Ingrediënten:
- 4 grote aubergines
- olijfolie
- zeezout en zwarte peper
Voor de vulling:
- 1 grote rode ui
- 3 el olijfolie
- ½ tl zout (naar smaak)
- 100 g geroosterde walnoten, grof gehakt (2 el achterhouden voor de garnering)
- 2 el granaatappelmelasse (Turkse winkel)
- ½ tl zwarte peper (naar smaak)
- 5 cm gemberwortel, geschild en geraspt
- 1 klein bosje platte peterselie
- 100 g verse granaatappelpitten (houd 2 el achter voor de garnering)
- een mespuntje cayennepeper
Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 220'C boven-en onderwarmte en vet een bakplaat goed in met olie.
2. Snijd van de aubergines kop en kont eraf en snijd de aubergine in 5 a 6 dikke plakken (snijd ze niet te dun, want ze krimpen nog wat in de oven). Bewaar de buitenste plakken voor de vulling.
3. Leg de binnenste plakken op de bakplaat, bedruppel ze nog met wat olijfolie, bestrooi met zout en peper. Rooster ze 12 minuten in de oven, keer dan de bakplaat een halve slag om zodat alle aubergines gelijkmatig bakken en bak ze nog ongeveer 8 minuten. Controleer af en toe of ze niet te bruin worden. Haal ze voorzichtig van de bakplaat af en laat afkoelen op een bord.
4. Pel de ui en snijd in kleine blokjes. Snijd de buitenste plakken van de aubergines in even grote stukjes als de ui. Fruit de uitjes in een beetje olijfolie op middelhoog vuur tot ze zacht zijn en voeg dan de aubergine stukjes toe en bak ze tot ze zacht zijn. Bestrooi met zout en peper naar smaak. Haal de pan van het vuur en voeg de overige ingrediënten voor de vulling toe. Meng alles goed en proef of er nog peper of zout bij moet.
5. Leg een grote lepel vulling op het einde van een aubergine plak en rol op. Leg de rolletjes in een ingevette ovenschaal naast elkaar. Als je nog vulling over hebt, kun je die naast de rolletjes leggen in de schaal. Zet de schaal nog 5 minuten in de oven om even door te warmen voor het serveren. Garneer met de walnoten en granaatappelpitjes en strooi er nog wat peterselie over.
Bron: Honey & Co
Weer een héérlijk recept om met jullie te delen. Even wat werk, maar dan heb je ook wat. Je kunt het als voorgerecht serveren, geef dan 3 rolletjes per persoon of als bijgerecht bij een stukje vlees. Wij aten het als vegetarisch hoofdgerecht. Hielden nog wel wat over en dat smaakte de volgende dag perfect koud bij de lunch.