donderdag 30 augustus 2012

Zoete aardappelsalade met limoendressing en feta



Ingrediënten:
- 1 kilo zoete aardappelen
- 2 el olijfolie
- 200 g feta, verkruimeld
-  4 el grof gehakte walnoten

Voor de dressing:
- rasp van 1 limoen
- sap van 2 limoenen
- 1 klein teentje knoflook, geperst
- 1 rode peper, zonder zaadjes en lijsten, fijngehakt
- 1 el honig
- 3 el olijfolie
- 1 el hazelnootolie (of walnootolie)
- 2 el bieslook, fijngehakt
- zout

Bereiden:
1. Vermeng alle ingrediënten voor de dressing.
2. Schil de aardappels en snijd ze in dunne plakjes. Blancheer de plakjes 1 minuut in kokend gezouten water. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
3. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de aardappelen aan beide kanten goudbruin. Laat de plakjes uitlekken op keukenpapier.
4. Verdeel de aardappelen over 4 borden en giet er lekker veel dressing over. Verkruimel de feta over de aardappelen en verdeel de gehakte walnoten erover.

Bron: Weekend Knack.be


Een collega vertelde mij dat ze bij vrienden zo'n lekkere salade van zoete aardappel met limoen had gegeten. Ze legde mij uit wat er ongeveer in zat en toen ben ik gaan googlen en kwam op dit recept uit. Ik heb het gemaakt en het smaakte bijzonder lekker.

maandag 27 augustus 2012

Hartige taart met verse vijgen en blauwe kaas



Ingrediënten:
- 200 g bloem
- 100 g volkorenmeel
- ½ tl zout
- 150 g koude boter, in blokjes
- 100 g walnoten, grofgehakt
- 3 eieren en 2 eigelen
- 400 g sjalotjes, grofgehakt
- 25 g boter
- 1el verse tijmblaadjes, plus extra voor de garnering
- 200 ml crème fraîche
- 200 ml slagroom
- 140 g blauwe kaas, bv Danish blue
- 3 - 4 verse vijgen, gehalveerd en ingesmeerd met een beetje olie


Bereiden:
1. Eerst het deeg maken: doe de bloem en het volkorenmeel in een keukenmachine met een ½ tl zout en de blokjes boter. Druk op de pulseknop tot je ziet dat er klonten zijn, doe dan de walnoten erbij. Meng de eidooiers met 3 el koud water, giet ze langzaam in de keukenmachine, terwijl je weer op de pulseknop drukt. (Je kunt dit natuurlijk ook allemaal met de hand doen). Leg het deeg op een werkplek bestrooid met bloem en maak er een bal van. Vet een vorm met een hoge rand van ongeveer 20-23 cm goed in (Ik heb een springvorm van 22 cm gebruikt, volgende keer neem ik 24 cm). Rol het deeg uit en doe het in de vorm, bekleed natuurlijk ook de randen. Ik heb het deeg met mijn vingers uitgedrukt in de springvorm en de randen ook bedekt. Zet de vorm afgedekt een uur in de koelkast.
2. Voor de vulling: verwarm 25 g boter in een grote koekenpan en voeg de sjalotjes toe en bak ze ongeveer 10 minuten zachtjes tot ze goudbruin zijn. Voeg dan  de tijmblaadjes toe en bak nog 1 minuut. Laat dit afkoelen.
3. Meng de eieren in een kom met de room en de crème fraîche.Verkruimel de kaas er boven en voeg peper en een heel klein beetje zout toe.
4. Verwarm de oven voor op 200 ' C. Leg op de bodem een stuk bakpapier en verdeel er een steunvulling op. Bak de bodem 20 minuten in de oven, verwijder de steunvulling en zet nog 15-20 minuten terug in de oven. Verlaag de temperatuur naar 180'C. Voeg de afgekoelde sjalotjes toe aan het roommengsel en verdeel het over de bodem. Snijd de vijgen doormidden en verdeel ze met de snijkant naar boven op de taart. Bestrooi met nog wat tijm en bak in het midden van de oven in 50 - 60 minuten tot de taart bruin is geworden en de vulling nog een klein beetje wiebelt. Laat de taart 15-20 minuten afkoelen, verwijder de vorm en serveer met een groene salade.

Het recept is voor 6 personen, de taart is erg machtig, dus je eet maar een klein stukje!

Bron: BBC Good Food


In de winkels zijn weer volop verse vijgen te koop, ze zijn er niet lang dus profiteer er van. In de sidebar onder vijgen vind je nog meer recepten. Op een broodje met rucola en buffelmozzarella zijn ze al héérlijk!
Deze taart is veel werk, maar zeer de moeite waard, het zoutige van de Danish blue en het zoete van de vijg, zalig! Laat de taart op kamertemperatuur komen dan is hij het lekkerste. De volgende dag hebben we nog een stukje koud gegeten en dat smaakte ook voortreffelijk! Je kunt om tijd te besparen ook een kant-en-klare bodem gebruiken, bv bladerdeeg of plakjes van Koopmans uit de diepvries voor hartige taart, maar ik moet zeggen; deze bodem was erg lekker!

zaterdag 25 augustus 2012

Gazpacho van watermeloen en tomaat


Ingrediënten:
- 10 trostomaten, middelgroot
- 1 kleine watermeloen ca 2 kilo
- sap van 1 limoen
- 1 rode peper, zaden en pitten eruit, in reepjes
- 1 el grof gehakte muntblaadjes
-  1 el grof gehakte korianderblaadjes + extra voor garnering
- 2 el extra vierge olijfolie
- 100-150 g feta, in blokjes

