zondag 30 maart 2014

Citroenmousse


Ingrediënten:
- 100 g Turkse of Griekse yoghurt
- 4 el suiker
- 1½ blaadje gelatine
- 75 ml citroensap
- 2 el geraspte citroenschil (liefst biologisch)
- 150 ml slagroom

Bereiden:
1. Week de gelatine 5 minuten in ruim koud water. Meng de yoghurt met 2 el suiker en de citroenrasp.
2. Breng het citroensap in een steelpan tegen de kook en meng van het vuur de uitgeknepen gelatine erdoor. Laat 5 minuten afkoelen.
3. Klop intussen met een mixer de slagroom met 2 el suiker stijf. Meng het citroensap door de yoghurt en spatel de slagroom er luchtig door.
4. Verdeel de mousse over 4 glazen en zet de mousse 3-4 uur in de koelkast om op te stijven.
5. Serveer eventueel met een paar frambozen.

Tip: i.p.v. met citroen, kun je dit dessert ook maken met sinaasappel of grapefruit.

Bron: 'Mijn Favoriete Desserts' van Janneke Philippi

Weer een erg lekker recept uit het mooie kookboek 'Mijn favoriete desserts'. Simpel, lekker romig en fris. Proef wel of je er genoeg suiker in hebt gedaan, want eetlepels in recepten zijn altijd afhankelijk van de grootte van je eetlepels. Het zal er ook vanaf hangen of je citroen of sinaasappel gebruikt. Citroen heeft waarschijnlijk iets meer nodig. 

donderdag 27 maart 2014

Meringues met pistache en rozenwater


Ingrediënten:
- 300 g fijne kristalsuiker
- 5 eiwitten
- 1 tl rozenwater (bij de Turk)
- 40 g ongezouten pistachenootjes, fijngehakt

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 200' C. Beleg de bakplaat met bakpapier en strooi de suiker er gelijkmatig over uit. Zet de bakplaat 8 minuten in de oven tot de suiker heet is. Langs de rand begint de suiker te smelten.
2. Als de suiker in de oven staat, doe je de eiwitten in je keukenmachine en laat op hoge stand draaien. Giet rustig de hete suiker erbij en voeg ook het rozenwater toe. Laat nog 10 minuten op hoge stand kloppen tot het eiwitschuim koud is.
3. Schakel de oventemperatuur terug naar 110' C (in dit geval gebruik ik de hete lucht, omdat ik 2 bakplaten tegelijk in de oven zet en zo kan de warmte zich goed verdelen). Bekleed twee bakplaten met bakpapier. Neem 2 lepels en schep op eentje een flinke dot meringue. Schuif met de tweede lepel de meringue op de bakplaat. Maak zo alle meringues en bestrooi ze met de fijngehakte pistachenootjes.
4. Zet de bakplaten in de oven en laat de meringues ongeveer 2 uur drogen. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen. Je kunt de meringues in een droge ruimte bij kamertemperatuur een paar dagen bewaren.

Bron: 'Het Kookboek', Yotam Ottolenghi


Echt héérlijke meringues, bros aan de buitenkant en lekker zacht en taai van binnen, met een subtiele rozenwater smaak. Alleen lastig om er mooie meringues van te maken, omdat de eiwitten erg stijf zijn, maar ze zien er erg rustiek uit. Ik heb het recept gehalveerd (heb de hoeveelheden gebruikt die hier boven in de ingrediëntenlijst staan) en maakte er 20 flinke meringues uit. Rozenwater koop je voor nog geen euro bij de Turkse winkel.

maandag 24 maart 2014

Pompoen tarte tatin met feta



Ingrediënten:
- 1 flespompoen in stukken
- 1 rode ui, in dunne ringen
- 2 el olijfolie
- 4 takjes rozemarijn
- 2 el boter
- 2 el honing
- 35 g pecannoten, grof gehakt
- 250 g bladerdeeg op een rol (of 5 plakjes uit de diepvries)
- 150 g feta
- zout/peper

