dinsdag 31 december 2013
Gelukkig Nieuwjaar!
Labels:
wens
zondag 29 december 2013
Hapjes voor oudejaarsavond
Bladerdeeg zalmhapjes |
2. Canapé met tomaatjes en feta-pesto
3. Crostini met prosciutto, vijg en geitenkaas
4. Gebakken paddenstoelen gevuld met ricotta
5. Pastinaakblini's met geitenkaas
6. Parmezaankoekjes met maanzaad
7. Gebakken geitenkaasjes
8. Hambeignets met rozemarijn
9. Kaaskoekjes met walnoten
10. Thaise visballetjes met citroenmayonaise
11. Boursinhapje
12. Gemarineerde mozzarella in crème fraîche met citroen
13. Crostinini met prosciutto en vijgenjam
vrijdag 27 december 2013
dinsdag 24 december 2013
Kerststol
Vanmorgen gezellig met mijn dochter in de keuken gestaan om twee kerststollen te bakken naar recept van Levine! Ik had de stol vorig jaar kerst voor het eerst gemaakt en als je deze stol geproefd hebt, wil je nooit meer een andere! Levine heeft er een filmpje van op haar blog staan en als je dat volgt is het niet moeilijk. De stol op de foto heeft mijn dochter gemaakt, voor haar was het de eerste keer. Ik denk niet dat het voor de kerst nog lukt om deze te maken, maar je kunt deze stol ook met de Pasen maken.
Hier vind je het recept.
maandag 23 december 2013
Fijne Feestdagen!
(het kerststuk heb ik zelf gemaakt tijdens een workshop)
zaterdag 21 december 2013
Kersttulband
Ingrediënten:
- 1 dl cognac
- 1 dl rum
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 tl kaneelpoeder
- ½ tl kardemonpoeder
- ½ tl nootmuskaat
- 75 g dadels, ontpit en fijngehakt
- 75 gedroogde abrikozen, fijngehakt
- 200 g rozijnen
- 200 g krenten
- 200 g sultana's
- 75 g amarenekersen
- 75 g gekonfijte sinaasappelschil
- 75 g hazelnoten
Cake:
- 250 g roomboter
- 250 g bruinebasterdsuiker
- 5 eieren
- 250 g bloem
- 10 g bakpoeder
- snuf zout
- tulbandvorm van 25 cm doorsnede
Bereiden:
1. Breng in een grote pan de rum, de cognac, de vanille suiker en de kruiden aan de kook. Doe alle vruchten en noten erbij, roer alles door elkaar en laat 15 minuten op een laag vuur pruttelen. Laat het mengsel afkoelen, dek het af en laat het 48 uur rusten, zodat de smaken goed op elkaar intrekken.
2. Na 2 dagen: verwarm de oven voor op 150' C en vet de tulbandvorm heel goed in met zachte boter.
3. Klop de boter met de suiker luchtig en klop er één voor één de eieren door. Voeg het volgende ei pas toe als het eerder ei goed is opgenomen.
4. Meng de bloem met het zout en het bakpoeder en spatel dit er door. Spatel daarna het vruchten-notenmengsel erdoor. Schep alles in de tulbandvorm. Zet de vorm minstens 75 minuten in de oven (deze tijd was bij mij precies goed!). Controleer of de tulband goed gaar is, een satéprikker moet er droog en schoon uitkomen. Laat 15 minuten afkoelen in de vorm en stort de tulband op een taartrooster om helemaal af te koelen. Bestuif de tulband voor het serveren met poedersuiker.
Bron: 'De Banketbakker' Cees Holtkamp
Voor deze overheerlijke tulband heb je echt een grote vorm nodig. Mijn tulbandvorm was te klein, daarom heb ik deze van 25 cm doorsnede bij Dille & Kamille gekocht. Daar paste al het beslag met de enorme hoeveelheid vulling precies in. Wil je toch een kleinere vorm gebruiken, dan kun je een tweede vorm erbij nemen om de rest van je beslag in te doen. Ook altijd spannend of je tulband heel uit de vorm komt, zeker als je deze voor het eerst gebruikt (ik spreek uit ervaring!) Gelukkig kwam deze er erg mooi uit. Ik wacht altijd eerst 15 minuten en haal hem er dan uit, omdat het deeg iets krimpt tijdens het afkoelen. Wat is dit een lekker recept, het vergt enige voorbereiding, maar dan heb je ook wat!
woensdag 18 december 2013
Triangels met walnoten en havervlokken
Het recept vind je hier.
Labels:
brood
maandag 16 december 2013
Knolselderijsoepje met basilicumolie
- 500 g knolselderij
- sap van een ½ citroen
- 2 el olijfolie
- 1 sjalot, fijngehakt
- 100 ml witte wijn
- 400 ml kippenbouillon
- 75 ml slagroom
Basilicumolie:
- 350 ml extra vergine olijfolie
- 1 bos basilicum (ca 30 g)
- 1 teentje knoflook
- sap van ½ citroen
- zout/peper
Bereiden:
1. Dit kan één dag van tevoren: Schil de knolselderij en snijd hem in gelijke stukken. Bedruppel met de citroen tegen het bruin worden.
2. Verwarm wat olie in een pan en bak de sjalotjes glazig. Voeg de knolselderij toe en bak ongeveer 5 minuten mee. Blus af met de witte wijn en laat iets inkoken. Giet de bouillon erbij en laat de soep 20 minuten op laag vuur koken tot de knolselderij goed gaar is.
3. Pureer de soep met de staafmixer of in de blender en roer de slagroom erdoor. Houd warm of laat afkoelen.
4. Voor de basilicumolie: breng een pannetje water aan de kook en blancheer de basilicum 10 seconde. Giet af in een zeef en druk al het vocht eruit. Pureer de basilicum met de knoflook, de olijfolie en een paar druppels citroensap tot een knalgroene olie. Breng op smaak met wat zout en peper.
5. Verwarm de soep vlak voor het serveren en serveer de soep in kleine kommetjes of glazen. Druppel er wat basilicumolie over.
Tip: ook lekker met hazelnoot-of walnootolie uit een flesje
Bron: Delicious december 2013
Een héérlijk soepje als tussengang bij een dinertje. Serveer wel kleine hoeveelheden, dit recept is voor 6-8 kleine porties. Ik serveerde de soep in cappuccino kopjes. Je kunt er eventueel nog een grissini omwikkeld met een plakje Parmaham bijgeven. De soep en de basilicumolie kun je een dag van tevoren maken. De basilicumolie is er erg lekker bij, alleen vond ik de hoeveelheid voor een weeshuis, je kunt makkelijk de helft maken, dan heb je nog te veel.
zaterdag 14 december 2013
Suggesties voor het kerstdiner
1. Amuse met Gandaham, abrikozen en pijnboompitten
2. Gevulde auberginerolletjes
3. Zalmtartaar
4. Gebakken paddenstoelen gevuld met ricotta
5. Gekarameliseerde balsamico-uientaartjes
6. Zoete aardappel-galette
7. Tartelettes met zalm
8. Tonijnsashimi met avacadosalade
9. Gerookte zalm met Aziatische dressing
10. Garnalentoast met tomatencrème
11. Verse zalmcapaccio
12. Geitenkaasjes in pancetta op een bedje van rucola
13. Kruidenpannenkoekjes met gerookte zalm
14. Garnalencocktail met mango en limoendressing
Soepen:
1. Gekoelde macadamianotensoep
2. Broccolisoep met roquefort
3. Romige bloemkoolsoep met gorgonzola
4. Italiaanse courgettesoep
5. Knolselderijsoepje met basilicumolie
Hoofdgerechten:
1. Tournedos met marsalasaus
2. Varkenshaasjes met vijgensaus
3. Gebraden kip met saffraan, hazelnoten en honing
4. Kip met tomaten en honing
5. Geroosterde kip gevuld met couscous en pijnboompitten
6. Gebakken zeebaars met gembersaus
7. In de braadslee gebakken zalm met olijven, sperziebonen , ansjovis en tomaat
8. Zalm met mangosalsa
9. Kabeljauw in pancetta gewikkeld met citroenmayonaise en asperges
Vegetarische gerechten:
1. Rodekooltaart met walnoten, appel en cognacroom
2. Pompoentaart met wortel en geitenkaas
3. Tarte tatin met prei
4. Ottolenghi's aubergine cheesecake
5. Verrassende tatin van Ottolenghi
6. Overvolle groentetaart van Ottolenghi
En onder het label vegetarisch staan nog veel meer heerlijke vegetarische gerechten.