Bereiden:
1. Breng een ruime pan met water aan de kook, kruis je tomaten in en dompel ze ca 15 sec in het kokende water. Haal ze er uit en laat afkoelen. Nu kun je de schil makkelijk verwijderen. Snijd de tomaten in vieren en haal de zaadlijsten en de pitjes eruit. Snijd de tomaten in stukjes.
2. Verwijder de schil en de pitjes van de watermeloen, snijd ze in kleine stukjes. Houd een klein beetje watermeloen in blokjes gesneden achter voor de garnering.
3. Doe het vruchtvlees van de watermeloen en de tomaten in een keukenmachine, voeg het limoensap, de rode peper, munt en koriander toe en pureer de soep. Je kunt ook alles in een grote pan doen en het pureren met de staafmixer. Breng op smaak met een beetje zout. Proef eerst, bij mij was dit niet nodig.
4. Zet de soep in de koelkast en laat door en door koud worden.
5. Voor het serveren: schenk de soep in grote kommen of op borden. Strooi er wat apart gehouden blokjes watermeloen in en druppel er wat extra vierge olijfolie over. Garneer met blokjes feta en wat korianderblaadjes.

Bron: "Delicious" augustus 2012.

Na het succes van de salade met watermeloen, feta en zwarte olijven, zag ik bij mijn Turkse winkel weer zo'n stuk heerlijke watermeloen liggen. Ik had net in de Delicious een recept gezien van een zomersoepje met watermeloen en tomaat dat ik graag eens wilde proberen. Ik houd wel van aparte combinaties en met het warme weer zag ik het ook niet zitten om achter een warm fornuis te staan. Ik maakte deze gazpacho vorige weekend toen het zo warm was, misschien krijgen we nog zulk weer en anders komt hij volgend jaar zeker weer een keer aan bod.
Een verfrissende gazpacho voor op een warme zomerse dag!

donderdag 23 augustus 2012

Aardbeien-bavaroistaart met frangipane


Ingrediënten voor de versiering:
- 150 g lekkere aardbeien
- 150 g gemengd zacht fruit, bv bramen, frambozen, aalbessen, blauwe bessen
- citroenmelisse of munt
- poedersuiker

Voor het deeg:
- 150 g bloem, gezeefd
- 50 g poedersuiker, gezeefd
- 75 g koude boter, in blokjes
- 1 citroen, geraspte schil
- 1 eierdooier
- snuf zout


Frangipane:
- 100 g amandelmeel of gemalen amandelen
- 75 g kristalsuiker
- 75 g zachte boter
- 1ei

Aardbeibavarois:
- 3 blaadjes gelatine
- 100 ml slagroom
- ½ tl vanille-extract
- 200 g aardbeien, gepureerd
- 40 g fijne kristalsuiker
- sap van 1 citroen


Verder:
- vierkante bakvorm met uitneembare bodem van 20 cm
- of langwerpige van 30 x 12 cm
- hulpvulling, bv keramische korrels, bonen of rijst

Heb je geen rechthoekige of vierkante vorm, dan kan het ook in een ronde vorm met losse bodem van 22 of 23 cm doorsnede.

Bereiden:
1. Voor het deeg: meng de bloem, poedersuiker, boter citroenrasp en een snuf zout in een kom en wrijf met je vingers de boter fijn door de bloem totdat het mengsel de structuur van grof zand heeft. Voeg de eidooier en 1 el ijskoud water toe, vorm er snel een bal van en leg afgedekt met plasticfolie 1 uur in de koelkast.
2. Meng voor de frangipane alles in een kom goed door elkaar met de handmixer.
3. Verwarm de oven voor op 180' C en vet je bakblik goed in. Rol het deeg op een dun met bloem bestoven werkvlak uit tot een rechthoek of vierkant groter dan je vorm, zodat je ook de wand kunt bekleden. (Bij mij ging dat uitrollen voor geen meter, omdat het deeg nogal klef was. Ik heb het deeg met mijn vingers in het bakblik goed uitgedrukt, ook tegen de randen, zodat alles bedekt was). Beleg het deeg met bakpapier en vul met de hulpvulling. Bak de bodem 10 minuten voor. Verwijder de steunvulling en verdeel de frangipane gelijkmatig over de bodem. Zet de taart terug in de oven en bak nog 15-20 minuten totdat  het deeg en de frangipane goudbruine en gaar zijn. Neem uit de oven en laat in de vorm nog 10 min. afkoelen. Verwijder de rand en zet de taart op een schaal en laat volledig afkoelen.
4. Week voor de bavarois de gelatine 5-10 in ruim koud water. Klop intussen de slagroom met het vanille-extract (dat laat ik volgende keer eruit, want dat vond ik niet zo lekker hierin) stijf en zet in de koelkast, zodat het flink koud blijft.
5. Als je een gladde bavarois wilt, zeef de aardbeienpuree dan eerst. Verwarm het citroensap(nog over van de ingrediënten voor het deeg) met de suiker zachtjes, zodat de suiker oplost. Voeg de aardbeienpuree toe en verwarm tot net onder het kookpunt. Neem van het vuur en roer er de goed uitgeknepen gelatine door, meng het goed Laat onder regelmatig roeren afkoelen.Op een bepaald moment, ongeveer kamertemperatuur, begint het dikker te worden. Dat is het beste tijdstip om de slagroom toe te voegen. Spatel de slagroom luchtig met weinig slagen door de lobbig wordende aardbeienmassa. Het wordt nu snel dikker, omdat de slagroom meehelpt met koelen. Giet de bavarois in de afgekoelde taartbodem (je houdt nog wat over, het is vrij veel) en laat stevig worden in de koelkast.
6. Snijd de aardbeien eventueel door de helft of als ze erg groot zijn in kwarten, als je kleintjes hebt, kun je ze heel laten en zo op de taart zetten. Schik de rest van het fruit op de taart. Bestrooi vlak voor het serveren met poedersuiker en versier met de kruiden.