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C. Meng de pompoenstukken, de ui met en de rozemarijnblaadjes met de olijfolie en bestrooi met zout en peper. Doe ze in een bakblik en zet ze 30 minuten in de oven tot ze net zacht zijn.
2. Verwarm de boter met de honing en het vocht van de groenten in een ovenvaste koekenpan of in een tarte tatinvorm. Niet roeren, je kunt wel de schaal heen en weer halen, zodat alles zich goed verspreidt, laat lichtbruin worden.
3. Verspreid meteen de pecannoten over de bodem en verdeel de pompoenstukken erover. Verdeel de rode ui erop en haal van het vuur. Rol het bladerdeeg (als je plakjes uit de diepvries gebruikt, eerst laten ontdooien) uit tot iets groter dan de pan of vorm of snijd een ronde lap uit de rol bladerdeeg. Leg het bladerdeeg over de groente in de pan en stop de randen in. Prik met de punt van een mes in het deeg en maak in het midden een kruis, zodat de stroom kan ontsnappen. Laat 15 minuten staan om iets af te koelen.
4. Zet de oven op 200' C en zet de vorm 30 minuten in de oven tot deeg goudbruin is gekleurd. Laat even staan. Leg een bord op de vorm en keer in één keer om. Verkruimel de feta erover en maal er nog wat zwarte peper over en serveer.

Bron: 'The Guardian'

 Je koopt zo'n Le Creuset tarte tatinvorm en dan wil je hem ook gebruiken, vandaar weer een recept voor een tatin. Deze is wel zo ontzettend lekker, echt een aanrader! Wacht niet te lang, want het loopt tegen het einde van het pompoenseizoen. De zoetige pompoen smaakt héérlijk met het zoutige van de feta. En pompoen en pecannoten is ook een erg goede combinatie. Als je met deze taart bezig bent, ruikt het ook heerlijk in de keuken naar rozemarijn.

zaterdag 22 maart 2014

Tarte tatin


Ingrediënten voor het briseerdeeg:
- 100 g ijskoude boter, in blokjes
- 200 g bloem
- 1 eidooier
- snuf zout
- 3-4 el ijskoud water

Voor de appelvulling:
- 125 g kristalsuiker
- 25 g boter
- 6 à 7 grote appels, bv elstar of jonagold

Bereiden:
1. Maak eerst het deeg: wrijf in een kom de bloem, mespunt zout, eierdooier, ijskoude boterblokjes (je kunt de boter nog even in de vriezer leggen) met de vingers van één hand snel tot een kruimelmengsel. Voeg het ijskoude water toe en kneed snel tot een soepel deeg. Laat het deeg minstens in 30 minuten in plasticfolie verpakt in de koelkast rusten.
2. Doe de suiker met de boter in de  tatin taartvorm en zet op een middelhoog vuur tot je een goudbruine karamel hebt. Niet roeren, maar je kunt wel af en toe de schaal heen en weer draaien. Je karamel moet reebruin zijn. Als je het te kort doet, is de karamel te zoet, doe je het te lang dan is je karamel verbrand en smaakt bitter. Het is zaak erbij te blijven. Heb je geen tarte tatin vorm, kun je het ook in een pannetje doen met dikke bodem. Vet dan een vorm (bv quichevorm) goed  in met boter en verdeel de karamel over de bodem. Werk snel, want de karamel wordt snel hard.
3. Snijd de appel in kwarten, verwijder de schil en het klokhuis en leg ze met de bolle kant in de karamel. (Het is handig als je de appels eerst schilt en in de vorm legt, dan kun je zien hoeveel er precies in past).
4. Haal je deeg uit de koelkast en rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot een ronde lap van 30 cm doorsnede. Leg het deeg over de appels, snijd het teveel aan deeg weg en stop de randen in. Prik met een mes een paar gaatjes in het deeg.
5. Zet de vorm in een voorverwarmde oven van 180'C en bak de tatin in 45 minuten bruin en gaar. Haal de vorm uit de oven en laat 5 minuten staan. Zet een groot bord op de vorm en draai in één keer alles om, zodat de tatin op het bord ligt. Het beste kun je dit boven de gootsteen doen, misschien druipt er nog wat karamel uit. Serveer de tarte tatin lauwwarm met een bolletjes ijs, met slagroom of crème fraîche.

Tip: Je kunt in plaats van zelf het deeg te maken ook kant-en-klaar bladerdeeg gebruiken. Dan moet de taart wel korter in de oven, ongeveer 20 minuten.

Bron: Het briseerdeeg is uit de Delicious en de vulling komt uit het boekje van LeCreuset dat bij de vorm geleverd wordt.



