je de mangostukjes toe. Bak de mango 2 minuten, zonder roeren (ze moeten heel blijven), keer ze een keer om en voeg de bananenschijfjes toe en bak nog 3 minuten, tot de mango en de banaan bruin zijn.  Houd het vuur hoog en roer niet teveel, de stukjes moeten heel blijven. Doe de mango en banaan met het vocht in een ovenschaal. Doe de geraspte gember en de limoenrasp erbij en meng voorzichtig. Zet opzij terwijl je de crumble maakt.
2. Maak de crumble:  je kan de crumble in de keukenmachine maken of met een mixer, maar het kan ook met je handen. (ik heb het in de keukenmachine gedaan, ik houd niet van vieze handen ;-)  Doe de boter in een kom en roer met een spatel tot het glad is. Doe de suiker erbij en het zout en meng. Als het glad is voeg dan de bloem toe en meng en doe dan de pecannoten erbij. Spreid de crumble uit over een stuk bakpapier, vouw dubbel en leg het minstens 20 minuten in de vriezer terwijl je ondertussen de oven voorverwarmd op 200 'C. Vet een ronde schaal van 23 cm doorsnede in .
Doe het fruit met vocht erin. Haal de crumble uit de vriezer en breek het in grove stukken en verdeel het over het fruit.
3. Doe de schaal in de oven en verlaag de temperatuur na 175' C. Bak de crumble ongeveer 35 minuten of tot de crumble goudbruin is en het fruit lekker bubbeld.
4. Haal de schaal uit de oven en laat even afkoelen tot de gewenste temperatuur, warm of op kamertemperatuur. (niet te warm eten hoor, het is lekkerder als het wat afgekoeld is).
5.Serveer het met geklopte slagroom, crème fraîche of een bol vanille ijs.

Bron: "Baking from my home to yours" Dorie Greenspan.

Het boek van Dorie maar weer eens op tafel gelegd, zodat mijn oog erop valt en ik er elke dag even in kan bladeren. Wat staan er een lekkere recepten in met prachtige foto's. Ik zou alles wel willen maken. Ook dit was weer een topper! Je proeft heel subtiel de gember,houd je daar niet van, dan laat je het gewoon weg. Ik begrijp nu wel dat er geen foto van dit recept in het boek stond, het ziet er niet fotogeniek uit, maar het smaakt verrukkelijk.

dinsdag 18 oktober 2011

Tagliatelle met gebraden kip, rozijnen en pijnboompitten (Tagliatelle frisinsal)


Ingrediënten:
- 1 kip of 4 kippenpoten
- 2 el extra vergine olijfolie
- zout en vers gemalen peper
- 2 of 3 takjes rozemarijn, fijngehakt
- 2 takjes salie, fijngehakt
- 50 - 100 gram rozijnen, 30 minuten in water geweld
- 100 gram of meer pijnboompitten, geroosterd
- 500 g dunne tagliatelle (fettuccine)

Bereiden:
1. Wrijf de kip in met olie en bestrooi hem met zout en peper. Leg de kip op de borst in een braadslede.
2. Verhit de oven tot 180' C en braad de kip in 1 - 1½ uur, tot hij mooi bruin is. Draai de kip op het laatst om en laat de borst bruin kleuren. Haal het vel eraf, ontbeen de kip en snijd het vlees in kleine stukjes.
3. Giet voor de saus de braadjus met vet en al in een steelpan. Doe de fijngehakte rozemarijn en salie, de uitgelekte rozijnen en de pijnboompitten erbij.
4. Kook als de saus pruttelt de pasta beetgaar, giet af en meng met de saus en de stukjes kip.

Bron: "De Joodse keuken" van Claudia Roden.

Ik maakte dit recept voor 2 personen en heb de twee kippenpoten in de braadpan gebakken i.p.v. in de oven.  Ik heb de hoeveelheid kruiden gehalveerd, maar de rozijnen (50 g) en pijnboompitten (100 g ) gewoon aangehouden. De kip heb ik op het laatst bij de saus en de pasta gedaan en alles in de braadpan nog even goed door gewarmd. Het is een ontzettend lekker recept, de kruiden in combinatie met de kip en het zoete van de rozijnen maken het heel bijzonder.

Deze pasta werd in het getto van Venetië op vrijdagavond gegeten. Ook in andere delen van Italië is het een echt sjabbatgerecht. Soms zat er ook rundvlees of ganzenworst door. 

zondag 16 oktober 2011

Gerookte zalm met Aziatische dressing


Ingrediënten: 
- 300 g gerookte zalm
- 1 rijpe avocado, geschild en in blokjes gesneden
- ¼ komkommer,  zaadjes verwijderd en in blokjes
- handvol koriander

Voor de dressing:
- 1 el fijne kristalsuiker
- ½  rode peper, zaadjes verwijderd en fijngehakt
- geraspte schil van 1 limoen
- 2 el limoensap
- ½ el sesamolie
- 1 el sojasaus

Bereiden:
1. Meng de ingrediënten voor de dressing. Proef of de dressing op smaak is, voeg anders nog wat extra's toe.
2. Voor het serveren: verdeel de zalm over vier borden. Meng de avocado (doe meteen wat limoensap over de avocado, dan verkleurt het niet) met de komkommer en verdeel dit over de zalm. Strooi er wat grof gehakte koriander op en lepel de dressing erover.