Bron: "Delicious", augustus 2012


Ik zocht een recept voor mijn nieuwe rechthoekige vorm die ik via internet gekocht had. Toevallig bladerde ik de Delcious van augustus door en stuitte op deze prachtige taart en ik wist meteen deze gaat het worden. En wat een succes; de bodem met de citroenrasp smaakt heerlijk, de frangipane is onweerstaanbaar, de bavarois ook erg lekker, alleen zou ik de volgende keer het vanille-extract wat ik er in deed eruit laten. En dan dat heerlijke zomerfruit erop, alles geweldig op elkaar afgestemd! En ook nog een plaatje om te zien!
Het lijkt een heel werk deze héérlijke zomerse taart, maar het is voornamelijk de rusttijd tussendoor die zorgt dat je er wel een tijdje mee bezig bent. Dus geen taart om even tussendoor te maken. Maar je zult er succes mee hebben, hij ziet er niet alleen erg mooi uit, maar smaakt ook verrukkelijk!

dinsdag 21 augustus 2012

Pruimenclafoutis


Ingrediënten:
- 4-8 rijpe pruimen
- 3 eieren, gesplitst in dooiers en witten
- 70 g fijne kristalsuiker
- 70 g bloem
- 1 tl vanille-extract
- 150 ml slagroom
- een snufje zout
- ½ vanille stokje
- poedersuiker om te bestuiven

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op170'C. Vet 6 kleine ovenschaaltjes (ramekins) in met plantaardige olie en bekleed ze met bakpapier, dat 1½ cm boven de rand moet uitsteken. Je kunt natuurlijk ook één grote vorm nemen.
2. Halveer de pruimen, verwijder de pitten en snijd elke helft in 3-4 parten. Verdeel de helft van het fruit over de bodem van de vormpjes en zet de rest opzij.
3. Klop voor het beslag de eidooiers met de helft van het suiker tot een dikke bleke massa. Spatel met een pannenlikker eerst de bloem door de eimassa, gevolgd door het vanille-extract, room en zout. Snijd het vanillestokje en schraap de zaadjes eruit; roer ze door het beslag.(doe daarna het stokje en de andere helft in je flesje eigengemaakte vanille-extract of in je potje vanillesuiker)
4. Klop de eiwitten met de overgebleven suiker tot schuim dat in stijve, niet droge pieken blijft staan. Spatel het luchtig door het beslag. Giet het over de pruimen tot het tot driekwart van de papierenrand staat. Zet de vormpjes 15-20 minuten in de oven. Haal ze eruit en verdeel de overgebleven pruimen elkaar licht overlappend bovenop. Bak de cafloutis nog 5 minuten(bij moesten ze iets langer, dus let goed op) tot een in het midden gestoken satéprikker er schoon en droog uitkomt. Laat de clafoutis iets afkoelen voor je ze uit de vormpjes haalt. Bestuif ze met poedersuiker en serveer ze.

Je kunt ze warm serveren met een bolletje ijs of koud bij de koffie.

Bron: "Het Kookboek" Yotam Ottolenghi


Clafoutis is een gebakken Frans dessert van donkere kersen die bedekt worden met een vla-achtig beslag dat door het te bakken een sponsachtige textuur krijgt. Het wordt bestrooid met poedersuiker en lauw geserveerd. Eigenlijk moet je de pitten laten zitten, want die geven ook smaak af en door het bakken komen ze los van het vruchtvlees. Je kunt natuurlijk ook ander fruit gebruiken, zoals bramen, vijgen, abrikozen etc, eigenlijk heet het dan een flaugnarde. Ik heb het in twee verschillende bakjes gedaan, je kunt het natuurlijk ook gewoon, zonder bakpapier in éénpersoonsbakjes (ramekins) maken of in één grote vorm. Ik gebruikte Hollandse opal pruimen.

zondag 19 augustus 2012

Aubergine met karnemelksaus en granaatappel


Ingrediënten:
- 2 grote lange aubergines
- 5 el olijfolie extra vierge
- 1½ tl citroentijmblaadjes, plus een paar takjes om te garneren
- 1 granaatappel
- 1 tl za'atar (Midden-Oosters kruidenmengsel)
- maldon zeezout en zwarte peper

Karnemelksaus:
- 1,4 dl karnemelk
- 100 g Griekse yoghurt
- 1½ el olijfolie extra vierge, plus extra om te besprenkelen
- 1 kleine teenknofllook, fijngewreven
- een snufje zout