Het verhaal gaat dat de gezusters Tatin, die de kost verdienden met taarten bakken, in 1889 bij toeval deze taart maakten. Eén van de zusters was bezig een appeltaart te bakken en kwam er achter dat ze was vergeten de bodem van de taartvorm te bekleden met deeg. Zij legde het deeg over de appels en schoof de taart zo de oven in. Na het bakken keerde ze de taart om en ze kreeg een knapperige bodem met zachte appels en een verrukkelijke karamel.

Een klassieker en altijd nog even lekker! Dit recept hoort ook echt op mijn blog. Ik heb al verschillende keren een tarte tatin gemaakt en gelukkig altijd goed gelukt. Belangrijk dat je de karamel op tijd van het vuur haalt, niet te vroeg en niet te laat, mijn advies blijf er bij staan, want deze taart valt of staat met een goede karamel. De meningen over de bodem waren verdeeld, Johan en de gasten vonden het lekker, maar ik heb het toch liever met bladerdeeg.

donderdag 20 maart 2014

Salade met dadels en Turkse schapenkaas


Ingrediënten:
- 20 hele amandelen in het vlies
- 6 grote medjooldadels (140 g )
- 75 rucola
- 120 g lichtgezouten Turkse schapenkaas (of buffelmozarella)
- enkele dilletakjes
- 20 g basilicum, paarse en groene en snijbietblad
- 3 el olijfolie
- 1½ tl granaatappelmelasse (Turkse supermarkt)
- zout en zwarte peper

Bereiden:
1. Verwarm de oven op 150' C en verdeel de amandelen op een braadslede en rooster ze 8-10 minuten tot ze van binnen mooi bruin zijn. Laat ze afkoelen.
2. Verwijder de pitten uit de dadels en snijd ze in de lengte in vieren.
3. Verdeel de rucola op ver borden. Bouw daarop de salade van dadels, kaas, dille basilicum en snijbiet; alles moet duidelijk zichtbaar zijn.
5. Maak een dressing van de olijfolie, granaatappelmelasse en wat zout en peper, meng alles door elkaar en sprenkel de dressing over de salade. Hak de amandelen grof en strooi ze over de salade.

Bron: 'Plenty' Yotam Ottolenghi

Dit is weer een recept voor de 'Yotam Ottolenghi-inspired Cooking Housewives'. We zijn nu bij de d van dadels en maakten deze week dit recept. Een heerlijke salade met verschillende smaken, zout, zoet en kruidig. Ik kon niet alle ingrediënten krijgen zoals de paarse basilicum en snijbietblad, heb ze gewoon weggelaten. Ondanks dat was het weer een lekker recept dat ik zeker vaker ga maken!

maandag 17 maart 2014

Bietencarpaccio met peer en walnoten


Ingrediënten:
- 250 g bieten, gekookt
- 2 el walnoten, geroosterd
- een plukje rucola
- 1 kleine peer
- 50 g Parmezaanse kaas, vers geraspt
- 1 tl mosterd
- 2 el witte wijnazijn
- 2 el olijfolie
- zout/peper

Bereiden:
1.  Verwijder de schil van de bieten en snijd of schaaf de bieten in zeer dunne plakken. Verdeel de bieten dakpansgewijs over twee borden. Was de peer, snijd de peer in vieren, verwijder het klokhuis en snijd deze in kleine blokjes.
2. Maak de dressing: roer de mosterd, zout en peper door de azijn en klop de olijfolie erdoorheen.
3. Verdeel de peer, de rucola, de Parmezaan en de walnoot over de rode biet en druppel de dressing eroverheen. Lekker met ciabatta.

Bron: Foodies, maart 2014

Je kunt natuurlijk voorgekookte bietjes kopen, maar je kunt ze ook, zoals ik heb gedaan in de oven roosteren. Verpak dan de bietjes apart in aluminiumfolie en rooster ze 60 minuten in een oven van 200' C. Laat ze afkoelen voordat je ze schilt en in plakjes snijdt.

