Ingrediënten voor de versiering:
- 150 g lekkere aardbeien
- 150 g gemengd zacht fruit, bv bramen, frambozen, aalbessen, blauwe bessen
- citroenmelisse of munt
- poedersuiker
Voor het deeg:
- 150 g bloem, gezeefd
- 50 g poedersuiker, gezeefd
- 75 g koude boter, in blokjes
- 1 citroen, geraspte schil
- 1 eierdooier
- snuf zout
Frangipane:
- 100 g amandelmeel of gemalen amandelen
- 75 g kristalsuiker
- 75 g zachte boter
- 1ei
Aardbeibavarois:
- 3 blaadjes gelatine
- 100 ml slagroom
- ½ tl vanille-extract
- 200 g aardbeien, gepureerd
- 40 g fijne kristalsuiker
- sap van 1 citroen
Verder:
- vierkante bakvorm met uitneembare bodem van 20 cm
- of langwerpige van 30 x 12 cm
- hulpvulling, bv keramische korrels, bonen of rijst
Heb je geen rechthoekige of vierkante vorm, dan kan het ook in een ronde vorm met losse bodem van 22 of 23 cm doorsnede.
Bereiden:
1. Voor het deeg: meng de bloem, poedersuiker, boter citroenrasp en een snuf zout in een kom en wrijf met je vingers de boter fijn door de bloem totdat het mengsel de structuur van grof zand heeft. Voeg de eidooier en 1 el ijskoud water toe, vorm er snel een bal van en leg afgedekt met plasticfolie 1 uur in de koelkast.
2. Meng voor de frangipane alles in een kom goed door elkaar met de handmixer.
3. Verwarm de oven voor op 180' C en vet je bakblik goed in. Rol het deeg op een dun met bloem bestoven werkvlak uit tot een rechthoek of vierkant groter dan je vorm, zodat je ook de wand kunt bekleden. (Bij mij ging dat uitrollen voor geen meter, omdat het deeg nogal klef was. Ik heb het deeg met mijn vingers in het bakblik goed uitgedrukt, ook tegen de randen, zodat alles bedekt was). Beleg het deeg met bakpapier en vul met de hulpvulling. Bak de bodem 10 minuten voor. Verwijder de steunvulling en verdeel de frangipane gelijkmatig over de bodem. Zet de taart terug in de oven en bak nog 15-20 minuten totdat het deeg en de frangipane goudbruine en gaar zijn. Neem uit de oven en laat in de vorm nog 10 min. afkoelen. Verwijder de rand en zet de taart op een schaal en laat volledig afkoelen.
4. Week voor de bavarois de gelatine 5-10 in ruim koud water. Klop intussen de slagroom met het vanille-extract (dat laat ik volgende keer eruit, want dat vond ik niet zo lekker hierin) stijf en zet in de koelkast, zodat het flink koud blijft.
5. Als je een gladde bavarois wilt, zeef de aardbeienpuree dan eerst. Verwarm het citroensap(nog over van de ingrediënten voor het deeg) met de suiker zachtjes, zodat de suiker oplost. Voeg de aardbeienpuree toe en verwarm tot net onder het kookpunt. Neem van het vuur en roer er de goed uitgeknepen gelatine door, meng het goed Laat onder regelmatig roeren afkoelen.Op een bepaald moment, ongeveer kamertemperatuur, begint het dikker te worden. Dat is het beste tijdstip om de slagroom toe te voegen. Spatel de slagroom luchtig met weinig slagen door de lobbig wordende aardbeienmassa. Het wordt nu snel dikker, omdat de slagroom meehelpt met koelen. Giet de bavarois in de afgekoelde taartbodem (je houdt nog wat over, het is vrij veel) en laat stevig worden in de koelkast.
6. Snijd de aardbeien eventueel door de helft of als ze erg groot zijn in kwarten, als je kleintjes hebt, kun je ze heel laten en zo op de taart zetten. Schik de rest van het fruit op de taart. Bestrooi vlak voor het serveren met poedersuiker en versier met de kruiden.
Bron: "Delicious", augustus 2012
Ik zocht een recept voor mijn nieuwe rechthoekige vorm die ik via internet gekocht had. Toevallig bladerde ik de Delcious van augustus door en stuitte op deze prachtige taart en ik wist meteen deze gaat het worden. En wat een succes; de bodem met de citroenrasp smaakt heerlijk, de frangipane is onweerstaanbaar, de bavarois ook erg lekker, alleen zou ik de volgende keer het vanille-extract wat ik er in deed eruit laten. En dan dat heerlijke zomerfruit erop, alles geweldig op elkaar afgestemd! En ook nog een plaatje om te zien!
Het lijkt een heel werk deze héérlijke zomerse taart, maar het is voornamelijk de rusttijd tussendoor die zorgt dat je er wel een tijdje mee bezig bent. Dus geen taart om even tussendoor te maken. Maar je zult er succes mee hebben, hij ziet er niet alleen erg mooi uit, maar smaakt ook verrukkelijk!