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 200' C. Snijd de aubergines overlangs doormidden, snijd ook door het groene steeltje. Maak met een klein scherp mes drie of vier parallel lopende inkepingen in het vruchtvlees, laat de schil heel. Draai de aubergines 45 graden en snijd ze weer in, zodat er een ruitpatroon ontstaat.
2. Leg de halve aubergines met de snijkant naar boven  op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk ze met een kwastje met de olijfolie, totdat alle olijfolie is opgenomen. Bestrooi ze met de tijmblaadjes (kun je geen citroentijm krijgen, neem dan gewone tijm en doe er een paar druppeltjes citroensap over) en een beetje zout en peper, leg er nog een paar takjes citroentijm bij. Rooster de aubergines 35-40 minuten in de oven, zodat het vlees gaar, geurig en lichtbruin wordt. Neem ze uit de oven en laat ze afkoelen.
3. Maak intussen de granaatappel (AH verkoopt bakjes met granaatappelpitten, dan hoef je niet zelf aan de slag) en de saus klaar. Wil je toch zelf de granaatappel slachten, heb je hier een filmpje op foodtube hoe het moet.
4. Klop voor de saus alle ingrediënten door elkaar. Proef of hij goed op smaak is en zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.
5. Schep voor het opdienen een royale hoeveelheid saus op elke halve aubergine, maar laat de steeltjes onbedekt (die kun je niet opeten). Bestrooi ze met za'atar en flink wat granaaatappelpitten en garneer met een takje citroentijm. Maak het gerecht af door er nog wat olijfolie over te druppelen.

Voorgerecht voor 4 personen.

Bron: "Plenty" Yotam Ottolenghi (Hier een filmpje op Youtube hoe hij dit gerecht maakt)


Dit is misschien wel het bekendste gerecht van Ottolenghi dat je op internet tegenkomt. Het is ook erg makkelijk om te maken, zeker als je het als voorgerecht serveert bij een etentje. Helemaal van tevoren te bereiden. Ik had dit gerecht nog steeds niet gemaakt, omdat de karnemelksaus mij tegenstond. Ik gruwel namelijk van karnemelk. Vorige week kwam ik het gerecht tegen op het  blog van Lies van "Lepeltje Liefde" (neem daar eens een kijkje, zeer de moeite waard, aparte recepten en prachtige foto's). Zij heeft mij overtuigd dat je de karnemelk niet echt proeft. Vandaar dat ik het nu aandurfde en ik moet zeggen Ottolenghi heeft mij weer niet teleurgesteld. Een erg lekker recept, maar als ik een keus moet maken tussen dit recept en de geroosterde aubergine met saffraanyoghurt , dan ga ik daarvoor.

vrijdag 17 augustus 2012

Salade van watermeloen, feta en zwarte olijven


Ingrediënten:
- 1 kleine rode ui
- 2 - 4 limoenen
- 1,5 kilo zoete, rijpe watermeloen
- 250 g feta
- een bosje verse munt, gehakt
- een bosje verse platte peterselie
- 3 tot 4 el olijfolie extra vierge
- 100 g ontpitte zwarte olijven
- zwarte peper

Bereiden:
1. Pel en halveer de ui en snijd hem in dunne halve maantjes. Laat de ui met het sap van de limoenen (ik heb er 2 gebruikt, omdat ze vrij veel sap gaven, anders moet je er meer nemen) in een kommetje trekken, de smaak moet zachter worden.
2. Snijd de watermeloen in driehoekige stukjes en verwijder de pitjes. Snijd de feta in ongeveer even grote stukken en doe ze in een grote kom.
3. Trek de takjes peterselie los, zodat je ze meer als een soort sla gebruikt dan als garnering en doe ze samen  met de gehakte munt bij de watermeloen en de feta.
4. Schenk nu de uien met het limoensap over de salade, doe er de olie en de olijven bij en hussel de salade met je handen voorzichtig door elkaar, zodat de stukjes meloen en feta heel blijven. Draai er een flinke snuf zwarte peper over en proef of er genoeg limoen in de dressing zit.

Bron: "Voor altijd Zomer" Nigella Lawson

Van de week bezocht ik het mooie blog van Manon "In de Keuken" en zag dat zij een watermeloen-feta salade van Ottolenghi had gemaakt. Ik moest meteen aan deze salade van Nigella denken die ik - al weer een tijd geleden- een paar keer gemaakt had en die wij toen ook heel lekker vonden. En aangezien het wel weer is voor een lekkere frisse salade, stond hij hier weer eens op tafel.

dinsdag 14 augustus 2012

Frambozen - amandeltaart


Ingrediënten:
- 125 g koude boter, in kleine blokjes
- 200 g patentbloem
- 50 g gemalen amandelen
- 2 el lichtbruine basterdsuiker
- 2-3 el volle melk

Voor de vulling:
- 2-3 el frambozenjam
- 40 g boter, gesmolten
- 100 g lichtbruine basterdsuiker
- 90 g gemalen amandelen
- 10 g patentbloem
- 1 ei en 1 eidooier, losgeklopt
- 3 el crème fraîche
- 1 el Amaretto likeur
- 1 tl amandelextract
- 200 g frambozen