Bietencarpaccio stond al heel lang op mijn to-do-lijstje. Eigenlijk moet je in het bezit zijn van een mandoline om ze mooi dun te kunnen snijden en aangezien ik er pas eentje heb aangeschaft en dit recept in de Foodies tegenkwam, heb ik het meteen gemaakt. Een erg lekkere combinatie. Meestal zie je recepten met geitenkaas, lijkt me ook erg lekker, maar deze combi met de zoete peer en de Parmezaan was ook verrassend lekker!

vrijdag 14 maart 2014

Citroentaart (Cees Holtkamp)


Ingrediënten voor het fonceerdeeg:
- 125 g boter
- 125 g witte basterdsuiker
- 3 g zout
- ½ ei
- 1 el (15 g water)
- 250 g bloem
- 5 g bakpoeder

Voor de citroentaart:
- 250 g fonceerdeeg
- 3 eieren
- 3 eidooiers
- 115 g kristalsuiker
- mespunt zout
- 1 el geraspte citroenschil, liefst biologisch
- 125 g roomboter, gesmolten
- 150 g citroensap (ongeveer 3 citroenen)

Bereiden:
1. Meng de boter, de basterdsuiker, het zout, het have ei en het water. Kneed vervolgens de bloem met het bakpoeder erdoor (ik heb het deeg in de keukenmachine gemaakt). Leg het deeg verpakt in plasticfolie een paar uur in de koelkast te rusten. Rol 250 g van het deeg daarna uit tot ongeveer 2 mm dikte en iets groter dan de vorm (24 cm). De rest van het deeg verpak je in plastic en leg je voor de volgende keer in de vriezer.
2. Verwarm de oven voor op 170' C boven-en onderwarmte en vet een vorm met losse bodem van 24 cm doorsnede goed in. Beleg de vorm met het deeg en snijd het overtollige deeg bij de rand af.
3. Leg een stuk bakpapier op de bodem en vul het met steunvulling en bak de taart 20 minuten blind. Haal de vulling eruit, schakel de temperatuur terug naar 140' C en bak de bodem nog 15 minuten.
4. Maak ondertussen de vulling: klop de eieren, de suiker, het zout en de geraspte citroenschil met een garde au -bain-marie tot het mengsel bindt en dikker wordt. (Dit duurt wel 10 minuten) Roer de gesmolten boter en het citroensap erdoor.
5. Giet de vulling door een zeef op de taartbodem (bij mij paste net niet alle vulling erin). Zet de taart nog 30 minuten in de oven bij 150 ' C. Houd de taart in de gaten bij mij moest ie iets korter. Laat de taart helemaal afkoelen en bestrooi met poedersuiker.

Bron: 'De Banketbakker', Cees Holtkamp

Na de perentaart van een paar weken geleden, had ik beloofd met het restant fonceerdeeg nog een taartje te bakken. (Het fonceerdeeg is voor 2 taartjes en de helft vries je in tot een volgende keer). Bladerend door het boek van 'De Banketbakker' stonden er verschillende taartjes in met fonceerdeeg, o.a. deze Bretonse appeltaart, maar daar heb je de hele hoeveelheid fonceerdeeg voor nodig. Aangezien citroen in gebak of desserts hier favoriet is, koos ik voor dit héérlijke taartje, lekker fris en echt lenteachtig! Weer een succesrecept van Cees Holtkamp! Ben je een enthousiaste thuisbakker, dan mag dit boek niet ontbreken in je collectie.

donderdag 13 maart 2014

Preiquiche met parmezaan en cashewnoten


Ingrediënten:
- 100 g koude boter, in blokjes
- 200 g bloem
- 4 eieren
- zout en peper
- 400 g prei, schoongemaakt
- 2 el olie
- 150 g zachte geitenkaas
- 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
- 4 el ongezouten cashewnoten, grofgehakt

