Ingrediënten:
- 50 g roomboter
- 30 g lichtbruine basterdsuiker
- 2 rijpe mango's, in vierkantjes van 1 cm
- 4 rijpe bananen, geschild en in schuine dikke plakjes (van 1 cm) gesneden
- 1 tl gerapste verse gember
- ½ tl gemalen gemberpoeder
- gerapste schil van een ¼ limoen
Voor de crumble:
- 115 g roomboter, op kamertemperatuur
- 80 g lichtbruine basterdsuiker
- ½ tl zout
- 40 g patentbloem
- 65 g pecannoten. grof gehakt
Bereiden:
1. Maak de vulling: smelt de boter in een grote anti-aanbaklaag koekenpan op hoog vuur. Strooi de suiker in de boter en als het gaat schuimen voeg je de mangostukjes toe. Bak de mango 2 minuten, zonder roeren (ze moeten heel blijven), keer ze een keer om en voeg de bananenschijfjes toe en bak nog 3 minuten, tot de mango en de banaan bruin zijn. Houd het vuur hoog en roer niet teveel, de stukjes moeten heel blijven. Doe de mango en banaan met het vocht in een ovenschaal. Doe de geraspte gember en de limoenrasp erbij en meng voorzichtig. Zet opzij terwijl je de crumble maakt.
2. Maak de crumble: je kan de crumble in de keukenmachine maken of met een mixer, maar het kan ook met je handen. (ik heb het in de keukenmachine gedaan, ik houd niet van vieze handen ;-) Doe de boter in een kom en roer met een spatel tot het glad is. Doe de suiker erbij en het zout en meng. Als het glad is voeg dan de bloem toe en meng en doe dan de pecannoten erbij. Spreid de crumble uit over een stuk bakpapier, vouw dubbel en leg het minstens 20 minuten in de vriezer terwijl je ondertussen de oven voorverwarmd op 200 'C. Vet een ronde schaal van 23 cm doorsnede in .
Doe het fruit met vocht erin. Haal de crumble uit de vriezer en breek het in grove stukken en verdeel het over het fruit.
3. Doe de schaal in de oven en verlaag de temperatuur na 175' C. Bak de crumble ongeveer 35 minuten of tot de crumble goudbruin is en het fruit lekker bubbeld.
4. Haal de schaal uit de oven en laat even afkoelen tot de gewenste temperatuur, warm of op kamertemperatuur. (niet te warm eten hoor, het is lekkerder als het wat afgekoeld is).
5.Serveer het met geklopte slagroom, crème fraîche of een bol vanille ijs.
Bron: "Baking from my home to yours" Dorie Greenspan.
Het boek van Dorie maar weer eens op tafel gelegd, zodat mijn oog erop valt en ik er elke dag even in kan bladeren. Wat staan er een lekkere recepten in met prachtige foto's. Ik zou alles wel willen maken. Ook dit was weer een topper! Je proeft heel subtiel de gember,houd je daar niet van, dan laat je het gewoon weg. Ik begrijp nu wel dat er geen foto van dit recept in het boek stond, het ziet er niet fotogeniek uit, maar het smaakt verrukkelijk.