Garnering:
- 2 el geschaafde amandelen
- 1 el lichtbruine basterdsuiker

Bereiden:
1. Voor het deeg; meng de boter met de bloem, gemalen amandelen en suiker in een keukenmachine tot het mengsel kruimelig is. Voeg voorzichtig de melk toe (niet alles tegelijk, misschien heb je niet alles nodig) tot het deeg bij elkaar komt en dan maak je er een bal van. Heb je geen keukenmachine, kun je het natuurlijk ook met je handen doen.
2. Doe wat bloem op je handen en verdeel het deeg in een ingevette taartvorm met losse bodem van ca. 23 cm doorsnede. Druk met je handen het deeg uit en bedek goed de randen. Hierna heb ik net als bij de abrikozentaart met frangipane de vorm een uurtje in de vriezer gezet. Maar dit staat niet in het recept. Zij bewerken het verder meteen.
3. Verwarm je oven voor op 180' C boven en -onderwarmte. Maak intussen de vulling.
4. Voor de vulling: meng alle ingrediënten voor de vulling goed door elkaar, behalve de frambozenjam en de frambozen.
5. Verwarm de frambozenjam zodat hij een beetje vloeibaar wordt. Smeer dit met een kwastje uit over de deegbodem. Verdeel hier over de vulling en rangschik de frambozen erop, druk ze lichtjes aan. Meng de suiker met de geschaafde amandelen en verdeel het over de taart.
6.  Zet de taart 20 minuten in de oven van 180'C en verlaag daarna de temperatuur naar 160' C en zet de taart dan nog 10 tot 15 minuten in de oven (controleer goed, bij in de meeste ovens moet hij langer). De vulling moet gestold zijn en een bleekgouden kleur hebben.
Als de taart te bruin wordt, bedek hem dan lichtjes met aluminiumfolie.
7. Haal de taart uit de oven en verwijder de rand en laat afkoelen op een rooster.

Bron: "BBC GoodFood"


Elke dag neem ik wel een kijkje op de site van de Good Food. Afgelopen zaterdagochtend deed ik dat ook en toen stond deze taart bovenaan. En aangezien ik gek ben op de combinatie, frambozen, amandelen en Amaretto, heb ik het recept meteen geprint en ben ik naar de winkel gesneld om het één en ander te kopen, zodat ik meteen aan de slag kon. Zo stond zaterdagmiddag deze héérlijke taart in mijn oven en hadden we wij het weekend weer wat lekkers bij de koffie!

zondag 12 augustus 2012

Rozijnen -krentenbollen



Rozijnen-krentenbollen
12 stuks

Sponge
37 gram tarwebloem
190 gram warme melk, 30'C
9 gram suiker
7 gram droge gist

Deeg
360 gram tarwebloem
57 gram zachte ongezouten boter
37 gram ei
57 gram suiker
5 gram zout
1 theelepel kaneel
de sponge

Vulling
100 gram rozijnen
50 gram krenten

Sponge: los de gist op in de warme melk en voeg de bloem en suiker toe. Met een garde/houtenlepel omroeren. Afgedekt 30 - 40 minuten laten staan. De sponge rijst dan tot 3 - 4 keer het oorspronkelijke volume.

Deeg: doe de tarwebloem in de kom van een standmixer, voeg de zachte boter in klontjes toe en mix de boter met de hand of paddle/platte haak door de bloem. Voeg ei, suiker, zout en kaneel toe en roer door elkaar. Voeg dan de sponge toe. Met de deeghaak op lage stand kneden totdat alles goed gemengd is. Op een hogere stand kneden tot een soepel deeg. Voeg als laatste de rozijnen en krenten toe. Eventueel met de hand nog nakneden totdat de rozijnen en krenten goed door het deeg gemengd zijn.

1e rijs (totaal ongeveer 1 uur): doe het deeg over in een ingevette kom. Vouw het deeg na 30 minuten voorzichtig en laat verder rijzen tot dubbele volume.

Vormen: verdeel het deeg met een deegsteker in 12 gelijke stukjes. Goed opbollen en op bakplaat leggen. Afdekken met ingevet plastic folie.

2e rijs: ongeveer 1 uur laten rijzen op warme plaats. Verwarm tijdens de rijstijd de oven voor op 220 °C.

Bakken: bak de bolletjes in 10 - 12 minuten gaar en bruin op de middelste richel. Bestrijk de bollen direct na het bakken met zachte boter.

Tips:
Je kunt de bollen ook in de oven laten rijzen. Zet dan een bord kokend water onderin de oven en de bakplaat erboven. De bollen hoeven nu niet afgedekt te worden. Als ze genoeg gerezen zijn de oven op de hoogste stand zetten (bollen blijven in de oven) en in ongeveer 15 - 17 minuten afbakken.

Je kunt deze bollen natuurlijk ook zonder kaneel maken. Verminder dan wel de hoeveelheid gist. Kaneel heeft de eigenschap de werking van gist te verminderen. Dit geldt overigens ook voor nootmuskaat, allspice en foelie. Gemberpoeder daarentegen heeft wel een goede invloed op gist.



De tweede keer dat ik krentenbollen bak, de vorige keer waren ze nog niet zo mooi gebold, maar nu ging het al veel beter, maar nog niet perfect. Dit is ook weer een geweldig recept, het vleugje kaneel dat je proeft maakt de bol erg lekker, een heerlijke smeuïge krentenbol.  Volgende keer doe ik er iets meer krenten en rozijnen door, maar dat is persoonlijk!

vrijdag 10 augustus 2012

Limoen-yoghurttaart met rozenwater en pistache


Ingrediënten:
- 225 g zelfrijzendbakmeel
- 1 tl bakpoeder
- snuf zout
- 75 gemalen amandelen
- 100 g fijne kristalsuiker
- 2 middelgrote eieren
- 50 g vloeibare honing
- 2½ dl Griekse  yoghurt
- 1½ dl zonnebloemolie
- fijngeraspte schil van 1 limoen
- 50 g ongezouten pistachenoten, grofgehakt

Voor de siroop:
- 1½ dl water
- 100 g fijne kristalsuiker
- sap van 1 limoen
- 1-2 el rozenwater