Desserts:
1. Broodpudding met whiskysaus
2. Frisse citroentiramisu
3. Bavarois van mokkatiramisu
4. Mangosoep met kokos
5. Witte chocolade panna cotta met lemoncurd
6. Kerstpuddinkjes
7. Italiaanse liefde
8. Zucotto
9. Limoncello semifreddo
10. Sticky toffee pudding
11. Amarettoparfait met kaneelsiroop
12. Kokospannacotta met limoensiroop
13. Parfait van Tia Maria met amandelen
14. Crème brûlée van citroengras
15. Yoghurtmousse met frambozen
16. Tobleronemousse
17. Bavarois met Marsala en bitterkoekjes
18. Mango panna cotta verrine
19. Pavlova met mango en passievrucht
Ik heb een lijst gemaakt met gerechten voor het kerstdiner. En als je er nog niet uitkomt, kijk dan bij de collega bloggers die hier rechts in de sidebar staan.
donderdag 12 december 2013
Amuse met geitenkaas, Gandaham, abrikozen en pijnboompitjes
Ingrediënten voor 4 glaasjes:
- 4 dessertlepels vijgenjam
- 4 plakjes Gandaham of Prosciutto
- verse zachte geitenkaas
- 4 gedroogde abrikozen
- 2 el pijnboompitten, geroosterd
- handvol rucola
- balsamicocrème
Bereiden:
1. Schep in elk glaasje een dessertlepel vijgenjam, verdeel hierover wat van de verkruimelde geitenkaas. Scheur de ham in kleine stukjes en leg die op de geitenkaas, dan de in stukjes gesneden abrikozen, de pijnboompitjes en wat in stukjes gescheurde rucola.
2. Maak af met een paar druppeltje balsamicocrème en serveer.
Bron: Hap & Tap.
Een héérlijke amuse om je kerstdiner mee te beginnen. Deze amuse zag ik al en tijdje geleden op de blog "Hap & Tap" van Myriam en nam me voor het een keer te maken. Het heeft veel te lang geduurd, want wat is dit een lekker hapje en zo makkelijk te maken, ook eenvoudig aan te passen voor meerdere personen. Neem voor de kerst is een kijkje op het blog van Myriam en laat je inspireren. Zij kookt de sterren van de hemel, weet haar gerechten mooi te presenteren en maakt er ook nog eens mooie foto's van!
dinsdag 10 december 2013
Rodekooltaart met walnoten, appel en cognacroom
- 185 g bloem
- 120 g ijskoude boter, in blokjes
- 40 g Parmezaanse kaas, vers geraspt
- 2 el zure room
- ¼ tl zout
- 2 eidooiers + 1 eierdooier extra om te bestrijken
Voor de vulling:
- 80 ml balsamicoazijn
- 60 g bruine basterdsuiker
- 500 g rode kool, fijngesneden
- 1 granny smith, in plakjes
- 120 g Parmezaanse kaas, vers geraspt
- 110 g zachte geitenkaas, verkruimeld
- 40 ml zure room
- 1 teentje knoflook, geperst
- 75 g walnoten, grofgehakt
Cognacroom:
- 150 ml slagroom, stijfgeklopt
- 1 el cognac
- zout/peper
ook nodig: springvorm van 24 cm
Bereiden:
1. Voor het deeg: meng de bloem, het zout, de boter en de Parmezaanse kaas in de keukenmachine tot fijn kruim. (Je kunt dit ook met de hand doen, verkruimel de boter tot fijne korrels met je vingers). Voeg de zure room en de eidooiers toe en meng snel tot een soepel deeg. Kneed niet te lang. Verpak het deeg in plasticfolie en laat minstens een half uur rusten in de koelkast.
2. Voor de vulling: verwarm de balsamico en de bruine suiker in een pan en laat oplossen. Doe de rodekool erbij en laat 15 minuten met de deksel op de pan zacht stoven. Schep af en toe om , het vocht wordt dik en stroperig. Pas op dat het niet verbrandt, dus zet je vuur niet te hoog. Haal na 15 minuten de deksel van de pan en zet het vuur iets hoger, zodat het vocht verdampt, roer goed.
3. Verwarm de oven voor op 200' C boven- en onderwarmte en vet een springvorm van 24 cm in.
4. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde vorm van 34 cm doorsnede. Leg het deeg in de vorm, ook tegen de randen. De wand mag royaal hoog zijn.
5. Beleg de bodem met de plakjes appel en verdeel de uitgelekte rode kool erover.
6. Roer in een kom de Parmezaanse kaas, zure room, geitenkaas, knoflook, walnoten, zout en peper naar smaak goed door elkaar en verdeel dit over de rodekool. Vouw het teveel aan deeg over het mengsel en bestrijk de bovenkant van het deeg met de losgeklopte eidooier. Bak de taart 25 - 30 minuten in het midden van de oven.
7. Breng de room met de cognac en wat zout en peper op smaak en serveer bij de taart. Verwijder de rand van de springvorm en laat de taart even iets afkoelen voor je hem serveert.
Bron: Delicious, december 2013
Wat een héérlijk recept uit de Delicious! Het sprak mij meteen aan, ik houd van aparte dingen en ik moet zeggen wij vonden hem verrukkelijk. Ook het deeg is erg lekker en ga ik zeker vaker gebruiken voor andere hartige taarten. De cognacroom smaakte erg lekker bij de taart. Een recept dat hier vaker op tafel komt! Ook een goed recept voor een vegetarische kerstmaaltijd.
zaterdag 7 december 2013
Engelse kerstcake
- 150 g rozijnen
- 2 el amaretto
- 150 g abrikozen, in stukjes
- de rasp van 1 sinaasappel
- 125 g bloem
- 5 g bakpoeder
- 2 tl speculaaskruiden
- mespunt zout
- 125 g roomboter, op kamertemperatuur
- 125 g bruine basterdsuiker
- 3 eieren, op kamertemperatuur
- 250 g gemengde noten, (bv hazelnoten, amandelen pecannoten), grof gehakt
- 125 g dadels, zonder pit en grof gehakt
- 150 g amarene kersen, grof gehakt (notenbar of delicatessenwinkel)
- poedersuiker om te bestrooien
Bereiden:
1. Wel de rozijnen 10 minuten in heet water. Laat ze uitlekken en meng met de amaretto. Laat ook de stukjes abrikozen 20 minuten in heet water wellen, giet af en laat uitlekken.
2. Verwarmde oven voor op 160' C boven- en onderwarmte en vet een cakeblik van 30 cm (in het recept stond geen maat, maar ik heb een cakevorm van 30 cm gebruikt, iets kleiner kan ook, maar niet té klein) en bekleed de lange kant met overhangend bakpapier.
3. Meng in een kom de bloem, bakpoeder, speculaaskruiden (gebruik hiervoor de maatlepel) en het zout door elkaar.
4. Klop in een andere kom de boter met de suiker zacht en romig, voeg één voor één de eieren toe en klop goed tussendoor. Spatel het bloemmengsel er goed door en spatel als laatste de noten, de dadels, amarene kersen, rozijnen, sinaasappelrasp en abrikozen erdoor. (hak de vruchten en de noten grof, niet te fijn).