Bron: "BBC Good Food"

Hier een super lekker en eenvoudig voorgerecht!
Ik had dit recept al 2 jaar in een mapje liggen. Zocht een eenvoudig receptje van een voorgerecht voor een etentje en heb dit geprobeerd. Het is zeer eenvoudig, maar ontzettend lekker door de dressing. Ook makkelijk te maken voor een grote groep.

vrijdag 14 oktober 2011

Top 50 Nederlandse foodblogs : 7e plaats!


Vandaag kreeg ik het volgende mailtje:

Graag wil ik je mededelen dat je de nummer 7 bent geworden bij de top 50 Beste Foodbloggers lijst van Just Eat. Wij hebben je blog uitvoerig verlekkerd bekeken, gelezen en geproefd en zijn tot de conclusie gekomen dat je een welverdiende 7e plek verdient. Ik hoop dat je dit leuk vindt! Hierbij is je warme schrijfstijl in combinatie met de persoonlijke foto's van je man en de goede basisrecepten de doorslaggevende reden geweest voor ons.



7. http://carolinebrouwer.blogspot.com/

De perfecte blog voor duidelijke recepten en bijbehorende foto’s. Recht toe, recht aan. Een goede inspiratiebron en leidraad voor een serieus avondje koken door de vele en duidelijke recepten. Resultaatgericht koken? Kom dan zeker hier langs.

Natuurlijk zijn wij (ook Johan die de foto's maakt en vaak ontzettend veel geduld moet hebben voordat hij kan gaan eten ;-) ontzettend blij met deze waardering; de bijbehorende badge heb ik op mijn blog geplaatst! 

woensdag 12 oktober 2011

Pompoen - gorgonzola flan


Ingrediënten:
- 425 g pompoenpuree
- 3 grote eieren
- 2 eigelen
- 125 ml slagroom
- zout en versgemalen zwarte peper
- 2 el walnoten, grofgehakt
- 85 g gorgonzola, in stukjes

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 175' C. Vet 4 ramekins in met boter. Plaats de ramekins in een bakblik.
2. Doe de pompoenpuree, eieren, eigelen en de room in een keukenmachine en laat de machine draaien tot alles goed gemengd is. Voeg naar smaak zout en peper toe en doe de custard in de ramekins.
3. Verdeel de gorgonzola over de ramekins en bestrooi met de walnoten.
4. Zet de ramekins in een bakblik en vul met heet water tot de schaaltjes voor de helft in het water staan.
Bak de flans 35 - 40 minuten, of totdat een mes er ingestoken er bijna schoon uitkomt. Begin al na 25 minuten te controleren of ze gaar zijn, het hangt er nl sterk vanaf wat voor schaaltjes je gebruikt. En omdat de flans een beetje af moeten koelen in het water, gaat het kookproces nog verder.
5. Haal het bakblik uit de oven en laat de de flans in het water afkoelen tot kamertemperatuur.
6. Serveer de flans  en druppel er nog wat honing of maple syrup over.

Bron: "Around my French table", Dorie Greenspan.

Hmmmm, dit was me toch een lekker recept voor de herfst! Ik heb er honing over gedruppeld vlak voor het serveren en dat gaf net een beetje een zoet tintje aan het geheel.  Wij hebben in Nederland helaas geen pompoenpuree in blik, maar als je hier kijkt vind je een simpel recept om pompoenpuree te maken en meteen een recept voor een overheerlijke pompoencake!

zondag 9 oktober 2011

Sinaasappeltaart


Ingrediënten:
- 2 sinaasappels
- 6 eieren
- 250 g kristalsuiker
- 2 el oranjebloesemwater
- 1 tl bakpoeder
- 250 g amandelen, grof gemalen

Bereiden:
1. Was de sinaasappels en kook ze in hun geheel 1½ uur tot ze heel zacht zijn.
2. Klop de eieren met de suiker. Voeg oranjebloesemwater (dit koop je bij de Turkse winkel) , bakpoeder en de gemalen amandelen (deze maal ik in mijn kaasmolentje) toe en meng alles goed door elkaar.
3. Snijd van de sinaasappels de kapjes af en snijd de sinaasappel in vieren, haal de pitjes eruit en pureer ze met schil en al in de keukenmachine. Meng dit goed oor het ei-amandelmengsel .
4. Verwarm de oven voor op 190' C en vet een rond bakblik van 23 cm doorsnede (ik heb een springvorm van 24 cm gebruikt) in en bekleed de bodem met bakpapier.
5. Bak de taart 50 - 60 minuten in de voorverwarmde oven, controleer met een satéprikker of de taart gaar is.  Laat afkoelen en haal uit de vorm. Bestrooi eventueel met poedersuiker.