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180'C boven-en onderwarmte. Vet een springvorm van 22 cm in en beleg de bodem met bakpapier.
2. Zeef het bakmeel met het bakpoeder en zout in een mengkom. Meng de gemalen amandelen en de kristalsuiker erdoor.
3. Roer in een andere kom de eieren, honing, yoghurt en zonnebloemolie door elkaar. Voeg de geraspste limoenschil toe en meng  goed.
4. Maak in het midden van de droge ingrediënten een kuiltje en giet daar langzaam het vloeibare mengsel in, meng alles met een spatel tot het net vermengd is. Voeg de pistachenootjes toe en meng erdoor.
5. Giet het beslag in de voorbereide springvorm en zet de taart in de oven en bak 40-50 minuten; een in het midden gestoken satéprikker moet er droog en schoon uitkomen. Laat de taart circa 20 minuten in de vorm afkoelen.
6. Maak intussen de siroop: laat in een steelpan het water met de suiker 5 minuten borrelend tot de helft inkoken. Voeg het limoensap toe en kook het nog 2 minuten. Laat de siroop afkoelen en roer het rozenwater erdoor.
7. Maak met een satéprikker kleine gaatjes in de bovenkant van het warme gebak en schep met een lepel de  siroop erover. Laat afkoelen. Dien de taart in punten op met slagroom of yoghurt en garneer met zomerfruit of plakjes mango.

Bron: "Uit de oven" Rachel Allen.

Uit het boek "Uit de oven" van Rachel Allen heb ik al veel gemaakt. Dit boek is echt een aanrader voor als je van bakken houdt. Zoals de titel al zegt; er staan recepten in die je in de oven kunt maken. Niet alleen koekjes en taarten, maar ook broden, hartige taarten etc. Bij bijna elk recept staat een mooie foto van het resultaat. Alle recepten die ik tot nu toe heb gemaakt kloppen ook en zijn erg lekker! Zo ook deze taart, de taart is de volgende dag op z'n lekkerst, dus ik raad je aan als je deze taart wilt maken, om hem de dag van tevoren te bakken, de smaken zijn dan goed ingetrokken. De smaak van het rozenwater proef je heel subtiel terug, houd je daar niet van, kun je het ook gewoon weg laten.

donderdag 9 augustus 2012

Krentenbollen



Ingrediënten:
300 gram krenten
450 gram tarwebloem
6 gram droge gist
25 gram suiker
30 gram (volle) melkpoeder
30 gram zachte ongezouten roomboter
270 gram water, lauwwarm
8 gram zout
ongezouten roomboter om de bollen mee te bestrijken na het bakken

Doe de krenten in een steelpan en voeg water toe tot de krenten net onderstaan. Breng aan de kook en zet het vuur uit. Laat de krenten in een vergiet uitlekken. Vouw een stuk keukenpapier dubbel en spreid de krenten daarover uit. Dep ze goed droog met een tweede stuk keukenpapier.

Deeg maken in de KitchenAid/ Kenwwood/standmixer:
Doe alle ingrediënten, behalve het zout en de krenten, in de kom van de KitchenAid/standmixer. Meng met de platte klopper of een houten lepel door elkaar en kneed vervolgens met de deeghaak in ± 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat, het mag nog iets plakken aan de bodem. Voeg na 5 minuten kneden het zout toe. Voeg nog wat bloem toe als het deeg te nat is of wat water als het deeg te droog is.

Krenten toevoegen:
Druk het deeg met je vingers of een deegroller op een licht met olie ingevette werkplek uit tot een rechthoek. Verdeel de helft van de krenten over de deeglap, laat de randen vrij. Vouw de linkerkant van het deeg tot net over het midden, doe dat ook met de rechterkant. De deegranden overlappen elkaar nu iets. Druk de naden dicht. Draai het deeg en herhaal het uitdrukken/-rollen. Verdeel de andere helft van de krenten erover, weer vouwen en naden dichtdrukken. Op deze manier worden de krenten mooi over het deeg verdeeld.

1e rijs:
Maak een bal van het deeg en doe het over in een licht met olie ingevette kom en laat afgedekt in ± 1 uur in volume verdubbelen.


 Vormen:
Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Druk de lucht eruit en verdeel het met een deegsteker in 12 - 15 gelijke stukjes.

Bol de stukjes deeg op en laat ze 5 - 10 minuten afgedekt liggen.

Bol de bolletjes deeg nogmaals op. Leg ze ± 5 cm uit elkaar op een met een bakmatje/bakpapier bekleedde bakplaat (of verdeel ze over 2 bakplaten). Dek de bakplaat af met ingevet plastic folie.

2e rijs:
Laat de krentenbollen tot bijna dubbel volume rijzen in ± 1 uur. Verwarm tegen het einde van de rijstijd de oven voor op 200 ºC.

Bakken:
Bak de krentenbollen in het midden van de oven in ± 15 minuten gaar en bruin. Bestrijk ze direct na het bakken met zachte roomboter. Laat ze op een rooster afkoelen. Bak - als je het deeg over twee bakplaten hebt verdeeld - de tweede bakplaat direct na de 1e. De krentenbollen kunnen goed ingevroren worden.