5. Schep het beslag in de vorm, strijk de bovenkant glad en zet de vorm in de voorverwamde oven. Bak de cake in ca 2 uur gaar (ik controleerde na 1½ uur mijn cake met een satéprikker en die kwam er schoon uit, mijn cake was goed gaar, dus let goed op!). Laat de cake 10 minuten staan, haal hem dan uit de vorm en laat op een rooster helemaal afkoelen. Laat de cake liefst 24 uur staan voordat je hem aansnijdt. Bestrooi de cake met poedersuiker.
Bron: Rudolph's Bakery
Dit is de eerste kerstcake die ik dit jaar uitgeprobeerd heb en wat een succes! Echt hoe een kerstcake hoort te zijn: rijk gevuld en lekker kruidig van smaak. Eenvoudig te maken en succes verzekerd! Dit is het derde recept dat ik maak uit het geweldige boek Rudolph's Bakery en alle drie zijn het toppers. Mooi boek om aan de kerstman te vragen.
maandag 2 december 2013
Speculaastaart
- 300 g bloem
- 100 g lichtbruine basterdsuiker
- mespunt zout
- 200 g koude boter, in blokjes
- 2 el speculaaskruiden
Voor de vulling:
- 75 g gedroogde abrikozen, in stukjes
- 75 g rozijnen
- 1 dl versgeperst sinaasappelsap
- 2 stevige appels
- 300 g amandelspijs
Bereiden:
1. Meng voor het deeg de bloem, basterdsuiker, speculaaskuiden en het zout door elkaar in een kom. Kneed de blokjes koude boter erdoor tot je een samenhangend deeg hebt. Als het deeg te kruimelig is, kun je er nog 1 - 2 el koud water door kneden. Leg het deeg in plastic folie, minstens een uur in de koelkast (hoe langer je het laat liggen, hoe beter de smaken intrekken).
2. Verwarm de oven voor op 175' C boven-en onderwarmte. Vet een vorm met losse bodem van 24 cm doorsnede goed in.
3. Doe de rozijnen, met de in stukjes gesneden abrikozen en het sinaasappelsap in een steelpannetjes en breng aan de kook. Laat 5 minuten zachtjes koken tot het sap bijna verdampt is. Laat afkoelen.
4. Schil intussen de appels en snijd ze in kleine blokjes (ik heb 1½ grote jonagold gebruikt). Maak in een kom de amandelspijs los met een vork en doe het rozijnen-abrikozenmengsel en de appel erbij. Roer door elkaar, als het nog te droog is, kun je nog iets sinaasappelsap toevoegen.
5. Verdeel het deeg in tweeën; rol een deel uit en en beleg de vorm met de deeglap, druk het deeg goed aan in de randen en snijd het overtollige deeg weg (doe dit bij de andere helft van het deeg). Verdeel het amandelspijsmengsel over de bodem en druk het met de achterkant van een lepel goed aan.
6. Vom van de rest van het deeg kleine bolletjes, druk ze iets plat en leg ze tegen elkaar aan op de vulling. De vulling moet helemaal bedekt zijn met de kruidnootjes.
7. Zet de vorm in de voorverwarmde oven en bak de taart 50-60 minuten goudbruin en gaar. Laat de taart in de vorm afkoelen.
Bron: Judiths Cakes
Wil je eens iets anders dan gevulde speculaas of banketstaaf op Sinterklaasavond , dan is dit een lekkere en originele taart. Toch de smaak van speculaas en spijs, maar net even anders! Deze appel-speculaastaart is ook een goed alternatief om eens iets aparts te serveren. Ik wens iedereen een fijne Sinterklaas!
donderdag 28 november 2013
Venkeljam (Foodblogswap)
Ingredienten:
- 300 g venkel (schoongemaakt gewicht)
- 120 g geleisuiker
- 50 ml witte wijn azijn
Bereiden:
1. Maak de venkel schoon, verwijder de harde kern en snijd de venkel in erg kleine stukjes.
2. Doe de venkel, de geleisuiker en de azijn in een pan en laat dit borrelen.
3. Roer af en toe goed oor, als de jam blijft borrelen is de jam klaar.
4. Doe de jam in een gesteriliseerde pot, sluit goed af en laat op z'n kop afkoelen.
Bron: Foodiesign
Ellen van "In my Red Kitchen" maakte deze maand iets van mijn blog!
Het is weer eind van de maand dus weer tijd voor de Foodblogswap. Voor wie het nog niet weet; je krijgt dan een ander blog aangewezen waar van jezelf iets uitkiest en dat dan maakt en erover blogt. Een ander maakt dan weer iets van jouw blog. Deze keer kreeg ik het blog "Foodiesign" toegewezen. De naam Foodiesign is afkomstig van twee termen: Food Design is de opleiding die zij volgt en Foodie is de term die gebruikt wordt voor mensen die van eten en koken houden. Dit samengevoegd, maakt Foodiesign. Iedere maand is het weer moeilijk om iets uit te zoeken, soms omdat er erg veel opstaat, maar dit keer juist omdat er nog niet uit veel recepten te kiezen was (kan ook een voordeel zijn). Er staan een paar recepten met venkel en aangezien venkel mijn lievelingsgroente is, heb ik daar iets van uitgekozen en wel de venkeljam. Ik was wel erg nieuwsgierig hoe dat smaakte. De jam smaakt lekker fris, maar wij proeven niet echt de anijssmaak van de venkel terug.
Labels:
foodblogswap,
jam,
venkel
maandag 25 november 2013
Broccolikoekjes volgens de voedselzandloper
- ½ broccoli
- 1 kleine ui
- ½ rode peper
- 1 teentje knoflook
- 2 eieren
- 1 el quinoameel
- 60 g geraspte belegen kaas
- 60 ml sojamelk
- zout/peper
- olijfolie
Bereiden:
1. Was de broccoli en snijd deze in stukjes. Kook de broccoli beetgaar in water met zout. Laat uitlekken en afkoelen in een vergiet. Hak de broccoli in fijne stukjes
2. Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verwijder de zaadjes en de zaadlijsten uit de rode peper en hak deze fijn.
3. Maak in een kom het beslag van de eieren, de melk, het quinoameel en voeg naar smaak zout en peper toe.
4. Voeg de ui, knoflook en rode peper toe. Aangezien wij niet zo van rauwe ui houden, heb ik de ui met de knoflook en rode peper eerst even zachtjes gefruit in een beetje olijfolie, voordat ik deze door het beslag mengde.
5. Voeg de broccoli en de kaas toe en meng alles goed.
6. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan. Verdeel 3 hoopjes beslag in de pan en bak de koekjes op laag vuur in ongeveer 2 minuten per kant goudbruin en gaar. Ik haalde hier 9 pannenkoekjes uit, gebruikte wel een hele broccoli.
Bron: 'Het Voedselzandloper Kookboek' Pauline Weuring
Pauline van het blog "Uit Paulines Keuken" heeft de recepten en de foto's voor dit boek ontwikkeld en gemaakt. Het boek is inmiddels al een groot succes en staat hoog genoteerd in de top-tien van het CPNB. Het boek is ingedeeld in recepten voor het ontbijt, lunch, voorgerechten, hoofdgerechten, nagerechten, tussendoortje, drankjes, kortom aan alles is gedacht. Het zijn eenvoudige recepten voor iedereen te maken en de foto's zijn zoals we gewend zijn van Pauline van goede kwaliteit. Zelf heb ik niet echt wat met allerlei moderne voedselfilosofieën. Mijn motto is dat je geen voedingsmiddelen moet uitsluiten om een gezond leven te leiden maar gevarieerd moet eten. Maar dan wel met mate! Maar voor wie zich wil verdiepen in het Voedselzandloper principe en wat recepten wil uitproberen is dit boekje zeker een aanrader. Zelfs voor mij staan er lekkere recepten in. Deze broccolikoekjes zijn erg lekker en komen hier zeker vaker op tafel!
zaterdag 23 november 2013
Broodpudding met whiskysaus
- 50 g boter, gesmolten
- 1 stokbrood, minimaal 1 dag oud (groot formaat)
- 500 ml melk
- 250 g suiker
- 1 zakje vanille suiker (of 1 tl vanille-extract)
- 40 g kokosrasp
- 1 ei
Whiskysaus:
- 100 g boter
- 100 g poedersuiker
- 2 eidooiers
- 50 ml whisky
Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 170' C. Vet een muffinvorm goed in (je kunt ook één grote ovenvaste schaal gebruiken).