Bereiden:
1. Voor het deeg: kneed de bloem, boter, 1 ei en zout snel tot een glad deeg. Je kunt dit ook in de keukenmachine doen. Vet een ronde vorm met losse bodem van 24 cm doorsnede goed in met boter. Rol 2/3 van het deeg uit tot een ronde lap, iets groter dan je vorm en rol het deeg om de deegroller en beleg de vorm met het deeg. Snijd het overtollige deeg af en leg het met de rest van het deeg in plasticfolie gewikkeld in de koelkast. Prik met een vork gaatjes in de bodem en zet de vorm een ½ uur in de koelkast.
2. Verwarm de oven voor op 200'C.
3. Snijd de gewassen prei in dunne ringen en bak de prei ca 5 minuten in de olie. Breng op smaak met zout en peper en haal van het vuur.
4. Meng in een kom de 3 eieren met de verkruimelde geitenkaas. Breng op smaak met zout en peper. Zelf vind ik dat de taart flink wat peper nodig heeft.
5. Haal de bodem uit de koelkast en beleg de bodem met bakpapier en leg er de bakbonen op (zelf gebruik ik hier bruine bonen voor en die kan je iedere keer weer gebruiken). Zet de vorm 15 minuten in de oven.
6. Verwijder het bakpapier met de bakbonen en verdeel de prei over de bodem. Meng de geraspte Parmezaanse kaas door het overgebleven deeg en verkruimel het boven de preivulling.
7. Bak de quiche in ongeveer 30 minuten gaar en bruin in de oven. Haal 5 minuten voor het eind de quiche uit de oven  en verdeel de cashewnoten erover. Zet de quiche nog 5 minuten terug in de oven.

Bron: 'Foodies' maart 2014.

Weer een lekkere vegetarische preiquiche uit de Foodies van deze maand. Ik heb een abonnement op de Foodies en op de Delicious. Meestal doe ik een post-it blaadje bij de recepten die ik ooit eens wil gaan maken. Maar zoals het met veel voornemens gaat, komt het er vaak niet van. Nu heb ik me voorgenomen om meteen dezelfde maand er iets uit te maken. Deze quiche zag er zo lekker uit en weer eens iets anders met de cashewnoten. Breng het preimengsel wel goed op smaak met zout en peper, anders is ie een beetje flauw. Maar zeker een aanrader voor liefhebbers van prei.

zondag 9 maart 2014

Toffee brownies met frambozen


Ingrediënten:
- 200 g boter
- 280 g bloem
- ½ tl zout
- 300 g pure chocolade, in stukjes gebroken
- 2 eieren
- 220 g fijne kristalsuiker (ik gebruikte 200 g)
- 1 tl vanille extract
- 140 g frambozenjam (optioneel)

Toffee:
- 25 g boter
- 75 g fijne kristalsuiker

Frambozenjam:
- 300 g frambozen (vers of uit de diepvries)
- 100 g fijne kristalsuiker

Bereiden:
1. Voor de toffee: vet een bakvorm in met boter (niet die waar je van plan bent de brownies in te bakken). Doe de boter en de suiker in een pannetje met dikke bodem en breng het op halfhoog vuur aan de kook. Roer voortdurend met een houten lepel tot de het mengsel donker is geworden (niet te donker, want dan smaakt het bitter, niet te licht, want dan heb je niet een lekkere karamel smaak). Het mengsel ziet er af en toe uit of het geschift is, maar gewoon blijven roeren, dan komt het helemaal goed. Giet de toffee in de beboterde vorm en laat opstijven.
2. Vet een vorm van 22 x 22 cm (ik gebruikte 23 x 23) goed in en beleg beide zijden met overhangend bakpapier, dan til je de brownies er zo uit. Verwarm de oven voor op 170'C boven-en onderwarmte. Zeef de bloem en het zout in een kom en zet apart.
3. Zet de boter en de chocolade in een vuurvaste kom boven een pan met net niet kokend water, zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt. Laat de chocolade onder af en toe roerend smelten en haal zodra de chocolade gesmolten is de kom van de pan, de chocolade mag niet te heet worden.
4. Klop in een grote kom de eieren,suiker en het vanille extract door elkaar tot het net vermengd is; er hoeft geen lucht in de eimassa geklopt te worden. Spatel het chocolademengsel door de eimassa, gevolgd door het bloemmengsel. Breek de toffee in kleine stukjes en meng door het beslag.
5. Giet het beslag in de vorm. Als je de jam gebruikt: laat druppels jam in de vorm vallen en verdeel ze met een mes door het beslag.
6. Zet de vorm op een rooster in het midden van de oven en bak de brownies in ongeveer 25 minuten, bij moesten ze 10 minuten langer in de oven! Het deeg blijft een beetje vochtig, maar als het afgekoeld is, komt het helemaal goed. Laat de brownies in de vorm helemaal koud worden, misschien moet je het nog even in de koelkast zetten. Snijd de brownies in stukken (ik sneed er 16 stukken van).
7. Nog even voor de duidelijkheid: de frambozenjam kun je ook weglaten. Ik heb de frambozenjam zelf gemaakt (zie hier onder het recept) en daar 140 g van gebruikt.