Voor het eerst krentenbollen gemaakt met een recept van Levine, alleen heb ik er behalve de krenten nog 100 g fijngesneden gedroogde abrikozen door gedaan. In het recept staat dat je deeg moet verdelen en dan moet opbollen. Ik wist niet hoe ik dit moest doen, dus heb er gewoon bolletjes van gedraaid. Later (toen mijn bolletjes al in de oven stonden) ben ik gaan googelen: "opbollen van deeg" en kwam ik op youtube dit filmpje tegen. Dus volgende keer zien ze er hopelijk beter uit. Perfect zijn ze nog niet - althans om te zien - maar ze smaakten wel perfect! Johan zei: "ik hoef nooit meer krentenbollen uit de winkel", dat zegt toch wel genoeg.

dinsdag 7 augustus 2012

Courgettebeignets


Ingrediënten:
- 3 à 4 courgettes (ongeveer 750 g)
- 5-6 lente-uien, fijngehakt
- 250 g feta
- klein bosje peterselie, gehakt
- klein bosje munt gehakt
- 1 el gedroogde munt
- 1 tl paprikapoeder
- 140 g bloem
- zout en peper
- 3 eieren, losgeklopt
- olijfolie om in te bakken
- 2 limoenen
- Griekse yoghurt

Bereiden:
1. Rasp de courgettes grof in een keukenmachine of met een handrasp. Spreid de sliertjes uit op een theedoek en laat ze 20 minuten liggen om te drogen.
2. Doe de gehakte lente-uitjes in een grote kom, verkruimel de feta erover. Roer de peterselie, de munt, de gedroogde munt, de paprikapoeder erdoor. Doe de bloem erbij en royaal zout en peper. Roer er dan de losgeklopte eieren door en vervolgens de geraspte courgettes. Het is een stevig beslag.
3. Verhit een paar eetlepels olijfolie in een grote koekenpan en maak met een eetlepel hoopjes in de pan, maak ze plat met de bolle kant van de lepel (maak ze niet te groot). Bak de beignets op halfhoog vuur in ongeveer 2 minuten per kant gaar en goudbruin. Leg ze op een bord.
4. Voor de yoghurtsaus: roer door de yoghurt (hoeveelheid naar keus) het sap van 1½ limoen en de rasp van 1 limoen, wat gehakte peterselie en munt door en serveer dit bij de courgettebeignets. Eet de beignets niet warm, maar op kamertemperatuur, dan komen de smaken beter tot z'n recht.

Bron: "Voor altijd zomer" Nigella Lawson.

Toen mijn dochter nog thuis woonde, maakte zij deze courgettebeignets regelmatig. Wij vonden ze toen bijzonder lekker. Tegenwoordig maak ik regelmatig de preikoekjes van Ottolenghi en ik moet zeggen (sorry Nigella) die vinden wij toch wel lekkerder en smakelijker dan deze beignets. Misschien zijn we inmiddels verwend door zijn heerlijke recepten. Nu lijkt het net of deze beignets niet lekker zijn, maar dat zijn ze wel.
Op advies van Nell van het blog "Eetplezier" had ik mijn feta bij de Turkse winkel gekocht. Géén voorverpakte, maar de feta die daar vers in potten in wat vocht in de vitrine stond. En Nell heeft gelijk deze is veel lekkerder dan die uit de supermarkt, lekker romig. Ook mijn kruiden had ik daar gehaald; grote bossen munt en platte peterselie voor € 0,49 per bos!

zondag 5 augustus 2012

Broodjes met sinaasappel en amandelen


Deeg:
360 gram tarwebloem
4 gram droge gist
50 gram suiker
25 gram zachte ongezouten roomboter
230 gram (volle) melk, lauwwarm
7 gram zout

Vulling:
45 gram zachte ongezouten roomboter
75 gram suiker
geraspte schil van 1 sinaasappel
30 ml Grand Marnier of vers geperst sinaasappelsap
50 gram amandelen, grof gehakt

Glazuur:
40 gram poedersuiker
60 gram water
30 ml Grand Marnier of vers geperst sinaasappelsap
Verder:
bakvorm van ± 22,5 x 32,5 cm, eventueel bekleed bakpapier, laat de kanten overhangen, dan kunnen de broodjes na het bakken zo uit de vorm worden getild

Werkwijze deeg maken in standmixer/Kenwood:
Meng tarwebloem, suiker en gist in de kom. Wrijf de boter er met je vingertoppen door. Voeg de melk toe en meng met de platte klopper of een pollepel door elkaar. Voeg het zout toe en kneed met de kneedhaak in ± 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat. Het mag nog iets aan de bodem kleven.

1e rijs:
Vorm het deeg tot een bal en leg het in een licht met olie ingevette kom, 1 x keren zodat alle kanten met wat olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg afgedekt op kamertemperatuur 1 - 1½ uur rijzen. Het deeg zal niet helemaal in volume verdubbelen.

Vulling:
Maak terwijl het deeg staat te rijzen de vulling. Meng boter, suiker, sinaasappelrasp en Grand Marnier of sinaasappelsap in een schaaltje door elkaar.
Hak de amandelen grof.

Vormen:
Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Rol het deeg met een deegroller uit tot een lap van ± 40 x 25 cm. Laat het deeg als het tegenstribbelt een paar minuten liggen en ga dan weer verder met uitrollen.
Bestrijk het deeg met de sinaasappelboter, laat de randen vrij.
Verdeel er vervolgens de amandelen over.
Rol het deeg stevig op en druk de naad dicht.
Leg de deegrol met de naad naar beneden op een snijplank. Snijd de deegrol met een scherp (gekarteld) mes in plakken van ± 2 cm (17 plakjes, de eindplakjes worden niet gebruikt).
Leg de plakken deeg met de snijkant naar beneden in het bakblik.

2e rijs:
Laat het deeg afgedekt en op kamertemperatuur 45 - 60 minuten rijzen. Het deeg hoeft niet helemaal in volume te verdubbelen.
Verwarm intussen de oven voor op 180 ºC.