2. Breek het stokbrood in stukken en doe het in een grote schaal. Voeg melk, suiker, ei, vanille, kokosrasp en gesmolten boter toe en meng alles met je handen goed door elkaar tot een smeuïge massa. Verdeel het mengsel over de muffinvorm (ik kon er 9 vormpjes mee vullen) of doe het in een grote schaal. Bak het in de oven in circa 1 uur goudbruin. In de muffinvorm moest het iets korter. Bij mij was het na 50 minuten goed.
3. Voor de saus: smelt de boter met de poedersuiker al roerend in een pan. Meng de eidooiers met de whisky en giet dit al roerend bij het botermengsel. Laat de saus binden, maar niet meer koken. Serveer de saus over de warme broodpudding.
Tip: je kunt ipv whisky ook een likeur nemen, bv Cointreau of Grand Manier.
Bron: Rudolph's Bakery. Hier het filmpje hoe Rudolph ze maakt.
Hier weer een recept uit het nieuwe boek "Rudolph's Bakery". Wauw dat je zoiets lekkers kunt maken van een oud stokbrood! Dit moet je écht proberen. Ik heb het in een muffinvorm gemaakt en had 9 broodpuddinkjes. Je kunt het ook in een schaal maken, (waarschijnlijk schep je dan nog een keer op),dus ik zou zeggen voor 6 - 8 personen! Een top recept voor als je na een feestje een stokbrood overhoudt en anders koop je er eentje en laat je die oud worden (heb ik ook gedaan)! Dit kun je goed je gasten voorzetten, want dit is echt smullen! De broodpudding en de saus zijn helemaal van tevoren te maken en kun je voor het serveren goed opwarmen in de magnetron.
Labels:
brood,
broodpudding,
dessert,
kokos,
whisky
donderdag 21 november 2013
Winterse Pompoen-Kaneeltaart
Ingrediënten voor het deeg:
- 150 g bloem
- 50 g suiker
- snuf zout
- 100 g koude boter, in blokjes
- ½ ei
- lage taartvorm van 24 cm doorsnede met losse bodem
Pompoenvulling:
- 500 g pompoen, geschild en in blokjes
- 3 eieren
- 100 g suiker
- 50 g bruine basterdsuiker
- snuf zout
- 2 tl koek of speculaaskruiden (3 tl nog beter)
- 20 g bloem
- 100 g crème fraîche
- 50 ml whiskey (voor kids: appelsap)
Topping:
- 2 appels, geschild en in blokjes- 150 g bloem
- 80 g suiker
- 80 g bruine basterdsuiker
- 1 tl kaneelpoeder (of 1½ tl)
- 100 g koude roomboter, in blokjes
Kaneelcrackers:
- 35 g roomboter
- 100 g poedersuiker
- 35 ml melk
- 25 g bloem
- 1 tl kaneelpoeder
- poedersuiker voor de garnering
Bereiden:
1. Deeg: Zeef de bloem boven een kom en voeg suiker en zout toe. Voeg de blokjes boter en het halve ei toe en kneed met een koele hand tot een samenhangend deeg. Dek af met plasticfolie en leg minstens een half uur te rusten in de koelkast.
2. Pompoenvulling: Verwarm de oven op 170'C en leg een vel bakpapier op een bakplaat. Verspreid de pompoenblokjes erop en bak ze circa 30 minuten tot ze gaar zijn. Laat iets afkoelen.
3. Doe de pompoen in een schaal en roer de rest van de ingrediënten voor de vulling met een spatel erdoor.
4. Topping: Meng bloem, suiker, bruine basterdsuiker, kaneelpoeder en boter door elkaar en wrijf met je vingers tot er kruimels ontstaan. Meng de appelblokjes door de deegkruimels.
5. Zet de oventemperatuur op 180' C en vet de taartvorm goed in. Rol het deeg uit, iets groter dan de vorm en verdeel het deeg in de vorm. Maak de randen iets dikker door het overlappende deeg terug te slaan. Prik het deeg in met een vork en verdeel de pompoenvulling over het deeg en strooi de topping erover. Bak de taart in 45 minuten goudbruin en gaar (bij mij moest ie iets langer). Controleer met een satéprikker of de vulling goed gaar is.
6. Kaneelcrackers: Zet de oven op 200' C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Smelt de roomboter en meng van het vuur met de poedersuiker, bloem, melk en kaneelpoeder. Strijk het beslag met een paletmes dun uit. Bak de kaneelcrackers circa 6-8 minuten in de oven tot ze goudbruin en gaar zijn. Laat afkoelen en breek ze in stukken en steek ze voor de garnering in de taart. Bestuif vlak voor het serveren de taart met poedersuiker.
Tip: gebruik deze maatlepels als er staat 1 tl of 1 el , dat geldt voor al mijn recepten, onze tl is veel kleiner! Zeker in deze taart heel belangrijk! Wees niet te zuinig met de kruiden en gebruik geen potje dat al jaren in je kast staat en waar de smaak al van achteruit is gegaan.
Bron: Rudolph's Bakery. Hier een filmpje hoe Rudolph de taart maakt.
Als groot fan van Rudolp's Bakery op 24Kitchten mocht het nieuwe boek van Rudolph natuurlijk niet ontbreken in mijn collectie, gelukkig kreeg ik het boek voor mijn verjaardag van mijn dochter. Een prachtig vormgegeven boek met een linnen rug en twee leeslinten. Héérlijke recepten, mooie foto's en goede uitleg van Rudolph zoals we het ook gewend zijn van zijn programma. Zijn enthousiasme spat ook van het boek af. Deze lekkere kruidige winterse taart stond als eerste op mijn lijstje. Rudolph zet in zijn boek eet deze taart als hij nog een beetje warm is. Wij hebben dat gedaan, maar vonden hem de volgende dag lekkerder, de kruiden zijn dan meer ingetrokken. De kaneelcrackers zijn een soort kletskoppen, maar dan met kaneelsmaak. Ze staan leuk op de taart, maar je kunt ook volstaan met alleen poedersuiker.
Labels:
appel,
kaneel,
pompoen,
speculaaskruiden,
taart
maandag 18 november 2013
Keltische brioche broodjes
Ingrediënten:
- 350 g tarwebloem
- 80 g boter, op kamertemperatuur
- 2 eigelen
- 140 ml melk, lauwwarm
- 3 el suiker
- 1 zakje vanille suiker
- ¼ tl zout
- 10 g gedroogde gist
Bereiden:
1. Doe de melk, 1 tl suiker en de gist in een kom en meng door elkaar. Dek af met plasticfolie en laat 10 minuten staan.
2. Doe in de kom van je keukenmachine de bloem, de rest van de suiker, de vanille suiker, de eigelen en het zout. Voeg het gistmengsel toe en laat de machine kneden. Als je deeg moeilijk mengt, voeg je steeds een beetje boter toe en laat tussendoor kneden. Laat alles 10 minuten kneden. (je kunt dit natuurlijk ook met de hand doen, als je geen keukenmachine hebt). Doe het deeg over in een met olie ingevette kom, dek af met plasticfolie en laat 90 minuten rijzen.
3.Verdeel je deeg in tweeën en rol op een met bloem bestoven aanrecht dun uit. Steek met een koekjessteker of iets anders met een doorsnede van 5 cm (ik gebruikte een wijnglas) steeds drie rondje uit. Leg ze op elkaar , rol op en snijd door midden ( zie hier voor de werkwijze).
4. Doe in de vormpjes (ik heb deze gebruikt) een papieren cupcake papiertje en leg 1 bloempje in het midden en 6 er omheen. Maak zo ook de andere broodjes.