Frambozenjam: doe de frambozen (ik gebruikte frambozen uit de diepvries) met de suiker in een steelpan en roer alles door elkaar. Breng ze op laag vuur tegen de kook en laat 7-8 minuten pruttelen. Doe de inhoud in een schaal en dek af met plasticfolie en laat afkoelen. Dit is meer iets tussen een jam en een coulis, geschikt om te verwerken in gebak, maar ook lekker door de yoghurt of als jam op een beschuitje.

Tip: het basisprincipe voor goed geslaagde brownies is de juiste baktijd! Als je een satéprikker in het browniegebak steekt moet deze er met nog wat vochtig kruim uitkomen, maar dit moet niet lijken op de natte beslagmix. Het moet dikker en steviger zijn en als het afgekoeld is stevig worden. Het browniegebak moet in de oven iets gerezen zijn en de buitenkant moet helemaal droog zijn. De tijd van het bakken is afhankelijk van je oven. Controleer dus altijd voor de baktijd voorbij is je gebak. Je kunt altijd je gebak nog verder laten opstijven in de koelkast. Niets zo erg als te lang gebakken brownies.

Bron: 'Het Kookboek', Yotam Ottolenghi


Als je op dieet bent zou ik dit recept maar snel overslaan, want het is niet echt lijnvriendelijk. Dit is weer een recept dat ik maakte voor de Yotam Ottolenghi Facebook pagina,  'Yotam Ottolenghi inspired cooking housewives', waar we iedere week een recept maken van hem. We zijn nu bij de C aangeland van chocolade. Dit recept staat in 'Het Kookboek' samen met nog andere héérlijke bakrecepten, waarvan ik er verschillende al gemaakt heb. Je kunt deze brownies ook maken met bananenjam, of abrikozenjam, maar ik heb gekozen voor frambozen, omdat ik dat een perfecte match vind met chocolade. De frambozen geven ook net een beetje zure frisheid aan de zoete chocolade. Als je fan bent van brownies, moet je deze echt eens proberen; echt een lekker brownie recept!

vrijdag 7 maart 2014

Tarte flambée


Ingrediënten: 
- 3 el olijfolie
- 600 g uien in ringen
- 1 rol pizzadeeg (600 g) uit de koeling
- 125 g crème fraîche
- 125 g volle Franse kwark
- 2 tenen knoflook, geraspt
- 150 g gruyère, geraspt
- 2 el tijmblaadjes

 Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 200' C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol het pizzadeeg uit en leg het op de bakplaat.
2. Bak de uiringen met een snuf zout in 10-12 minuten zacht en lichtbruin.
3. Meng in een kom de crème fraîche met de kwark, knoflook en 1 eetlepel tijm en voeg naar smaak peper toe. Verdeel het mengsel over het pizzadeeg en strijk uit over het hele oppervalk. Verdeel de uiringen erover. Strooi de gruyère erover en de overgebleven tijmblaadjes. Doe er nog wat versgemalen peper op.
4. Zet de plaat in de voorverwarmde oven en bak de tarte flambée in 20 minuten goudbruin en gaar. Serveer er een groene salade bij.

Tip: voor een niet-vegetarische versie kun je nog wat spekblokjes meebakken met de uien.

Bron: Delicious maart 2014

Een tarte flambée is een gerecht uit de Elzas. Afhankelijk van het gebied wordt het een flamkuchen of een tarte flambée genoemd. Er zijn vele variaties, zowel betreft  het deeg en het beleg. Tot de opkomst van de pizza in de jaren 60 was de tarte flambée een gerecht dat vooral op het platteland werd bereid. Daar werd het bereid om de hitte van een houtgestookte oven te testen.