Bron: "De Joodse keuken" van Claudia Roden.

Dit kun je met recht een sinaasappeltaart noemen. Wat een lekkere smaken! Wat mij intrigeert aan dit recept is dat je de sinaasappels in zijn geheel kookt en dat ze er dan gepureerd met schil en al in  gaan. Deze taart is nog lekkerder dan ik had verwacht. De taart is smeuïg, maar niet té vochtig,  je proeft heel goed de sinaasappel,  een beetje het bittere van de schillen en heel subtiel het oranjebloesemwater.  Ik heb al heel wat taarten gebakken, maar deze komt in mijn top vijf!  

vrijdag 7 oktober 2011

Mexicaanse lasagne


Ingrediënten:
- olijfolie
- 1 ui, fijngehakt
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 el gemalen komijn
- 1 el gedroogde oregano
- 1 tl gemalen koriander
- 1 kaneelstokje
- een flinke snuf cacao
- 500 g rundergehakt
- een blik gehakte tomaten , 400 g
- een pak tortilla's ( 8 à 9 stuks)
- 6-8 lente uitjes, in ringetjes gesneden
- 250 g crème fraîche, halfvet
- 100 g belegen kaas, versgeraspt
- cayenne peper

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180" C en vet een ronde ovenschaal in met olijfolie.
2. Doe wat olijfolie in een braadpan en bak de ui zachtjes 4-5 minuten. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut. Voeg de kruiden en de cacao toe.
3. Doe het gehakt erbij en bak het gehakt rul. Voeg de tomaten toe en doe er zout en peper naar smaak bij.. Draai het vuur wat lager en bak het geheel 10 minuten.
4. Leg ondertussen 2 tortilla's op de bodem en neem er eventueel nog een en snijd die in stukken, zodat de hele bodem belegd is. Verdeel 1/3 van de vleessaus er over en leg er weer twee tortilla.s op. Doe dit nog twee keer. Verdeel de lente uitjes over de derde gehaktlaag en dek af met 2 tortilla's.
5. Klop de crème fraîche los en verdeel deze over de laatste tortilla's en strooi de kaas erop. Zet de schaal 25-30 minuten in de voorverwarmde oven tot de kaas gesmolten is en lichtbruin  gekleurd is. Strooi er voor het serveren nog een beetje cayenne peper over.

Bron: "Fabulous Food" september 2011



Erg lekker gerecht. De tortilla's nemen de gehaktsaus goed op. Eet er een lekkere salade bij en je hebt een volledige maaltijd, die je helemaal voor kunt bereiden en op het laatst alleen maar even in de oven hoeft te zetten.

dinsdag 4 oktober 2011

Kip met tomaten en honing (Djej matisha mesla)


Ingrediënten:
- 1 kip of 4 kippenpoten
- 3 el boter of zonnebloemolie
- peper en zout
- 1 ui, heel fijn gesneden of geraspt
- 1 teen knoflook, uitgeperst
- 2 tl kaneel
- ¼ tl gemberpoeder
- snufje saffraan-kleurig poeder
- 1½  kilo tomaten, ontveld en in grote stukken gesneden
- 2 el tijmhoning
- 50 g blanke amandelen
- 1 el sesamzaad

Bereiden:
1. Leg de stukken kip met de boter of olie, peper, zout, ui, knoflook, specerijen en de tomaten in een grote pan. Doe het deksel erop en laat ongeveer 1 uur zachtjes koken of tot de kip zo zacht is dat het vlees er bijna van af valt. Regelmatig roeren en de kip af en toe keren. (Het klinkt een beetje raar om alles in een keer in de pan te doen, maar dat schijnt typisch voor Marokkaanse gerechten te zijn. Ik heb het gedaan en het werkte prima).
2. De kip eruit halen en de saus verder inkoken totdat de tomaten beginnen te karameliseren. Roer regelmatig zodat het niet gaat aanbranden. De honing erdoor roeren en de kip terug doen in de saus en weer goed warm laten worden.
3. De amandelen bakken in de olie en de sesamzaadjes in een droge koekenpan laten kleuren.
4. De kip warm opdienen, bedekt met de saus en garneren met de amandelen en het sesamzaad.

Bron: "De Mediterrane keuken" van Claudia Roden.

Dit heerlijke Marokkaanse gerecht heeft zijn lekkere smaak te danken aan de enorme hoeveelheid tomaten waarin het gekookt wordt en aan de honing die er op het eind in gaat. Ik heb dit gerecht geserveerd met couscous en een rauwe wortelsalade.