5. Bestrijk de broodjes als ze klaar zijn met een beetje gezoete melk (melk met een schep suiker erdoor geroerd). En laat afgedekt nog ongeveer een ½ - 1 uur rijzen, tot ze verdubbeld zijn in volume.
6. Verwarm de oven voor op 180' C en bak de broodjes in 15 - 20 minuten goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen, verwijder de papieren vormpjes en bestrooi ze met poedersuiker.
Bron: La Petite Pâtisserie d'Iza met stap voor stap foto's
Vanmorgen kwam ik dit recept van deze broodjes tegen op Facebook. Ik had alles in huis en heb ze meteen uitgeprobeerd. Ze zijn erg leuk om te maken en het lijkt moeilijker dan het is. Ik ben nog niet helemaal tevreden over het resultaat, dus ga ze binnenkort opnieuw maken, maar er werd al om het recept gevraagd, vandaar dat ik ze maar alvast op mijn blog zet. Het zijn heerlijke licht zoete brioche broodjes, lekker met een beetje jam, maar ook zo smaken ze erg lekker. En natuurlijk leuk voor het kerstontbijt!
zondag 17 november 2013
Simit (Turkse bagel)
Toen dit recept van Levine via de Broodbakshop langs kwam op Facebook had ik meteen zin om de keuken in te duiken. Als ik in een Turkse winkel kom en deze broodjes zie liggen, moet ik ze altijd kopen en dan nu een recept om ze zelf te maken. Wat zijn ze lekker gewoon met een likje roomboter erop. In Istanbul worden ze overal verkocht en zie je op elke hoek van de straat wel een karretje waar ze verkocht worden. Ze worden gegeten voor het ontbijt of als tussendoortje en er wordt vaak een kopje çay (Turkse thee) bij gedronken. Als je de broodjes gevormd hebt worden ze in een mengsel van pekmez (een druivenmelasse) en water gedoopt en helemaal bedekt met sesamzaadjes. Pekmez koop je in de Turkse winkel. Het recept voor de simit vind je hier.
Simit verkoper in Istanbul |
donderdag 14 november 2013
Pompoentaart met wortel en geitenkaas
- 230 g bloem
- ½ tl zout
- 25 g maanzaad
- 110 g koude boter, in kleine blokjes
- 4-5 el melk
Ingrediënten voor de vulling:
- 500 g pompoen vruchtvlees (schoon gewicht) in blokjes van 2 cm
- 2 el olijfolie
- 1 tl mosterdzaad
- 180 g grof geraspte wortel
- 35 g kristalsuiker
- 2 el witte wijnazijn
- 50 ml sinaasappelsap
- 30 g gesmolten roomboter
- 1 eidooier
- 120 ml slagroom
- 20 g bieslook, fijn geknipt
- 40 g Parmezaanse kaas, vers geraspt
- 150 g zachte geitenkaas
- zout en zwarte peper
Bereiden:
1. Begin met het deeg. Zeef de bloem in een mengkom en voeg zout en maanzaad toe. Wrijf met de vingertoppen de boter door de bloem tot het er uit ziet als grof broodkruim. Giet de melk erbij en roer tot er een deegbal ontstaat. Meng nu niet meer. Druk het deeg plat en leg het in plasticfolie een paar uur in de koelkast.
2. Verwarm de oven op 170'C. Vermeng de blokjes pompoen met 1 el olijfolie en wat zout en peper. Doe ze in een braadslee en laat ze in de oven in 15 min. beetgaar worden. Haal ze eruit en laat ze afkoelen.
3. Verhit intussen de over gebleven olie in een grote koekenpan en voeg het mosterdzaad toe. Bak de zaadjes tot ze openspringen, doe de geraspte wortel erbij en laat ze regelmatig omscheppend 10 minuten smoren. Roer de suiker, witte wijnazijn en sinaasappelsap door de wortel, breng aan de kook en draai het vuur laag. Laat de wortel 20-25 min. zachtjes pruttelen en roer af en toe tot vrijwel alle vloeistof is ingekookt. Neem de pan van het vuur en laat de relish afkoelen. (proef even, dit is zó lekker!)
4. Vet een vorm van 24 doorsnede met losse bodem of een quichevorm (in het recept worden 6 kleine vormpjes van 10 cm gebruikt) licht in met de gesmolten roomboter. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkplek tot een ronde lap van 3-4 mm dikte. Leg de lap in de vorm en druk de lap goed tegen de zijkanten van de vorm, snijd het overtollige deeg weg. Zet de vorm minstens 30 min. in de koelkast. Bekleed het deeg met een stuk bakpapier en leg er een steunvulling in. Bak de bodem 15 min in een oven op 170'C blind. Verwijder de steunvulling en zet de vorm nog 5-10 minuten terug in de oven tot het deeg goudbruin is. Laat afkoelen. (Ik heb alles iets langer in de oven gedaan, omdat ik een grote taart gemaakt heb).
5. Schakel de oven naar 180'C. Klop in een grote kom de eidooier met de slagroom tot zachte pieken en klop er de bieslook, geraspte Parmezaan, een snuf zout en royaal versgemalen zwarte peper door, zet in de koelkast.
6. Verdeel de wortelrelish gelijkmatig over de bodem. Verdeel de geroosterde pompoen erop en verkruimel de geitenkaas erover. Zet de vorm op een bakplaat en schep de roomvulling op de taart, vul bijna tot de rand.
7. Schuif de bakplaat in de oven en bak de taart 8-10 minuten tot de vulling stevig en de bovenkant goudbruin is (omdat ik een grote taart heb gemaakt moest hij langer in de oven, ca 20 minuten). Serveer de taart op kamertemperatuur, beslist niet gloeiend heet.
Bron: "Het Kookboek" Yotam Ottolenghi
Lees voor je begint het recept goed door, want deze taart vergt enige voorbereiding, het is niet moeilijk, maar het is geen taart die je eventjes na je werk maakt. Weer een recept van Ottolenghi dat heel erg de moeite waard is.
Het is stil op mijn blog en dat komt omdat ik geblesseerd ben. Een week geleden ben ik op mijn werk gestruikeld over een deurstop en toen heb ik een zweepslag opgelopen in mijn bovenbeen. Erg pijnlijk en vervelend. Daarom staat het bakken en koken even helemaal stil.
Maar om toch iets met jullie te delen, wil ik dit recept nog een keer onder de aandacht brengen omdat ik dit het lekkerste recept op mijn blog vind. Ik plaatste dit recept al eerder en heb er veel reacties op gekregen van mensen die deze pompoentaart ook gemaakt hebben. Iedereen is er erg enthousiast over. Het is even wat werk, naar dan heb je ook wat! Ik hoop snel weer een nieuw recept te kunnen plaatsen!
zondag 10 november 2013
Bitterkoekjes
- 130 g amandelen
- 20 g bittere abrikozenpitten
- 1½ - 2 eiwitten
- 150 g kristalsuiker
- 1 tl citroenrasp
- 1/4 tl amandel extract (optioneel)
Bereiden:
1. Maal de amandelen en de bittere abrikozenpitten. Ik doe dat in mijn kaasmolentje (van de Ikea), maar je kunt ze ook heel fijn maken in je foodprocessor. Je kunt ook amandelmeel kopen, maar zelf vind ik er veel meer smaak aan zitten als je ze zelf maalt.
2. Doe de gemalen amandelen in een kom en voeg de rest van de ingrediënten toe, meng alles erg goed met een spatel. Begin met 1½ eiwit toe te voegen en kijk of er meer bij moet. De ingrediënten moeten goed aan elkaar plakken.
3. Verwarm de oven voor op 180' C en beleg een bakplaat met bakpapier.
3. Vorm 15 balletjes van het beslag, leg ze op de bakplaat en druk ze iets platter, niet te plat anders worden de koekjes te hard, ze moeten lekker chewy zijn, zoals bitterkoekjes horen te zijn.