Bakken:
Zet het bakblik op een bakplaat en bak de broodjes in het midden van de oven in 20 - 25 minuten gaar en bruin.
Til de broodjes met behulp van het bakpapier direct uit de bakvorm en zet ze op een rooster.

Glazuren:
Verwarm al roerend met een garde de poedersuiker en het water in een pannetje met dikke bodem op middelhoog vuur. Laat aan de kook komen. Zet het vuur iets lager en laat ± 3 minuten pruttelen. Roer er de Grand Marnier of sinaasappelsap door. Strijk het glazuur met een kwastje over de nog warme broodjes. Laat verder afkoelen op een rooster.

Bron: "Uit de Keuken van Levine" met stap voor stap foto's.


Wéér een ontzettend lekker recept van Levine gemaakt. Ze zijn bij mij nog niet perfect, maar ze smaakten héérlijk! Ik kreeg er alleen minder broodjes uit dan Levine (zij had er 17, ik maar 12), maar dat geeft niet, ik bak ze nog wel een keer. Wat ben ik toch blij met mijn nieuwe Kenwood, die doet al het kneedwerk voor mij! De broodjes zijn de dag dat je ze gebakken hebt het lekkerst.

vrijdag 3 augustus 2012

Snijbonensalade met seroendeng


Ingrediënten:
- 200 g snijbonen
- zout
- ½ rettich
- 2 tomaten
- ½ krop ijsbergsla
- ½ citroen
- 1 teentje knoflook
- 1 tl sambal brandal
- 1 el ketjap
- 1 el zonnebloemolie
- 2 el seroendeng


Bereiden:
1. Snijbonen wassen en in stukjes van 3 cm snijden. In een pan met weinig water en zout snijbonen in 10 minuten beetgaar koken. Afgieten, koud afspoelen en uit laten lekken.
2. Rettich schillen en in dunne plakjes snijden, plakjes in vieren snijden. Tomaten wassen en in plakjes snijden, plakjes in vieren snijden. Ijsbergsla in dunne reepjes snijden.
3. Citroen uitpersen en in een kommetje mengen met knoflook, ketjap, olie en sambal. Rettich erdoor mengen.
4. Snijbonen en tomaat in een kom door elkaar scheppen. Op een platte schaal eerst de ijsbergsla verdelen, snijbonensalade in het midden scheppen. Ketjapsausje erover verdelen. Seroendeng erover strooien.


Dit is een heel oud en veel gemaakt recept, (dat kun je wel aan de foto zien ) dat ik weer vond toen ik een oud mapje met recepten doorbladerde. Destijds maakte ik deze salade heel vaak bij een barbecue, maar het is ook erg lekker bij nasi en bami. Ik geloof dat ik het toen uit een Allerhande gehaald hebt. Ik ben blij dat ik het recept weer gevonden heb, want het is erg lekker!

woensdag 1 augustus 2012

Focaccia met zongedroogde tomaatjes en rozemarijn



Deeg:
500 gram tarwebloem
7 gram droge gist
320 gram water, lauwwarm
10 gram zout
Vulling:
± 10 stukjes gedroogde tomaat, in reepjes
± 50 gram vers geraspte Parmezaanse kaas
± 1 eetlepel fijngehakte verse rozemarijnnaaldjes
1 takje verse rozemarijn, in kleinere takjes verdeeld
versgemalen peper
wat olie uit het potje tomaten


Werkwijze KitchenAid/standmixer: doe alle ingrediënten behalve het zout in de kom van de KitchenAid/standmixer (in mijn geval de Kenwood). Roer met een pollepel door elkaar. Kneed met de deeghaak in ± 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat, het is nog iets plakkerig door de iets grotere hoeveelheid water (64%). Voeg na 5 minuten kneden het zout toe. Voeg nog wat bloem toe als het deeg te nat is of wat water als het deeg te droog is.

1e rijs:
Vet een kom in met wat olie en leg het deeg hierin, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Laat afgedekt in ± 60 minuten tot dubbel volume rijzen.

Vormen:
Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Druk de lucht uit het deeg (doorslaan) en vorm het tot een bal. Laat afgedekt ± 20 minuten liggen. Leg de deegbal op een bakmatje of stuk bakpapier even groot als het bakblik. Rol het deeg met een deegroller (op het bakmatje/bakpapier) uit tot een lap van ± 35 x 45 cm. Verdeel de reepjes tomaat, de Parmezaanse kaas en de fijngehakte rozemarijn over een helft van het deeg. Maal er wat peper over. Vouw de onbedekte helft van het deeg over de helft met de vulling. Druk de randen vast. Leg het bakmatje/bakpapier met het deeg op een bakplaat.

2e rijs:
Dek het deeg af met ingevet plastic folie of een bakmatje en laat 30 - 45 minuten rijzen.
Verwarm intussen de oven voor op 240 ºC.
Druk met je vingers kuiltjes in het deeg en sprenkel er wat olie uit het potje tomaten over. Verdeel de takjes rozemarijn erover.

Bakken:
Bak de focaccia in 15 - 20 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar. Leg op een rooster en laat ± 15 minuten afkoelen voor het serveren.



Het tweede recept dat ik maakte met mijn nieuwe Kenwood. Wat is het toch fijn dat hij al het kneedwerk doet. Dit recept komt weer van het blog van Levine, waar de heerlijkste broodrecepten staan! Misschien is de vorm nog niet perfect, maar we hebben er eind van de middag, zittend in het zonnetje en een glaasje wijn erbij, van genoten.