Dit is een vegetarische versie, meestal worden er spekjes meegebakken met de uien. Toen de Delicious in de bus viel, wist ik meteen dat ik dit recept zou maken. Het  recept is makkelijk te maken als je tenminste kant-en-klaar pizzadeeg gebruikt. Je kunt natuurlijk ook zelf je pizzadeeg maken, maar heb je haast is dit zeker een goed alternatief. Een héérlijk, maar vullend gerecht. Lekker met een simpele groene salade erbij.

woensdag 5 maart 2014

Broodje rode kool


Ingrediënten:
- 200 g rode kool, heel dun gesneden
- 2 preien, schuin in repen
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 8 plakken bakbacon
- 2 el oestersaus
- 4  pitabroodjes 
- 75 g cashewnoten, ongezouten
- zout

Bereiden:
1. Bak de bacon in een klein beetje olie knapperig. Laat de plakjes op een stukje keukenpapier uitlekken.
2. Doe een klein beetje olijfolie in een wok en bak de rode kool met de prei net even aan. Voeg de knoflook en de cashewnoten toe. Voeg ook 2 el oestersaus en 1 el water toe en roer goed door. Voeg eventueel een klein beetje zout toe.
3. Rooster ondertussen de pitabroodjes op een grillpan even tot ze warm en lichtbruin zijn. Snijd de broodjes open, leg er 2 plakjes bacon in en vul ze met de warme groenten.


Een héérlijk broodje voor bij de lunch of als hoofdgerecht van de leuke site ZTRD magazine. Neem is een kijkje op deze site er staan nog veel meer lekkere recepten met schitterende foto's. Het weekend zag ik dit broodje langs komen op twitter, het zag er zo lekker en fotogeniek uit, dat ik het meteen wilde maken. Onze foto werd niet zo mooi, maar ik wilde jullie het recept niet onthouden.

zondag 2 maart 2014

Pittige salade van biet, prei & walnoten


Ingrediënten:
- 4 middelgrote bieten (600 g)
- 4 middelgrote preien (360 g), in stukken van 10 cm
- 15 g verse koriander, grof gehakt
- 25 g rucola
- 50 g granaatappelpitten

Dressing:
- 100 g walnoten grof gehakt
- 4 tenen knoflook, fijngewreven
- ¼ tl chilivlokken
- 4 el appelazijn
- 2 el tamarinde water (of citroensap)
- ½ tl walnotenolie
- 2½ arachideolie
 - 1 tl zout

Bereiden:
1. Verpak de bieten apart in aluminiumfolie en rooster ze in 60-90 minuten (afhankelijk van het formaat) gaar in een oven van 220' C. Ze zijn gaar als je er makkelijk de punt van een mes in kunt steken. Pel ze en snijd ze doormidden en elke helft in partjes van 1 cm. Zet ze apart in een schaal.
2. Doe de prei in een pan met gezouten water en kook de prei zachtjes in 10-15 minuten gaar (laat wel goed gaar worden, want als de prei nog hard is, is het niet lekker). Niet te hard koken en ook niet te lang, want anders vallen ze uit elkaar.Giet ze af en spoel ze af onder koud water. Snijd elk stuk met een scherp mes in 3 stukjes. Doe ze apart in een kom (niet bij de bietjes).
3. Meng in een kommetje alle ingrediënten voor de dressing en laat 10 minuten staan. (Zelf vind ik 4 teentjes knoflook wel erg veel, ik heb er een kleintje in gedaan).
4. Verdeelde dressing en de koriander over de schaaltjes met prei en bieten. (als je koriander niet lekker vindt, kun je het gewoon weglaten).
5. Voor het opdienen: verdeel het grootste gedeelte van de  bietenpartjes op een platte schaal, zet er een plukje rucola op met daarop het grootste deel van de prei, gevolgd door de overgebleven biet en eindig met de overgebleven prei en rucola. Bestrooi de salade eventueel met granaatappelpitten.

Bron: Jeruzalem' Yotam Ottolenghi

Dit is het recept dat we deze week mochten maken voor de groep die op Facebook elke week een ander recept van Ottolenghi maakt. Dit recept stond ook al een tijdje op mijn to-do-lijstje. Ik wist niet wat ik er van moest verwachten, maar las veel positieve reacties op internet. Het zijn veel smaken die Ottolenghi weer perfect bij elkaar heeft gecombineerd. Een gerecht met bietjes verwacht je niet in Jeruzalem, maar het zijn de joden uit Georgië die hun rijke, kleurrijke voedsel meebrachten naar Jeruzalem. Het boek 'Jeruzalem' bevat recepten van de verschillende bevolkingsgroepen in Jeruzalem. Hierbij is geprobeerd de authentieke recepten aan te houden, hoewel er hier en daar van wordt afgeweken.
Dit gerecht is een voorgerecht voor 4 personen.