4. Zet de bakplaat in de oven en bak de koekjes 15 - 17 minuten tot ze mooi bruin zijn. Haal ze uit de oven en laat ze even afkoelen op de plaat. Laat ze verder helemaal afkoelen op een rooster en bewaar ze daarna in een goed afgesloten trommel.
5. Nu komt het moeilijkste: je wilt ze natuurlijk meteen proeven, maar wacht alsjeblieft tot de volgende dag, want ze smaken dan echt nóg lekkerder!
Bron: Aranka's Kookblog
Al zoekend op internet naar een goed recept voor bitterkoekjes kwam ik op het leuke blog van Aranka terecht. Zij kookt de heerlijkste natrium-arme gerechten, neem beslist is een kijkje bij haar. In de meeste recepten van bitterkoekjes die je op het net vindt, zitten geen bittere abrikozenpitten of bittere amandelen, dat is toch wel noodzaak om die lekkere smaak te krijgen! Aranka schreef dat ze de bittere abrikozenpitten heel makkelijk bij een natuurwinkel had kunnen krijgen. Nu hebben wij sinds kort een EkoPlaza hier in het winkelcentrum, maar helaas daar hadden ze ze niet. Maar gelukkig konden zij ze wel bestellen voor mij in niet al te grote hoeveelheden (250 g). Een makkelijk recept en weinig werk. Reactie van JB nadat hij er eentje geproefd had: dit zijn de lekkerste bitterkoekjes die ik ooit geproefd heb! En ik ben het helemaal met hem eens. Dit was de tweede batch die ik bakte; de eerste was op voor het gefotografeerd was.
donderdag 7 november 2013
Boerenappelcake
- 200 g boter, op kamertemperatuur
- 225 g suiker
- 3 eieren
- 200 g bloem
- 10 g bakpoeder
- 3 el melk
- 2 à 3 handappels
- 1 tl gemalen kaneel
- poedersuiker
Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180'C boven-en onderwarmte en vet een brownievorm van 18 x 28 cm in en beleg beide zijden met overhangend bakpapier.
2. Klop in de keukenmachine of met de handmixer de boter met 200 g suiker en een beetje zout zacht en romig. Klop één voor één de eieren erdoor.
3. Zeef de bloem met de bakpoeder boven de kom en mix op lage stand tot een glad beslag. Meng tot slot de melk erdoor. Doe het beslag in de beklede bakvorm en strijk glad.
4. Schil de appels en verwijder de klokhuizen, snijd ze in blokjes en schep ze om met 25 g suiker en de kaneel. Strooi de appelblokjes over het beslag.
5. Bak de appelcake in de voorverwarmde oven in ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar. Laat de cake in de vorm afkoelen. Stuif er flink wat poedersuiker over en snijd de cake in 8-10 mooie blokjes.
Variatietip: vervang de helft van de appel door stukjes ananas en bestrooi de cake met een mengsel van poedersuiker en geraspte kokos.
Bron: "Appeltaart" Janneke Philippi.
Enthousiast geworden door het boek "Mijn Favoriete Desserts" van dezelfde schrijfster heb ik dit oudere boek van haar geleend uit de bibliotheek. Een boek vol traditionele, aparte en zelfs slanke appeltaartrecepten en er staat zelfs een glutenvrije appelcake in. Ook weer een mooi boek van Janneke Philippi. Omdat ik jarig ben geweest, wilde ik mijn collega's trakteren en bakte ik o.a.deze cake. Een eenvoudig en erg lekker recept, makkelijk om te maken als je onverwachts bezoek krijgt, de ingrediënten heb je altijd wel in huis!
maandag 4 november 2013
Zachte lichtbruine broodjes
Sinds Levine dit recept op de site van de Broodbakshop heeft gezet, worden deze broodjes hier iedere week wel een keer gebakken. Ze zijn zéér smakelijk en dat komt door de poolish (voordeeg). Dit geeft brood veel smaak. Het lijkt ingewikkeld maar is het helemaal niet. Voordat je 's avonds naar bed gaat, maak je het van: 100 g tarwebloem, 100 g koud water en 0,3 g gedroogde gist. Je laat het de hele nacht afgedekt met plasticfolie op het aanrecht staan en de volgende dag ga je ermee aan de slag. Bij de lunch heb je héérlijke verse bolletjes. De rest vries ik in; makkelijk om mee te nemen voor de lunch op mijn werk!
Het recept vind je hier.
Labels:
brood
zaterdag 2 november 2013
Record aantal pageviews afgelopen maand!
Afgelopen maand een record aantal pageviews gehad op mijn blog! Steeds meer mensen bezoeken iedere dag mijn blog en dat is toch wel ontzettend leuk om te zien. Ik kan bij de statistieken zien hoeveel pageviews ik per dag heb en welke recepten het meest bekeken worden. Ook kan ik zien hoeveel foto's er per dag van mijn blog gekopieerd worden en hoeveel recepten. Recepten toch wel gemiddeld 100 per dag! Ik ben natuurlijk ook heel benieuwd of die recepten ook daadwerkelijk gemaakt worden. Gelukkig laten veel mensen een reactie achter als ze iets gemaakt hebben, maar toch lang niet iedereen. Verder krijg ik ook veel mailtjes met reacties en complimenten. Natuurlijk ben ik erg blij met al die reacties!
Fijn dat jullie mijn blog zo vaak bezoeken!
donderdag 31 oktober 2013
Pompoencake met gedroogde cranberries, witte chocolade en pecannoten
- 135 g bloem
- 100 g volkorenbloem
- 1 tl baking soda
- ¼ tl zout
- 1 tl kaneel
- ½ tl nootmuskaat
- ¼ tl kruidnagelpoeder
- ¼ tl gemberpoeder
- 240 g pompoenpuree (zie hier onder)
- 150 g bruine suiker
- 2 eieren, geklopt
- 80 ml zonnebloemolie
-110 ml vanille yoghurt
- 100 g witte chocolade, in stukjes
- 75 g gedroogde cranberries
- 60 g geroosterde pecannoten, grof gehakt
Pompoenpuree:
- 1 pompoen
Bereiden van de pompoenpuree:
Snijd de pompoen door midden en verwijder de zaden en de zaadlijsten. Leg de twee helften met de snijkanten naar onderen op een stuk bakpapier op een ovenplaat en bak de pompoen op 200' C 30-60 minuten, afhankelijk van hoe groot je pompoen is.
Lepel het vruchtvlees uit de pompoen en prak fijn met een vork.
Bereiden van het brood:
1.Meng de bloem, baking soda, zout en kruiden in een grote kom.
2. Meng de pompoenpuree, suiker, eieren, olie en yoghurt in een andere kom.
3. Meng de natte ingrediënten met de droge.
4. Doe de witte chocolade, de cranberries en de pecannoten erbij en meng alles door elkaar.
5. Doe het deeg in een cakeblik.
6. Bak het brood in een voorverwarmde oven van 175' C 60 - 70 minuten of totdat een satéprikker er droog en schoon uitkomt.
7. Laat het brood 15 minuten afkoelen in de vorm en stort daarna op een rooster om helemaal af te koelen.
Bron: "Closet cooking"
Omdat het vandaag Halloween is, deze overheerlijke pompoencake in de herhaling!
In veel recepten zie je staan: een blikje pompoenpuree, maar aangezien je dat hier in de supermarkten niet kan krijgen, altans ik heb het nog nooit gezien, ben ik naar een recept gaan zoeken. Het maken van de pompoenpuree ging erg snel. Ik had twee kleine pompoenen en heb ze maar een ½ uurtje in de oven gehad. Ze noemen dit een brood, maar ik vind het meer een cake voor bij de koffie. Smaakt trouwens verrukkelijk, je proeft heel goed de kruiden die erin zitten.
woensdag 30 oktober 2013
Amandel-kersenkoek
- 110 g amandelspijs
- 150 g kristalsuiker
- 227 g roomboter, op kamertemperatuur
- 135 g patentbloem
- 40 g amandelmeel (gemalen amandelen)
- snuf zout
- 1 groot ei, op kamertemperatuur
- ½ tl amandelextract (optioneel)
- verse kersen (of uit een pot)
- 40 g geschaafde amandelen
Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 175'C en vet een vierkante vorm van 20 cm in en beleg beide zijden met overhangend bakpapier.
2. Meng in een kom de bloem, amandelmeel (maal ik altijd zelf van amandelen, veel lekkerder dan dat kant-en-klare amandelmeel) en het zout en zet opzij.
3. Doe de spijs met de suiker in een foodprocessor tot het kruimelig en goed gemengd is. Doe het in een kom en meng met de handmixer de boter erdoor. Voeg het ei en het amandelextract toe en meng nog even. Voeg dan de droge ingrediënten toe en meng nog even (niet te lang).
4. Verdeel het deeg in de vorm en strijk glad met een spatel. Verdeel de kersen erover (gebruik je verse dan moet je ze uiteraard ontpitten, gebruik je ze uit een pot, dan goed uit laten lekken). Strooi de geschaafde amandelen erover. Zet de vorm 22-25 minuten in de voorverwarmde oven. Bak de koek gaar en goudbruin.
5. Haal uit de vorm en laat helemaal afkoelen, bestrooi met poedersuiker en snijd de koek in stukjes.
Bron: "A Healthy Life for me"
Dit heb ik o.a. gebakken om de collega's te trakteren voor mijn verjaardag! Verse kersen zijn er niet meer, daarom heb ik kersen uit een pot gebruikt. Altijd een heerlijke combinatie kersen en amandelen, maar je kunt natuurlijk ook ander fruit gebruiken. Een erg lekker recept, dat ik zeker vaker ga maken!
maandag 28 oktober 2013
Linzensoep met pitabroodjes (Foodblogswap)
- 250 g rode linzen, afgespoeld en uitgelekt
- 4 wortels, in blokjes
- 2 tomaten ontveld en in blokjes
- 4 lente uitjes, in ringetjes gesneden
- 3 stengels beekselderij, in schijfjes
- 2 teentje knoflook, fijngehakt
- 2 el (pittige) kerriepoeder
- verse gember, een stukje van 2 cm fijngeraspt
- 1 liter groentebouillon
Voor de afwerking:
- limoensap
- verse peterselie
- cayenne peper
Bereiden:
1. Fruit de knoflook, met de lente ui, gember, bleekselderij en de wortels ( ik nam een stuk winterpeen) glazig in een beetje olijfolie en bak de kerriepoeder mee.
2. Voeg de linzen, de tomaten en de groentebouillon toe en laat ongeveer een half uur (of iets langer) pruttelen.
3. Bak intussen de pitabroodjes (recept hier).
4. Als de linzen gaar zijn, maak je de soep af met wat limoensap, zout en cayenne peper. Werk af met gehakte peterselie en geef er de pitabroodjes bij. Ik vond de soep erg dik worden en heb daarom ongeveer de helft in de blender fijn gemaakt. Niet alles, zodat de soep nog wel beet heeft van de groentes.
Bron: Marijke Kookt
"Hand made by Helen" kookte iets van mijn blog.
Het is weer tijd voor de Foodblogswap van oktober. Dit keer kreeg de blog van "Marijke Kookt" uit België toegewezen om er iets lekkers uit te kiezen en het dan te maken en erover te bloggen. Het leuke is dat ik haar blog nog niet kende. Er verschijnen de laatste tijd zoveel nieuwe blogs, dat het onmogelijk is om alles te volgen, maar Marijke blijf ik zeker volgen, ze maakt mooie foto's en groentes spelen de hoofdrol in haar recepten. Het was zoals iedere maand best moeilijk om weer een keus te maken.Maar aangezien ik in het weekend meestal iets maak voor de Foodblogswap vond ik het leuk om eens een maaltijdsoep te maken, dat is altijd makkelijk voor de zaterdag. Bij mij werd de soep vrij dik en heb ik er voor gekozen om de helft fijn te maken in de blender. Het recept van de pitabroodjes heb ik niet gevolgd, ik miste hierbij de tweede rijs en vond het ook wel erg veel worden voor ons tweeën. Dus heb ik de pitabroodjes gemaakt die ik al eerder plaatste. Bedankt voor je lekkere recept Marijke. Het viel goed in de smaak en ik ga het zeker vaker maken!
Labels:
foodblogswap,
kerrie,
linzen,
peterselie,
soep
zaterdag 26 oktober 2013
Appel-speculaastaart
Ingrediënten:
- 125 g boter, op kamertemperatuur
- 125 g kristalsuiker
- 1 ei, op kamertemperatuur
- 250 g bloem
- 2 g bakpoeder (een kleine theelepel)
Voor de vulling:
- 150 g kristalsuiker
- 1 vanillestokje, de zaadjes
- 5 g kaneelpoeder
- 3 eieren
- 150 g gesmolten boter
- 200 g speculaasjes (zonder amandelen)
- 6 -8 appels, bv jonagold
- 40 g amandelschaafsel
Voor de afwerking:
- een paar el honing, warm gemaakt
- poedersuiker
Bereiden:
1. Voor de deegbodem: vermeng de suiker met de boter (kan je met de handmixer doen) voeg het ei toe en meng er kort doorheen. Zeef de bloem en de bakpoeder erboven en meng met een lichte hand tot een deeg en vorm tot een bol. Druk plat, wikkel in plasticfolie en laat minimaal een half uur rusten in de koelkast.
2. Verwarm de oven voor op 200' C boven-en onderwarmte en vet een springvorm van 26 cm doorsnede in met boter, beleg de bodem met bakpapier.
3. Schil intussen de appels, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes. Verkruimel de speculaasjes in de keukenmachine of doe ze in een plastic zak en bewerk ze met de deegroller.
4. Maak het flanbeslag: doe de eieren, de suiker, de vanillezaadjes (je kunt ook 140 g suiker nemen en 1 zakje vanillesuiker van 10 g) en de kaneel in een kom en klop goed los. Giet langzaam de gesmolten en iets afgekoelde boter bij dit beslag en roer nog even goed door.
5. Haal het deeg uit de koelkast en rol het op een licht met bloem bestoven werkvalk uit tot een grote ronde lap. Rol het deeg om de deegroller en verdeel het in de vorm, ook de randen moeten bedekt zijn. Snijd het overtollige deeg weg.
6. Verdel de speculaaskruimels gelijkmatig over de bodem en schik de appelblokjes erop. Giet het beslag over de appelstukjes en verdeel het amandelschaafsel erover.
7. Zet de taart 60-70 minuten in de voorverwarmde oven. Let goed op of het amandelschaafsel niet te bruin wordt, dek dan de taart af met aluminiumfolie (dit heb ik al na 20 minuten gedaan). Controleer of de taart goed gaar is, het flanbeslag moet vast zijn geworden.
8. Haal de taart uit de oven, laat iets afkoelen, verwijder de rand en bestrijk met de honing. Laat verder afkoelen en bestrooi eventueel vlak voor het serveren met poedersuiker.
Bron: "Het Bakboek, de Klassiekers" Eric v.d.Hende
Deze appeltaart stond al een tijdje op mijn to-do-lijstje. Mannin van het blok "Baksels-net" en Judith van "Judiths Cakes" hadden het recept ook al gemaakt. Het is een lekkere, grote appeltaart en je kunt er 10-12 stukken uitsnijden. Wat ook heel fijn is dat door het flanbeslag de taart goed aan te snijden is. Eén tip: als je de taart in de koelkast bewaard, laat de taart dan voor het serveren minstens een uur op kamertemperatuur komen, dat komt de smaak ten goede. Ik ben eerlijk: wij vonden de taart lekker, maar niet spectaculair van smaak, er miste voor ons wat. Er staan op mijn blog meerdere appeltaartrecepten die wij lekkerder vonden. Ik ben heel benieuwd of anderen deze taart ook al hebben gemaakt en hoe die hem vonden.
maandag 21 oktober 2013
Pitabroodjes
- 230 g tarwebloem
- 4,6 g zout (1 tl)
- 6 g gedroogde gist
- 2 tl extra vergine olijfolie (= 10 ml)
- 1,4 dl lauwwarm water
Bereiden:
1. Zeef de bloem en het zout boven een kom. Voeg de olijfolie, de gist en het water toe en kneed tot een zacht deeg. Ik heb dit in mijn Kenwood gedaan en 8 minuten gekneed.
2. Doe het deeg in een met olie ingevette kom en dek af met plasticfolie. Laat op een warme plek 1 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
3. Weeg het deeg en verdeel het in 6 gelijke delen (ongeveer 60 g). Bol de stukjes op en bedek ze met plasticfolie en laat 5 minuten rusten.
4. Rol ze dan met een deegroller uit tot ze rond zijn met een doorsnede van 15 cm en 5 mm dik zijn. Leg ze op een met bloem bestrooide theedoek en dek ze af met ingevet plasticfolie. Laat ze nog 20-30 minuten rijzen.
5. Verwarm de oven voor op 230' C en zet een bakplaat erin (ik heb mijn pizzasteen gebruikt). Bak drie broodjes tegelijk op de plaat of steen 4-6 minuten tot ze opbollen. Ze hoeven niet echt bruin te zijn. Het is wel belangrijk dat de oven de juiste temperatuur heeft, anders bollen de broodjes niet op. Bak ook de andere broodjes.
6. Laat de pitabroodjes op een rooster afkoelen. Als je ze niet meteen opeet, kun je ze zacht houden onder een theedoek.
Tip: voor een volkoren pitabroodje vervang je de helft van de tarwebloem door volkorenmeel.
Bron: "De Broodbijbel'
Wilma van het blog "Kookgek" maakt ze altijd zelf en attendeerde mij op dit recept in de Broodbijbel. Eindelijk is het er een keer van gekomen om ze zelf te bakken en wat is het een simpel werkje. Ik hoef écht nooit meer die droge pitabroodjes uit de supermarkt. Deze smaken lekker, zijn niet droog en snijd je heel makkelijk open. Vind je 6 broodjes te weinig, verdubbel dan de hoeveelheid. De overgebleven broodjes zijn heel goed in te vriezen.
zaterdag 19 oktober 2013
Zoete broodjes met pecan, ahorn & kaneel
- 500 g tarwe bloem
- 40 g roomboter
- 7 g gedroogde gist
- 275 ml melk
- 1 ei
- 1 tl zout
Voor de vulling:
- 75 g heel zachte roomboter
- 100 g pecannoten, geroosterd en zonder zout
- 100 g bruine basterdsuiker
- ½ tl kaneel
- 1 tl maizena
Voor eroverheen:
- ½ tl kaneel
- 25 g kristalsuiker
- 100 ml ahornsiroop
Bereiden:
1. Begin met het deeg: doe de bloem in de deegkom en roer er 1 tl zout door. Doe de melk met de boter in een melkpannetje en laat op een zacht vuurtje al roerend smelten. Laat tot lauwwarm worden. Doe de gist, het losgeklopte ei en het melk-botermengsel bij de bloem en laat in de keukenmachine tot een soepel deeg kneden (ongeveer 8 minuten). Je kunt natuurlijk ook met de hand tot een soepel deeg kneden. Leg het in een ingevette kom en dek af met plasticfolie en laat een uur rijzen.
2. Hak de noten fijn en meng met de bruinesuiker, kaneel en maizena.
3. Druk de lucht uit het deeg en rol met een deegroller op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een rechthoek van 20 x 30 cm. Strijk de zachte boter over het deeg uit. (Ik vond dit erg veel, aan de helft heb je meer dan genoeg). Verdeel de vulling erover en rol de lange kant van de rechthoek strak naar je toe. Druk de naad goed dicht en snijd de rol met een scherp mes in ongeveer 8 stukken van 4 cm. Leg de stukken op hun kant in een ingevette springvorm van 26 cm doorsnede, die je bekleed hebt met bakpapier. Dek af met plasticfolie en laat nog 30 minuten rijzen.
4. Verwarm aan het eind van de rijstijd de oven voor op 180' C boven- en onderwarmte. Bestrooi de broodjes nog met wat kaneel en suiker en zet ze 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer na 15 minuten of ze niet te bruin worden, dek ze anders af met aluminiumfolie. Neem ze uit de oven en bedruppel ze met de ahornsiroop als ze nog in de vorm zitten. Serveer ze warm en geniet!
Bron: Jamie Magazine nr 18 "Helemaal Herfst".
Al eerde bakte ik kaneelbroodjes en weet dus uit ervaring hoe lekker ze zijn! Toen ik dit recept tegenkwam in het "Jamie Magazine" wilde ik ze meteen maken. Afgelopen zondag was het zulk slecht weer; de hele dag regen en ik hoefde gelukkig niet naar buiten, dus dook ik de keuken in om deze ontzettend lekkere kleverige broodjes te maken. Lekker knus in huis, de verwarming aan en heerlijke geuren die opstijgen uit de keuken, dat is dan toch het enige fijne aan zulk weer! En als je dan een paar uur later geniet van deze heerlijke zoete broodjes, vind je het ineens niet erg meer dat het buiten regent! Een héérlijke combinatie van kaneel, suiker pecannoten en uit de oven ook nog bedruipen met ahornsiroop! Wel een calorieënbom, maar ach af en toe moet dat kunnen! In het Jamie Magazine staan nog veel meer lekkere recepten, die ik zeker uit ga proberen!
donderdag 17 oktober 2013
Chilli con carne
Ingrediënten:
- 1 el olijfolie
- 500 g rundergehakt
- 1 ui, gehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 blik tomatenblokjes (400g)
- 2 el tomatenpuree
- 1½ el komijnpoeder
- 1½ el gedroogde oregano
- 1½ tl chilipoeder
- 2 tl gedroogde tijm
- 1 tl suiker
- 1 runderbouillonblokje en 200-250 ml water
- 2 blikken kidneybonen,afgespoeld en uitgelekt
- 100 g cheddarkaas, geraspt
- 1 zak nacho's (naturel)
- 125 ml zure room
Bereiden:
1. Fruit de ui met de knoflook in 1 el olijfolie een paar minuten op matig vuur samen met de komijnpoeder en de chilipoeder, voeg het gehakt toe en bak het rul.
2. Doe daarna het blik tomaten, de tomatenpuree, de tijm, suiker en oregano,het bouillonblokje en het water erbij. Laat een half uurtje zachtjes pruttelen. Voeg dan de kidneybonen toe en laat het geheel nog een half uurtje pruttelen.
3. Verwarm de oven voor op 200' C en vet een ovenschaal in en doe de chili con carne erin. Plet de nacho's in de zak, zodat ze verkruimelen en verdeel ze over de chili con carne. Verdeel de zure room erop en strooi de de geraspte cheddar erover. Zet de schaal als de chili nog warm van het vuur komt ongeveer 20-30 minuten in de oven tot de bovenkant mooi bruin is en de kaas is gesmolten. (Heb je de chili al eerder gemaakt en is het afgekoeld, dan moet het wat langer in de oven, zodat het goed warm wordt. Mocht de bovenkant te bruin worden bedek de schaal dan met aluminiumfolie.
Chili con carne komt hier wel vaker op tafel, meestal met bruine bonen. Deze versie at ik laatst bij mijn dochter (zij had het recept weer van een vriendin gekregen) en wij vonden het zo lekker dat ik het voor mijn blog gemaakt heb. Het zijn niet de beste foto's, altijd moeilijk om zo'n ovenschotel er smakelijk op te zetten, maar neem van mij aan dat dit een verrukkelijk recept is.
Abonneren op:
Posts (Atom)